Дабростон/Утрогестан

Дискусија во 'Бременост' започната од ackaa91, 9 декември 2010.

1. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Немаш никаква штета немој да се грижиш . Јас ставав вагинално утрогестан . Од 8ма до 16 недела . Па ми го прекинаа , па повторно од 24 недела до 28 , па пак ми го прекинаа. И од 31недела до 35 полна треба да го ставам . Што значи уште два дена.

Најпрво беше за поддршка на бременоста , потоа поради мало крварење , а сега на крај заради скратен цервикс. Пиј го лекот доколку ти е така кажано од доктор и не грижи се .

На Pcelka544 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  2. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Здраво девојки, да ве прашам за мислење.

Матичната ми препиша утрогестан во 18та недела и ми рече ќе ги користам до крај на бременост. Имам ниско носење на плод, матката тек сега почнува да ми излегува над карлицата. Со тоа имам ризик на предвремено пораѓање. И треба да носам труднички појас кога се движам, ама не сум на строг режим на легање. Има некоја со слично искуство на користење утрогестан поради ниско носење? До крај стававте вагиналетки? Проблем ми се вагиналеткиве, не знам зошто ама ми прават пецкање додека се топат. И прилично ме боли, се издржува ама не знам дали да барам алтернатива и дали воопшто постои.

Последна измена: 9 август 2023
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.017
    Допаѓања:
    24.192
    Добростон се исти, тие се пијат и плус одат на рецепт 187 ден, јас ги пиев нив од 11тс до 24та недела ради мало крварење. Прашај понатака дали може да ги заминиш утрогестанот со нив.

На Emitrpc_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hanna0711

Hanna0711 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    11
    Zdravo.
    Homozigot sum MTR I PAI, pravev inseminacija pred 7 dena, primam kleksani poradi mutaciite i metilirana folna i b12.
    E sega, mi dadoa i Utrogestan vaginaleti, ali pocnaa da me bolat bradavicite, da imam grcevi vo stomak i mi se spie premn

Dali nekoj imal iskustvo eventualno od Utrogestanot da pravi vakvi simpomi ili da se nadevam deka e bremenost?

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    966
    Mislam deka ne bj trebalo da e od utrogestanot ama sepak i za test ti e rano taka da gledaj misli i najdi si zanimacija za nesto drugo zatoa sto od licno iskustvo ti kazuvam deka nekogas sami si pravime stresovi i izmisluvame na nekoj nacin i simptomi i se po red

6. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    86
    Zdravo piev dabrpston za odlozuvanje ma memstruacija i dobiv posle 4 dena otkako gi prekinav, no imav samo 2 dena iscedok i toa mnogu malku. Dali da go racuna kako ciklus ili mozda ke dobija pak ?

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Обично се рачуна од кога прв пат ќе прокрвариш. Ако не добиеш пак за неколку дена рачунај си го како циклус.

8. Hopeeee

Hopeeee Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2023
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    254
    Ne e od utrogestanot, sea da ne ti davam lazna nadez ama mene isto mi se desavase posle inseminacijata i eve sea sum 19nedela. Isto sum so kleksani + aspirin i metalirana folna. Bradavicite i grcevite prestanaa negde 8/9 nedela a utrogestanot uste si go koristam

9. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    912
    До која недела пиевте дабростон за поддршка?

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    До 16та.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nipi

Nipi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2022
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    63
    Здраво девојки, 7 недели по киретажа уште немам добиено циклус, докторот што ми ја правеше киретажата ми рече да земам дабростон 10 дена а матичниот ми вели Cyclo progynova и сега не знам кого да слушам, па ме интересира дали некоја има искуство со дабростон при изостанување на циклус?

12. Beba123

Beba123 Активен член

Се зачлени на:
    10 мај 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Zdrsvo Ve molam za mislenje za utrogestan kako sto citam utrogestanot go pijat trudnici.nie so soprugot planirame bebe imam 35 godini i se nadevam na prva bremenost doktorkata mi dade da pijam utrogestan imam cista na jajnik i kaza deka cistata moze da omekne i da pukne od kapsulite ako ne ke treba laporoskopski da se vadi a kaza deka moze i da ostanam bremena ako ne mi dojde ciklus da si napravam test dali ima nekoj slicen slucaj i koe e vaseto mislenje za utrogestan kapsuli za oralna upotreba

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Често ги даваат за такви цисти за да можат да се повлечат. Убаво ти ги дала и послушај си ја. Ти посакувам 2 цртки даси видиш побрзо:hug:

14. Vanila&argan

Vanila&argan Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    485
    Допаѓања:
    601
    Девојки дали додека ставам кринон гел не можам да добијам циклус? Или нема врска тоа?

15. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    912
    Како знаете дека правилно и доволно длабоко го ставате утрогестанот, тие што користите вагинално. Се ми се чини плитко го ставам, јас бутам со прстот колку што можам ама некогаш се случува и да ми се изгуби внатре :$ па вадам прст кај отишло отишло.:whew:

16. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    4.877
    Isto i mene, nekad fino ke ja nabutam, nekad otisla nekade levo desno i amin :D Ne e strasno, pak e vnatre, ke se rastopi ke se resorbira

На Kikikikiri0405 и Joanna28 им се допаѓа ова.
  17. Coldheart

Coldheart Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    78
    Здраво, мене во 20 недела ми дадоа утрогестан од 200, 2x1 поради ниско носење на бебето инаку грлото на матката ми е ок не е скратено. Претходно до 12 недела пиев дабростон од 10мг. Зарем не се истите апчиња, дали знае некој зошто толку голема разлика од 10 и 200мг ? Ги има ли некој пиено поради истата причина

18. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    4.877
    Ne znam da ti kazam, sega googlav i niso konkretno ne najdov. Mozebi e razlicen tipot na soedinenieto. Istite ne se definitivno, i dozata e sosema ok ako se plasis deka e mnogu, taka se pijat i tie i tie. Ne se zamaraj, pij so dale i uzivaj, neka ja mislam doktorite :) I jas isto so ok cerviks ama miomi+nisko go nosam i od start so utrogestani sum.

На Coldheart му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    И двете се за поддршка на бременост, но утрогестанот го даваат најчесто за ниско носење,скратен цервикс,некое крварење ако има, а дабростонот е повеќе за постелката за да се развие поубаво. Утрогестанот обично го тераат до кај 35та недела мислам, а дабростонот има функција до 16та недела после тоа џабе е да се пие.

На DaisyDream и Coldheart им се допаѓа ова.
  20. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    1.756
    Jas pa 23 nedela uste pijam dabroston. Ne mi ima receno da gi prekinam. Velis nema nekoj efekt?