Zdravo na site. Sakam da ve prasam dali nekoja od vas gi koristela utrogestan 200mg,mene ginekologo mi gi dade kako za podrska,pa gi nemam pocnato uste,sum nemala nikakvo krvarenje dosega,skoro vo 5ta nedela sum,vaginaletki se,nekoja da mi kazi mislenje? Fala vi
Па секоја втора ги користи, претходни абортуси си имала? Тоа е прогестерон, тој го имаме ние во телото ама при нарушување на хормони особено во бременост знае да не се произведува доволно. Помага многу за зачувување на бременост но до сега не сум чула без историја да се дава превентивно, ама не може да наштети на плодот ако ти е тоа мисла.
Prva bremenost mi e,sum nemala spontani,da nemam istorija nekoja,kako preventiva mi rece ginekologo za podrska na bremenosta.
Скоро па и многу често слушам дека почнаа да ги дават уште од старт превентивно нешто нова пракса на матичниве изгледа
Да поради чести спонтани чим видат сакус на ехо одма даваат првите недели додека се зацврсти плодот или утрогестан или дабростон без разлика дали претходно си имал спонтан или не.
Употребата на утрогестон или доброгестан е препорачливо на скоро соте бремено кои се над 37 годишна возраст, кои имале претходни спонтано абортуси или крварења . Јас ги користам сеуште , и кај сите бремени жени кои ги користат прочитав дека можат на влијаат на дигестивниот систем. Кај мене се јави констипација и болки при исфрлање на изметот или при празнење . Тоа го решив со сок од варени суви сливи наутро или јадење житарици, храна со растителни влакна кои ке го поддржат дигестивниот систем. Со лесно мајка
Gi davaat ako imas vo prvo tromoesecie bolki kako za pred ciklus dolu kaj jajnici za da se stavaat vaginalno
Vaginalno ke stavas najcesto go davaat za povetok ako se pozalis na bolki dolu vo jaknici kako grc za pred dobivanje na ciklus. Mene isto mi dadoa prevetivno.vaginalno 7 dena.
34 od denes od 32+5 pak mj gi dadoa utrogeatan iako mi bea prekrateni od 28 nedela ama imav naglo skratuvanje na cerviks za mesec od 37 na 28mm e sega prethodno od utrogestanot mi bese iscedokot zoltenikav nasabajle i malku navecer ama sega nekako po vodenikav e po tecen ista boja brisevi se ok denes zemav rezultati, dali nekoja imala slicno iskustvo
Zdravo devojki Dali dobraston se stetni za pienje vo rana bremenost bez nikakov problem. t.e krvarenje ?
Jas sum vo rana bremenost i vcera ne sum sig dali imav ili nemav nekoja kapka kafeno , kako skoro i da nemav ama nekako panika me fari i dok mi gi prepisa I od vcera sum vo misla dali moze da mi nasteti na plodot, mn mi e strav
Ако ги пиеш знаат да прават отоци, тешкотии, да бута притисок, да се осеќш слабо и изнемоштено. Ако ги ставаш вагинално - не. Извини мислев за утрогестан збориш, мене дабрастонот ми беа многу полесни на стомак од утрогестан.
Утрогестанот вагинално ги примав наутро и пред спиење. Добивав грчеви, потекување на стомакот пола саат после ставањето вагинално. Орално ги пиев на ручек и срцебието ми беше зголемено . При консултација со новиот гинеколог ми беше кажано дека не сум требала толкава доза да примам . Добростанот ми делуваа полесно.
Оф не знам искрено не ми правеле болки вагинално кога ставав а ставав од 6та до 32ра недела а срцебиење е нормално во бременост да се зголеми. Јас во сон имам пулс над 100 од 12та недела и еве сеуште. А во принцип пулс и притисок ми се мртов коњ.....
Не се штетни воопшто туку помагаат, заради поддршка ги даваат во рана бременост докај 13 недела мислам се зимаат.