Поради ризична бременост ми препиша вагинално утрогестан, ама незнам до кога ќе се пие..... И дали навистина влијае наотварањето при пораѓај.
Не сфaќaм гo пиеш или гo стaвaш вaгинaлнo? Јaс не сум чулa дo сегa декa влијaе нa пoрoдувaњетo. А oбичнo се стaвa дoдекa пoмине ризичниoт периoд првите три месеци, нo зaвиси мoже и пoнaтaму дa ти гo прoдoлжи.
Да да вагинално ги ставам. Инаку од 2 жени досега имам чуено дека влијаел на отварањето па затоа прашувам. Иако за едната сум сигурна дека до крај го користеше-па можеби затоа и и влијаело на отварањето.
jas sum 13 ned i seuste gi primam utrogestan od 200 vaginalno ,neznam do koga ,doktorot mi rece primaj gi uste nemas steta od niv
Utrogestan se prima po potreba i individualno. kaj nekoj do 12 kaj nekoj do podocna. ne veruvam deka pravi problemi vo otvaranje zashto eve i Angel gi primashe pa i pred vreme pochna maliot da i se najavuva
Zenski jas sum 4 ned i 5 dena pijam dabroston radi grcevi isto kako za dobivanje 3 po 1 i imav kafeav iscedok. Mnogu mi e strav prethodno imav2 spontani . Ja prasav za magnezium mi vika nema vlijanie. A so prethodnite bremenosti piev magnezium pa si zemsm edno od 300mg na svoja raka.
Ели јас пиев магнезиум директ, штета нема, ако сакаш земи си. А за грчеви и јас имав исто како за добивање и примав прогестерон депо по една неделно и утогрстан вагиналети по една навечер. Прогестерон примив 4 или 5 а утрогестанот скоро до трети месец. Ако се сомневаш во посветеноста и грижата на докторот побарај и второ мислење.
Se konsultirav i so doktor od Remedika i toj mi rece isto ostanuva da chekam a toa me ubiva. Mi pojacaa dabroston samo. Tebe kako ti bea grcevite mene mi namaluvaat ama odvreme navreme gi ima. Magnezium kako piese 3 pati po 250 ?
@eli25 грчевите после првата инекција се намалија а после втората ги снема, а ме болеше како за добивање баш силни болки од сон ме будеа, го имав она чувство дека готово нешто ќе истече од мене. А за магнезиумот искрено не ми текнува колку мг беше, прво пиев таблети ама дека многу повраќав ги сменив со магнезиум директ ама не ми текнува дали по една ќесичка или две.
Zensski, kako go piete dabrostonot? Jad piev 2po1 od pocetok, potoa mi se javi kafeno ( najverojatno bilo docna implantacija) no mi pojaca 3po1. Sega bev na kontrola imase srceva akcija, mi rece da go namalam na 2po1 pak . A mene mi e shube,pak go pijam 3po1
I jas ne sum slusnala,kako vlijae na poroduvanjeto?jas go stavav prvite 3 meseci,zaradi rizicna bremenost
Здр. идни мамички. Од денот кога дознав дека сум бремена имав светло кафеав исцедок ( кремаст) но за неколку дена исчезна, потоа забележав неколку капки розов исцедок и пак исто светло кафеав и пак го смена. На Божиќ исто неколку капки светло розов исцедок а наредните 2-3 дена светло кафеав но количински многу малку по некоја точка.Бев на гинеколог и ми препиша утрогестан 2×1 од 200мг, се повлече исцедокот кога синока кога бев во тоалет пак гледам на секојдневната 2 капки светло кафеав исцедок и денес од сабајле исто некоја капка. Дали на некоја од вас и се има случено и покрај утрогестан пак да има светло кафеав исцедок?
Нит си прва нит последна. Во сам почеток на бременоста половина од жените се соочуваат со крварење. Причината може само доктор да ја каже и да посочи терапија и пред се многу мирување, буквално не станување од кревет додека не се среди се и не се повлече односно додека самиот плод не се зацврсти добро. Консултирај се пак со докторот обавезно и не станувај, стани само за во вц и никако другчие. Се надевам ќе биде се во ред. Немора да значи дека е страшно но превентива си е превентива.
Еве на утрогестан сум но пак ми се појави светло кафеаво и мн. се загрижив.За лежење незнам како кога одам на работа ама утре планирам да одам пак на гинеколог. Ме загрижува што и покрај терапија ми се појави може не ми делува
Напротив на работа не смееш да одиш кога имаш крварење а поготово кога не се сопира. Оди утре на доктор или денес и земи слободни денови не знам зошто докторот не ти кажал дека крварењето се сопира со строго мирување. Но во овие моменти плус работа не ти треба бар се додека не се сопре некое време крварњето. Не чекај оди на доктор.
Фала ти за советот, утре планирам да одам на гинеколог, но кај мене нема крварење погрешно си ме разбрала, тука само светло кафеави (кремасти) точки имав на секојдневната. Како и да е, секој совет ми значи и е добредојден. Ве молам сите што сте имале сличен или ваков проблем споделете искуства со мене.
Влегов во темава за да прашам: Зошто дабростонот го препишуваат на оние кои сакаат да забременат? Гледам од темава дека главно го препишувале на веќе бремени жени. Мојот претходен гинеколог ми препиша да го пијам негде од овулација. Иако одев кај него, секогаш во брзање ме прегледуваше и не можев да стигнам да прашам зошто аман да го пијам. Извесно време пред дабростонот пиев и цикло-прогинова и естрофем.
Дабростон е за регулирање на месечен циклус (кај мене тоа успеа сега имам редовна менструација) За болни месечни циклуси За некои видови на неплодност, неплодност поради ниско присуство на прогестерон. Пациентки кои имале ризик од спонтан абортус, или кај кој постои ризик од истото