Дабростон/Утрогестан

Дискусија во 'Бременост' започната од ackaa91, 9 декември 2010.

1. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    915
    Zdravo na site. Dali nekoj piel uterogestan 2x2 od 200mg?
    Mi gi prepishaa vcera zaradi krvarenje od polip ama se plasham da ne e mnogu dozava

2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    9.816
    Не е многу, за да го сопре крварењето е, јас вагинално примав така кога имав кафен исцедок. Ептен помага. Е сега орално може нус појави како вртоглавици и гадење да имаш, да не се чудиш. Ќе ти помогне не се секирај.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    915
    Една по друга да ги пијам 2 насабајле и 2 навечер така?
    и не знам дали треба да имам јадено пред конзумација? Пијам и пренатални витамини и не знам како да ги комбинирам со утерогестснот.
    Вчера бев во таков шок од крварењето од полипот отидов ви 1.30 сабајле на ургентна во Систина што не знаев ни да прашам

4. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    9.816
    Да, една по друга. Ќе го сопре крварењето. Пробај јади, па напиј се. Гледај 12 саати да имаш разлика, сепак хормони се. Јас станував пред работа ги ставав, и вечерта пред да легнам. И за два три дена немав веќе исцедок. Што ти рекоа на итна?

5. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    915
    Фала ти. Да мирувам. Јас дури и јадам во кревет
    Се во ред со бебе, си се развива уредно, серклаж држи, грло уредна должина затворено, плодова вода и постелка уредни, полипот се суши во регресија
    Се е ок а јас вчера во вц при мокррње урината беше црвена и капки крв од мене паѓаа. Зарем толку може еден полип да крвари кога се суши?

6. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    9.816
    Јас пред да бидам бремена исфрлив полип. Многу крварев и цело парче извадив, топка. И после тоа се смири. Ама во меѓувреме ептен крварев, што немам такво добиено. Само што го исфрлив се смири крварењето. Ти го исфрлаш парле по парче, џатоа подолго трае, јас 11-12дена крварев а цел го исфрлив, затоа кај тебе е повеќе.

На Baby Girl123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    915
    Леле фала ти што ми го пиша ова. Барем знам дека е нормално. Кај мене прво исцедок многу мал и како полипот се повеќе се суши, крварењто се појачува.
    Кај мене затоа го ставија серклажот, за да стопре циркулација во полипот и на крај надворешниот дел сам да си падне. Ми кажаа да не се исплашам ако видам топче, јас го очекувам тоа ама ова крварењево ме вади од памет.инаку забележувам парченца кога уринирам, тоа се делови од полипот.
    Едвај чекам да се среди ова со полиот мада докторот ми вика да очекувам крваруцкања до 26 недела :/

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    9.816
    Баш парче беше моето едно 3цм. Имам и слика дури од што се извадив од памет. Ама ќе се среди, прогестерон примаш и тоа јака доза. Ќе помогне многу. Досадни се полипите, често знаат да искачаат и покрај тоа што многу со операција ги вадат.

9. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    915
    Мојов е плацентарен. Ми се појави во бременоста и обично со прогресирање на бременоста, полипот паѓа.
    А дали трееба и магнезиум да земам повеќе? Јас пијам тоцо релакс форте има магнезиум 220 и б витамин, многу помага ама да не е малку тоа?
    Извини те изпозамарав

10. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    9.816
    Јас ферона пиев и магнезиум 2 пати по 250 и премама. Друго не внесував ништо. Ако ти помага немаш потреба од ништо дополнително.

11. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    915
    Сега за сега, немам ама можеби ќе помигне повеќе магнезиум.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    144
    Gi podaruvam. Ima 11. Vase podiganje od Aerodrom

Прикачени фајлови:

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    144
    Podareni❤️

14. stefka:)

stefka:) Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2025
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    3
    Dali nekoja ima pieno dabroston pred da ostane bremena?
    Imam kafen iscedok 3-4 dena pred da dojde menstruacija, vo obidi za beebe sme

15. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    482
    Devojki poradi krvarenje koe mi se javi skoro vo 6ta nedela, na dezuren mi rekoa da pijam Utrogestan na 6 casa, a Ivf doktor spomna Dabrostonot 2x1 da go pijam. Pa dali e podobro Utrogestan ili Dabrostonot, negde citav deka Utrogestan pravel vlaknetost zgolemeno kaj bebinja... Ve molam za vase iskustvo

16. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    915
    Здраво девојки.
    Веќе некое време пијам утерогестан, по 1 од 200мг
    Немам нус појави освен што малку ми се приспива ама читам дека вагиналната употреба е многу по ефикасна.
    Јас имам серклаж и многу се плашам да не предизвикам инфекција при ставањето вагинално.
    Ги мијам рацете пи 200 пати дневно ама сепак..
    Читав некаде дека користите медицински ркавици.
    Плс ако некоја има искуство да сподели какви и дали ги дезинфицира и сл.
    Сакам кога веќе го користам утерогестснот барем да има поголема ефикасност. Фала ви ❤️

17. Change.

Change. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2015
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    451
    Купи си кутија ракавици од аптека, стави пар ракавици земи утрогестан аплицирај подлабоко и фрлај ракавици.Не дезинфицирај додатно.

18. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.386
    Допаѓања:
    2.979
    Искрено нема зошто да се плашиш, јас се туширам, отварам циклогест или утрогестан се мијам раце со сапун и топла вода и си аплицирам. Немаш потреба ни од ракавици ни апликатори затоа што нас вагиналната слузница не ни е стерилна туку простор со бактерии кои живеат и одржуваат микробиом. Само намален имунитет, неправилно бришење после тоалет, влажни марамици, односи... може да нарушат и да настане инфекција. Така да не се плаши и не користи никакви дезинфециенси како алкохол на рацете и тоа ќе направиш уште повеќе проблем само чисти раце убаво исплакнати од сапунот и туширање пред апликација. (Немам нокти, ни лакирам ни правам акрил, сечам све до крај цел живот тоа)
    Брисеви цела бременост чисти 3 пати правев до сега 25та сум... еднаш кандида рече докторката ама така само на бокс што ме виде во настинка ептен имунитетот ми падна со температура бев и железо мн ниско.

19. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.034
    Мене докторката од систина ми рече со ракавици не, на мн од нив има талк што најмалце ти треба доле да нарушиш флора. Миј раце, истуширана ставај и легнувај - тоа е рецептот

На Feniksgirl, Joanna28, Ladyme и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    915
    И јас не знам зашто толку се плашам. Цел прв триместар стсвав циклогест сабајле и навечер и во 15 недела брисевите ми беа чисти.
    Ама сега дека со серклаж сум и некако ептен се плашам да не предизвикам некаква иритација/ инфекција.
    А рацете ги мијам ептен темелно, башка не излегувам дека сум на бед рест така не сум во контакт си бекоја посебна бактерија на раце ( пример од кваки, нечисти пивршини на јавни простори)
    И мене некако најсигурно ми е само со чисти раце пошто стерилните раквици се со латекс повеќето, а нестерилните се поризични отколку со раце.
    Во среда сум на преглед па ќе зборам со докторот.

На Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.