Денес имав слабо крварење ама како кафеаво со слуз измешано. Докторката ми рече дека е веројатно од хематом мал што имам и ми даде утрогестан 200 2х1. 13+ сум ама ме интересира колку време ќе треба да го земам. Какви се вашите искуства?
Претходната бременост вагинално го ставав на почетокот, при крај продолжив орално. Некаде можеби до кај 20-25та. Мислам дека и сама го прекинав иако ми велеа дека не штетел. Оваа бременост не ставав, се' до 32ра недела кога почна многу да ми се грчи и стврднува стомакот. 32+5 сум и веќе петти ден го земам орално 2х1. Мислам дека кажа една недела 2х1, втората недела 1х1. Самоиницијативно го почнав орално, вагинално не ми е пријатно. По мојава матична, орално ги препишуваат ако има крварење долу.
Здраво, Сакам да прашам дали некоја членка истовремено користела Дабростон и Утрогестан? Бремена сум 9та недела, Дабростонот ги пијам од 6та недела, но вчера ми препишаа плус Утрогестан. Дабростон од 10мг 2х1, Утрогестан од 200мг 1х1 орално. Инаку имам чести болки како грчеви во долниот дел на стомакот, немам крварење а должината на цервиксот беше 30мм.
Да, нема проблем да се комбинираат. Утрогестанот дури подобро дејство има вагинално бидејќи локално делува како поддршка на цервиксот.
Здраво девојки. Ми препишаа за употреба утрогестан сабајле и вечер поради моја паника лично бидејки приметив кафен исцедок на бришење. Иначе сум 8ма недела.Ме интересира дали на некоја од вас кога аплицира вагинално и се појавува кафено бел исцедок од таблетата. Два дена ми се појави исцедок нечисто бел, како што опишав,а има денови кога воошто немам ицедок од танблетата. Како е кај вас оваа ситуација дали имам потреба од грижа дали да одам на гинеколог ако повторно се појави исто такав исцедок?
Исто ми беше и мене, како ќе го снема кафениот исцедок, бело ќе биде. Имаш крварење(кафеното е стара крв) затоа и ти е даден утрогестанот.
Девојки, дали некоја од вас користела и дабростон и утрогестан истовремено? Дабростонот 2×1 наутро и навечер, а утрогестанот ( 200 мг ) вагинално само навечер. Оваа терапија ми е препишана од Плодност, поради крварење и мал хематом во 10 недела, но денес матичната ми кажа дека не е добро, дури е и штетно да се пијат и двата. Ваши искуства ?
Пишав погоре на друга членка. Ниеден доктор не ми посочил дека е штетно. Во двете бремености бев на прогестеронска поддршка и тоа: Дабростон, утрогестан вагинално и прогестерон депо инекции во првата и циклогест и пролутекс во втората. Исто бев со хематоми кои се апсорбираа при крај на прв триместар.