Дабростон/Утрогестан

Дискусија во 'Бременост' започната од ackaa91, 9 декември 2010.

1. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.831
    Допаѓања:
    12.331
    Не, баш ништо..

2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.117
    Допаѓања:
    15.400
    Имав многу болку цела бременост, па цело време ми ги продолжуваа. И ферона пиев дури.

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    889
    Денес имав слабо крварење ама како кафеаво со слуз измешано. Докторката ми рече дека е веројатно од хематом мал што имам и ми даде утрогестан 200 2х1. 13+ сум ама ме интересира колку време ќе треба да го земам. Какви се вашите искуства?

4. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    12.151
    Претходната бременост вагинално го ставав на почетокот, при крај продолжив орално. Некаде можеби до кај 20-25та. Мислам дека и сама го прекинав иако ми велеа дека не штетел.
    Оваа бременост не ставав, се' до 32ра недела кога почна многу да ми се грчи и стврднува стомакот. 32+5 сум и веќе петти ден го земам орално 2х1. Мислам дека кажа една недела 2х1, втората недела 1х1.

Самоиницијативно го почнав орално, вагинално не ми е пријатно.
    По мојава матична, орално ги препишуваат ако има крварење долу.

5. Julijana.k0302

Julijana.k0302 Нов член

Се зачлени на:
    4 април 2026
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво,
    Сакам да прашам дали некоја членка истовремено користела Дабростон и Утрогестан?
    Бремена сум 9та недела, Дабростонот ги пијам од 6та недела, но вчера ми препишаа плус Утрогестан.
    Дабростон од 10мг 2х1,
    Утрогестан од 200мг 1х1 орално.
    Инаку имам чести болки како грчеви во долниот дел на стомакот, немам крварење а должината на цервиксот беше 30мм.

На Majjič му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.450
    Допаѓања:
    1.327
    Да, нема проблем да се комбинираат. Утрогестанот дури подобро дејство има вагинално бидејќи локално делува како поддршка на цервиксот.

7. InaInax

InaInax Нов член

Се зачлени на:
    7 февруари 2026
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Здраво девојки.
    Ми препишаа за употреба утрогестан сабајле и вечер поради моја паника лично бидејки приметив кафен исцедок на бришење. Иначе сум 8ма недела.Ме интересира дали на некоја од вас кога аплицира вагинално и се појавува кафено бел исцедок од таблетата. Два дена ми се појави исцедок нечисто бел, како што опишав,а има денови кога воошто немам ицедок од танблетата. Како е кај вас оваа ситуација дали имам потреба од грижа дали да одам на гинеколог ако повторно се појави исто такав исцедок?

8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.117
    Допаѓања:
    15.400
    Исто ми беше и мене, како ќе го снема кафениот исцедок, бело ќе биде. Имаш крварење(кафеното е стара крв) затоа и ти е даден утрогестанот.

9. Happy face

Happy face Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    27
    Девојки, дали некоја од вас користела и дабростон и утрогестан истовремено? Дабростонот 2×1 наутро и навечер, а утрогестанот ( 200 мг ) вагинално само навечер. Оваа терапија ми е препишана од Плодност, поради крварење и мал хематом во 10 недела, но денес матичната ми кажа дека не е добро, дури е и штетно да се пијат и двата. Ваши искуства ? :^)

10. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.450
    Допаѓања:
    1.327
    Пишав погоре на друга членка. Ниеден доктор не ми посочил дека е штетно. Во двете бремености бев на прогестеронска поддршка и тоа:
    Дабростон, утрогестан вагинално и прогестерон депо инекции во првата и циклогест и пролутекс во втората.
    Исто бев со хематоми кои се апсорбираа при крај на прв триместар.

На Happy face му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Happy face

Happy face Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    27
    Ти благодарам, и јас прв пат слушнав и малку ме фати паника искрено :)

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.