Ти благодарам на одговоров. Сепак, не ми е јасно зошто ми беше препишан. Имав/имам редовни менструации на 30/31 ден, болни ама подносливо. Гинекологот знаеше дека се обидуваме нецели два месеци, не стана збор за неплодност, а не сум била досега бремена. Претпоставувам дека прогестеронот се проверува, дека се прават анализи. такво нешто не ми спомна. а ме праќаше на анализи за тироксин и пролактин. ОК беа.
K koja nedela si? Ako e svetlo kafeno potecno ne gusto moze da e promenet sekret ako si nastinata primer. Mene taka mi objasni ginekologot od remedika otkako napravi. Paniki a mi go vide i sekretot posle pregled. Slusaj go ginekologot i prasuvaj se.
7+4 сум денес. Иначе да потечно, не густо, но го снема во недела сабајле. Кажи ми как кој гинеколог одиш во ремедика пошто и јас таму одам кај др. Зоран Јовановски, но утрогестанот ми ги препиша матичниот.Поздравче
Zdr zenski vi pisav minatiot pat deka inav krvarenje i dr mi prepisa utrogestan i mi rece togas pij go ovie nekolku dena. Has inav krvarenje samo toj den ama go ispiv celoto kutivce. Sega mu se javiv pak da prasam i mi vika pij go do kontrolata. Bad se zbuniv kontrolata mi e za dve nedeli sega sum 16 nedela i go piev dva pari dnevno. Sabajle ne piev mislev tolku ke bide. Se mislam dali pak da pocnam. Valjda nisto ne e sabajle sto ne piev i od vecer pak da go pocnam
Pij si gi slobodno,jas sum 22 nedela uste gi pijam po dve dnevno.Nekoi gi pijat i do kraj na bremenosta.
Gi pijam od 200,ednas na pocetokot imav nekolku kapki kako kafeavo,ne cista krv ama deka invitro samo od 3 mi gi namalija na dve dnevno.
Штом ти рекол да го пиеш не прекинувај. Бидејќи имаше крварење превентивно ти кажал да поеш додека не ти ја види новата состојба. А тоа што си рипнала едно не е толку страшно.
Утрогестан се користи до 26-28ма недела некои доктори идат и до 30та, подоцна нема ефект, впрочем прогестеронската терапија ја даваат до тие недели. А вагинално исто до тие недели, нема штета, орално само ако има некој проблем долу
За утрогестанот ми рекоа кај мене најверојатно здравје, до 32 недела ќе оди. Ми рече само вагинално, има подобар ефект. Утре ќе испитувам крв и урина, и шубе ми е да го испијам
Немој воопшто да ти биде шубе. Јас пред испитувања, брисеви, контроли па и кога ме мрзи сабајле да станам го голтам наместо вагинално и немало проблем. Не го препорачуваат орално заради лошо дејство на желудник, мачнини и вртоглавици кај некои, но јас не сум забележала некои изразени проблеми од орално конзумирање.
И мене ми имаат кажано како на @eli25 дека е подобро вагинално. Подобро ја вршел функцијата и поблиску до целта бил. Ако ништо друго "почисто" е со пиење. Овие чуда прават таков хаос доле
Zdravo. Imam nekoi mali bolki, bev na ginekolog pa mi dadi utrogestam ama mi reci da gi pijam. Citam po net poveketo od bremenite vaginalno gi koristat. Dali steti poveke ako gi pijam ili ??? Nekoj so iskustvo ??
Zdravo. Imam nekoi mali bolki, bev na ginekolog pa mi dadi utrogestam ama mi reci da gi pijam. Citam po net poveketo od bremenite vaginalno gi koristat. Dali steti poveke ako gi pijam ili ??? Nekoj so iskustvo ?? Inace sum 9 nedela
Орално може да имаат нус појави од типот од вртоглавици и мачнини. Некои доктори викаат дека се подобри вагинално, Некои дека имаат исто дејство. Јас ги примам вагинално, па одвреме на време кога ме мрзи или кога одам на контроли си ги пијам и не сум имала проблем. Примај си ги како ти кажале. и не се секирај. И со лесно да си ја тераш бременоста
Ne steti.Bas go prasav dr minatata nedela.Deka gi pijam koga ne sum vo moznost da stavam vaginalno.Samo dejstvoto ne bilo isto,vaginalno e podobro
може и на двата начина. Мене гинекологот ми рече наводно подобро дејство имале локално т. е ако се ставаат вагинално .