Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Давање на водичка или чајче

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Затоа имав сличен пост погоре пишано, но не сакав да влегувам во дискусии. Од многу читање на нет и домашни и странски сајтови сите стручњаци и доктори станавме. Кога бебето има грчеви- најчесто до 3-4 мес, мора покрај капки барем малку чај да се даде да се олеснат грчевите. Ама кој како си мисли дека е најдобро за своето дете.

На stevemila, Black girl, sofi2107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.568
    Допаѓања:
    201.774
    Бебињата не се менуваат, се менуваат времињата и ставовите. Јас сум растена со вода со лимон од бебе, сега лимон се дава после годинка. И јас сметам дека премногу се притресуваме баш поради тоа што премногу читаме по интернет и сме буквално бомбардирани со еден куп информации, а за 90% не знаеш колку се точни. Имам впечаток дека секоја наредна генерација се се' понежни во поглед на здравјето. Дали поради тоа што премногу ги пазиме, или загаденоста и штетните зрачења/надворешни влијанија си го прават своето, не знам. Допрва ќе се види.
    Си кажав погоре, сметам дека без вода нема живот, и на став сум дека треба да се дава вода од сам почеток, иако на малово покасно почнав да му давам.

На stevemila, ph.orhideja, sofi2107 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Здраво мами, сакам да прашам како воведувавте пиење водичка? Малото има 49 дена, на адаптирано млеко е, докторката препорача 20-30 мл дневно водичка да и давам ама не ми објасни кога да давам. Некој совет?

4. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мајки купив холе чајче да почнам да и давам на малата. За неколку дена ќе прави 2 месеци. По колку мл дневно да и давам и дали да и давам пред ад или после.

5. Anglofilia

Anglofilia Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    И ние сме нa АД вoдa дaвaм oбaвезнo 10тинa мин пoсле јaдење или чекaм дa пoждргни, не oдмa зa дa не пoврaти. Му дaвaм сo цуцлa и си пие кoлку сaкa. Превривaм 100мл и цел ден си ги пие. И мене ми рекoјa 20-30 aмa бебуш пие пoвеќе. Честo и кo ќе е зaспaн знaј дa пoдплaчнувa или се дa врти му дaвaм вoдa и се смирвa.
    Му вaрaм и ким oбичен 5-6 зрнa вo 100мл вoдa гo цедaм и сo цуцлa преку денoт дaвaм и тo. Гледaм дa биди пред јaдење зa пoлеснo испуштaње гaсoви a ни пoмaгa и сo грчевите :) И не ги тoплaм нa сoбнa тем.се.

Дa зaбoрaвив, ние зa еднa неделa 40 денa ќе сме и дaвaм oд сaмoтo излегвaње oд бoлницa.

На GFlower му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.803
    Допаѓања:
    325.323
    200 мл вода даваш на бебе од месец дена?
    100 обична вода 100 со ким
    мн ти е да знаеш

На victoria и eli25 им се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    @Anglofilia многу е. Вчера педијатарот ни рече по 50 мл вода, чај било што. Има месец дена малото.

8. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Јас кога давам водичка обавезно се засркнува . Незнам зошто . На ад сме е и има 3 исти шишенца и му давам од истото шишенце . Дали дека млекото е погусто , стварно незнам . Кај вас како е ?

9. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.455
    Отворот на цуцлата не треба да е ист за вода и за млеко. За млеко треба да е поголем, бидејќи млекото е погусто, а за вода потесен. Од поголем отвор повеќе вода излегува и затоа се засркнува.

Последна измена: 11 септември 2017
    На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    а искрено не разбирам зошто да се преврива водата кога со истата вода и правам млеко и само ја затоплувам.

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Дирекно од чешма даваш вода? :^)

12. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    по колку е ок да се дава водичка на 4 мес бебе ? чајче хипп пиеме 100 мл низ цела ден не го ни давам сет увек останува 20тина мл .. а и чајче од камилица давам по 60/70 мл послаба а правам и низ цела ден а пие ..секоа ден по едно од овие пие само ил вода ил чај валјда се ок овие мл .. натаму повеќе

13. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    нееее, таман работа
    Јана ја користам

14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Уф извини што така реагирав, мислев директно од чешма даваш.
    И мене ме интересира дали се преврива купечка вода оти ние овде имаме индустриска од чешмите па нема шанси да давам дури ни превриена.

15. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.455
    Јас купечка не превривам. Нема потреба.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Јас веќе на моево прдле давав непревриена купечка и немаше никаква разлика/реакција. Немам намера да превривам

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.803
    Допаѓања:
    325.323
    јас повеќе од 100 не би дала,па дури и тоа некогаш ми е мн.Сеуште не се дохранувате ,веројатно или е на ад или си цица така да поткрепено е со течности повеќе од доволно.

пак твоето е 4 месеци поголемко е
    бебето на претходната феминка нема ни 40 дена а пие 200 мл што е стварно непотребно налевање .

18. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    само на доење си е и тоа ова почнав да го давам сега веќе скоро месец дена полека накачив пред тоа упола давав од пусти страв а и шубе на шише да не се зауче оти си е лакомка ..
    и јас не превриврам купечка директ од шише и ставам и тоа ја зимам ладна ретко јана ми се погодува .. од чешма не би дала мн е бигорлива

е сега ме интересира видов една моја пријателка затоплуваше водичката за чајче во микробранова , нели е тоа штетно ?а гледано доста е практично .. нели имаше некои статии и се за микробранови зраци штетни
    а па од друга страна ние за нас све можно ставаме у микро па ок сме

19. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    јас шишенцеѕо со водичката купечка го ставам во ѓезве со обична вода и така греам, поспоро е ама најсигурно ми е.
    моја блиска нон стоп топлеше во микро, израсна здраво право дете ама мене ми е шубе затоа што иако е минимална сепак има радијација. Од друга страна најголемата штета ја имаме сите дома, wifi рутери и разни зрачења па оваа радијација од микрото изгледа смешно во споредба со тоа. Мислам дека е прашање на став, мене ми е шубе и никогаш не го ставив шишенцето во микро али искрено не сум репер некој зашто малку и претерувам... во бременоста дури до стомакот не држев мобилен со интернет уклучен, ноќе дури и ми беше на airplane а уште го правам тоа откако се роди бебушот и слични параноидности:D

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @iloveyou29 па и млекп даваме со најмал отвор цуцла , уште е мало затоа и таман му е . Е сега за вода помало нема :( Со лажичка мислиш подобро ќе биде да му давам ?