Мајки моето бебче има 7 недели. До сега чај му немам дадено. Сакам да почнам да му давам, ај кажете ми какви чајчина се даваат на мали бебенца?
Јас и водичка му давам и чајче така ми рекоа бидејќи е на ад и на доење земав на бекутан ама читам не чини го сменав со хип машала сте пораснале с
По колку мл му даваш водичка? Педијатарот ми рече да не давам вода ама не ја послушав. Купив чај на бекутан ама таму пишува од 2 месец да се дава и незнам што да правам.
бекутан се дава од 7 ден да не си зела од оној со маточина што е ... и хип и холе и бекутан сите се дават после првата недела .. водичка доволнп е по 20 30 гр да даваш па постепено ке наголемуваш ние сме скоро 5 мес и давам 80мл низ цела ден ги пие не наеднаш.. исто е и за чајчето 100 мл низ цела ден и пола да испие е добро останатото ти испиј си го едит: да има поеќе врсти 3 4 бекутан чај побатај тој од сладок анасон што е е за по 7 ден др се за понатаму.. али бекутан содржи шеќери и не е препорачлив за толку мало подобро земи хип или холе органски се
Ако немате проблем со грчеви немате никаква потреба од давање чај на бебиња. Нас само Becutan ни помагаше за грчеви и таков му давав по потреба. Вода исто така не се дава на бебиња додека не почнат со цврста храна. Се што треба примаат од мајчино или ад млеко. Давање дополнителна вода може да му направи проблем на бебето зашто може да му ја пореметите електролитната рамнотежа.
Е мене педијатарот ми рече и вода и чај и тоа 3 педијатри истото ми го кажа водичка точно не знам имам шприц и со него му давам од шише се засркнуваа не дават ако е на доење само ние сме повеќе на ад и затоа ни рекоа
сите сме пиеле и сите пијат водичкс па живи здрави сме.. секоја мајка разл си почнува и одлучува не треба вакви мисли дс се плсшат дека ќе наштетат посебно новите мајки .. вода неможи да наштети посебно 20мл
На малата ѝ направив чај од ким. Во 50мл зовриена вода ставив 2 зрна ким. Го пробав ама некако нема вкус, а и нема некоја боја, исто како водичка е. Прв пат правам. Така ли треба да биде? Да не сум ставила малку ким?
Ѝ варев чај и од ким и од коморача на хип, но не го пие. Од тој на хип малку само пивна кога беше гладна и тоа пола го плукна. А има малку грчеви.
А да пробаш да земеш од бекутан чајчето од сладок анасон ,јас кога имавме грчеви превривав водичка со ким неколку зрнца и внатре ставав по пола лажиче од чајчето на бекутан синко го пиеше и му помагаше со грчевите ,сега сеуште му правам чајче од бекутан ама го пие само кога е гладен многу во спротивно неќе.
чајот на холе е мн добар содрже анасон камилица и ким се што е потребно за меше грчеви гасеви и не содрже шеќери органски е и филтер кеси се не е прашок ко бекутан(кој содрже шеќер ,доста благ и ги заситува) и останати што е мн подобро и по природно го пие гладен оти е благичок и го залажува избегавај ако си го користиш не го давај минимум пола сат пред подој и низ цела ден да а пие дозата што му а даваш у спротивно ред за јадење све ќе се поремети
@joy1 муабетот беше дека не давав ништо освен мајчино млеко па и не знаеше да пие од шише. И јас откако воведов цврста храна вода и нудев со чашка, ама почна да пие вода дури после една година. Еве и малиот сега откако почна со цврста храна почнав да му нудам вода но не сака, му нудам со лажичка, со чашка со клунче, но ја плука. Не го форсирам, понудувам одвреме навреме, кога ќе сака тогаш.
isto i jas davam i od obicna caska, i vo caska so klunce, silikonsko, plasticno klunce voda nesaka da pie...