Pa i mene mi e nepotrebno da mu davam a gledam na fb u grupava soba za doenje majkive komentiraat deka davale uste od sam start. Isto i jas vnimavav mnogu na ishrana i grcevi epten malku imase.
Ако е само на доење нема потреба да даваш..јас и давам оти е со дохрана,педијатарот ми рече водичка ама не сака и затоа чајче и давам..
Па има чај од анасон на Бејбилав, во филтер ќесички, во ДМ. Моево тој го пие ептен. Вака изгледа А можеш и дома сама да правиш чајче, десетина зрна ким искрши ги, и нека зовријат со вода колку едно филџанче. Убав е.
Samo na cicanje sme. I ja mislam deka ne treba nisto da im se dava, cisto me interesirase ostanatite kako pravite.
Јас толку многу внимавав на исхрана што буквално како на режим диета бев, бебчо се превиткуваше од грчеви, си пиеше чајчиња,си пиеше и водичка со лимунче и ким. Бебчо се смируваше. Се случуваше од грчеви да не спие воопшто само плачење пискање врискање да не може да се успие асално од што го болеше мешето... Сега сме скоро 3 месеци уште си пие и чајчиња и водичка и млекце си напредува и подобро од нормално. Зборував до доктор ставав и природен мед на лажачата и тоа си цицаше се смируваше.
јас од трета недела му давам плус чајче, првенствено бидејќи имавме проблем со грчеви. сега привремено му давам ама чајот не му заменува оброк, беве најнормално си цица и затоа и му давам. само што јас му давам бекутан ама гледам негативни критики па ќе сменам хипп или друг некој. а од кој поточно да барам бидејќи се повеќе? исто со анасон?
Тоа со медот е среќа ваша што немало алергиска реакција. Не помага медот за грчеви. Има на бејбилов во дм чај од анасон без шеќер за 0+. Исто мириса како бекутанот.
Природен мед без никакви шеќере дотатни не предизвикува алергии, алергии предизвикува индустрискиот мед кој има вештачки шеќери во него. Единствен производ на земјава без рок на траење и без конзерванси и вештачки бои е медот. Ние барем сите пораснавме со мед на лажача, инаку смирува медот, мендово мој во време на грчеви во текпт на денот на лажача стававме и брзо се смируваше
@Искра 90Ј има мислења мед да се дава по 3 години затоа што е тежок алерген. Помалку конзервативните доктори се согласни за 1+. На 3 месечно бебе мед е ту мач. Ние како сме растеле не е оправдување. Ваљда сме еволуирале до толку да знаеме што треба, а што не на мали бебиња.
Алергени се индустриските медови, а природните нема зошто да се кога немаат конзерванси, а ние токму тие сме хи јаделе. Денешницава е полна со деца кои се алергични на се и сешто можам на прсто да избојам од маало колку имам алергии модерна болест и тоа се е од јадење. Верувам во природните убавини и детево не ми јави никаква алергија. Доктори забрануваат мед бидејки не знае каков ќе дадеш, опколени сме со таканаречени жедопроозведувачи во чии медови поише има шеќер и конзерванси од нутелА. Секој си знае за себе јас не би дала без зелено светло од доктор кој знае каков мед коростам.
Не е толку работата дали е индустриски или природен мед, повеќе е за ризикот од ботулизам не дај боже. https://www.ringeraja.mk/m/statija/medot-e-opasen-za-bebinjata_2310.html
Не се согласувам. Доктор потенцира што да даваш домашно. Ете за пилешко сите викаат само проверено домашно. Значи да треба мед да јаде бебе од 3 месеци (па и помало бидејќи грчњвите се најизразени кај помали) ќе кажуваат докторите. Сериозно сум запрепастена од вакви одговори и постапки во време кога еден куп информации се достапни.
Поленот белја прави. Не конзервансите. Ама сте имале среќа. Каде брзате толку? Башка шеќер, колку и да е природен, не се дава толку рано.