Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Давање на водичка или чајче

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    2.926
    Не знам не прашав, а ќе прашам на следно видување

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    Ех, а мене педијатар ме советуваше да внимавам и да не консумирам лимон, портокал бидејќи дојам, а ваму советуваат на бебе директно да му се даде.
    :?:

На MinnieM и Mantub им се допаѓа ова.
  3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Зошто не се пие лимон кога се дои?

4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    5.451
    Ние почнавме вчера со дохрана, е сега јас ставам водичка во блендерот за убаво да ми се изблендира зеленчукот. После јадењето може пак да понудам вода или за почеток доволно е од кашичките?

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    @Lisandra Не му се пие, верувај. Затоа не сака.
    Доиш ли?

Мислам дека поради алергија не треба да се пие додека се дои. После 6 месеци ми рече може по малку да консумирам, да го внесе прво преку млекото што го цица и да внимавам дали ќе има некоја реакција.
    Постојат причини зошто не се даваат цитрусни овошја на бебе, оставете порано како правеле.

Последна измена: 10 ноември 2020
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.789
    Допаѓања:
    175.910
    Во принцип нема храна што е забранета во доење. Мене утрото ме станаа после царски, гинекологот и педијатарката беа сложни дека маж ми треба да ми донесе кафе да разбистрам глава.

Најдобриот доктор за лактација др. Њуман, тврди дека според неговите истражувања, нема храна која било како влијае на млекото или бебето и дека тоа е повеќе маркетинг за нудење "безбедни" производи на пазарот кои носат профит.
    Баш здраво, посебно е добро за менталното здравје на доилката да ужива во храната што ја сака место да и се прави блокада.
    Секако, во случај да приметиш некоја разлика кај однесувањето на бебето по консумирање одреден намирмик ќе престанеш да го консумираш, ама не и свесно да се ограничуваш без причина.

Цитрусни овошја како портокал и лимон се даваат после 7миот месец. Не само поради што се тешки за преработка на малото бебешко желудниче и можат да предизвикаат иритации, туку и се алергени.

На SkarletOHara, 0ли, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Понуди малку, неколку голтки, ама не форсирај ако не сака штом ги правиш кашичките со вода.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Не знаев дека влијание преку цицање тоа, имам слушнато од педијатар ништо не влијае на млекото што ида јадеш и пиеш освен алкохол, цигари, мала доза кофеин. А за на бебе не знам да се дава овошја во вода. Некои мислат со малце шеќер да се раствори а шеќерот штетен, од друга страна бекутан чајот има шеќер па велат давајте давајте нема ништо. Секој педијатар различно мислење. Инаку да може по некоја голтка да си пивнува во ден јас сигурна сум дека ништо не е штетно само му се создава добра навика за водичка да не одбива понатаму.

Последна измена: 10 ноември 2020
  9. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Аман де што и фали на логиката на мајка ти баба ти , ете доеле давале и вода и што му фалело на децата. Мислиш дека сега е поубо време каде све е на ад на прашак , на вештачко али НЕ вода никако ова ќе му биди она ќе му биди.

10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Давај му ако сакаш де, и вода, и мед на цуцла, дохрана почни му на 2 месеци, гравче свари му, бабите подобро знаеле, е сега тоа што имале по 10 деца од кои умирале 8, тоа нема шанси да е поврзано со начинот на растење, читање нешто ново да се научи и да се прифати промена - не, битно навика да му создаваш за пиење вода, пошо нема друга работа бебето на 3 месеци, треба навики да стекнува, затоа што бебињата што не пијат вода на 3 месеци, одкако ќе пораснат, не знаат како се пие вода, немаат навика, се чудат што е тоа вода.
    Како бре нема никој да ве контролира кога правите толку неодговорни работи, страшно

На crazylady, Annath и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.789
    Допаѓања:
    175.910
    Како тоа "што му фалело?"
    Си ги погледнала статистиките од болести од кои патат млади луѓе во Македонија? Си прочитала дека имаме највисок процент на дијабетичари до 35 години во Европа? Епа по логиката на бабите и мајките е тоа. Се што било погрешно и покрај толку научни истражувања некој ќе рече што ни фали.

На LivingGlam, Annath, crazylady и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    Ад прашак?
    А што да прави мајката што ете пробала се и нема млеко, па се решила за 'прашак? Си го труе детето, и у прашакот плус вода додава еј.

Логиката на нашите баби и мајки е толку лоша, ама они и немале некој извор на информации.
    Ние имаме, па читни по нет, а и на форумов имаш доста поучни мислења од членки.

На Milkiway, Annath и Mantub им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Многу е логично дека на бебе што е на доење не му треба ништо плус освен мајчиното млеко. За ад не знам. Природата така не создала, треба да се водиме по инстинктот. Па едни малечки кученца ќе се родат и се само на цицање, како нив не им фали ни вода, ни чај само ние свесните битија знаеме што му треба на бебе.
    Од очај давав 2 шприца по 2.5мл чај против грчеви и никако не ми помогна,прекинав. И сега кога почнавме со цврста храна едвај отвара уста за вода, си бара цицка после јадење. Дали е уште гладен, дали така си гаси жед којзнае.

Ова дека храната не влијае врз млекото, не знам кој да направи истражување нема да поверувам зашто во реалноста ми се покажало спротивното.

За килибарното ѓерданче би подискутирала во соодветна тема да не одиме оф ама кога слушнав ваков совет од докторка што е последната личност од која очекував :o ваква останав. Или сум јас ептен неверник или не сум доволно информирана.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    За некои работи знаеле повеќе од многу денес што немаат ни чуено. Браво за тоа. Некои давале и многу рано храна што не го оправдувам ни тоа, замисли со колку мал капацитет се труделе да израснат деца во такви услови .
    Кажи ми по која логика највеќе од педијатите во нашава земја велат да не зема бебето воопшто вода,не му треба, а чај може да се дава.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.789
    Допаѓања:
    175.910
    Апсолутно нема работа која ја знаеле повеќе од она што ние знаеме денес, исто како што ние не знаеме толку колку што ќе знаат идните генерации, оти науката не застанува. Растеле деца во несоодветни услови, со несоодветна исхрана и несоодветни начини на дисциплина. Затоа и ние сме такви какви што сме денеска. Секој со својата болест.

По логика на неписменост. Македонското образование е меѓу најлошите во Европа, единствено после нас е Косово. Чест на исклучоци кои студирале во странство, или кои се на постојани семинари, пракси и обуки и се во тек со најновите научни истражувања.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Значи ако одредена мајка нема млеко да треба да се помогни и треба ад. Како стаса младината никоја млеко нема па скоро сите се на ад. Небаре еве ако е штетно по малце вода велам по некоја голтка, не замена за храна ова да не е штетно и тоа нема да ви го кажат.

17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Килибарните ѓерданчиња немаат ефект. Тврдам.
    Недај боже да се скине или да се затегне некако.

На crazylady, Nevenche26, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Значи да не се повторувам не прашав дали да давам, ако можам по некоја голтка на ден ќе давам. И не е за навика стекнување. Макар што еден куп дечиња не ја сакаат водата и ко ќе пораснат многу примери има што повеќе пијат сок, чај млеко, само вода не.

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    2.926
    По одговорна мајка кога ќе слушне совет од мајка па и баба, педијатар нема! Ако секоја денешна мајка користи ад млеко затоа што нема млеко ( мора да се труди да има, пошто како тоа да нема секоја ) една водичка илии чајче не е неодговорна мајка...кога нема млеко а дава ад или комбинира е тука можам да се подзамислам па и јасно ми е колку многу време имаат да се нашминка да излезе да слика бебе за на инстаграм да се прави кардашиан друг да и го почува и оп пак мајка баба, а за вода и чајче арнонимале време да седат да читаат истражувања и да се водат по апликации... Секој совет треба да ви е добронамерно прифатен... Па било и тука да се праша

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Аман со дискусијава. Не се дава вода/чај на доенче дур не почне да јаде. Кога чита некоја мајка и што прави не е предмет на дискусија тука.
    Сериозно не можам да ве сфатам! Ќе слушате бабски муабети, а на факти не верувате. 21 век. Интернет и информации достапни во секое време. Ама не, бабите подобро знаат (facepalm)

На crazylady, mal.ecka, SanelaS и 7 други им се допаѓа ова.