Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Давање на водичка или чајче

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    2.926
    Како сакате Мајки

2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.789
    Допаѓања:
    175.909
    Не е како сакате, туку како науката објаснила дека треба, според тоа што е најдобро за едно бебе.
    Ако постои научно објаснување дека бебе до 6 месеци нема бубрези за вода, значи нема да даваш, а не една голтка/две оти според тебе не праеле проблем. Толку е едноставно. Ако мајка ти рече ама греота е, нема наука во тоа. Бебето секако лиже прсти уз бањање па некогаш може да се деси и ќе голтне. Тоа е таа количина вода што се толерира и толку е.

Се побара совет се дадоа.
    Вие сега ако сакате слободно во слаткара на еклер седнете ги да ги заблажите оти греота се.
    Последиците од тоа, после години ќе бидат само на ваша совест.

На mal.ecka, dunika, haruki и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Како сакаш можеш за тебе да си правиш.
    Кога си одговорна за живот на друга личност треба да правиш ко што треба, а не како сакаш. Има работи за кои дали ќе ги направиш на еден начин или друг, не прави разлика и за нив како сакаш прави.
    Има работи кои можат да му го загрозат здравјето и не треба толку со главата в ѕид одење, треба да читнеш малку што вели науката, не баба од пред 100 години.

На haruki, LivingGlam, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    2.926
    Ах бе жено педијатар ми препорача поради некоја причина и ќе давам. Не те прашувам тебе дали да му давам. Кажувам дека му давам до 100мл чајче сака повеќе и го намалувам. Се сложувам дека на некои бебиња не им би треба секоја Мајка си знае најдобро какви се тие недолични коментари одма и се запнавте на жената можеби има потреба да му дава...

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.789
    Допаѓања:
    175.909
    @Malesia она што ви се посочува е дека бебе нема потреба од чај и вода. Науката вели дека со тоа може само полошо да направиш. Педијатар што препорачува чај и вода треба да се смени со некој што знае подобро.

На mal.ecka, kukla21 и haruki им се допаѓа ова.
  6. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    И сепак многу од мајките даваат чајче/вода во разумни количини на бебето па бебињата совршено му напреднуваат. Па не репортирале за проблем али ако знаете за таков случај дај постирајте да видиме , сигурно ќе се слушни надалеку ќе има по весниците колку неодговорна е таа мајка.

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    Темава и дискусијава се Сизифов труд.

На babydust, Malesia, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    93.618
    Педијатар ако кажал да се дава,би требало да посочи и како,нели?
    Или поинтересно е да предизвикаме дискусија за која веќе има издржани клинички факти и аргументи.

Дајте и Кола Кола,полесно да ждригне.

На mal.ecka, SanelaS, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. lakiki

lakiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2020
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    57
    zdravo majki, ve citam no nemozam da najdam soodvetno mislenje.. moeto bebe ima 3 meseci ne mu davam voda voopshto, samo e na AD mleko i pedijatarot mi rece deka ke pocnime so dohrana od 4, 5 mesec ke se dogovorime e sega me interesira vashe mislenje od koga pocnavte da davate vodicka? koga pocnavte so dohrana ili? Potenciram deka e samo na AD i ne mu davam ni cajce, mu davav retko na pocetok koga imashe grcevi.

10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Побарај второ мислење, 4 и пол месеци е рано за дохрана.
    Прати ги знаците на бебето дали е спремно за дохрана, дали седи убаво, дали ја држи главата цврство, дали е заинтересирано за тоа што го јадеш, дали знае да голта цврста храна, ако ја земе во уста и ја плука и се гади, не е баш спремно.
    Водичка после 5 и пол месеци и по малку ќе му даваш, секако сеуште ќе си пие млеко и од млекото ќе е хидрирано доволно.

На lakiki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lakiki

lakiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2020
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    57
    za dohrana mislev prvo da se pocne so vkusovi pa so kashicki a ne so cvrsta hrana.. sekako so konsultacija na pedijatar samo me interesiraat i vashi mislenja

12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Па и јас мислев на кашички, ама кашичките се цврста храна де, сакав да кажам не се течност како млекото :)

13. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    За почнување со вкусови/дохрана едино ќе се наслониш на мислење на педијатар а не на мислења на форум, не ме сфаќај погрешно, самиот педијатар е доволно стручен да ти каже кога ќе започниш затоа што многу фактори влијаат за таа одлука, како на пример дали и колку напредува бебето во изминатиот период.
    Конкретно јас почнав со вкусови од 5 и пол месеци затоа што секој месец качуваше по кило и неколку грама (мајчино млеко)- по препорака на педијатар.
    Водичка давам кога почнавме со вкусови

На Snowflake97, Fatalnata и lakiki им се допаѓа ова.
  14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    15.454
    Да се водиме по тоа како правеле нашите баби и мајки, треба да даваме манџи дробени со леб уште на три-четири месеци и на децата да даваме кока-кола со плус додаден шеќер за да излезе газираното (facepalm).

На Осе, Fatalnata, Snowflake92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. lakiki

lakiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2020
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    57
    da sekako so preporaka na pedijatar.. i kolku vodicka davashe prvo koga pocna?

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Зависи и како ќе прифати, тоа е ново за бебенцето па и да одбива на почеток нема простор за грижи, сега веќе е 8 месеци и му давам колку што сака

17. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Јас па ќе те советувам да преиспитуваш мислења на педијатри и да се водиш по бебе
    Бебето само ќе ти покаже дали е спремно да почне на 4мес 5 или 6 да јаде. Не може педијатар да ми каже еј од утре давај му оброк а бебево се дави со храна.
    Само ќе покаже ќе те гледа дури јадеш ќе ти покаже интерес за храна итн можеш да видиш на нет знаци дека бебе треба да јаде.
    За вода ја давам 10-20мл сегде скоро пишува бебе на формула може да пие НО при жешко време и високи темп. Е ја дадов запек го фати и му олесна. Повремено ќе давам штом не е штета за бебе на адаптирано.

Ова е само совет и мислење. Јас би правела вака и би се водела по моето бебе.

На Snowflake97, Brpbrp, Snowflake92 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    2.926
    Вода со лимон давале како превенција од кандидијаза која не е ретка кај доенчиња. Сепак се работи на 150мл вода 3-5 капки лимон.
    -Или на предвремено родени со многу ниско ниво на шекер

19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Многу штетни работи правеле па не значи дека треба да продолжиме да ги правиме.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Беба е 4++ планирам околу 5++ да почнам со вкусови нели она 3 дена по некое лажиче ,ама претходно сакам да ја навикнам на водичка ,до сега сме на ексклузивно доење со два- три неуспешни обиди за чајче затоа мислам дека ќе ни треба време да се навикнеме. Па која вода е најдобра ?