Кога почнавте да давате водичка? Јас сум во план да му дадам, поготово ако недај боже има грчеви, па со зрнца од ким да пробам.
Доколку сте на ексклузивно доење , нема потреба од вода и чајче. Вода се воведува кога ке почнеш да даваш цврста храна односно од 6 месеци па натака. сега за сега му е доволно само твоето млекце
Кога штуцка од денес почнав малку водичка да му давам, а навечер бидејќи сме ноќни птици ако межу оброк бара да цица, му давам чајче за мирен сон.
Мали бебиња што се само на мајчино млеко немаат потреба од вода, а уште помалку од чај. Доволно е само убаво да си цицаат. Водата само повеќе проблеми може да им направи на мешето. Откако ќе се почне со дохрана, некаде после 6-тиот месец, нормално дека ќе треба водичка. А со давањето чај само се залажува бебето и мешето место со млеко го полни со чај и плус од шеќерите од чајот се заситува и ем помалку ќе цица, ем му давате работи што на организмот прво не му требаат, а второ-и штетни се. Со бебињата треба трпеливо, со ритамот кој им го дала природата, ќе дојде време и за вода и за чај и за се друго, не треба брзање.
Јас денес и дадов 2 лажички чај од ким направен со обична вода од чешма. Го имав направено за јас да го испијам затоа што не сакам да и давам ни чај ни вода сега ама толку многу плачеше од грчевите па и дадов.
Не живеам во МК ама овде кај нас чај за бебиња не постои. Никој не дава вода на бебе што се храни со млеко освен ако не се пеколни жештини. Ако ви е толку страв детето демек да не е жедно (тоа сирото само течности прима) кога му давате млеко додајте уште 5 мл вода повеќе во дозата и ете ви вода.
Сувишно е да се збори веќе на темава . На доенче до 06 месеци не му е потребна никаква вода, нит па чај. Немајте гајле нема да дехидрира за вода , во мајчиното млеко си има доволно од се . За смирување на грчевите има и други начини...
Во дилема сум, па да ми помогнете додека не отидеме на педијатар. Малото е една недела, се доиме и сум упорна иако немам доволно млеко и сме плус на адаптирано 5 пати во денот по 50 мл. Прашањето ми е во ваков случај дали да и давам чајче и колку? Докторката на испис ми кажа да и давам или на Хип или на Бекутан ама не и по колку. Ваше мислење?
Според мене бебето е мало, само една недела и може да поминете без адаптирано млеко. Зошто мислиш дека немаш доволно млеко? И немаш потреба да даваш чаеви полни со шеќери. Ако сакаш стручен совет и поддршка, побарај на фб групата Соба за доење.
Прво, сигурна ли си дека немаш доволно млеко? Мислам, можно е, ама почетокот на доењето е хаотичен и не би требало да се брза со АД млеко. И ако му даваш АД твоето млеко ќе се намалува, затоа што бебето ќе биде заситено, нема да цица доволно, а ако не цица-не се прави млеко, тоа е врзан круг. Колку повеќе АД млеко, толку помалку млеко ќе ти се прави, зашто бебето помалку ќе седи на града и нема да се труди. Мене млеко ми надоаѓаше некогаш дури кога ќе почнеше да цица. Одеднаш цела града ќе се наполнеше, дури до болка, а од другата почнуваше да ми тече буквално. Почетокот е таков, не е по книга. И мислам дека буквално сите мајки кои дојат во прво време се убедени дека бебето им е гладно затоа што цело време бара да цица, ама тоа е затоа што си нема ни тоа ред ни ритам уште, после веќе ќе се среди и тоа. И пред да се даде АД (а кај нас некои лекари многу лесно го нудат како опција) треба да се следи дали напредува детето, со редовно мерење. Значи, ако треба да става на килажа да кажеме 40 гр дневно, се мери неколку дена, за да се види дали напредува или не, па после се одлучува дали треба АД или не.
откако престана со доење му дававме вештачко млеко ама несака да го јаде, што да правам? а кашички и сок јаде има 6 месеци и докторот рече да пие вештачко млеко ама несака!
Чаjче си прифака кога како...а на водичка сеуште се мршти. Па се мислам само да му jа зовриjам и така да пробам да му ja дадам...зошто до сега со капка лимон и на врв лажица шекер му ставав во неа.
женски мојата керкичка 5 месеци никако од кога е родена не сака ниту чајче ниту сокче ниту водичка, сега сме на ад млекце и почнувам со овошни кашички и јаде.. др Маргарита ме советуваше да не се откажувам и да и нудам нон стоп.. сте имале ли некој случен случај..?