Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Давање на водичка или чајче

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Кога почнавте да давате водичка?
    Јас сум во план да му дадам, поготово ако недај боже има грчеви, па со зрнца од ким да пробам.

2. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Доколку сте на ексклузивно доење , нема потреба од вода и чајче. Вода се воведува кога ке почнеш да даваш цврста храна односно од 6 месеци па натака. сега за сега му е доволно само твоето млекце :)

На Li0ness му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.858
    Јас му давам само водичка бидејќи сме на ад

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Кога штуцка од денес почнав малку водичка да му давам, а навечер бидејќи сме ноќни птици ако межу оброк бара да цица, му давам чајче за мирен сон.

5. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Не и давав нити вода нити чај пред да и воведам каши.
    Сега е веќе друга приказна.

6. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Мали бебиња што се само на мајчино млеко немаат потреба од вода, а уште помалку од чај. Доволно е само убаво да си цицаат. Водата само повеќе проблеми може да им направи на мешето. Откако ќе се почне со дохрана, некаде после 6-тиот месец, нормално дека ќе треба водичка. А со давањето чај само се залажува бебето и мешето место со млеко го полни со чај и плус од шеќерите од чајот се заситува и ем помалку ќе цица, ем му давате работи што на организмот прво не му требаат, а второ-и штетни се.
    Со бебињата треба трпеливо, со ритамот кој им го дала природата, ќе дојде време и за вода и за чај и за се друго, не треба брзање.

На NoellePage, MacenceEna, Glasna и 2 други им се допаѓа ова.
  7. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Јас денес и дадов 2 лажички чај од ким направен со обична вода од чешма.
    Го имав направено за јас да го испијам затоа што не сакам да и давам ни чај ни вода сега ама толку многу плачеше од грчевите па и дадов.

8. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Не живеам во МК ама овде кај нас чај за бебиња не постои. Никој не дава вода на бебе што се храни со млеко освен ако не се пеколни жештини. Ако ви е толку страв детето демек да не е жедно (тоа сирото само течности прима) кога му давате млеко додајте уште 5 мл вода повеќе во дозата и ете ви вода.

9. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.852
    Допаѓања:
    40.265
    Сувишно е да се збори веќе на темава . На доенче до 06 месеци не му е потребна никаква вода, нит па чај.
    Немајте гајле нема да дехидрира за вода , во мајчиното млеко си има доволно од се .

За смирување на грчевите има и други начини...

На Li0ness и NoellePage им се допаѓа ова.
  10. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Во дилема сум, па да ми помогнете додека не отидеме на педијатар.

Малото е една недела, се доиме и сум упорна иако немам доволно млеко и сме плус на адаптирано 5 пати во денот по 50 мл. Прашањето ми е во ваков случај дали да и давам чајче и колку? Докторката на испис ми кажа да и давам или на Хип или на Бекутан ама не и по колку.

Ваше мислење?

11. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Според мене бебето е мало, само една недела и може да поминете без адаптирано млеко. Зошто мислиш дека немаш доволно млеко? И немаш потреба да даваш чаеви полни со шеќери.
    Ако сакаш стручен совет и поддршка, побарај на фб групата Соба за доење.

12. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Прво, сигурна ли си дека немаш доволно млеко? Мислам, можно е, ама почетокот на доењето е хаотичен и не би требало да се брза со АД млеко. И ако му даваш АД твоето млеко ќе се намалува, затоа што бебето ќе биде заситено, нема да цица доволно, а ако не цица-не се прави млеко, тоа е врзан круг. Колку повеќе АД млеко, толку помалку млеко ќе ти се прави, зашто бебето помалку ќе седи на града и нема да се труди. Мене млеко ми надоаѓаше некогаш дури кога ќе почнеше да цица. Одеднаш цела града ќе се наполнеше, дури до болка, а од другата почнуваше да ми тече буквално. Почетокот е таков, не е по книга. И мислам дека буквално сите мајки кои дојат во прво време се убедени дека бебето им е гладно затоа што цело време бара да цица, ама тоа е затоа што си нема ни тоа ред ни ритам уште, после веќе ќе се среди и тоа. И пред да се даде АД (а кај нас некои лекари многу лесно го нудат како опција) треба да се следи дали напредува детето, со редовно мерење. Значи, ако треба да става на килажа да кажеме 40 гр дневно, се мери неколку дена, за да се види дали напредува или не, па после се одлучува дали треба АД или не.

13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Тоа е проблемот, ние наместо да напредуваме за 4 дена имаме паднато во килажата. ;(

14. VaVa1

VaVa1 Нов член

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    откако престана со доење му дававме вештачко млеко ама несака да го јаде, што да правам? :( а кашички и сок јаде има 6 месеци и докторот рече да пие вештачко млеко ама несака! :@

15. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Зошто сте прекинале со доење? Ако има 6 месеци треба уште да се доите.

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Чаjче си прифака кога како...а на водичка сеуште се мршти. Па се мислам само да му jа зовриjам и така да пробам да му ja дадам...зошто до сега со капка лимон и на врв лажица шекер му ставав во неа.

17. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Зошто лимон? Мене сестрата во болницата ми рече никако лимон дури ни една капка.

18. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    259.326
    Ne limon
    Ne sheker
    Ne caj
    Ne voda ako e na doenje!!!

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Па патронажната така ми кажа....божее 300 доктори 600 чуда

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mihael4u

mihael4u Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    22
    женски мојата керкичка 5 месеци никако од кога е родена не сака ниту чајче ниту сокче ниту водичка, сега сме на ад млекце и почнувам со овошни кашички и јаде.. др Маргарита ме советуваше да не се откажувам и да и нудам нон стоп.. сте имале ли некој случен случај..?