не би ни помислила дете да ми гледа некоја после се ова! Она секогаш ке вика дека се било супер, а дете не знае да каже што било во текот на денот! Во најбитниот период за развој на мозокот, децата се угнетувани!
За себе зборев. Овде и студентките серизно ја сваќаат работата. И градинка цел ден не е решение, некому му треба поинакво решение.
Како можеш да генерализираш? Баш младите имаат повеќе ентузијазам и повеќе се вложуваат. Тие што дремат на телефон не се ни нафаќаат да работат.
Од искуство на другарка. Се карала со дечко и затоа била со тел цел ден. А децата на другаркава небитни. Врската побитна. Колку од кај нас на 25 се несериозни а не па помлади.. Им требале пари за на одмор па ај ќе чувам деца 2 месеци..
А па во државниве и приватниве градинки па децава 8 саати во раце ги држат и не дремат на телефони и со кафето и цигарата надвор. И тоа била една што се погодила таква знам деца што многу сериозно си ја сфаќаат работата и има деца кои доста рано созреваат има некои цел живот не се созреани, така да нема потреба од генерализација. Ние со нашите деца не сме 8 последователни часа заедно па не значи дека не се битни. Да не претеруваме. ЕДИТ: Туку и наш народ сака дадилката и пеленк да менува и да го шета и да готви ако е поголемо и домашно да пишува садови да мие да позачисти и тн. да не идам во офтопик со примерите што ги знам.
Зависи колку ја плаќа. Во договор да одредат плата и што ќе прај е ок. По правило дадилка за дете треба да готви на детето, да го чува, анимира, шета. Се друго зависи.
Добро, зависи колку ја плаќаат и договор и има исклучоци секако, но и дека семејствата претеруваат, претеруваат. Не зборам за да стопли млеко или да направи појадок за децата но да готви ручеци по желби како во ресторан, да се јавуваат вон работно време дека треба да дојде да ги чува кога ќе им текне, не пријавено па сакале дале пари сакале не, па да им за зачистело прашини па ајде една правосмукачка па веќе кога во една соба се поминувала ај и во друга, па машина да пушти простира алишта и тн и тн. и затоа најчесто бараат повозрасни жени за да им завршуваат се. Мн сакаат амерички филмови да тераат за 12000 или 15000 плата. Е сега муабетот ми е колку што има секакви дадилки има и секакви и никакви фамилии, но никако не одобрувам начин да се удри дете, ниту пак некој возрсен. Ама дека ептен распрдена нација сме, сме секако со искчучоци.
Абе ако на некој не му одговара може слободно да не се нафати, нели? Посебно за дадилка, денес мн се бара. Имаат избор, имаат и агенции каде може да каже шо сака а шо не сака да раб и автоматски профил и прават за што да ја бараат за што не.
Агенциите се дно дна. Демек ги заштитуваат работниците, а врска нема ниту родителите ги заштитуваат ниту дадилките. А знаеме зошто повеќето луѓе се нафаќаат да чуваат деца, најчесто зошто им фали некоја година до пензија или затоа што е мала пензијата. Ретко некој од љубов го прави тоа.
http://skopjeinfo.mk/privedena-usht...fjKscAxUBdz1k93wd5wlqQXIcCk8oHcXjAYgSQXnMfsrs Пак некоја дадилка тепала деца, што е со луѓево...
Абе демек да си дадилка е исто ко чинии да миеш, па чудо големо ако се скрши некоја... ако им фалат години до пензија или пари има еден куп други работи за работење, ако немаат живци за деца чување, а не да ги тепаат.
Тие со некоја год до пензија не се компетентни за чување дете мин 8 часа дневно, реални да бидеме. Нит може да притрча нит ништо. А да не збориме ако на дете му залетне нешто не дај боже. Од тоа што одгледале 2 деца пред 40 год не ги прави профи.
Па за жал праксата кажува дека нема куп други работи. Само не знам од кај толкава храброст да удрат дете па и туѓо, но со оглед на тоа што се крепи земјава... мислам дека ова се само 2% од реалната слика, посебно можат да го потврдат тоа децата кои живееле во домови без родители... страшно е колку се е испуштено од раце. Сега не претерувај па тие "лиценцираните" па се компетентни што одговориле неколку прашања од општа култура. За работа со деца пред се треба љубов, ако има љубов ќе се најдат милион начини да се чуваат дали девојката има 18, 25, 30 или има 65 нема врска. А мајките и свекрвите шо ни чуваат деца или ако се во пензија не се компетентни? Да не генерализираме и да идеме подлабоко. А за ваквите монструми кажав ако се преку агенција да се одземе лиценцата на агенцијата со тоа да сноси одговорност и "дадилкиве" со име и презиме во јавност да се кажат. Кога веќе државава не превзема нешто барем да знаеме од кои луѓе да бегаме.
Еве како студентка што чува деца, на фб седам кога заспијат. И јас мислам дека е многу подобра опција за чување деца (поголеми од 2 3 години) да се даде на помлади девојки.
Уште една мајка пријавила друга дадилка. Демек цел месец ги малтретирала близначињата ја уловила на камери. Сигурно ги премотала кога излегол случајот и имало што да види
И во право си, и не си. За внук е поинаку, вррувам. Јас да видам како се повредува рандом жена, нема да ми е исто како да ја гледам баба ми, мајка ми, тетка ми.. Ниту пак нема да се осмелам да го искарам детето што го чувам како што би го искарала моето дете или мој внук.