Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали Македонија е добра за живеење ако имате финансиска сигурност?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Billy Idol, 3 март 2025 во 14:38.

?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку финансиски сте обезбедени?

1. Да

37 глас(а)
    39,4%
  2. Не

39 глас(а)
    41,5%
  3. Можеби

18 глас(а)
    19,1%
  1. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.573
    Допаѓања:
    2.984
    Да! Ќе пишувам само за лошите работи.

1.Лошо и корумпирано здравство! (Приватно дерење на здравство) Незнаење на здравствените работници. Исклучок на искусни.
    2. Најлошо образование. Со текот на гпдините видовме дека и ние сме слабо образовани. Секоја чест на исклучоци
    3. Најзагаден воздух, почва, вода. Реки, езера, планини. Улиците, дворовите и куќите.
    4. Нација од заостанат менталитет 100 години назад.
    5. Финансиски. Клати врата, зимај плата. Наврчкај му го на другиот за да земеш. Жени давајте на газдата за да дремете конфекционерка, продавачка. Мажи, дајте некое дело за да имате плата. Нема каде без партиски книшки.
    6. Безбедност нула. Грабежи, силувања, ќотеци, сообраќајки. Никој не е безбеден.
    Се на се сивилооо. Мизерија.

И тешки криминали.

На Трагедијаупмм, Lisandra, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.226
    Допаѓања:
    13.012
    Oколу солидарноста, твои луѓе, ќе ти се најдат. Не. Сеир фаќаат брат на брат, е сега ако останам без работа, а некој колега ми каже дека кај нив се бара работник, ок, но тоа не е дека ми се нашле којзнае колку, туку се пресметале, што ќе се замараме со неискусни, незгодни, дај неа ќе ја земеме, ни одговара и тоа е тоа.

Не е нешто безбедно. Има настани кои не ги ни пријавуваат во полиција и се од меѓуетнички карактер. Брат ми каде што учеше, близу до Диво насеље редовно доаѓаа дечишта и со камења маваа во стаклата на прозорците, и бегаа и ништо. И тоа никој не го пријавуваше во полиција. Тетово, Гостивар, имаше еден период постојано имаше тепачки 5-6 на еден, и секогаш тепаниот беше од македонска националност. Не знам дали паметите порано често имаше на вести, тепачки во школите во Струга, Нико Нестор и Ибрахим Темо и се прекинуваше настава за тој ден. Така што не е безбедно баш.

3. Au revoir

Au revoir Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2025
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    23
    Ако се случи некој да направи нешто како во Србија и Црна Гора да не се чудите зашто,како што не се чудите ни за вакви работи Screenshot_20250304_204835_Messenger.jpg

4. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    5.204
    Јас сакам да ја напуштам ради преголемата ,,топлина" на ,,кротките" сограѓани. Исто и ради iq80 кој е присутен во сите сфери. Ќе се убијам ако цркнам овде.:sun:

На boo3, tessie, Selena01 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    6.384
    Последните години пред да се отселиме, почна алергија да имам врз база на тоа каде живеам.

Македонија е прекрасна земја. Премногу убава природа која за жал самите си ја уништуваме. Највеќе ми беше за тоа што сме една огромна депонија. Не можам да ги гледам тие ѓубришта насекаде. Во град ѓубре, отидеш покрај некоја река, душек фрлиле, ќе отидеш во шума фрижидер ќе најдеш, ќе отидеш во некое поле, гуми, да не зборувам за пластика, хартии и сл. Ми се згади, истовремено ме боли, колку сме тоа ние одвратни, мали и без никаква култура.

Друга причина, ќе ги напишам- шиптари. Јас не сакам да живеам во држава каде тој што си му пружил рака и дозволил да живее, да му се насере на се што досега си градел. Тоа што им се дозволува да бидат дивјаци. Тоа што нож или пиштол има секој во рака. Тоа што не знаат за вербална комуникација туку само насилство. И што јас плаќам, за тие да уживаат на готово.

Здравството?! Умираат луѓе од рутински операции, умираат деца, умираат трудници. Рак ќе добиеш, и таму со физиолошки ќе те лечат. Уништено државно, за да цути приватно. И пак ќе спомнам шиптари. Доаѓаат од Косово беспари се лечат или се пријавуваат во МК како социјални случаи, а од странство носат пари. Море марш.

Образование?! Катастрофа. Неписмени генерации и тек допрва тоа ќе дојде на виделина.

И едно од пострашните нешта. Системот. Јебениот систем. Ништо не е функционално.

Работни односи?! Нула. На хартија закони, во пракса си само обична крпа за бришење под.

И да заработував милиони, пак ќе си отидев.

Една Словенија колку нас мала е светлосни години пред нас. Ние бираме да сме отупени на Балканот.

Само ми е жал за својата фамилија. Нешто што срце ми се кине секој ден. Ти се плукнам во системот и целокупната државна структура. Цели фамилии преполовени.

На Трагедијаупмм, Lisandra, azelea и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.794
    Допаѓања:
    2.524
    Менталитетот е битен не парите.
    Не цвета секаде. Во смислата како е напишан насловот на темата.
    Прв пат сега дури видов долар и 5 долари биле 200 денари. Барем така ми кажале мене. Не сум отворила курсна листа на нет.
    Што значи дека е поевтино во странство. И зашто би идел во странство со причина да заработиш повеќе ако сакаш пак тука да се вратиш? Кај нас е поскапо.
    Ама менталитетот е нешто сосема друго.

На Трагедијаупмм, ArabellaStarfall, tessie и 3 други им се допаѓа ова.
  7. winnie02

winnie02 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    1.829
    Многу ми е интересно ова: менталитетот, народот, луѓето...
    Демек вие чините сите други не и во другите земји прекраснотии луѓе.

Сум работела и комуницирала со луѓе од доста земји и не можам да кажам дека секаде чинат.
    Луѓе како луѓе, секакви ги има секаде.
    Ме зафркнале и многу странци исто како и наши.

На Трагедијаупмм, BlackNight, daylight и 3 други им се допаѓа ова.