Дали Македонија е добра за живеење ако имате финансиска сигурност?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Billy Idol, 3 март 2025.

?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку финансиски сте обезбедени?

1. Да

76 глас(а)
    47,2%
  2. Не

61 глас(а)
    37,9%
  3. Можеби

24 глас(а)
    14,9%
  1. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    9.064
    Да, Македонија е добро место за живеење ако имате финансиска сигурност. Доказ за тоа се гастербајтерите што запоседнуваат забари и медицински установи кога доаѓаат "на гости". Последно што ми кажаа, дека тоа е така дека "во Њемачка многу се чекало за специјалист". Сите други погоре набројани лоши работи ги има буквално во сите други земји, не само во Европа, туку на планетава земја. Криминал, политичари лопови, лошо здравство, корумпирано судство... Тој што го тврди спротивното, или никогаш не живеел никаде на друго место или не му дошло јајцето на газот или живее во некој bubble или мора да самоубедува дека штом ќе си замине од Македонија сите проблеми магично ќе исчезнат, сите закони магично ќе се почитуваат, системот сам ќе си функционира. После 15-тина години низ 6-7 земји во Европа, тоа е мојот заклучок. Пари може секаде да се заработат, секаде да се потрошат. Секаде има добри и лоши луѓе, секаде има лоша и подобра работа, секаде се кршат работнички права, секаде умираат пациенти, секаде има неправди, секаде се фрла ѓубре (елате во Рим или Неапол да видите што значи ѓубре и стаорци како прасиња). Кога желбите ќе почнат да ви се остваруваат, кога ќе запознавате убави луѓе, кога вие ќе престанете да блуете отров, кога замислите ќе добиваат форма, ќе ви биде убаво секаде и ќе можете објективно да ги согледувате работите. Светот не е поделен на црно и бело.

Последна измена: 6 март 2025
    На elenaklasik, happygirl, Tinaaa и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    9.064
    Не дека ја бива многу, ама Јужна Италија и отаде на Сицилија имаш куќи за живо џабе. Ако размислуваш за пензионерски денови и каде да грееш стари коски :D:D

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.232
    Допаѓања:
    189.426
    Абе чоек, за пензионерски денови покрај сонце и доктУр ти треба. :doh: Сега, јес да докторите за ништо не ги бива, ама ќе си речеш- и да умреш, па може малку ќе се спасиш:drunk:. А до пензија сто сомуна(waiting) :doh:, ама тоа е друга тема...

На Herrera, tambelina, Billy Idol и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.362
    Допаѓања:
    9.324
    Едно време сакав да се отселам, сега веќе не. Некои нешта се подобри кај нас, некои се во странство. Идеално нема никаде.
    Зависи многу од тоа каков човек си ти самиот и какви ти се желбите и вредностите дали ќе ти е подобро во некоја друга култура и земја.

На elenaklasik, Didajo, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.844
    Допаѓања:
    173.294
    Парата прави се..

Џабе се залажуваме.. Да, сите одиме за подобар живот ама подобар живот без пари нема.
    И јас порано викав дека не е се во парите..

Што ми фали во Берово? Се преселив од СК во Берово и веќе 8 години дишам чист воздух..птици ме будат насабајле, ежиња ми трчаат по двор, двете кучиња го креваат Берово во воздух од лаење, си имам мои овошки и зеленчуци..

Немало здравство.. Имаш пари? Одиш во Систина, Жан митрев и сличните на лечење..Одиш во Турција или Солун на операција ако не се најде компетентен тука.. Боли ме патка што нема термини и доктори на државно
    Немало кино во Берово? Нема проблем.. 75+ инчен тв и риклајнер ми е подобра опција од кино.. Не се стресувам барем по моловите да трчам во кино
    Немало суши и вагу во Берово, нема проблем, има во Софија. Колата под гз и правец на што ти душа сака..
    Нема ни во Софија.. Нема проблем.. Има авиони, ќе одлетам ако треба и во Јапонија на вагу..

Колку и да делува неверојатно ама јас последниве години немам никаков проблем за вадење документи, за административни работи.. На која и да чукнам врата во Берово, одма сум завршила работа..
    На која и да чукнам врата во Скопје или одма ми примиле барање или целосно сум завршила работа и освен една сероња во Централен регистар што ми има згазнато на нерв кога вадев тековна состојба, не сум имала проблеми..
    Во град Скопје ако ти треба да заврши работа, ќе завршиш 28миот ден од поднесување..
    Во ујп кога стигнеш на ред..
    Во катастар во глобала за 7-10 дена..

И така влезеш во бубањ и се навикнеш на термините и апсолутно ништо не ти смета веќе.
    Сега барем многу работи направија онлајн да се вадат, ја користам можноста да не и ја видам фацата на надрнданата тетка на шалтер..

Ѓубрето по улица? Не ми смета.. Говеда говедосани, кога одите по улиците низ Германија ѓубрето во ташна го чувате а шишињата ги враќате пошо коштаат 25 центи.. Да ве мавнат и тука за секое шишенце уште 15 денари да видите како нема да се фрла..
    Во Берово скоро и да нема ѓубре по улица ама има една депонија што никако не можат да ја исчистат пошо тешки говеда сме на 2 нозе..

Квакнала на клупа до мене на автобуска и ми чури со цигара.. Алооо стоко, оди на 5 метри од тука и труј се колку сакаш, не мора да ме усмрдиш и мене..

Дека во Франкфурт одобрението за менување работодавец се чека рекордно и по 8 месеци на никој гледам не смета..
    Да испиташ крвна слика а да си здрав прав е мисловен поим..
    Да дојдеш до стан со нормална цена во Минхен е како да си го освоил лотото и тоа не македонското туку американското..

Ништо не ми смета да имам пари..
    Ама пошо немам ми смета и таа што седи до мене на автобуска.. Со бус се возам низ Скопје, не можам да си ги оправдам цените на паркингот..
    Ми смета и што нема термин за магнет па дадов пола плата на приватно..

Еве лично тоа што мене ми смета во земјава се средува со пари..
    За другите работи одамна сум "оперирана" и не ме погодуваат..

А сепак, домот ти е онаму кај што се осеќаш убаво..
    Значи мене ми е некаде во Мелбурн:D

На LiquidLuna, tambelina, elenaklasik и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Au revoir

Au revoir Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2025
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    105
    Интересно размислување не си ограничена како многу..... изгледа имаш излезено надвор и ти се отворил хоризонт

7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    9.064
    Чудо, Итаљанциве се бајаги долговечно, слабо се интересираат за доктор. Португалија е втората на која ми текна од која се повеќето задоволни, ама без ич маани, тешко дека има. Таков сме го напрајле светов, што да се прави :D

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    9.064
    Им се може. Камо среќа 1000 евра да уведат казна за ѓубре фрлање, оф го чекам денот.

Тука беше рат кога се воведе законит за пушење, сите обесправени и дискриминирани се најдоа, ама еве во Италија на отворено, на улица почна да не смее да се пуши, обесправениве нешто го нема, кај се.... Ааа чекај, ги боли по џебот, заборавив:D

На elenaklasik и SummerGirl им се допаѓа ова.
  9. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.208
    Допаѓања:
    4.414
    Да само парите шо и фалат… иначе све пеки:D

На Au revoir му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Au revoir

Au revoir Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2025
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    105
    Некои и со пари живеат сиромашно затоа викам

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.394
    Допаѓања:
    27.316
    На Балканите народа најдобрија,
    Без пари живее като паралија
    Е лелелелеле :party: :music::music::music:
    :rofl:

На LiquidLuna, Mumoftwo30, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    9.064
    Ептен се препознавам во муабетот (со тоа што моите деца си останаа кај татко им во Италија, по нивна желба и заеднички "план и програм", инаку се таму родени), а јас сум таа што крстари по светот да работи (сега многу помалку од порано), ама живеев дел од животот исто како тебе @JoyJoy и се сложувам со оваа "слика" за светот.

На SummerGirl и JoyJoy им се допаѓа ова.
  13. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.767
    Не дека сум почувствувала финансиска стабилност во вистинска смисла на зборот, ама за мене алармантното аерозагадување, некомпетентните институции и конзервативниот менталитет се подеднакво големи проблеми. Државава е објективно една од најмизерните за живеење во Европа, од секој аспект.

На liliput22, truffles, BlackAndWhiteSwan и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.622
    Допаѓања:
    14.068
    Ама обичен народ во Македонија нема пари да се лечи во Турција, ако дојде до тој степен, пари се собираат со смс и големи се шансите никогаш да не се соберат. Дури и ситните бизнисмени со мали семејни фирми не верувам дека имаат таков луксуз, тоест немаат.

15. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.844
    Допаѓања:
    173.294
    Живеев во Њујорк едно време така подолго и освен глувците, ништо не ми сметаше.
    После морав да се вратам.. И почна се да ми смета во МК.
    Ама немаше нешто што ми сметаше а да не можеше да се реши со пари.
    Затоа и ми е таква реакцијата..

Многу работи сметаат во МК ама ако имаш пари ќе ги подмачкаш или промениш... и толку.

Таман.. Не реков дека ги имам, само реков дека кога би ги имала, би го променила тоа што ми смета и нема да ми смета:D ама за зорт заман имам приватно здравствено :rofl:

И? Дојдовме до заклучок дека пари ни фалат така?:D

На JoyJoy, Tanjamm и SummerGirl им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.232
    Допаѓања:
    189.426
    Леле Даст, за така требаат многу пари. И приватен авион, јер да ставам кола под гз, од Скопје до Битола нема да преживеам, не до Софија. Мислам, ќе преживеам ама не за бес.
    И зависи што проблем решаваш. И приватно здравство не е само до пари, и врски требало. Абе за на мочање требало врски(facepalm). Јас со тој менталитет никогаш не можев да излезам на крај. Никогаш нема ни да можам.

На LiquidLuna, JoyJoy, Herrera и 5 други им се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.176
    Допаѓања:
    118.376
    IMG_20250307_070625.jpg
    Да. Предобра :inlove:
    Просто уживам.

На LiquidLuna, Mumoftwo30 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  18. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.160
    Само ред и дисциплина му е мајката 8-|

Ред во секоја сфера : здравство, образование , животна средина, судство, сообраќај, ма се по ред. Да се почитуваат закони, а не се распуштено и покварено 8-|

На Mumoftwo30, Bratot, Amellie13 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    9.064
    Брисел
    https://www.reddit.com/r/belgium/co...d_with_the_way_brussels_deals_with/?rdt=61172
    Неапол
    https://www.latimes.com/world-natio...-of-residents-near-naples-over-garbage-crisis
    Рим
    https://www.nytimes.com/2022/08/29/world/europe/rome-garbage-fires.html
    Вака до недоглед можеме. Во многу европски градови има значително повеќе ѓубре, иако имаат повеќе ресурси и подобри институции да се изборат со проблемот. Ѓубре и корупција не се само карактеристика на државава.

20. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    3.412
    Индија, Мексико, Венецуела, Куба...се само неколку земји што ми доаѓаат на памет, што не би ги избрала за живот.
    Да, има негативни страни насекаде во светот и во Европа. Овие земји што ги набројав се полоши за живот од Мк, барем според мене. И лично никогаш не би живеела во тие земји. Но тие што сме заминале од МК сме заминале затоа што се стремиме кон подобар живот во друга земја, и каков таков сме го пронашле. Голем дел од нас. Несовршен, но далеку подобар. Сите ќе се согласиме: лоши страни има секаде, ама лошите страни во Мк се во огромна количина. It's like a shit rain on your head.

На eliesaab, SummerGirl и Selena01 им се допаѓа ова.