Дали Македонците се навистина сиромашни?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Ahoy, 20 ноември 2023.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.401
    Допаѓања:
    27.385
    Е кој ја продаде. Јас ли ја продадов? На погрешно дрво лаеш жено. Јас кога видов дека државата не сака да ме послуша мене и да ме погледне мене и моите деца, си отидов. Они се криви. Тие шо останаа тамо. Политичарите. Ненаситните. Они ка продадоа.
    Цел свет се сели наваму натаму. Тоа не значи дека си ја продадоа нивната држава.

На Mnik, eliesaab, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.942
    Допаѓања:
    36.872
    Да, така е |(

3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.401
    Допаѓања:
    27.385
    И таму бараат. Знам од искуство.

На moonlight-girl.55, supergirlmb, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.942
    Допаѓања:
    36.872
    Ок, во право си |( Кај и да е, за некоја година и џерманијата ќе ти е крива, оти вам никој нема да ви погоди ништо.

Чудно, јас еден куп луѓе знам што менуваат работа кога ќе посакаат и никој не им бара врски. Ама што знам јас, ти од таму може подобро знаеш.

Последна измена од модератор: 24 ноември 2023
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.401
    Допаѓања:
    27.385
    И јас иам живеено во Мк, не сум родена на Марс. Ти викам како е во Источна Мк. Кога живеев во западна, бев вчудоневидена колку се поголеми платите.

На Mnik, Anyshka, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.942
    Допаѓања:
    36.872
    Иначе, и јас можеби би се отселила од државава, првенствено заради здравството и образованието, ама... никогаш нема да плукам по неа ниту по луѓето кои останале таму, ниту пак да си ја ишкам вината од себе.
    Толку од мене на темава, продолжете си.

На Ahoy и eliesaab им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.401
    Допаѓања:
    27.385
    Никој мене не ми е крив. Јас за мене си праам. Нема шо да инвестирам во веќе пропало. Ако Германија не биде, ќе биде друго место. Ама Мк секако нема да биде.

На Anyshka, *Amethyst*, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Остај, сегде Албанци вработуваат на убави места, немам против ништо, ама неписмени бре.
    Голема Албанија ќе станеме ама неее нема да плука по државава.

На ZAHRA, mssuniquee, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.401
    Допаѓања:
    27.385
    Јас не плукам по тие шо останаа. Напротив, мислам дека имат навистина силни живци шо можат да опстанат тамо. Јас не плукам по мојата земја ни зборам лошо. Јас сум Македонка и така ќе останам, само заради ситуацијата во државата, за која се криви политичарите јас се иселив.

На Mnik, eliesaab, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    13.723
    Сега минималец е ништо. Газдите бараат да си на каса, да редиш роба и да бидеш магационер за 22.000 денари.
    Плус читам во темава, членки зборат имало работа на секој чекор. Јас не се согласувам. Соодветна работа без врски или препораки не можеш да најдеш. Не зборувам во фабрики со трета смена, секој не може да работи таму.

На Mnik, supergirlmb, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.605
    Од форумов прв пат прочитав дека за приватен сектор не требало врски. :drunk:

На Mnik, moonlight-girl.55, Pa8la и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.484
    Допаѓања:
    14.232
    За ова во право е @An-na со бугарски пасоши бе, абе за леб да неам нема да ги молам татариштата, тоа никако, на памет не ми паѓа. Скраја да е.

И вистина е дека сме си криви самите за некои работи, да не се лажеме сега. Ние си викаме, мал народ сме, небитни сме, немаме моќ, немаме власт и така си се помиривме со судбината, мирно си ја прифативме реалноста и ништо ама ништо не покушавме да смениме толку години. А на наша сметка други ја искористија дебело шансата и све си присвоија и ќе не командаат сега. Ова највише боли. Нејќете да признате, знам, ама така е.

Силата и моќта не беше во народот, не треба да е така уствари? Да бевме поинаков, бунтовен народ кој не молчи пред неправдите, дига глас, и не дозволува да го манипулира никој, верувам дека поинаку ќе беше.
    Жално е да се збори за ова, што све сме принудени да прифатиме како за најнормално и уште да се гордееме со тоа.. Тажно многу.

На Amellie13, Tanjamm и Adidas888 им се допаѓа ова.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.401
    Допаѓања:
    27.385
    Епа јас тоа го зборам. Народот е навикнат оти никој нема да го послуша и оти никој нема да му даде и заради тоа се нафаќаат на секакви зделки. Бизниси, дрога, оружје, мигранти, измами, пасоши, коцка, и шо ти уште не.
    А и шо се смени со протестите? За убиените луѓе и деца во болниците? За убиените на улиците? За покачувањата на платите на политичарите? Никој не не слуша. Државата е продадена и сега само сакаат да го лапнат и последното шо остана. Епа неможам да ги кривам тие шо одлучиле да имаат подобар живот.

На Mnik, Pa8la и Anyshka им се допаѓа ова.
  14. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Е што е во право? Епа трепете си за леб кога ќе ги наставаат Албанците да работат на добри работни места, а тие со факултет нека рмбаат по фабрики на ланец.
    Познавам и такви.

На SummerGirl и Just.do.it им се допаѓа ова.
  15. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.484
    Допаѓања:
    14.232
    Не сме упорни ич, не се тоа протести, ако треба и сила ќе се употреби ама дур не се промени макар нешто ситно за почеток нема застанување, нема откажување, е така можеби би влијаеле на некој начин и би ги решавале работите, заедно, сложни и во голем број ама пусто Македонче кај знае шо е тоа сложност, ние очи ќе си ископаме еден со друг ама да се здружиме заедно, тешко.
    Не е едноставно ич, ама па нели мора и да се жртвува човек ако сака да му е подобро?
    А не ние, мирни протести, само вака зад тастатура јаки, се силиме, на дело ништо и они си тераат, којзнае колку се заебаваат, се смеат и не понижуваат што сме до овој степен пасивни, битно они на крај си се задоволни.
    Со нив на друг јазик требаше да се разбереме, вака не со добро, епа затоа сеа еве збориме за ова, и се нервираме, сакале признале или не, на никој не му е сеедно што ситуацијата е таква каква што е.
    Ама зошто им го дозволивме ние тоа, зошто у наша сопствена земја да не третираат ко граѓани од втор ред, а они да се привилегираните?

Иначе Албанците одамна ги ставија на клучни места, многу одамна, со децении и да, ете го производот од сето тоа, луѓето рмбаат за плата висока колку нечив џепарац ама нели добри сме, имаме пари..
    А зошто дојде до ова, не е битно.
    Кој ќе се избори за подобар стандард, подобри услови и подобар живот, ќе чекаме од небо да ни падне, епа нека се пунат они и нека уживаат на наш грб.

Последна измена: 24 ноември 2023
    На ZAHRA, Tanjamm и Adidas888 им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    13.723
    Е зошто де? Отворив неколку пати огласи за државна администрација, гледам примаат 7 службеници, од кои петмина Албанци. Епа затоа нема да не биде.

На Mnik, Pa8la и Just.do.it им се допаѓа ова.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.694
    Допаѓања:
    38.363
    Па и за во бутик ти требаат врски. Сум аплицирала и никој не се јави. И таму треба некој да те поттурне. Затоа на газдите ќе им бегаат вработени. За тие пари треба се да работиш.

На Mnik, Pa8la, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Кои ние, јас и ти ли? Еве ти ќе излезеш на протест, други, aма не и сите, на тие што им е убаво си седат по дома не протестираат.

На eliesaab и Adidas888 им се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.694
    Допаѓања:
    38.363
    Ако излезат да протестираат ќе летаат од работа. Така иде тоа кога си партиски напикан.

На Mnik, eliesaab, Adidas888 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.776
    Допаѓања:
    41.801
    Како и секогаш и секаде, и темава успеавте да ја свртите на политичка основа, иако замислата ни малку не и беше таква. И тоа секогаш истите на сите теми кои се можеби малку надвор од нивниот видик инфлуенсиран од ликови како Моџо на Фејсбук. Како велевме како деца, кој си вели за себе си вели? :D

Го спомнавте и Ресен како мртов град ради иселување и слично. Точно, многу народ се исели, и тоа не само млади, туку и возрасни добро ситуирани граѓани, што веројатно, говори нешто. Како и да е, од оние што сме останати тука, може да ве уверам дека, реално и објективно, не се живее лошо. Во последнава година се отворија нови продавници и кафичи, и сите функционираат. Полни се нонстоп. Младината е ептен снаодлива и уште од средно си заработуваат добра пара работејќи или како келнери/ шанќери, или во некоја од фабриките. За првите споменати позиции дневниците од летово се мин. 800 денари, во фабриките 1000ден. до 1200ден. Келнер на свадба се плаќаше и по 2000ден., аргати 2200ден. горе долу. Од градов има голема маса на луѓе што веќе работат и тек се вработуваат во соседните Битола, Охрид и Струга, дали во фабрики (Кромберг, Костал, Магна на пример континуирано примаат) или во аутсорсинг како ТаскФорс во Битола, и иако не знам конкретна сума колку им е почетна плата, знам дека добро заработуваат и брзо им растат платите, а условите им се солидни. И токму ова резултира со тоа голем дел од средношколците да не сакаат да продолжат на факултет.

Не, не е застанато времето, само има помала фрекфенција на луѓе, следствено и помалку можности од омиленото ни Скопје. Ништо што треба да не' изненадува.

И ова слободно прашајте било кој Ресенчанец, да не биде оти терам политичка кампања. На Фемина Форум. :D

Уште нешто, откако ја прочитав дискусијата, сфатив дека можеби и самиот грешно ја поставив темата, повеќе беше во смисла на тоа дали живееме во согласност со нашите примања или не, т.е. дали живееме сиромашно, не дали сме сиромашни.

На Sky-butterfly, malerozna, jacqueline.s и 4 други им се допаѓа ова.