Форумџика на годината

Дали Македонците се навистина сиромашни?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Ahoy, 20 ноември 2023.

1. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.599
    @Ajronmen најкафе нација? Си бил во Италија, да видеш како живеат?
    Оф леле бе, си љубоморат за едно нескафе во денот, па и за богатство го сметаат тоа. (facepalm)

На Just.do.it, boo3 и Mnik им се допаѓа ова.
  2. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Океј е тоа што си го пишала, него тогаш што се пронаоѓаш тогаш во моето мислење коа не се однесува на тебе?

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.688
    За тоа и пишував претходно. За некои тоа е богатство, а за некои да се прехранат. Ако не појдеш во кафиќ, никој и ништо си.

4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.157
    Па дека проблемот треба да се решава така што одредени струки ќе се поценети и поплатени, место вработените во тие сектори да им викаш да си одат во фабрика

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Не, ја викам дека у држава со еден ипол милион жители, не може сите адвокати и економисти пример да бидат. И коа нема да најдат работа, оти нема побарувачка, ќе одат поштено у фабрика ќе си работат. Шо е тука срамно и за жалење? Уствари, увек можат ОнлиФенс да отворат, тоа забораив.

На Ajronmen, potatoface и nextredstyle им се допаѓа ова.
  6. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Како тоа си даваат на важност? Па нормално дека треба да си дадеме на важност ако 5 години сум си го откинала гзот од учење. За што учам ко така? Вака и твоите деца си ги учиш? Учи факултет ама кога ќе завршиш не си давај многу многу на важност, земи чисти вциња.
    Еве јас сум една од тие што нејќат да работат веќе никогаш продавачка, макар и во незнам кое странство, па давале и 4000 евра плата. Келнерка пак би работела, во маркет не. И? Тоа ме прави помалку вредна од тебе? Не. Ајде и уште ќе ти кажам дека и 2 години дома седев, само за да го најдам тоа работно место кое сакав да го работам. Пак не ми е по мерак ептен, ама мора да се работи нели. И? Тоа ме прави размазена или незнам каква веќе ќе ви текне? Може требаше да одам во Магна или ODW на лента и 3та смена, за неполни 400 еур. 1 недела 1ва, една недела 2ра,една недела 3та. Една недела да не спиеш навечер, све да ти се поремети за 400 еур. Пребирливи, да, ептен.

На la.malparida, Sophitas, MissChievous и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.157
    Не е срамно да работиш во фабрика, друго е муабетот
    Еве медицинските сестри кај нас во државно се слабо платени.
    Дали треба да им се покачат плати или место да се жалат да идат во Кромберг? Дали во нив е вината што избрале да се сестри место работници во фабрика или во државата што им дава смешни плати?

На glosipgirl, Billy Idol, theowndemon и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    А ти нели беше во странство ако не грешам? Зошто не остана овде да си работиш продавчка на пример или на лента во фабрика? И ради тебе некоја работа е дефицитарна со работна рака.

На Just.do.it, Black girl, staycalm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Медицински персонал е у дефицит кај нас, и нема благе везе со мојот муабет, него ти цело време го потенцираш. Секако дека теба да им се зголеми плата, шо очекуеш да ти одговорам?

Али пример ако ги има превише, и нема слободни работи места, ондак ќе одат у странство, у фабрика, ако им е за парче леб. Нема везе шо завршиле. Тоа стомакот не те прашуе.

Не бев, туку сум. Затоа што не сум имала врски, и не сум сакала да му го дудлам на некој за работно место, меѓу другото.
    Иначе, News Flash, луѓе си одат од тука и поради други причини освен финансиски.

Иначе знам, забрането е ја да зборам за Македонија, не живеам веќе тука.

Последна измена од модератор: 25 ноември 2023
    На SummerGirl и Pa8la им се допаѓа ова.
  10. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    И јас би си отишла поради други причини, не поради финансии, ништо не функционира во државава ни здраство, ни образование, ни судство.

На Pacifist, Adidas888 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.688
    Жена на другар на маж ми по професија е медицинска сестра. Овде работи по струка, а во Мк работеше како продавачка. Земаше поголема плата. Сте пишале за покачување. Ти ќе си бараш, ама колку ќе го добиеш. Тие што ги знам, а живеат тука, пола се со факултет а работат сосема трета работа.

На Pa8la му/ѝ се допаѓа ова.
  12. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Сиромаштија и богатство се релативна работа. Сепак, едно е факт: Сите чии плати не се покачија за 78% се за 78% поосиромашени од првите.

И уште еден факт: Ако цените се покачиле за 25%, а нечии плати се покачиле за 10%, фактички тие не се збогатени за 10%, туку се осиромашени за 15%.

На jacqueline.s, Pacifist, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    13.479
    Абе смешни ми се ваквите ко тебе. Кој рече дека работата во фабрика не е чесна? Муабетот е дека на тие со факултет треба да им се понуди убава работа, за лента, продавач, чистачка нека работат оние што не учеле факултет.
    Така треба да е, но кај нас е обратно за жал.

На Mnik му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.688
    Им се нуди на тие со врски. Или членови на партија. Јатрва ми е со факултет па кога и да идеше на интервју ја прашуваа од која партија си. (facepalm) Јас имав колешка во маркетот кај што работев која има завршено факултет. Конкурирала на повеќе места и секаде била одбиена. Нема ни потреба да пишувам зошто.

На Pa8la и EvAngelos им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    13.479
    Епа тоа ми е муабетот. Затоа реков дека кај нас е обратно. Со средно во државна администрација работи човечки ресурси.

На Mnik и SummerGirl им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.688
    И ти ќе се нервираш зошто си учела факултет, кога работата ќе ја добие некој кој појма нема.

На Mnik му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Па да де, затоа сите завршивте факултет, пола неписмени и со врски, за да си работите убава, господска работа, а оние без факултет шо немале пари да запишат, а не можете ни да им се фатите, гомната да ви ги чистат. Е затоа дремете без работа.

Едит

Вреглам цел ден едно те исто ако не можеш работа да најдеш по струка, работи било што, не седи без леб, они а зашо не е платено, а зашо ја сум завршила факултет, а зашо ова, зашо она.

Не знам, ја нит ви го запишав, нит ви го завршив факултетот.

На fbaby, jacqueline.s, ZAHRA и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.157
    Ама јас зборам дека сиромашни не се само невработените што бараат по струка.
    И вработени се сиромашни баш што се ради слабо платени или општо имаме низок животен стандард.
    Жените во конфекција што да кажат?
    Рацете им паѓаат од работа и едвај крпат. Или не се криви газдите зашто жениве избрале тоа да работат?

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    13.479
    За твоја информација немам врски за господска работа и не сум работела досега пријавена со високо образование. Немој многу да навредуваш, комуницирај убаво. Јас завршив со учење, а не колку да се помине.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.688
    Не потценувам никаква работа. Тие што ги знам, а се со факултет, работат и по фабрики затоа што не можеа да најдат работа по струка. А знам и такви кои сакаат само по струка да работат. Како јатрва ми.

На Pa8la и Gosh им се допаѓа ова.