Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали Нил Армстронг навистина стапнал на Месечината?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Bitter-Sweet, 4 јануари 2016.

1. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    "Slatka", podobro ti priberisi gi tvoite mozocni kletki i pogledni ja surovata realnost, a toa e deka si trgnala na pogresen pat.

Sto izvrtuvas tezi? Mislis deka site osven tebe se nepismeni i glupavi? Ako ti molcat, ne znaci deka ne go gledaat ona od sto treba da se sramis, a ne uste da se gordees.

Jas sum imal problem so tebe?

Ne e tocno. Sekoj koj znae da cita, procita deka ti se drzna so vremeplov da gi ispratis neistomislenicite vo mracna era.

Znaci, edinstven koj ima problem si ti, bidejki ti precat site koi ne se soglasuvaat so tvoite stavovi.

Te navreduva toa sto go osporuvam tvrdenjeto za patuvanje vo vselenata?

Sto ima tebe da te navreduva? Da ne go konstruirase Apolo ili mozebi upravuvase so nego i sleta na Mesecinata?

Nitu go napravi ednoto, nitu drugoto, a stom tvoris, treba da si svesna deka sekogas ke ima lugje koi ke se soglasuvaat so toa sto ke go napises, no i lugje koi nema da se soglasuvaat, preboli go toa sega ili sooci se so posledicite podocna, a mozebi veke e docna.

Ne sum vooruzen? So arogancija vo nikoj slucaj i ne sakam da bidam, taka sto mozes i ponatamu da se vozdignuvas sebesi i da mislis deka site osven tebe se nepismeni, no realnosta e mnogu poinakva.

Последна измена: 26 декември 2017
    На Dreamerbaby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Нормално дека ја навредува @Kolumbo
    И мене ме навредува помислата дека воздухот го делам со личности кои веруваат дека никогаш не сме излегле од земјината атмосвера.

На Briar Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Crna Ruza , zal mi e sto takov vljubenik vo vozduhoplovite nemal moznost da go vidi konkordot kako leta. Nikogas ne veli nikogas, postoi grupacija koja ima vo plan barem eden od tie avioni povtorno da go vivne vo vozduh, a do togas, dokolku te odnese patot vo Pariz, ako ne se lazam na aerodromot Sarl De Gol mozes da vidis dva od tie avioni.

Jas imav moznost da go vidam toa letecko cudo kako leta od istiot aerodrom, a vtor pat bese po nivnoto "penzioniranje" vo 2003-ta godina, parkirani na vidno mesto pred hangarite.

@Bender Rodriguez , @Lianna Anna , @DAngel , ke vi odgovoram naskoro, epten sum vo skripec so vreme.

Poentata vo ovaa debata e da razmenime mislenja i da otvorime pogledi nastrana od ona sto se obiduvaat da ni' go vrezat kako vidno pole vo tek na obrazovniot proces.

Sekomu treba da mu e jasno, deka ne se obiduvam da go nateram nekogo da misli kako mene, ednoumieto e krajno negativna opstestvena pojava, no nikoj od vas neka ne posegnuva po kvalificiranje ili pogrden recnik, bidejki se' za sto zboruvame, sme go ucele i naucile site, razlikata megju nas e samo vo toa sto nekoj ne veruva deka se' sto sme ucele e do kraj izdrzano vo odreden pogled. Ednostavno kako covestvo sakame da si dokazeme kolku sme otisle napred so znaenje, obiduvajki se da dademe logicno objasnuvanje na se', bez da ni' padne na pamet deka seuste recisi nisto ne znaeme za planetava na koja ziveeme, a ne posebno za vselenata i se' sto se slucuva ili kako uslovi vladee tamu. Samo edno e jasno, seuste sme "mali deca".

Do sledno pisuvanje :)

Последна измена: 26 декември 2017
    На Dreamerbaby и Црна Ружа им се допаѓа ова.
  4. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Poveke treba da te navreduva, toa sto go delis vozduhot so lugje koi zaboravaat na covecnost, a za neistomislenici ima i sekogas ke ima.

P.S. Ne e atmosvera, tuku atmosfera. ;) :)

На kikikikirika, blonde_supergirl, Dreamerbaby и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Па нормално, конкордот е врвот на применетиот дизајн, на естетиката, на науката :inlove:
    Имаа некои компании обиди да купат од приземјените авиони ама досега не испадна ништо, би било добро барем еден да биде доведен во летна состојба (за разлика од неговиот несуден конкурент Ту-144:x)

На Kolumbo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Boing-ot pomina najloso, ne ja ni zdogleda svetlinata na denot.

7. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Подобро така отколку да паѓа од небото како чудото од Тупољев :x
    На изложба на Бурже мислам било, пилотот на Ту-144 ќе правел некои акробации нешто ќе докажувале некому колку се јаки и се распаднал во воздух веднаш, отепал раја и на земјата (иако бил речиси празен самиот):worried:

8. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Tocno e deka vo 1973 godina eden primerok od toj avion se srusil na aeromiting, no tuka ne zavrsuva prikaznata so Tu144. Ima ostvareni patnicki letovi, potoa bese vo upotreba kako kargo avion, za na kraj da zavrsi kako trening vozduhoplov. Za neuspeh se smeta Tu144D "podobrenata" verzija.

Последна измена: 28 декември 2017
  9. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Според процесот на одвивањето на дејствијата и логиката на размислувањата кај психологијата на простиот македонски менталитет претпоставувам дека ова сега би требало да биде делот каде јас ќе глумам навредена, ќе се спротиставувам на твоите навреди и по секоја цена ќе ти докажувам нешто со голема доза на ,,арогантност,, и сакразам, меѓутоа овојпат ќе мора да те разочарам.

Ова е последно што имам да го кажам за тебе @Kolumbo и искрено не ме ни интересира дали ќе се навредиш или ќе ми возвратиш бидејќи биди уверен дека јас нема веќе да ти возвраќам на твоите коментари (навреди) упатени кон мене и со тоа нема да одам по твојот македонски памет, како што ти би очекувал некоја македонска овца еквивалентна на тебе да го прави истото;

Имено, од сето она кое ти досега си ми го напишал, со требал досега да сфатиш дека јас тоа воопшто не го земам во предвид како нешто кое би ме повредило или како нешто од кое би се разочарала или би се налутила. Да, добро прочита - за се што досега си ми рекол, јас воопшто не сум навредена и не сум ти лута.

Дали знаеш зошто е тоа така? Бидејќи твојата претпоставка дека јас мислам дека освен мене сите се неписмени и глупави или дека јас имам проблем бидејќи ми пречат сите кои не се согласуваат со моите ставови погрешно си ги протолкувал и тоа поради едноставниот факт што:

- јас со тебе не сум приврзана ни на емотивен, ниту пак на било кој друг начин,

- на никаков начин немаш влијание врз мене и мојот начин на размислување

- не ме интересира твоето мислење, менаталитет, психа како и твојот коефициент на интелигенција

И што е најважно - воопшто не ми е грижа за фактот на твоето постоење или кога тоа ќе прекине

Иако те споменав само тебе во овој случај, немој да се поласкуваш многу, бидејќи ова не се однесува само на тебе, туку и за сите луѓе на планетава генерално.

Во случај да не си забележал, на планетата Земја има уште 7,6 билиони луѓе кои повеќето за жал ги сфаќаат работите на многу ограничен начин, водејќи се само според нивна лична перцепција и поради тоа не успеваат или не сакаат да ја видат големата слика а тоа е дека во однос на се останато, тие се само една трошка.

Исто така, луѓето се премногу емоционални, приврзани за нивните ставови и мислења кои во реалноста можеби им значат на нив, ама во поглед на се останато, не вредат апсолутно ништо бидејќи немаат никакво значајно влијание.

Мислам, надежта за одредено докажување дека некој е во право, односно цел може да се види од реалистичкото гледиште дека луѓето постојано се да ги изнесуваат мислењата и притоа да губат толку многу драгоцена енергија за некој кој воопшто не е важен за нив, за мене претставува само самоодбранбен механизам од психолошки аспект со кој се сака потсвесно во умот да се креира одредена илузија дека
    нивниот живот и нивната дејност има значење, ама нема.

Бидејќи универзумот е толку голем, истиот функционира на начин што најболното нешто кое човекот треба да го научи е дека ништо не е важно и дека ние сме несуштински;

Сите ние сме само преку-еволуирани потомци од мајмуни кои се наоѓаме на една карпа која лебди низ вселената и од моментот на нашето раѓање почнуваме да умираме поради клеточно оштетување.

Поради тоа не ме интересира за туѓите животи, проблеми, мислења кон мене и генерално кон се останато, како и за нивното постоење на планетава, моментот на нивната смрт или за колку месеци ќе се распаднат под земја додека само костурот не остане од нив...

Но дали можам да се пожалам во врска со тоа? Не - бидејќи светот е полн со луѓе кои не разбираат што е навистина важно.

Ако човекот не може да направи дистинкција од тоа што е релевантно за време на неговиот ограничен живот а што не, тогаш тој е ништо друго освен еден безначаен дел од случајно составени молекули кој лебди каде и да го дувне универзумот.

Сепак, не е се така црно и песимистички настроено, туку има и одредена убавина во сето ова - Од моментот кога ќе сфатиш дека ништо на овој свет не е важно, тогаш истовремено и целиот свет станува само твој - ја имаш слободата да правиш што сакаш, да зборуваш што сакаш ... Едноставно ја сфаќаш вистината и си искрен за се околу тебе.

Искреноста, како и вистината, сепак, се вистинска доблест во денешно време ... Но претпоставувам дека луѓето само сакаат да го слушнат она во што тие веруваат односно, вистината им звучи како омраза на оние кои ја мразат вистината.

На Scott Weiland му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Devojce, obidite za sofisticki greski i prevrtuvanje na prikaznata vo tvoja korist, prodavaj gi na lugje koi bi gi progoltale kako lokum, no ovoj pat si go pogresila covekot.

Jas li te narekuvam nekako? Ne, tuku sama si go pokaza (ne)karakterot, nedostigot na vospituvanje i nedostigot na covecnost.

Od edna strana velis deka bas ti e gajle sto mislat drugite, a od druga strana mene i site onie koi po bilo koe prasanje ne se na ist stav so tebe, ne' odnese so vremeplov.

Izvini, jas ne te pretstaviv kako makedonska ovca, makedonskiot mentalitet ne go generaliziram spored odnesuvanjeto na poedinci kako tebe, koi od edna strana glumat nenavredeni (od svojata postapka, bidejki jas go komentiram tvoeto odnesuvanje), a od druga strana posakuvaat holokaust za neistomislenicite, no koga veke me narekuvas makedonska ovca, gord sum sto za edna ovca imam poveke covecnost od tebe, jas ne sum mu se zakanil nikomu so deportacija vo mracna era.

Mozes da navreduvas kolku i da posakas, voopsto ne me dopiraat navredite, narodot oddamna rekol - babata ne umrela od prekarot.

Znaes li kolkava e tvojata vaznost za mene? Ednakva e na nula, bidejki tie naucni trudovi ne ti vredat ni pet pari, se' dodeka (ke povtoram uste ednas) te oddalecuvaat od najvaznata tutula, a taa se vika kratko i jasno - covek.

Koj procita, vide deka megjuredovi site koi ne delat isto glediste so tebe, gi smetas za prosti i nepismeni.

Vidi sto ubavo si kaza za emotivnata privrzanost na lugjeto so nivnite gledista, zatoa ti se navreduvas sto jas sum na stavot deka ne sme stapnale na mesecinata.

Preboli, toj stav ostanuva nepromenet i vidi cudo, ne e samo moj stav, tuku i na mnogu poobrazovani i popametni od dvajcata nas.

Hmmm, da, ti si taa koja saka da go slusne samo toa vo sto ti veruvas, no izvini, iskrenosta ne treba da te pogoduva, ednostavno kako sto ti veruvas vo edno, nekoj veruva vo drugo.

Kako i da e, ne me ni cudi sto ne zboruvame na ist jazik, bidejki jas za mene ne mislam deka sum potomok na evoluiran majmun.

Последна измена: 29 декември 2017
    На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Повелте:

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.445
    Да, стапнал, и уште повеќе, што е глупото прашање кој стапнал прв? Во исто време слетале. 2јца биле. 10 илјади луѓе труд е. Данок американски е. На светот е достигнувањето не на личностите.

Глупо прашање, не е ни дебата.

На Briar Rose, Someonespecial и WildMk им се допаѓа ова.
  13. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.260
    Не знам. Веројатно да, но има различни тврдења и теории, а јас имам trust issues.

14. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Не, тоа беше една голема лага

15. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.285
    Не, затоа што ако успеале еднаш да стапнат ќе го направиле тоа повторно.

16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.366
    Допаѓања:
    126.290
    Сметам дека е лага.