Нема да ми пречи, не би ми променило ништо во поглед на ситуацијата било да се работи само за секс или за врска.
Еве ви ситуација: Пред некој ден, дознав дека бивш мој дечко, е би. Само по себе не ме шокира толку, колку фактот дека додека сме биле во врска (иако лабава), имал секс и со мажи, а јас дознавам после мнооогу долго време. Искрено, ми се превртеа цревата и прво што ми текна е: сексуално пренесливи болести, поради фактот што грото имаат секс без кондом во мк. Посебно оние од постарите генерации. Знам дека ќе речете сексуалната ориентација нема врска со изневерувањето, но јас мислам дека има. Бидејќи се кријат кај нас и единствен начин да ги задоволат своите потреби е да го прават тоа тајно. Човекот е сега во брак, и како што разбрав, сеуште има секс надвор од брак и со мажи и со жени.
Вајлд, не мора да значи дека ако спие со мажи има СПБ. Тоа што имал однос со повеќе сексуални партнери без оглед на пол, не му ја зголемува шансата за добивање полова болест. Аман, бар од тебе да не ги читам овие работи која сметам дека си илјада светлосни години послободоумна и попаметна за разлика од мнозината овде кога станува збор за овие теми. Ако сте имале заштитен однос, стварно немаш потреба за грижа. Нека имал и ХИВ, (а немал сигурно), пак шансите за вирусот да се пренесе на тебе се мали.
Не знам... И јас се изненадив од мојата реакција. Ми летна либералноста низ прозорец, како од на мајтап. Знам дека кондомот штити, но ме јаде мисла 'што ако?'. Може само се испаничив за џабе? А и не ми е прв пат за болест да се испаничам (било каква болест).
Нема потреба од паника. Полот и бројот на неговите партнери не се предуслов за болест. Некогаш е доволно да имаш и само еден сексуален партнер за да добиеш полово пренослива инфекција. Сепак, доколку сакаш, сеуште можеш да се тестираш од ХИВ или друг тип на СПБ. Тестирањата се здрава одлика на една еманципирана индивидуа. Истите треба да се спроведуваат бар еднаш годишно дури и доколку не се менуваат сексуални партнери. Можам да те упатам, ама стварно мислам дека кај тебе и повеќето е само страв во прашање.
Никако не му ја зголемува шансата, освен тоа што геј и би популацијата се 2%, а се носители на 70% од заразените со ХИВ. Случајно се потрефило така? https://www.hiv.gov/hiv-basics/overview/data-and-trends/statistics Кондомите, дури и кога се користат редовно, штитат само 90-95% од ХИВ. Ако имаш 20 пати секс со некој што има ХИВ и тоа со ефтини кондоми, шансите да добиеш хив се зголемуваат. И ако на тоа ставиш дека у предигри не ставаат кондоми, шансите уште повеќе се зголемуваат. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9141163 Се збори дека има некој случај, некој некогаш некаде добил сида и на забар. Колку што ја знам не е докажан таков случај, ама торетски да може да се случи. Сепак статистиката покажува дека мнозинството заболени од сида се хомосексуалци и бисексуалци и особено луѓе што имаат многу партнери. Математичката веројатност владее во случајноста. Да, малку е веројатно со фрлање на две коцки да добиеш две 6ки, ама ако фрлиш 50 пати речиси сигурно ќе добиеш. @WildMk , ако си сигурна дека бил би и менувал многу партнери, направи си тестирање чисто да си имаш мирен сон.
Во САД се утврдени тие 2%, не низ цел свет. Кога би се вршело глобална пресметка, процентот би бил енормно повисок. Статистиката не значи апсолутно ништо во случајот на Вајлд. Ниту пак за LGBT заедницата. Незаштитенот секс доведува до зголемување на шансите за било каква болест, не само ХИВ, и без оглед дали е практикувана од страна на хетеросексуалци или хомосексуалци. Зошто не е дека хомосексуалци го генерирале ХИВ вирусот низ сексуален контакт for fuck's sake. Каде виде да пишав дека шансите се непостоечки? Истата поента ја имав - дека се мали, и воедно потенцирав дека сите кои имале физички или сексуален контакт со лице кое е заразено, (или постои сомнеж дека е заразено), треба превентивно да прават тест макар еднаш годишно. Си чул за случај во Уганда каде бебе Јети пронашле во свилена кошничка, а кога го земале во раце рекло мама? ..Мислам, океј, ти ја сфаќам поентата. Вирусот и орално се пренесува, ама ако шансите со кондом да се пренесе изнесуваат 5%,(нека се и 10% еве) преку орален се еднакви на тој процент или се уште помали, што повторно - освен сеење беспотребна паника, нема простор за нешто друго. Да не зборувам само колку и оралниот секс може да биде практикуван безбедно со заштита, како би се елиминирала и ,,најкритичната можност". Инаку, импресивно е тоа како чекаш погоден момент на слабост, од страна кај некој од членовите кога станува збор за оваа проблематика, само како би ја произнел својата хомофобична страна која дефакто постои, затскривајќи ја зад студии и статистики, кои не велам дека не се релевантни, но не се ниту изговор за LGBT заедницата да престане да практицира меѓусебен безбеден секс. Доказ за ова што го пишав сега, е токму твојата реплика кон мене, каде иако забележуваш дека се обидувам да ја смирам членката, (бидејќи во Македонија е сеуште реално мал бројот на заболени од ХИВ и покрај тоа што истите повеќето се хомосекаулци), никаде не ја демантирав, а ниту ѝ забранив да направи проверка, знаејќи ги сите погоре наведени податоци. Заклучокот од ова е дека ти, покрај тоа што си оф топик, чувствуваш константна и силна потреба да наметнеш опресивна стигма у секоја можна тема со слична содржина. Всушност, реално не сфаќам зошто ми реплицираш уствари? За да докажеш дека СПБ е повеќе застапен кај хомосексуалците, како тоа да е откритие на векот? И ако да, дали мора да значи дека и партнерот со кого членката полово општела под дифолт мора да е заразен, па ни помалку ни повеќе со ХИВ? Како тоа да е бонбона па, ајде навалете, изволте.
Добро бе човече, од прва до последна буква ти ја научивме веќе бајатата пропаганда, мора ли да ја повторуваш и таму каде што е најмалку местото? Жената лично е исплашена за себе, а ти ѝ ги кажуваш проклетиве високи проценти Нема крај на твојата безобѕирност, засрами се! @WildMk, разбирлив ти е стравот кога е во прашање здравјето, и специфична ти е ситуацијава бидејќи не бил искрен човеков со тебе па отпосле дознаваш (што не оправдувам). Но и самата ако рационално размислиш, доволно си информирана (како што треба) и знаеш колку се минимални, малтене непостоечки шансите. Во секој случај, тестирај се за твоја сигурност и мирна глава. Сè ќе биде во ред, не се секирај
Не, ако е некој згоден кој ќе се браниТ и од мужи и жене Ајде од жени само, но и од мажи, премногу е за мене. Не можам да постигнам полицаец да изигравам
Не ми смета бисексуалците , би била , но додека сме заедно , во врска не сакам да се плеска наоколу со други
Затоа ќе те боцка секој ден, нема мир да имаш знаејќи како е состојбата. Може грешам, но мислам дека сомнеж ќе имаш секогаш знаејќи каков е.
Па ако се гледа така на работите истото важи и за стрејт мажите Сомнежи секогаш ке има кај сите стрејт , бисекс , геј машки
1. Повторувањето е мајка на знаењето. Очигледно не си ја научила лекцијата, Ако сте ја научиле вие од ЛГБТИ клубчето, тогаш нема ноторно да сте игнорантни на тој факт и како другарка ти да тврдите дека сеедно е тоа што тој имал однос со повеќе сексуални партнери без оглед на пол и дека тоа не му ја зголемувало шансата за добивање полова болест. Молам? Статистиките јасно покажуваат дека постои драстична диспропорционалност, а она вели немало поголеми шанси! Епа извини ама никој разумен човек, кој се разбира од проблематикава, не смее да премолчи на ваква лага. Плус со таквата лага не се става само здравјето на членовите на форумов под опасност, туку и здравјето на сите анонимни читатели, бидејќи ова е јавен форум. Со премолчувањето на тие факти пасивно се учествува во таквата лага и тоа повлекува морална одговорност. 2. Тоа не е „пропаганда“, туку општо познат факт дека сидата драстично и неспоредливо повеќе се шири меѓу хомосексуалците и бисексуалците. 3. Темава е за дечко бисексуалец, така што и те како сум он-топик и и те како му е овде местото на тоа што го пишувам. Овде не му е местото да се шират лаги дека сеедно било дали си би и сеедно било со колку партнери имаш секс и дека тоа не го зголемува ризикот од сида. Овде исто така не му е местото да се шират лаги дека кондомите 100% заштитуваат од сида.
Добро, се зависи од самите луѓе,не мора да значи дека штом излезе некде одма оди со друг- друга, но сомнежот ќе те копка секако.
Престани да ме етикетираш, не пишувам посебно во случајов како никаков „член на ЛГБТИ клупче“, туку како човек. Гледам дека на членка што ми е драга во таква ситуација ѝ разгоруваш паника уште повеќе, и се гадам. Кај што си и тоа како офтопик и спамираш, па најде уште и во таква ситуација. И затоа реагирам, инаку не би ти ни одговарала на твоето очајно хомофобично спамирање по 10000ти пат. Никого ти не едуцираш и не правиш добро, туку само тоа што реков, шириш паника со невалидни и стари статистики. Единствено што можат и членови и читатели да научат од тебе е да бегаат од бисексуалци како од чума и да се извадат од памет оние кои веќе биле со луѓе од таа сексуална ориентација. Ама среќа има и навистина информирани луѓе од кои можат реално да се едуцираат
Гади се од себе си бидејќи шириш лаги. И мене ми е драга членката и затоа не оставам некој да и тресе глупости за кои и тинејџерите знаат дека не се вистинити. И пак ќе кажам, ова е јавен форум каде што секој може да прочита, дури и деца читаат, и може да се заведат по тие лаги. Членката ќе си биде жива и здрава, возрасна и интелигентна е она за да не паничи непотребно, но децата што утре ќе ги читаат вашите дезинформации на јавниов форум може лековерно да се убедат во нив, да стават кондомот и да се сексаат до мило воље со кој стигнат, да си практикуваат ризичен секс и со ризична категорија на луѓе и потоа да се најдат на листата заразени од сида или други болести. Кои невалидни стари статистики побогу човече? Општо познат факт насекаде во светот е дека сидата драстично повеќе се шири меѓу хомосексуалците и бисекуслаците. Дури и во една забутана земја како Македонија, тоа е факт. Еве ти извештај од 2016 година: АЛАРМАНТНО: ХИВ и Сида рапидно се шират меѓу хомосексуалците во Македонија https://vecer.mk/makedonija/samo-za-shest-meseci-20-novozarazeni-od-sida Во 2015 година имаше 5 нови случаи на заразени со сида во рок од 3 месеци, сите беа хомосексуалци. https://time.mk/c/c485899cb6/5-novi-slucai-na-hiv-sida-za-3-meseci-site-se-homoseksualci.html Еве ти извештај од лани (2017 година) И тоа ли е стара статистика?? https://sitel.com.mk/22-novi-sluchai-na-zaboleni-od-hiv-site-se-mashki Сакаш да ти наведам статистики за секоја земја од Европа, Африка, Азија, Америка? Ако се инаетиш, мене не ме мрзи, и табеларно ќе ти ги сортирам, само некако да ти влезе во глава овој општо познат факт. Слободно јави се во инфективно у државна болница и истото ќе ти го потврдат и за Македонија и за цел свет.