Затоа шамарам кога ќе видам како некој малтретира куче. Еве конкретен пример на плажа во Охрид. Баба, дедо и внуче. Кучево си поминува полека, на метро од нив ама буквално не ги регистрира, не ги погледнува. Бабава му вика на детево "бабе земи камен и удри го". Ууууффф сега се ежам. Да не беше маж ми ќе ја удавев. Зошто бе да го удира бе? Утре моето дете, внуче што го учам да ја сака секоја жива и нежива душа на планетава, да сака да го погали, кучево да мисли дека е тоа со каменот и да го искаса. Дебилизам невиден. Почит кон постари? Аха важи. Партали летаа на плажа.
Ама ко би била во таква ситуавија не би бирала, без разлика што некој човек ја потикнал таа агресија.
Какво прашање е тоа? Секој во таква ситуација би одбранил дете. А, луѓето малку повеќе да се ангажираат нема ни да има кучиња скитници на улиците.
Да де, тоа викам, не само дете човек ќе одбраниш. Тоа сакам да кажам. Така е скитници има заради луѓето.
Ве молам не ја терајте дискусијата во друга насока, јасно е поставена темата, имате други теми за ова, за кучиња скитници, цитирајте се во соодветната тема.
Toa prvo mi tekna, ama pre bi nahranila čovek i lekuvanje bi platila, nego na mače/kuče. Od starački domovi, invalidi, bolni deca...biram lugje sekako.. A životno ne bi povredila vo nikoj slučaj i da vidam nekoj da se iživljava bi go sprečila ako možam, što ostanalo od nas jadenje ostavam pokraj kontejner, ama na isto nivo ne može..
Imam dete, čekam ušte edno za nekoj den/ nedela, ama i mene mi e ova bezveze. Sepak kažuvam, ne može da mi bide životno sinče ili kjerka, da go bacuvam i se ligavam (kolku i da e čisto). Može galenje, ama ligavenje, neka fala..
Ако искажуваш љубов и нежност кон миленичето на некој твој начин, тоа лигавење ли е? Не сфаќате дека тоа животно на некого му е се на светот. Ок е. Не знам како да објаснам, секако нема да разбереш. Ти имај си мислење слободно но не осудувај други кои поинаку размислуваат.
Se znae što e ligavenje...pišav pogore i kon deca ako pravat taka mi e iritantno... Životno e životno, čovek si e čovek. Ok e da go čuvaš, paziš, hraniš, ama ako ti e zamena za čovek ne čini, lugje so lugje treba, ne može životno da zameni čovek
Ама кој рече исто е, посебна и една љубов си е едното, а сосема друга таа кон човек, дете или што и да е. А има луѓе поише приврзани си се кон миленичето отколку кон другите луѓе дури и во нивно опкружување и блиски ако се и сигурно си имаат свои причини зошто е тоа така. Поентата ми е да не им се мешаме. Они најдобро си знаат. Инаку еве мое мислење па како сакате сфатете го, ваше си е тоа, се поише поголема емпатија иам кон животни. Чудно, глупо, прифатливо или не, со оглед на тоа чоекот каков е станат злобен и одвратен, треба и да чукнеме глава зашто вакво мислење имаме, не одма со осуди.
Ме потсети на кучето од детството. Кога идеше баба ми и викаше по него за јадење исто ко по внучето, оти Бобо се викаше. Та го викаше Бобан оти мислеше целото име е така. И се слушаше само: "Боообане, дојди миличко да јадиш, Боооообане"
Не е лигавење да се сожалиш на напуштено и гладно маче и куче, да се приврзеш за него и да употребуваш називи како за луѓе. Тоа е посебна приврзаност која има позитивни влијанија. Луѓе имаат трауми ради други луѓе. Опкружувањето со животни е еден од најдобрите лекови.
И поголема емпатија и љубов. Да е човекот толку човечен, чесен и најдобар прво нема да има гладни деца, нема да има неправди, нема да има немири, нема да има зло и сите други гадости.
Ок ај не полемизирај, темава треба да е позитивна со нормална дискусија, не као секоја тема на форумов да ги напраиш будала сите што мислат на друг начин.
Pročitaj go naslovot na temata. Inaku nema potreba od tema i diskusija ako e anketa so da/ne. Ama ne e anketa. Možam da si polemiziram znači.