Дали верувате во Божји чуда?

Дискусија во 'Религија' започната од Serafima, 9 декември 2010.

1. love9

love9 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    15
    @Betty* ni nie nemame edvaj kolku leb da kupime a smetki polno strujata veke eden mesec ni e isklucena no nikakvo cudo ne se slucuva nitu ni se slucilo , na forumot na druga tema obleka i obuvki baram na poklon , nemam sto ni da oblecam ni da jadam nitu pak imam obicen telefon ne pak mobilen ni internet , od komsii se uklucuvam i ova trae so godini sega sestra mi e maturantka nitu ke slavi ni jas slavev , niedno cudo ne se slucilo ni ke se sluci . i za belja vo selo ziveeme pa ni rabota nemozam da najdam .

2. Betty*

Betty* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    77
    А дали си се запрашала зошто е сето тоа ? Знаеш како викаат,што ќе си надробиш тоа ќе си сркаш...Се во животот се случува според нашите дела,Бог не те казнува со ништо ти дал слободна воља ти да одлучиш што ќе правиш но сама ќе си ги трпиш последиците. И мене сето тоа ми се случуваше до скоро,секогаш без пари,без струја,без ништо но всушност сфатив дека некаде грешиме ние а не Бог,Бог е совршен.Јас му се предадов целосно на Исус целиот мојот живот од тој ден мојот живот се промени,можеби некого ќе му е смешно али тоа е вистина,маж ми не може да постаса со работа фала му на Бога,и јас најдов лесно работа и дома се средува се полека полека,Бог си наоѓа начини,токму кога некогаш ќе се разочарам во последен момент и мислам дека немам излез Бог прави чудо и истиот ден од некаде ни доаѓаат пари. Не очекувај Бог да ти најде работа и да ти фрли пари,али ќе ти даде сила да работиш да заработиш.Пробај барем еден ден во твојот живот кажи Господи јас те прифаќам тебе и ти ги предавам сите мој проблеми тебе ти реши ги.Пробај и ќе видиш промена во твојот живот јас ти гарантирам! Али тоа да го кажеш од срце.Бог не ни ветил совршен живот али ни ветил вечен живот после смртта,ни ветил надеж,сила,љубов.Тој те сака запамти го тоа,проблемот е во тебе и во недовербата твоја во него !

На anakonda88, aerodrom и joy1 им се допаѓа ова.
  3. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.215
    Допаѓања:
    6.402
    Да, верувам. Многу.

На Betty* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    Pred nekoj den sonuvav kako niz vrata vo dnevna vleze zena so bela kosa i oblecena cela vo belo,bese visoka i jas sum sedela na krevetot a brat mi na drugiot i koga ja vidov se isplasiv malku i sednav do brat mi i zenata ne pogledna i samo rece:NA 16ti SVETI NIKOLA. i tolku iscezna i se razbudiv,i sega si mislam sto moze da znaci nekako nejasno bidejki na 16ti ne e sveti nikola,si velam samo nesto loso da ne se sluci

5. Betty*

Betty* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    77
    Бог не посакува на никого лошо и пак сигурно нема да не плаши во сонови или да ни кажува што ќе се случи,али знај дека има ѓавол кој сака страшно да не исплаши со секакви сонови,така да јас мислам дека не треба да се оптеретуваш со таков сон,ѓаволот сака да те исплаши.Бог на жалост не ни кажува што ќе ни се случува во нашиот живот

На aerodrom, esperansa777, Kukla994 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Јас да, верувам, и можам да кажам дека сум ги доживеала. Поточно, знам дека ние сами сме креатори на нашиот живот, си влијаеме на се што ни се случува на начин ако некој само кука, негативен е, се жали декс нема... така и ќе му биде. И обратно. Јас тазе дипломирана, купив одело за на работа, суќна сако кошула и често пред огледало се гледав во таа облека и си планирав како ќе одам на работа, фризура, шминка... Работев во бутик за бижутерија кога ми се јавија буквално непозната личност и ми кажа дека се знае со тој и тој и тој и преку него ме нашла и да одам на интервју за работа во еден наш гигант, каде таков беше дрес кодот и платата до небо. Од сите ме избраа мене. А кога станав мајка по втор пат, цела бременост ја поминав дома зошто имав ризична бррменост, се приврзананово со ќерка ми тогаш година и пол и секој ден велев не сакам да се вратам на работа, сакам да ги растам децата дома. И денот пред да требаше да се вратам од породилно ми кажаа она македонското - замената дури беше на породилно, појаки врски од тебе.... Го знаев тоа длабоко во срцето и со насмевка си продолжив да го живеам посаканото, макар и за многу пари помалку. А кога ме мачи нешто, одговорот ми доаѓа во сон. Така имав повторувачки сон за смрт на родител со години, така и се случи, ко на сонот исто истата сцена, значи ме припремал бог за тоа. А сестра ми е сведок дека баш пд збор до збор 2 пати досега и кажав сон и и се случи. Исто повторувачки сонев како не пљачкаат, и тоа се случи. Јас го викам тоа божје чудо, сигнал, предупредување.

7. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    На butterfly* и butterfly4 им се допаѓа ова.
  8. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Ne znam vo sto da veruvam, no se molam i posakuvam Bog da mu go razbistri umot na nekogo sto mnogu mi znaci....

9. butterfly4

butterfly4 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    528
    ВЕРУВАМ!!!Еве и доказ за тоа.Чуда се случуваат ако верувате во него,ама од срце не колку да се рече!!
    Сите кои имаат мака,нека го сторат истото од ова погоре постираното,молете се од срце,Господ е голем,помага на добрите луѓе!!

На anel и Betty* им се допаѓа ова.
  10. bejli

bejli Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    136
    Верувaм, сум билa сведoк нa некoлку случaи. Гoспoд гледa и прaви чудa.

На zekzeki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.921
    Допаѓања:
    4.688
    Чудо може да ти се случи, ама прво треба да се случи чудо кај нас т.н. верници, па место да те осудуваме да најдеме начин да ти помогнеме и тебе и на твоето семејство.

12. Betty*

Betty* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    77
    Никој не ја осудува,јас само кажав мислење и тоа што ми се случи мене во мојот живот,само кажав дека треба да се запраша зошто и се случува така во животот,дека можеби грешката е кај нејзе,поубаво да се каже вистината него ли да се лажеме дека се е розово во светот,треба да се гледа реалноста,јас на тој начин се обидов да и помогнам да и укажам дека треба да го прифати Господ како свој спасител а потоа да почне да и се менува животот на поубаво.. Исус рекол,кој бара и ќе добие,кој тропа ќе му се отвори...

На aerodrom му/ѝ се допаѓа ова.
  13. love9

love9 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    15
    @Betty* me zafrkavas , jas ako ne sum se molela neznam koj i vidov deka nisto ne se sluci nikakvo cudo , vo red ke probam i toa sto velis neka bog gi resi site nasi problemi .

14. Betty*

Betty* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    77
    Треба да се молиш искрено од се срце и да веруваш во него,а не тоа само да биде површински онака,пробај значи искрено од сето срце и без сомнеж,тој вели вака,ако веруваш во мене дека можам да ја поместам онаа планина тогаш и ќе ја поместам,значи само не се сомневај во него ќе видиш промена и јас ќе се молам за тебе и твојата ситуација,Бог нека те благослови

На aerodrom му/ѝ се допаѓа ова.
  15. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    7.297
    да,верувам.пред неколку години за малку ќе го изгубев татко ми.Господ беше со нас и ни помогна.

На Betty* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.274
    Две чуда на св. Василиј Острошки

Се викам Теодора Босиочиќ, имам брат кој се вика Давид, мајка Тамара и татко Борко. Многу го сакам моето семејство, а особено родителите кои уште како малечка ме научија да Го љубам и почитувам Бога, нашата православна вера и Црква, но и да ги почитувам другите религии и народи. Уште додека сум била во стомакот на мама, сум била во Израел, на местото каде се родил Исус Христос. Моите родители граделе, и сè уште градат црковни објекти, а за сиот труд во 1992 година татко ми добил орден од Патријархот Павле. Последните седум години живееме во Велика Британија, и секоја недела одиме в црква, а после Литургијата заедно со брат ми остануваме во неделното верско училиште. Толку за нас. Сакам нешто да кажам за мојата љубов кон св. Василиј Острошки, но и за неговата љубов кон мене. Пред една година се разболев и лекарите рекоа дека мора да ми се изврши некаква сложена операција на срцето. Моите родители не можеа, и не сакаа да веруваат дека тоа е вистина. После три лекарски прегледи во три независни болници дијагнозата беше потврдена; и на самиот ден кога беше закажана операцијата, дијагнозата беше потврдена. И само што моите родители се потпишаа на дозволата за операција на моето срце, еден непознат лекар дојде во болничката соба и побара од моите родители да ме прегледа. Тие се согласија. За време на прегледот, моите родители беа вознемирени и исплашени, а татко ми ја држеше иконата на св. Василиј Острошки, велејќи ми: „Гледаш ли кој те гледа?“ Токму во тој момент, новодојдениот и непознат лекар ни ја соопшти Божјата волја: нема потреба за операција. Болеста на срцето исчезнала за еден момент! Сите беа шокирани, и лекарите, и моите родители! Лекарските истражувања продолжија, но оттогаш сите резултати беа исти – немаше потреба за хирушка интервенција на моето срце! И тогаш, но и сега, јас верувам дека сум во Божјите раце, и верувам дека св. Василиј ставил рака на моето срце, и уште еднаш ја покажал Божјата љубов и моќ. Да се молиме на св. Василиј и на сите светители Бог секогаш да биде со нас!

+ + +

Јеромонахот Исаија опишува како, на почетокот од 2002 година, св. Василиј исцелил некое дете од немост: Додека стоев покрај кивотот со моштите, во манастирот дојде една мајка, Ружица, од Даниловград, и ми раскажа дека нејзиниот син Лука не зборува веќе три и пол години. Детето имаше шест години. Му прочитав кратка молитва за здравје, и го помазав со масло од кандилото над кивотот. Тоа се случи претпладнето. Попладнето го видов како трча, вика и зборува. Утредента му реков: „Ајде да ти прочитам уште една молитва“, а штом завршив, Лука ми рече: „Ајде, повторно намачкај ме со она масло од кандилото.“

Извор: http://agapi.mk/dve-chuda-na-sv-vasilij-ostroshki/

На Евгениј на, V.odolija, Mama25 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Prvin so seta dusa i od srcevoto dno ke kazam DA VERUVAM VO BOGA I VO BOZJITE CUDA.Sega da gi prasam onie koi ne veruvaat vo boga:LUGE STO BI NAPRAVILE VIE AKO VO ZIVO(znaci ne na son)DOCNA VO NOKTA VIDETE TELO BEZ GLAVA KAKO SETA,A VO BLIZINA NEMA NIKOJ,STO KE NAPRAVITE?Odgovorete a posle ke se nadovrzam i ke se doobjasnam

18. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    јас верувам во бога и во божји чуда...незнам што би направила во така ситуација веројатно би стоела како стаписана..мислам дека такво нешто е глас од бога...

На butterfly* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    znam deka veruvas te citav i milo mi e sto misles deka ova ne e samo izmislica,ti se izvinuvam sto nema da se nadovrzam,gi cekam onie sto ne veruvaat a dali i ke pisat nes nez,no vo sekoj slucaj ke se doobjasnam.I nemoj ne gubi ja verbata vo boga nikogas pozz

На presiosaP му/ѝ се допаѓа ова.
  20. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    во ред ке те чекам да пишеш до колку се јави некој што не верува.....инаку не губам верба но има денови кога го прашувам бога што сум згрешила за така неубаво да се осекам..аа знамд ека бог има планови за секој од нас ....и ти истоо не губи надеж никогаш