Форумџика на годината

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.846
    Па и јас не сметам дека бог лош како што се претставува во верските книги.Пример во Куранот ако жена оди отскриена по тело ,во гробот ќе горела,ако е омажена не смее да допре со рака лице од машки пол ќе горела во пеколот,и др.А пишува строго да го почитуваш и да го практикуваш тоа како што е напишано, никако поинаку да го толкуваш.Во книга на психијатар читав дека девојка три години ја лечел ,затоа што жената учена во строг католички дух ,бакнала некој пред да се омажи ,дословно поради тоа сметај ќи го за грев психички се пореметила. Гледам примери даваат,помагаат на други за да им се обезбеди место во рајот а со срце не го прават.На форумов читав членка што од срце се понуди да понуди да помогне на друга во неволја а истата според верските нормативи е грешница и треба да оди во пеколот.Многу контрадикторност а во исто време те ограничува да мислиш со своја глава како човечко битие а да се раководиш исклучиво по светите книги .

2. MaKaRoN

MaKaRoN Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    Сега едно е кој што зборува и на кој се начин манипулира да ги одврати луѓето од Бога и од суштината на христијанството, а друго е што од сето тоа е вистина и која е суштината на православието.
    Помош е и да помогнеш најдобронамерно на пријателот да сокрие злодело, но тука ти ем правиш добро дело ем злочин. Затоа секој од нас има свест, човекот пред се треба да сака да го запознае Бог, потоа многу поинаку се гледа на се, затоа што прогледал, се разбудил.
    Плус Божји работи аргументирани, докажани и посведочени има небројно секојдневно, додека од другата страна се е теорија без ниту еден доказ и аргимент.
    И најинтересно е дека секој пат кога ќе прашам неверник за вистинити Божју чуда за кој знае и самиот да ми даде мислење, тие ја вртат темата и избегнуваат одговор, ама секогаш.

Последна измена: 9 мај 2021
  3. Anne Boleyn

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.846
    Не кој зборува и манипулира зборувам за конкретно што пишува во светите книги,точно во Куранот го пишува горе наведеното дека е единствена вистина и не треба поинаку да толкуваш.Ако одиш со голи раце и нозе ќе гориш во гробот.Што е тоа ако не заплашување и казна божја.Зборувам за она што пишува во книгите.За мене бог е милостив а не зол.Не може некој да гори во пеколот затоа што не склучил верски брак и живеел во таква заедница,а притоа правел х други добри дела наспроти онај што одел во црква постел,правел добри дела а не го правел тоа со срце.

На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MaKaRoN

MaKaRoN Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    Јас не го познавам куранот, и не ми треба, она што ме интересирало сум зборувала со муслиманка која единсвено ми има кажано и што е исто од Библијата дека Исус навистина воскреснал и Богородица е пример како треба да изгледа една жена.
    Затоа на оваа тема куран не можам да дебатирам. Овие работи кај нас во православието ги имало во стариот завет, не закани туку прекривањето на главата на жената и слично од аспект да не ги искушува мажите за да вршат прељуба и блудство што ако добро се проанализира било сосема во ред. Зашто така мислам? Зашто од она што можеме да видиме денес иако е нели нормално 21 век и слично, има голотија на секаде и бракови пропаѓаат и врски се растураат, прељуби на секој чекор, жената е омаловажувана ако накачи некој грам на себе а му родила 2 3 деца и слично зашто онаа на инста има боље дупе и гради а има 4 родено ... и ако погледнеме од психологијата во тоа време, тоа било на некој начин кажано за да не дојде до ова денес, туку секој да си има своја жена, дом и семејство и за да не се соблазнува.
    Сепак по доаѓањето на Исус, тој умешно и од прва рака ги објаснил сите работи и што е потребно за наше спасение да не паднеме во канџите на лукавиот. Ни дал слободна воља но и не поучува (тоа го има во книгите каде одлично и темелно е образложен секој пасос од Новиот завет) баш за да не биде - забранетото е најслатко, туку како да се заштитме од лошото, а сепак тоа да не биде од страв туку од свој памет баш дека се ни е ам тацна како можеме лесно да бидеме прелажани и да си ја загубиме душата.

5. Anne Boleyn

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.846
    Епа тоа ти викам да не се соблазнува што викаш,можеби на тоа укажува а што е предмет веќе на друга дискусија дали е правилно, но истовремено ти вика ќе гориш во гроб ти следува практично казнаПрашај ја муслиманката и ќе ти каже во Куранот како пишува така треба и така ќе биде, нема што ти да толкуваш и да размислуваш зошто е тоа така.Ова од кажување, го имам на поклон Куранот верувам дека ќе го прочитам.Оние што ги прочитале двете верски книги кажуваат дека се исти работи само малку модифицирани .Иначе се зборува дека од библијата фалат страни конкретно за Исус ,а се знае и дека високото свештенство си моделирало што да постои и што да не постои во Библијата,значи човечки фактор,за разлика од Куранот кој се изучува и пренесува на памет .Затоа ќе повторам верувам во сила во универзумов,во која ако правиш добро од срце кога тогаш некој ќе ја прими таа енергија и ќе ти се врати со добро.А во книги кои го прикажуваат Бог како одмаздувач и свештеници со џипови(а христијанство проповеда скромност) кои како што кажува Жигон ако го догледа лично го предале на нацистите , не се наслонувам .

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Стариот Завет е дел од Куранот.
    Исус постоел, само не го рачунаат за Месија, туку за пророк.

7. MaKaRoN

MaKaRoN Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    Да и јас така мислам иако не сум запозаена доволно со стариот завет. Псалмите извадок од таму ги имам како книга си ја купив од Бигорски☺

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Biblical and Quranic narratives

The Quran, the central religious text of Islam, contains references to more than fifty people and events also found in the Bible. While the stories told in each book are generally comparable, there are also some notable differences. Knowing that versions written in the Hebrew Bible and the Christian New Testament predate the Qur'ān's versions, Christians reason the Qurān's versions as being derived directly or indirectly from the earlier materials. Muslims understand the Qur'ān's versions to be knowledge from an omnipotent God. As such, Muslims generally believe that the earlier versions are distorted through flawed processes of transmission and interpretation over time, and consider the Qur'ān's version to be more accurate.​

Often, stories related in the Qur'ān tend to concentrate on the moral or spiritual significance of events rather than the details. Biblical stories come from diverse sources and authors, so their attention to detail varies individually.​

9. игор.мк

игор.мк Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2021
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    205
    ako e bog ljubov i blabla.. zasto tolku bolka jad nepravda deca bolni invalidi... ne se zanesuvajte nema nisto od toa

10. dimdim

dimdim Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    121
    Верувам во Господ со цело мое срце. Господ бог е секогаш со нас, секогаш тука со нас...само ние треба да ја имаме таа моќ тоа да го препознаеме, да го почувтвуваме во нашите срца длабоко преку искрена љубов :l:

На Bitter-Sweet, BY<3, Snowflake97 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    А од кај знаете дека таа "моќ"/енергија што ја чувствувате уствари не е само поинтимна конекција со самиот себе си? Сите желби, мисли, молитви, итн, ви се создаваат во умот (и срцето), можеби сте развиле поголема самосвест и сте допреле подлабоко внатре во вас.

На Justicija, GrimTheReaper и Amellie13 им се допаѓа ова.
  12. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    1.359
    можда бидејќи ти се чуствуваш конектирано со нешто мнг повеќе,мнг поголемо од самиот себе :) што ти значи ова поинтимна конекција со самиот себе?

13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Поинтимна конекција е кога се поврзуваш со себе си подлабоко. Многу луѓе се будат, проаѓаат низ денот со брзо темпо без да застанат ни за миг да сфатат што чуствуваат, што мислат, што посакуваат, легнуваат да спијат и утредента исто од почеток. Не застануваат да се самозапознаат, да се поврзат поинтимно со себе си. И јас бев таква, но за мене лично медитацијата ми промени сè. Кога медитирам чуствувам нешто повеќе, една посебна енергија. Особено кога медитирам во природа. И таа енергија и тоа посебно чувство ми дава голема сила, мотивација, издржливост, самодоверба. И кога луѓето ја опишуваат енергијата од религија/господ, многу ме потсеќа на ова.

На Justicija, GrimTheReaper, KittyAgnes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    ne,ne veruvam

15. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    1.359
    Супер звучи одлично се ова што пиша. Баш ме прави среќна што имаш мир во себе и што ти помага медитацијата...

На Snowflake97, MissChievous и WildMk им се допаѓа ова.
  16. mesecar

mesecar Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2020
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    714
    Верувам, затоа што насекаде околу мене ги гледам чудата на Создателот кои некои го нарекуваат природа, некои енергија, некои самиоот себеси...јас го сметам како личност зашто само во интелигентно битие може да се создаде информација која е вградена во сите живи организми. Тука има еден силен печат на Бог како личност, а енергијата, природата не можат да се личности оти немаат интелигенција.

На GirlLove, Snowflake97 и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не мора да е интелигентен дизајнот.

18. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.089
    Допаѓања:
    55.786
  19. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    19.568
    кои се тие чуда?
    јас до сега ниту ддно чудо не сум видела

20. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    1.359
    Ми се допадна пишаново мнг а делов незз зошто ме потсети дека сите ние го имаме печатот Божји во нашата душа бидејќи уште од мали точно знаеме што е лошо што добро и неговите заповеди ни се исцртани уште од самиот почеток :)

:(

На Snowflake97 му/ѝ се допаѓа ова.