Ако јогата не е христијанско( библиско) учење, а од друга религија тогаш според библискиот принцип е сатанско учење зашто нема трето. Само библијата го опишува создавањето на земјата и животот, сопственоста, спасението и воскреснувањето. Нема друга толку комплетна религија.
Не само што верувам туку и знам дека Господ постои. Докази има секаде околу нас, само клучно е дали човек сака да ја прифати вистината или не.
1. Одбивам да не верувам или одбивам да верувам? 2. Зошто јас се правам слеп а ти гледаш јасно. Од каде доаѓа таа разлика. Во што се разликуваме и зошто се разликуваме?
- На молекулот на ДНК се наоѓа сложена информација, која не може да настане сама од себе и за која е потребен исклучително интелигентен ум што ја создал таа информација. - Законот за биогенеза, според кој живо настанува само од живо. Постои Господ, кој е жив, вечен (бидејќи нешто мора да постои отсекогаш) и кој дава живот. - Животот и делата на Исус Христос и Библијата, кои ја откриваат апсолутната вистина и даваат одговор на сите суштински животни прашања (потеклото на животот, зошто постои смрт и како е победена со воскреснувањето на Исус, целта и смислата на постоењето...) - Некои особини што се својствени само за човекот и не се среќаваат кај животните (интелигенција, разум, совест, потребата за правда, љубов), бидејќи, како што пишува и во Библијата, човекот е создаден според Божјиот облик (карактер). - Светиот Дух (како трето лице на Господ), Неговото влијание во секојдневните животи на верниците и Неговата извонредна моќ да го трансформира човековиот карактер, да му овозможи одново раѓање на човекот за да биде достоен за Божјото царство. Ова се само дел од доказите, а најголемиот доказ може да биде лично искуство со Господ, кога човек ќе ги почувствува Неговото присуство и влијание во својот живот, Неговата љубов, која не се опишува со зборови, мирот и духовната исполнетост што само Тој може да ги даде во таква мера. Господ постои и Тој им се открива на сите што искрено го бараат. „12 Па ќе повикате по Мене, ќе дојдете и ќе Ме замолите, и Јас ќе ве чујам; 13 ќе Ме побарате, и ќе Ме најдете, ако Ме побарате од сѐ срце.“ Еремија 29:12-13
На почетокот на човештвото немало инцест бидејќи тој пред сè е проблем од здравствен аспект кога постојат мутирани гени и можност за нивно преклопување кај блиски роднини. Адам и Ева биле телесно совршено создадени и немале мутирани гени. Денес, инцестот има воедно и морална конотација. Во меѓувреме, Господ ни го вградил тоа чувство (што може да се прочита и во Втора Мојсеева книга), со кое некои луѓе се обидуваат, поставувајќи вакво прашање, да се направат поправедни од самиот Господ нели.
Две работи: 1. Кога инцестот почнал да има морална конотација, а кога здравствена? 2. Како од Адам и Ева настанале Јапонците, Абориџините, Индијанците?
Еве ти опширни одговори од стручни лица (некои од нив се научници). И оф-топик си, дискусијата за вакви и слични прашања може да ја водиш во други теми. 1. 2.
Сакаш да кажеш дека овие две жени подолу се внуки на еден ист родителски пар? Го има некој ова чудо реплицирано во контролирани услови, па макар и со глувци? Од еден родителски пар да излезат и коси очи и афро коса и бела кожа и висина од 150 до 210?
Да, за тоа можеш да најдеш научно објаснување, само ако твојата желба да ги согледаш фактите беше исто толку голема колку и потребата да докажеш дека Библијата не е во право. И да, во следниот вечен живот на обновена Земја, луѓето ќе бидат близу до Господ и ќе имаат можност детално да ги истражуваат сите овие прашања што толку ги мачат. Секако, ако се дел од оние што ќе го наследат Божјото царство. Поздрав и секое добро.