И да сакам да се сложам не можам, бидејќи и моите ставови се испрограмирани од Симулаторот нели? И моите реплики тука се дел од симулацијата, така што ако имаш нешто против нив, обрати му се на симулаторот. Или на психологот.
Изгледа не капираш што значи симулација. Не е некакво сценарио, нешто веќе испишано, испрограмирано, whatever. Само е тип на постоење. Било што може да се случи во било кое време, не знам кај е забуната. Патем, што има лошо во одење на психолог?
Ако не ви се допаѓа зборот теорија можете да ја наречете хипотеза за симулација. Но, веќе долго време дури и научници (и атеисти и верници) го користат зборот теорија. На Viasat History и на National Geographic со години дрндаат за разни верзии. Има и на Јутуб коментари од разни експерти. И не, теоријава не е инспирирана од Матрикс. Напротив, токму првиот филм Матрикс е инспириран од филозофии од различни времиња (гностичари, Жан Бодрилард кој дури и ги критикувал Ваковски за промашување на неговата поента, Платон итн.) за некаков креатор-контролор и од филмови за боречки вештини. Нема ништо лошо во тоа креаторот да се поима поинаку од традиционалните идеи. Секако дур сме на овој свет не знаеме како изгледа. Она што е бесмислено е да не се верува во ништо, да се нема водилка.
Da iskomentiram neshto na temava.. Ednash pred da vlezam na metal zhurka po inicijativa na poznanik , NE slusam takva muzika , se opivme kao magarinja , na pocetok pred zurkata bev friendly , glasen, priogav na luge , e koga vlegov na zurkata, tuka pocna magijata , Jas tuka NE bev Jas , nesto preku mene pocna da zboruva " Sto e ova Sto SE desava tuka , Sto pravat lugevo , neka SE spasat, bog umrel za nasite grevovi , I blablablabla" na mestoto na zurkata spomnuvav raboti povrzani so gospod kojsto nikogash prethodno svesno ne sum gi spomnuval, vo meguvreme znacite so rogovite od metalcive na koncertot pocnaa da mi smetaat , muzikata pocna da mi predizvikuva strav , pocnav luge da zamaram Dali veruvaat u gospod , imase lik Sto SE dvizi po "evangelski crkvi" i toj bese prisuten tamu, NE piese toj alkohol Bese perfekno trezen i smiren i samo mi rece " decko ti denes stana hristijanin" Posto i nego NE mu se veruvase sto SE desava so mene, I go napustivme mestoto t.e zurkava , a tretiot lik so bese so nas likot so ostana na zurkata radi kojasto po negova inicijativa otidovme tamu , Sega doaga vtorata magija Cela nedela posle toj den SE cuvstvuvam nenormalno smiren , smirenie nekoe kao da bev sekoj den na apcinja za smiruvanje , cela nedela zborev za bog iako nikogash NE sum cital Nov ili star zavet , navredi , pcovki uz muabet vulgarni zargoni mi smetaa nenormalno mnogu taa nedela , gi dozivuvav Kako nesto necisto, nevkusno , tolku smiren bev so realno ne SE opisuva takva sostojba na teloto a da covek NE e na nikakvi supstanci... Uz tekot na taa nedela, docna navecer si odam po pat , od nigde nikade gledam kon neboto , Kako da baram nesto , odejki taka , vidov lice vo oblacite , figura , so oci , nos , brada , bukvalno SE naeziv I SE rasplakav.... Posle taa nedela SE vrativ na stariot vistinskiot Jas so mojot sekojdneven mindset I raspolozenie... Doaga tretata magija ,,,, meseci podocna , SE molam Sam vo tishina , nesto u fazon " gospode , daj mi znak , vo son, daj mi nesto znacajno, nesto Sto ke vidam u son " Dva Tri dena podocna go sonuvam ova " Na rid , vo dvorot na luksuzna kukja sobrano mnogu luge , Mazi I zeni, na sekoja osoba I bese dodeleno cigar I livce kadesto trebase sekoe masko da SE potpise Kako "sin" a sekoe zensko Kako " kerka" Potoa izleguvam na pat , ostanatite luge SE kacuvaat vo koli I trgaat po patot .. Jas SAM trgnuvam po strmen rid so grmushki , odejki stasuvam pred vrvot na ridot , vo meguvreme luge pozadi mene isto stasale ... Na vrvot vidov covek u bela starovremenska nametka , imase dolga kosa , brada i mu rekov "POKAZI IM SE NA LUGEVO ZA DA TI POVERUVAAT" tuka zavrsi sonot I den Denes go pamtam... Posle toj den nemav veke sonishta, no ima uste Edna situacija, minatoto Leto bev nenormalno nervozen, na Rab na mentalen kolaps, delumno bev resen da odam na psihijatar za da mi prepisat lekarstva za da SE smiram Namesto toa , si rekov AJ ke zemam ke procitam nesto od noviov zavet, zemav procitav dve Tri Evangelija, SE naezuvav dodeka citav, na momenti I placev, dodeka citav , na zidot povtorno vidov silueta, lik od facata na Isus bas onaka Kako Sto Ja opisuvaat ... I cudno no vistinito, SE smiriv , dobiv ekstremna samokontrola vrz sebe I veke nekolku meseci NE sum imal psiholoski ispadi Kako Sto gi imav pred toa... Ednas mu pravev drustvo na likot od evangelskata crkva sto SE dvizi I bevme na sobir vo takva soba narecena crkva, otidov cisto od ljubopitstvo, bev nervozen mi smetase atmosferata, imase amerikanec Sto zboruvase stvari povrzani so gospod I na kraj na site po eden ni citase molitva, znaci likot bukvalno mi kazuvase molitva da mi SE zacvrsti verata u gospod, I koa izlegov od tamu miren, jagne miren bev, I si vikam EJ vidi majkata, ima tuka nesto, nervozen dojdov I naednas posle ova behaviour shift, smiren do tocka kadesto muabet nemozev da praam , kulirav ednostavno...Nakratko receno posle SE Sto vidov I mi SE prikaza I mirot Sto go imav taa nedela po zurkata Sto ja napustiv , svativ deka nemam potreba da veruvam u bog tuku znam deka postoi , I deka mene licno mi Deluva preku mir , a ja nikogash NE sum go vrzuval vlijanieto na bog u zemski raboti , no od iskustvo kazuvam deka mene licno mi Deluval preku mir , I koga sum SE molel za mir , isto sum SE naezuval I sum se smiruval, ponekogas i samata fraza "gospod" koga Ja slusam SE naezuvam NE jas tuku moeto telo samo reagira... I za kraj moze da napomenam , Nikoj nemoze da me ubedi deka NE postoi Isus , takada ja znam deka e tuka , NE go mesham toa so crkva ili so izmisljotini I adeti tuku Vera Kako Vera za mene e ISUS , potocno kazano uveren I siguren deka postoi ... A za toa Dali ima direkno vlijanie vrz zivotot NE sum siguren no od logicka gledna tocka mozno e da ima vlijanie preku situacii preku spontani situacii karikiram da mu ispraka luge na covekot Kako pouka ili Kako promena vo zivotot , da go povrzuva covekot spontano so luge Sto NE gi baral aktivno , no NE sum siguren vo vrska so toa , no od svoe iskustvo , znam deka mene mi Deluval preku mir I preku cistenje na losi misli ..... NE gledam pricina zosto nekoi luge tolku da go kritikuvaat " gospod" I da tvrdat deka SE izmisljotini , , bidejki logicno covek so NE videl vlijanie moze ili da SE dvoumi ili da zbori protiv toa , no vie si znaete , a Jas NE sum umobolen za specijalno da go otvaram akauntov I da pisuvam volku golem post za badijala, samo spodeluvam realnost ili vo slucajov mojata realnost I tvrdenje, za kraj mozebi nikogas aktivno ne ste se molele i ne ste barale pa NE vi SE otkrilo , za tie vie sto se dvoumite , na krajot od denot nikoj ne e prisilen da veruva u nisto posto na krajot od denot zivotot e privremen I logicki nisto ne e bitno gledano od perspektiva na individua zatoa Sto site luge ke zgasneme nekoj den.... Samo spodeliv toa Sto vidov I Jas NE veruvam tuku znam deka kreatorot , bog , Isus NE e izmislica , I deka postoi , ostanatoto e molitva, trud I sekoj so SVOITE okolnosti, moznosti , sansi vo zivotot I svojata Percepcija.... Voglavnom prifakam tugji mislenja , lugeto NE SE roboti da I'm SE nametnuva mislenje, sekoj ima svoj interesi I percepcija no edino Sto NE mi e validno I relevantno e da nekoj tvrdi deka NE postoi koga nema argumenti za da kaze deka NE postoi , a jas sum videl I sum pocuvstvuval toa sto treba I toa Bez da go baram , I mozam komotno da Kazam deka kreatorot postoi , uveren sum u Isus , za star zavet , I drugo NE komentiram , toa Sto go vidov I vlijanieto od toa Sto go imav, vo toa sum uveren .... Inace sve u svemu komentarov od moja strana e vrz osnova na imeto na temava , deka postoi, postoi, a Dali pravi cuda kakvi Sto lugeto si spekuliraat pomegu sebe , neznam , Kako fakt postoi , I zatoa go iznesov komentarov, za da ukazam deka Postoi kreatorot iako e nevidliv zasega I Deluva preku sonovi, duhoven mir, vizija I slicno , NE sum tuka da go velicham gospod tuku samo kazuvam deka postoi .. Toa e toa ekipo