ne mi smeta , koga sakam sum vulgaren , koga sakam sum kulturen, samo banalno e da go meshaat lugeto kreatorot koga samite luge (nekoj) od pregolemo ego, alcnost I zloba pravat zulumi, a potoa kreatorot e kriv , vazi , poz brate
Па и од тие што ги вршат злосторствата, неправдите низ светов, повеќето се верници, можеби затоа замисленото другарче често ги протежира, лол
Edno e da se veruva naprazno , a sosema e drugo covek da videl neshto I da e ubeden deka postoi kreator, no toa ne gi definira postapkite na odredena individua karikiram odlucila da pakosi po svetov
Имам млад комшија што има дете со посебни потреби, е сега скоро дознав дека тој му се извинил на еден стар дедо, исто комшија затоа што во минатото го исмевал дека на гости му доаѓа внукот со посебни потреби. Значи без емпатија се подбивал со комшијата, а сега ги има истите маки. Имам видено примери каде луѓето прават, прават зла, ги расипуваат туѓите животи, на крај им се случуваат лоши работи, и одат назад и назад и нема враќање. Како да го објасниме ова? Како да ги стигнува некоја божја казна, како да плаќаат за гревовите.
Da , megutoa sekogash ke ima razlicnomislenici, samo covek shto videl i mu se pokazalo toa shto treba , nikoj nemoze da go ubedi deka ne postoi kreator, duri i vo kardashev skalata e napomenato tip 5-6 civilizacija, duri i od naucna perspektiva moze da se razgleda prasanjeto za postoenjeto na kreator , a da ne gi smetame i bezbrojnite svedoshtva od luge, vkluchitelno i moeto koeshto go ismejavaa tuka na forumov ... Zoshto mora tolku napnato da se odnesuvaat lugevo ne mi e jasno.. ako nekomu mu smeta , ferski e da kaze , "vo red toa e tvoe mislenje i dozivuvanje, jas sum nemal takvo iskustvo i ne komentiram" Tolku li e teshko lugeto na forumov da bidat fer , druzeljubivi i da prifatat deka ima i razlicnomislenici ili samo grupiranje i napagjanje kolku da si go zgolemat egoto , epa toa ego ne im dozvoluva na lugeto da bidat iskulirani i opushteni so sekogo i da cujat razlicno mislenje .. Duri od shto tolku se ogorceni i egoistichni lugeto , nekolku postovi mi izbrishaa , zatoa shto imaat pregolemo ego i ne se opushteni za da prifatanat tugj stav , slichna deshavka imav i so eden lik na rabota , nekolku Dena me kontrashe za moite mislenja za ai , zemjinata topka I slichno, i na kraj go svrte muabetot deka so takvi mislenja nemalo da imam Aber za zheni , toa Bilo glavna cel, zenidbata blabla, no potoa jas zaminav I kulirav a toj po 2 nedeli pak beshe nervozen Me asocira na nekoi licnosti od forumov .... Epa od pregolemo ego i pakost vo sebe vo svetot ima neubavi raboti , a potoa kriv bil kreatorot ...
Тие се нарекуваат верници ама не се. Тој што го пронашол Исус во себе знае што е лошо а што е добро.не секој што оди во црква е верник.
Господ е семоќен ама на човекот му дал слободна воља да прави што сака. Е тоа е безусловна љубов. А тоа што допушта да се случува тоа е од самите нас, зло постои таму каде што нма добро.И да , Бог нема контрола над нас , не дека неможи туку не сака, тогаш не би биле слободни.Има една поговорка “атеист вели да видам и ќе поверувам а, христијанин вели верувам за да видам.”
Дали Исус во себе го пронашле некои атеисти и поединци од другите вери кои подобро знаат од многу христијански верници што е правилно, а што не е? Не би рекла дека имаме слободна волја да правиме што сакаме, камо да имавме. Ние сите живееме компулсивно од ден во ден. Најубаво е во детството, кога се ти е игра, а имагинацијата побујна. Меѓутоа, има деца на кои и детството им го уништуваат. Каде е тој господ за нив?
На првото прашање да, има луѓе кои биле атеисти или припадници на друга религија и го пронашле Исус. Имаме слободна воља како немаме, можиш да правиш што сакаш со својот живот, можиш кој сакаш пат да го избериш.ce е до самите нас.а Бог ни дава деца за ние да се грижиме за нив и да ги сакаме. И пак ние избираме што ќе правиме.
Вербата во Бог не тражи аргументи, еден од плодовите на Светиот Дух е верувањето во Бог. Атеистите кои се повикуваат на аргументи немаат аргументи истото да го докажат. Тие се исто така верници само не христијански туку биг бенг/дарвин верници.
Не, пример, мислев на атеисти кои се повеќе етични од верници. Можам да станам претседател на Америка ако решам? Децата не се подарени предмети, па да се однесувaме како нa прво место да е изборот на возрасните дали ќе ги оштетат или не. Неправилен третман врз детето остава долгорочни последици со кои тоа дете, или дури и средината околу него, ќе мора да се соочува. господ не пресметал дека треба да ги заштити децата?
Mozis da odlucis kako ke zivees, dali ke si dobar covek ili losh. E tuka e tvojot izbor, tuka e tvojata slobodna volja. Pak ke recam zloto postoi tamu kade sto go nema dobroto. Bog gi saka site isto bez razlika dali veruvash vo nego ili ne. I spomna nepravilen tretman , pa toj tretman ne e sigurno od Bog. Greski pravime nie lugjeto, nie otvarame vojni, nie ubivame…ne Bog.
Јас не верувам дека тоа е избор, многу зависи како те израснале и какви примери имаш гледано во детството, па до некаде и понатаму.
Kako ne e izbor? Ti mozis da rastis vo toksicno semejstvo, da gledas nasilstvo I sl. Ama na kraj koga ke dojde vreme da imas semejstvo od tebe zavisi kakvo semejstvo ke izgradis, sto ti ke izberes.ke sakas li tvoite deca da ziveat kako tebe ili ke sakas da im pruzis ljubov i zastita?
Насилството раѓа насилство. Избор или не, господ никако не придонесува кон решавање на тие проблеми. Со други зборови: не постои.
A zosto bi go reshil koga nie go sozdavame? Zarem nie ne sme tie sto treba da go zaprat? Jas ako povredam nekoj a Bog me zapre togas toj ne me sozdal kako slododno bitie.
А како да те запрам јас тебе или кој и да е што прави зло? Еве, да сум семоќен, сеприсутен господ, ќе те запрам. Ама една слобода што дал наводниот господ, да одлучиш дали ќе бидеш "добар" и толку. Тоа слобода ли е?