Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.526 глас(а)
    75,7%
  2. Не сум сигурна

178 глас(а)
    8,8%
  3. Не, не верувам

313 глас(а)
    15,5%
  1. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    655
    Ama zosto da me zapris ako si Bog a si mi dal slobodna volja da pravam sto sakam? Pa imas slobodna volja da go zivees zivoto kako sakas, sto sakas povekje od toa? Nemas izbor da odlucis kade da se rodis I koga ke umris, ama duri zivees imas izbor kade I sto. Nie sme taka sozdadeni, ograniceni so vreme I prostor I tolku.

2. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    11.720
    Сега сакам да бидам претседател на Америка, каде ми е тука слободата на избор? :rofl:

3. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    11.720
    Во морето живеат видови кои кога ќе остарат, се регенерираат/подмладуваат/ја ресетираат биолошката возраст. :) Фасцинантно.

4. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    655
    Taka gi sozdal Bog:)

5. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    655
    Ke beshe mozebi ako se rodeshe vo USA , ama kako sto rekov nie ne birame kade ke se rodime , tuku Bog.

6. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    11.720
    @lovely girl M, на животните им дал ли богот слобода на избор? Зашто и тие се насилни, агресивни, предатори. Човекот е сепак животно, само посвесно.

7. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    655
    Zivotnite ubivaat za da preziveat, so sho da se hranat, so supa? :D Ama sepak na covekot go sozdal so slobodna volja, vo ocite negovi nie sme sovrsheni bitia kako i se sto dishe. Za povekje treba da procitas Biblija tamu ke najdis odgovor na mnogu prashanja. Pozdrav

8. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    11.720
    Не само убиства, има и силувања помеѓу животни (присилно парење), има хиерархии во група, има агресивност кон послаби и примена на остракизам кон непожелни единки. Слично како се што не чини кај луѓето. Многу од она што го нарекуваме зло, е животинска природа. Сум читала библија, уште читам, чат-пат.

9. lovely girl M

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    655
    Верувај со срцето и ќе видиш :l:не барај го Бог да го видиш со очите, нашите очи не го гледаат духовното.ограничени сме во тој поглед.

10. Nikinho

Nikinho Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2026
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Секој е приказна за себе и доволно е некој период да помине сам со себе и да се спознае што му треба во животот
    Мене не ми влијаеше општеството да практикум колористичен стил со жута авиаторка и колористични кошули, мојот мајндсет си го формирав со себеси , мислење од разчичномисленик, sweetheart

11. pinklipstick

pinklipstick Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2025
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    966
    Samo i edinstveno u Gospod veruem.

На EvAngelos и Elenpelen им се допаѓа ова.
  12. Nikinho

Nikinho Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2026
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Сум изразнал во викотници, несоодветност, само ме мотивираше да бидам скроз различен, како земјата и Месечината :*

13. Nikinho

Nikinho Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2026
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Интересно, побарај го , може ќе добиеш знак, мене нема да ме убедиш во твоето мислење , можеш и да го прочиташ моето искуство и комуникација со креаторот ... :P

14. Nikinho

Nikinho Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2026
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Човекот е владетел на земјата , срце, тоа и креаторот го има нагласено во стариот завет

15. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    1.675
    Човекот е уништувач на земјата, не е никаков владетел. Природата владее со земјата и му враќа на човекот за сето она штетно што го прави. Поголемиот број од временските и природни непогоди се резултат на штетата и штетните активности на човекот. Човекот никогаш нема да биде владетел.

На eliesaab и Deus ex mahina им се допаѓа ова.
  16. Nikinho

Nikinho Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2026
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Така е , но во смисла со животните човекот е владетел , ама ти ја сфаќам поентата , за жал не живееме во утопија :P

17. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    1.675
    Во смисла со животните, за животните човекот е тиранин или најголемото животно на планетата. Живееме во модерните Содома и Гомора. :(

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.407
    Допаѓања:
    84.778
    Човекот е создаден според образот божји. Да, создаден е како владетел на сите други созданија, со даден разум. Тоа што понекогаш човекот знае да го изгуби разумот, тоа е до него лично. Тоа што стана уништувач, исто така. А може(ше) многу.

На EvAngelos, Zhukov и Elenpelen им се допаѓа ова.
  19. Dalena

Dalena Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2024
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    132
    Се што ни се случува е со Божја Промисла.

Преземено

Што е тоа промисла? Тоа е едно од основните Божји својства – да гледа сè што постои, што постоело и што ќе постои во иднина и поседува семоќна грижа за зачувување на созданието и разумно управување со настаните кои таа ги остварува.
    Свети Јован Дамаскин за ова го вели следново: Промислата е Божја волја, која содржи сè и со сè разумно управува.

Она што нам ни се чини случајно, всушност се случува по Божја волја

Доколку разгледуваме било какви настани и појави, не проникнувајќи до нивните причини и последици, тогаш многу нешта ни се чинат случајни. Доколку гледаме на нив од вистинската гледна точка, односно доколку судиме за појавите по Божја Промисла, ќе видиме дека во светот нема ништо случајно, што се случува без Божја волја и Промисла.
    Божјата Промисла (Божјата грижа) е безгранична и опфаќа се што можеме да замислиме.
    Семоќниот Бог во еден миг продира и ги гледа сите места: висината на небото и ширината на земјата, длабочината на морето и незнајните места во подземјето.

Во сите дела на Божјото управување прекрасно свети Неговата Промисла и грижа, која не само што се остварува на својата творба, туку и е својствена нејзе и пребива во неа.
    Ние слепите, мислиме дека многу работи се случуваат по слепа случајност, тогаш кога сè без исклучок се случува според предвечната Божја Промисла и Неговата добра волја.

Августин точно рекол: Сè она што несфаќајќи сметаме дека се случува случајно, неразумно и без било каква Божја Промисла, всушност се случува по Божјо уредување.
    ...
    Често пати Бог, мудро промислувајќи за нас, нè води по макотрпни, едвај проодни, животни патишта, но Он добро знае по кои патишта нè води во Своите рајски градини.
    Зошто да насочуваме тажни пискоти против Најмудриот и многу сигурен Патеводител во нашиот живот?
    Зошто, доколку одиме по патот што Бог ни го одредил, да велиме: „Каде нè водиш? Изгледа одамна сме застраниле од вистинскиот пат“. – „Не тагувај, пријателе мој! - таинствено ни говори Бог: Само верувај Ми. Ќе те однесам среќно и нема да зажалиш кога ќе го завршиш патувањето“.
    Така секој од нас го следи Божјата Промисла на животниот пат од денот на раѓање до денот на влегување во вечен живот, само доколку останеме верни на Божјото раководство, на кое нам нашиот Спасител ни укажа во Своето Свето Евангелие.

На Elenpelen и Nikinho им се допаѓа ова.
  20. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    11.720
    господ не постои. Вие можете да верувате во спротивното зашто така полесно се чувствувате или затоа што од мали сте програмирани да верувате, а јас знам дека не постои и џабе ме цитирате. Нема никаква логика во господ од религиите.