Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.483 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

304 глас(а)
    15,5%
  1. tinkerbelll

tinkerbelll Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    2.096
    Допаѓања:
    5.018
    Кратко и јасно,ДА верувам! Не ми требаат,образложенија,не ми требаат докази,не ми требаат фолозофски текстови,перење мозоци,статии и чуда.Верувам затоа што тоа ме исполнува,ми ја топли душата,ми дава надежи.Верувам во Господ,верувам во добро.

На Page му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    а зошто па да се замараме да правеме муабет за религија? Зошто да се замараме да правеме муабет за историја, за антика, за тоа шо се случува стотици километри од нас, за цунамито во Јапонија (тоа е далеку од нас, нели :^) ) Зошто да се замараме да правеме муабет за Холокаустот, па не сме Евреи ние :D Ајде бе со нишо да не се замараме :D
    Крај краева не е тоа замарање, туку разговор, сигурно јас дома нема да качувам тепмература и да припаѓам.

3. antilla

antilla Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    381
    :D Магнолија, Магнолија...
    Или не ја разбра пoентата или намерно се фати за тој дел што тебе ти одговараше, хм? :^)
    Не го напишав јас ова што го напишав за да се препукувам или да провоцирам некоја страна...
    Само сакав да кажам дека паѓа во очи тоа што таа инквизиција се користи како аргумент во полза на атеизмот, зашто поврзаност баш и нема. :) Најголемиот дел од научниците за кои ние денес знаеме дека биле жртви на инквизицијата воопшто и не ни биле атеисти :) Впрочем, атеистите и не се баш некоја многу оштетена категорија во тој период. Атеистот своето неверување може да си го задржи и за себе и никому ништо, така и обично бидувало.
    Уствари нема ни да навлегувам во таа тематика, уште пред некое време сакав да укажам на ова дека се претерува малку со муабетот за таа инквизиција, ама она што имав да го кажам отприлика, веќе го беше кажала и добро објаснила Теодора со постот пред неколку страни на истава оваа тема, така што, излишно беше јас да продолжувам. Денес со прeтходниот пост, единствено сакав да издвојам и една, некому можеби и оваа ќе му се чини брутална, ама според мене, светла точка на инквизицијата, ете чисто, да ставам до знаење оти не сметам дека католичката црква во средниот век била чисто зло ;)
    Се согласувам и со дел од некои други коментари погоре, дека е ептен контрадикторно и нелогично тоа што токму црквата како институција, чие учење пропагира еднаквост, мир и љубов меѓу луѓето да сее страв и трепет со такви методи. Ама тоа нема апсолутно никаква врска со нечие верување или неверување во постоењето на Господ. Тоа е една историска дамка, а таквите историски дамки ги има секаде, во секој општествен режим, во секој систем на уредување... Ги има и денеска...
    А во врска со тоа ти што го спомна, па мене ми е малку и клише веќе нафрлањето на сета кривица за се што се случувало во средновековието врз црквата и не само тоа, туку и општо ми е апсурдно ова денешново нафрлање на апсолутна вина за се што се случувало во одреден историски период врз една страна. Да не заборавиме дека и за една војна се потребни двајца ;)
    И да, сметам дека денес претерано се форсираат тие разговори околу инквизицијата и нејзините жртви. Па и смешно ми е што луѓе од Македонија се фаќаат за неа како слеп за стап, и се притресуваат :!: да, тоа е правиот збор (можеби ти и јас не припаѓаме во несвест, ама има и такви), кога реално земено, таа инквизиција никогаш не била наш проблем. А сега не е ни ничиј :rofl: . Имало низ минатото и полоши геноциди кои помалку се актуелизираат, зашто на одредена страна повеќе и одговара така. Ама тоа се веќе други теми кои немаат голема врска со религија, затоа тука ќе прекинам.

4. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    Не сакам да напаѓам нечија вера, нечија религија, секој човек си верува во што сака, без разлика колку и да е тоа нелогично за некој. Мислам дека ако некој напаѓа нечија религија, тоа е исто како да збори лошо, директно да ги повредува нејзините преврзаници, зашто тоа е дел од нив. Немам ништо против било која религија, баш напротив, ама тоа верување во Адам и Ева и тие библиски митови е претерано. Некој одбира да верува во Бог за да не се чуствува осамен, некој верува затоа што е сигурен дека тој постои, некој и не знае зошто и во што верува.
    Зошто порано луѓето верувале во повеќе богови, м? Зошто еве на пример постоел бог на громот, на огнот...? Затоа што тие не можеле да разберат како настанува громот, логично било за нив дека некој го праќа од небото. Кога знаеме како сме настанале ние, зошто да веруваме дека постоеле Адам и Ева? Можеби некој го вреѓа фактот дека настанал од мајмун ха! А да не зборуваме дека еволуцијата е поткрепена со докази.

А, Антила тоа дека за една војна се потребни двајца, шо знам... мене ми е малку клише тоа. Ќе си седам, ќе дојде некоја посилна од мене и од чиста мира може да ме натепа. Па и примерот со Хитлер ќе го споменам, кои се тие две страни? Една страна е, комплексот на нижа вредност кај Хитлер! А која е овде втората страна? Некој ќе дојде до некој заклучок во науката и ајдеее, тој ни објавува војна. Пример ова!
    И католичката црква оди по тоа нели Господ како кажал, значи има врска со религијата и тоа гоооолема, тие нивни правила и предрасуди не си ги измислувале самите ;)

И пред да каже некој друг дека се замарам, да си кажам само дека културно си дебатирам и си кажувам шо мислам.

И само да додадам. Пошо религијата ја сметам за нешто лично, интимно и индивидуално, а не како нешто колективно и селско збирање околу цркви, имам си увртено некој филм во главата колку подобро би било ако верувам дека постои Бог. Колку подобро би било ако почнам да се молам и со какво лесно чувство би била исполнета. Фактот дека постои некој да се смилува над тебе и некој кој демек секогаш е тука за тебе и те како може да те крене во живот! Обраќањето кон Бога, во тоа што веруваат го замислувам како ронка светлина во некој темен тунел, како да знаеш демек ју ар нат алоун и постои некој излез. Иако верувам дека со тоа обраќање волјата ти се зголемува како и моќта на потсвеста.

5. antilla

antilla Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    381

Ајде уште еден оф топик, пак ми ја изврти поентата, или не ја разбра, не знам. Тоа што го реков дека за една војна биле потребни двајца, мислев токму на одредени примери во историјата кои денес се форсираат. А пред да почнеме со психолошка анализа на ликот на Хитлер на тема религија :D , не сфаќај погрешно, ама дозволи да ти кажам дека ти фали историски материјал за 2 светска војна надвор од учебниците по историја за средно. Не сум јас ничиј адвокат, туку викам дека има двајца кривци во наведените случаи. Размисли подобро. Се е политика, па дури и инквизицијата. Злосторствата и геноцидите немаат никаква врска со продуховеност.

Назад на темата...
    Добро, јас веќе реков дека воглавно не ја оправдувам инквизицијата, кратко и јасно, но, не се само научници спалувани на клада во инквизицијата. И оние приказни околу жените измачувани и обвинувани дека се вештерки... тоа се изолирани случаи. Таа појава не била толку честа како што се раскажува денес и голем дел се базира врз преданија.
    "Господ како кажал" ? :D
    Господ сигурно не им кажал "Спалувајте научници или жени кои не спремиле ручек за мажињата на клада" :rofl:
    Каде во Библијата пишува дека треба живи да се спалуваат луѓе ? :^)
    Каде во Новиот завет кој е основен постулат на христијанството се шират предрасуди така што се пропагира насилство, убивање на луѓе? Запознаени сме со учењето на Исус, такво нешто не рекол, баш спротивното го зборувал...
    Ако некој, па макар тоа било и свештено лице, така си го сфатил или намерно си го изманипулирал кажаното за лични цели и интереси, тоа е друг проблем кој се вика злоупотреба на функција и должност.

Инаку, како што не ја напаѓам религијата, немам намера да ја напаѓам и црквата. Како што религијата им пружа утеха на одредени луѓе и сила да продолжат понатаму во суровиот свет, така и црквата, ваква или таква, колку-толку ги одржувала моралните вредности во општеството во одреден историски период. Настрана инквизиции, индулгенции и останат хоштаплерај (кој секако е за осуда)...
    И многу луѓе, кога не би постоел стравот од Бога, морално би се обезличиле и би тргнале по потполно погрешна насока. Не би требало така да биде, но нажалост, реалноста е таа, не секој е свесен што треба да прави со себе и што не треба да им прави на другите.

Што и да се каже понатаму е само вртење во круг околу истото, ама ајде...

6. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    Читанките по историја не се баш некоја јака литература. Ама па со самото тоа дека секој може да пишува во Википедија и дека секој си има разни мислења и ги изнесува по форуми, списанија, па и пишува цели книги кои се базираат на некои си претпоставки, постои фактот дека не е се вистина и дека нешто е толку глупо шо е и смешно. Затоа е потребна таа критичка настроеност.

Муабетот не води никаде, како шо кажа се е тоа вртење во круг.
    Пошо според религијата Земјата е во форма на плочка, католичката црква си стои на тоа ( значи на никој таму одненадеш не му текнало ахаааа, нашата планета е всушност плочка) логично за нив е да го палат Галилеј кој го тврдел спротивното. Тие своето „оправдување“ го бараат во религијата! И овде се верниците кои буквално се сфаќаат и ги подржуваат, па и тоа е логично за нив и така...
    Јас пак ќе кажам, сите тие дупки низ историјата поврзани со религијата се поради некои си буквалисти!

Пошо набројувам прости примери, мислам дека не сум толку нејасна.

7. antilla

antilla Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    381
    :D Не зборувам за Википедија, зборувам за копии на архивски документи, зборувам за литература пишувана токму од автори на истите тие учебници, која инаку се наоѓа во библиотека, ама кој ќе го чита тоа, хм? И зборувам баш за критичка настроеност, бинго, го погоди зборот што сакав да го употребам...
    Ама добро, нема везе ;) Читанки, читанки, дај шта даш... Ќе го анализираме и Хитлер без да имаме пристап до неговото медицинско досие ако сакаш :D

Не си нејасна Магнолија, не си (иако не ми одговори на прашањата, пошо нели Господ така и кажал на католичката црква :D )
    .
    Нема потреба. Одговорите ги знаеме.
    Туку тоа сфаќање дека земјата била плоча не е производ на христијанството. Тие верувања си датираат од едни добри стари, повеќе познати како антички времиња, кои биле прифатени и во средновековието и си нашле на плодна почва, ама и не верувам денес дека некој верник, дури и тврдокорен смета оти стварно дуњава ја влечат слонови :^) :D
    Замислете папата навистина така да си мисли :rofl:
    Ајт, како и да е... Да, нема веќе што да се каже, бадијала е... :)

8. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.190
    Да се придружам во дискусијава :D опет :wasntme: Сега многу нерасчистени сметки има во минатото, кои не би можеле сега некако да се оправат за да се даде една целина, како второ црквата правела така како што сметала дека треба, не е можно тогаш да размислувале како ние сега, нормално, а и кажав претходно каква била нејзината улога, конкретно католичката и не е само средновековието.Тоа за спалувањето на клада и ред други работи е токму поради нејзината доминација, власт и моќ, за разлика од сега кога начинот на размислување е поинаков, кога има слобода, кога и не е толку доминанта, отколку порано, кога би правеле споредба, со што всушност таа ја дава насоката на која би требало да се движи христијанството, секако според начелата на библијата, затоа што е дел од темелот на христијанството.Опстојувањето на истото е резлутат на верата.Не велам дека и сега е најсјајно од тој аспект, туку најверојатно е побитно и е во зависност од самите верници.Сепак би требало, тоа што е напишано во библијата да се разбере како метафора, на крајот на краиштата се зависи од човекот, дали ќе верува или не, тука најмал проблем е црквата, јас нити се причестувам, нити постам, но си верувам, а нити пак црквата е таа која што морално ми налага за јас да верувам.

9. antilla

antilla Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    381
    Реков нема повеќе :D, ама да не ме сфати некој погрешно, токму ова и јас сакав да го кажам, доминација, моќ, борба да се задржат истите = политика. Нема тука ништо духовно.
    Тоа го имало и ќе го има , но, џабе е сега траскање од земја за нешто што било некогаш и што не може да се поправи. |(
    Луѓето живееле во сурови времиња, ние денес имаме потешкотии да го разбереме тоа затоа што водиме сосема поинакви животи.
    Денес никој не ме тера да верувам или да одам во црква секоја недела, штом не верувам и не сакам. Имам право да се одлучам самата. Затоа апсурдно е да плукам по црквата, кога јас лично не трпам никакви последици од некои нивни постапки. А пак смешно ми е да се фатам за Ватикан и за неговото мрачно минато :^)
    И заборавив уште една работа во мојата претходна реплика до Магнолија, сега ја забележав, нешто што научив од "читанките"
    Галилеј не е спален, бидејќи дошле до компромис со него да ги "омекне" ставовите за на крај и да се откаже од нив. ;)

И доста е тупење од моја страна, ова беше последен пат, ветувам, сега дефинитивно ја напуштам темава. |(

Најактивна категорија религија О.о ??? Е од кога? :^)

10. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Кон ставот на Магнолија и останатите атеисти - не постои можност да се дебатира целосно во врска со Библијата од 2 основни аспекти тргнувајќи -

1. Голем број делови од оригиналните текстови на Библијата - и кај Стариот и кај Новиот Завет се во текот на историјата отфрлени од страна на црковните власти низ повеќе наврати. Она што денес циркулира како Свето писмо е само скратен или сегментиран дел, на кој му недостасуваат делови од првобитната целина, со самото тоа се остава простор за извлекување недоречености и контрадикторност;

2. Ние ја користиме грчката варијанта или превод на Библијата. Има разлики меѓу преводите и оригиналниот еврејски текст. Така во Првата книга Мојсеева кога Бог му рекол на Адам дека ако јаде од дрвото за познавање на доброто и злото, преведено е ,,ќе умреш,, иако во оригиналот има две последователни зборчиња на глаголот умира или нешто поточен превод е ,,умирајќи ќе умреш,, значи не моментална смрт, бидејќи Адам живее некаде 600 години, меѓутоа ја загубил бесмртноста.

11. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Да ја поправам сопствената грешка која ја направив од очигледен умор синоќа, годините на живот на Адам се некаде 900 требаше, поточно денес го проверив податокот и изнесуваат точно 930 години 1.Мој.5,5.

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Adam (Adem) Naj verodostoen argument e deka ziveel 960 godini,

13. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    За мене најверодостојно е она во Првата книга Мојсеева 5,5 и во целост гласи -
    И сите денови, што ги поживе Адам, изнесуваа деветстотини и триесет години; потоа тој умре.

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    За мене најверодостојно е она во Првата книга Мојсеева 5,5 и во целост гласи -
    И сите денови, што ги поживе Адам, изнесуваа деветстотини и триесет години; потоа тој умре.[/quote][/quote]

па и ние веруваме во мојсевата книга (муса) само сто тие сто ја писале, мала греска имаа. јас имам од првата книга мојсева,како се вели дека зивеел 960 години

15. mademoiselle84

mademoiselle84 Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    не верувам во господ тој не постои исмислен е,но лугето вистината ги боли полесно им е да мислат деко некој горе на небото се грижи и не сака, и знае се за нас 7 милијарди луге,болна е самата помисла дека ние сме сами и препуштени на самите себе односно на нашата свест,човечката интелегенција

16. Loritaa

Loritaa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2011
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    661
    Иако не верувам дека постои човек со долга коса,облечен во бело,сепак верувам дека постои некоја сила,некоја моќ,некоја енергија.Тоа би било Господ,но не го замислувам како човек кој живее на небото и не гледа сите на земјата.

Постои сила и моќ,постои ГОСПОД !!!!

17. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    4.246
    Верувам во постоењето на Бога.

Но секогаш правам разлика помеѓу верата во Бога од една страна - и одењето во црква, послушност кон свештениците, правењето церемонии и следењето црковни традиции од друга страна. За мене тие две работи се неспоиви. :|

18. Page

Page Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2012
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    359
    Верувам со цело срце и цела душа.... Од секаков аспект на моето живеење ме исполнува оваа Верба во Бог....Психички, ментално, духовно, физички. Во контекст на оваа тема ви пуштам еден мошне интересен текст :

Видете како при едно испитување, доктор атеист низ солзи станува православен христијанин

Познатиот американски научник д-р Х. Ј. Стовел инспириран од добитникот на Нобелова награда, проф. д-р по медицина Алексис Карел кој молитвата ја нарекува најмоќен облик на енергија и сила еднакво вистинита како силата на тежата, направил едно свое интересно и зачудувачко откритие со мерење на моќта на молитвата.
    Д-р Стовел вели: „Бев циничен атеист... работев во голема патолошка лабараторија во една клиника. Се занимавав со задача како да ја измерам брановата должина и јачината на зрачење на човечкиот мозок.
    Сакавме да испитаме што се случува во човековиот мозок кога човекот преоѓа од живот во смрт. Одбравме една жена која боледуваше од смртоносен рак на мозокот. Жената беше духовно, психички потполно нормална. Гледајќи воопштено, всушност изненадувачка беше нејзината животна ведрина наспроти нејзината безнадежна телесна состојба. Знаевме дека ќе умре. И таа го знаеше тоа. Исто така знаевме дека се работи за жена која живеела според верата и со верата на својот Спасител Исус Христос.
    Неспоредно пред нејзината смрт, во нејзината соба сместивме високо чувствителен апарат за снимање. Тој апарат ни го покажуваше тоа што се случува во нејзиниот мозок во последните минути од нејзиниот живот. На креветот сместивме и микрофон за да би можеле да слушнеме што таа зборува, доколку сеуште би можела да даде некаков знак.
    Се сместивме во просторија до нејзината. Бевме петмина научници. Меѓу сите јас бев најтврд и најтрезвен. Полни со исчекување и внатрешна напнатост стоевме до своите иструменти. Стрелката стоеше на нула и можеше да покажува до 500 степени во позитивна вредност на десно и 500 степени во негативна вредност, на лево. Пред извесно време, со тој апарат меревме една емисија на радиостаница чија програма беше испраќана во етерот со јачина од 50kw. Се работеше за порака која можеше да биде пренесена околу целата земјина топка. Со тоа мерење востановивме вредност од 9 степени позитивно.
    Ни се причини дека на болната и дошол последниот час. Одеднаш слушнавме како почнува да се моли и да го слави Бога. Го молеше Бога да им прости на сите луѓе кои во животот и направиле неправда. Тогаш ја изразуваше својата цврста вера во Бога со зборовите: - „Знам дека ти си единствениот извор на енергија за сите твои созданија и тоа ќе останеш“. Му благодареше за силата кој и ја дарувал во нејзиниот живот, како и за тоа што е Негова сопстеност. Посведочуваше дека нејзината љубов кон Него наспроти страдањето, не станала помала. Во моментот кога зборуваше за покајанието и кога принесуваше молитва за опростување на гревовите од нејзините зборови бликаше среќа. Но, најголема радост ја опфати кога помисли дека наскоро ќе смее да го гледа својот Искупител.
    Потресени стоевме пред своите апарати. Веќе и заборавивме дека таму сме за да истражуваме. Се погледнавме еден во друг не срамејќи се од своите солзи. Толку бев возбуден и трогнат од тоа што го слушав така што морав да плачам како мало дете.
    Одненадеж, додека жената се молеше, на својот иструмент слушнавме еден тон кој отчукуваше. Кога погледнавме, стрелката покажуваше 500 степени во позитив и постојано удираше на границата на апаратот.
    Со техничко мерење, сега за прв пат откривме неверојатна вистина: мозокот на жената кој умираше, кој со молитва беше соединета со Бога, развиваше сила 55 пати појака од силата на зрачењето на онаа светска радиостаница!!!
    Во тој момент, почна да се руши мојот атеистички поглед на светот. Стоев пред лицето на Сезнајниот Бог! Моето неверување ми стана потполно смешно. Така станав среќен Христов следбеник...

На tanja6, Fearless, Gordana10 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    Да. Верувам во Господ.

20. blosson

blosson Популарен член

Се зачлени на: