Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.483 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

304 глас(а)
    15,5%
  1. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.517
    Ах леле, колку само човечкото око знае да биде ненаситно, а воедно слепо...

2. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    Верувам дека постои Бог, верувам дека постои нешто надприродно, верувам дека светот не настанал по некоја случајност, а воедно верувам во Божјите чуда.

3. Maxymous

Maxymous Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2012
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    70
    Па тебе ако ти кажат дека марсовците дошле во Скопје ќе веруваш на збор или ќе сакаш да ги видиш некој доказ??? :)

На plawa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    ako lugjeto go vidat Bog togas nema da veruvaat deka postoi tuku ke znaat.Bog e svetlinata,ljubovta ,mirot koe vo srceto se cuvstvuva.i ljubovta ne ja gledame no veruvame vo nea,neli?

5. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
  6. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    а сигурно некој кој би го видел бог не би останал зив, од неговата јака светлина мок.

7. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    ДА. Верувам ! :)

8. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    верувам, и тоа многу-до сега навистина неколку пати ме има спасено, и да не беше ТОЈ моето семејство ке беше во црно. Скоро дознав дека медитацијата на некој начин те доближува до Господ.

9. SoNreir

SoNreir Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    59
    ВЕРУВАМ! ИСУС рекол: Благословен е оној кој верува!

10. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.190
    Нема што да барам докази, а најмалку на збор, ако јас не верувам дека постојат вонземјани, едноставно не ме интересира.Кога човек бара докази за нешто, тогаш значи дека тоа нешто го интересира и се сомнева во истото.Тоа е разликата.

На AnimeHQ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Miss.Ricci

Miss.Ricci Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    5.744
    Мислам повеќе од јасно е дека Бог е единственото нешто кое не мора да го видиш за да веруваш во него. Баш напротив, целта е да ја видиш добрината и љубовта околу себе и преку тоа да го спознаеш Него. Но, некои луѓе воопшто тоа нема да го почувствуваат. Како може СЛУЧАЈНО да се спасиш во неизбежна ситуација? Ма немој, ништо не е случајно. И не ми треба доказ за да верувам, не ми требаат чуда по црквите и слични работи. Си чувствувам, си верувам и исполнета сум!

На Hipster, ribce27 и loveblue им се допаѓа ова.
  12. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    Секако дека верувам. А и верувам за ова што се случи во црквата во Скопје. :worried:

13. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    312
    Секако дека верувам.

14. simona-i

simona-i Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    30
    Ако Господ е добар зошто не направи само добрини низ светот.
    Ако Господ е семоќен зошо не го спречи злото.
    Ако е добар, а неможе да го спречи злото тој не е семоќен, не е бог.
    Ако може да го спречи злото, а не сака тој е зол.

15. Makide

Makide Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    325
    Еден човек, по обичај, појде кај берберот за да си ја скрати косата и да го избричат. Тој започна разговор со берберот. Зборуваа на различни теми и одеднаш разговорот се сврте кон темата за Бог. Берберот рече:
    - Што и да кажете, јас не верувам дека Бог постои.
    - Зошто? – праша човекот.
    - Тоа е едноставно. Доволно е само да излезеш надвор и веднаш ќе видиш дека Бог не постои. Еве кажете, ако постои Бог, зошто има толку болни луѓе? Зошто толку многу сирачиња? Ако Тој навистина постоеше, немаше да има страдања и болка. Тешко да замислиш дека Бог, Кој е љубов, би дозволил сето тоа да се случува.
    Човекот се замисли, но реши да молчи за да не влегува во во конфликт. Кога берберот ја заврши својата работа, човекот си замина. Излегувајќи надвор, тој забележа некој разбушавен и неизбричен човек (толку несредено изгледаше овој човек што се чинеше дека воопшто ја немаше истрижено косата и не се избричал целата вечност). Тогаш човекот се врати кај берберот и му рече:
    - Знаете, што? Јас тврдам дека бербери не постојат!
    - Како, тоа? – се зачуди берберот. – А јас кој сум? Јас сум бербер!
    - Не! – извика човекот. – Тие не постојат, инаку надвор би немало разбушавени и неизбричени луѓе, како еве овој човек, кој се шета по улицата.
    - Е, мил мој, работата не е во тоа што нема бербери. Ама, ете, луѓето сами не доаѓаат кај мене.
    - Така е! – се согласи човекот. – Токму затоа јас велам дека Бог постои, но самите луѓе не Го барат и не приоѓаат кон Него. Затоа во светов има толку многу болка и страдање.

На angelce1, Sara123 и Serafima им се допаѓа ова.
  16. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Се разбира де верувам. За се лошо што се случува не е крив Бог, ние сме криви.
    И едно прашање за тие што не веруваат во Господ...
    Зошто славите Велигден, Божиќ и други празници ако не верувате во него?

17. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Да верувам. :)

18. Bubble-trouble

Bubble-trouble Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    17
    Кога напиша "прекрасно литературно дело", мислеше на бајка, сказна или нешто слично??? :D Ја имам прочитано целата Библија и се што јас го извлеков како позитива е хармонијата на која повикува и толку. Точка. Нема повеќе...а и btw слободоумни биле оние кои ја пишувале, а и да не заборавиме, креативни! ;)

19. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Верувам во Господ знам и дека секој човек на оваа зелена планета когаш тогаш го изговара и бара помош од него.Јас не ги делам луѓето ни по вероисповест ни по боја бидејќи кога сме тажни сите плачеме со солзи.кога сме среќни на ист начин се смееме.Вербата во Господ е единственото што ни останува тој ни дава сила да продолжиме понатаму,а ако некогаш не ми го исполнува она што го барам зарем треба да се откажам секако дека не.

20. Makide

Makide Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    325
    Библијата е Божји збор наменет за спасение на луѓето. Таа извршила силно влијание во историјата на човештвото и направила значаен пресврт меѓу луѓето. Библијата јасно го осветлила и Бога и човекот, па во таа светлина човекот го познал своето достоинство и го нашол своето место и пред Бога, и на земјава и во вселената.
    Благодарение на Евангелието, робовите ја почувствувале слободата, жените еднаквоста со мажот, а бракот се издигнал на највисок степен на чистота и постанал света тајна. Семејството станало светилиште, народите ја постигнале рамноправноста, болните добиле болници, напуштените и сиромашните - згриженост, сираците - домови, разжалостените - утеха, прогонетите - заштита, очајниците - мир, праведниците - заслужена награда, а мртвите - воскресение и вечен живот.