Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.483 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

304 глас(а)
    15,5%
  1. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Да, но нели има одредени правила? И тоа наметнати со закана? "Почитувај ме или ќе гориш во Пеколот". Се откажувате од слободата за сигурност дека по смртта ќе завршите на подобро место? А, никој не гарантира дека тоа е така. Јас го живеам животот сега, а не за утре. И ја сфаќам првобитната поента на религијата, морално и етички да ги насочи луѓето, но јас и без религија можам да одредам што е морално правилно, иако и тоа е релевантно.

На Azriel1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Ако навистина си ја сватила библијата или воопшто ја имаш прочитано таму нема никакви закани, и ние слободно си живееме и ние мислиме слободно библијата само се повеке и повеке не учи за љубовта убавините кои не чекаат и кои ги живееме,сега не верувајте ако не верувате само немој толку погрешно да го сваќате она во што ние веруваме и да имате испревртена слика.

На innamylove му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.583
    Допаѓања:
    40.012
    Вербата во Господ, да го сакам и да му се молам не ми е никаква пречка во животот.
    Сите размислуваме со своја глава, Бог не мисли место нас.
    Не се откажуваме од никаква слобода, ние сме слободни луѓе сите само што во срцето го носиме Господ.
    А се откажуваме од убиства, кражби и ред други работи.

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  4. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Да, сум ја прочитала. И стариот завет и новиот завет.

Ако имаме целосна слобода, зошто би постоел пеколот?

И јас се откажувам од истите, ама затоа што знам дека се морално погрешни, не поради тоа што некој друг ми рекол да се откажам од нив.

5. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    the.one пеколот постои заоа што ние самите си го правиме не само на другиод свет туку и на овој свет живтот може да ти биде пекол токолку ти така си го направиш

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Да, ја сфаќам метафората во пеколот. Но, зошто би постоел тој буквален пекол, ако ние самите овде си го создаваме? Да, секој совесен човек кога ќе направи грешка се кае и автоматски со тоа е ослободен од пекол, така? А, нели се оди во пекол и ако не веруваш во бога? Што ако јас сум добра личност, никогаш свесно не сум повредила никого, сум помагала на луѓе, значи никогаш не сум направила грешка според некои правила... Единствена причина поради која ќе завршам во вечен оган е тоа што не верувам во бога? Ми се чини дека тој е егоистичен, јас не сум наштетила на никој друг освен на неговото его, и затоа ќе ме прати во пеколот.

7. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.583
    Допаѓања:
    40.012
    Бог е милослив (милостив) не го знам точно зборот.
    Секое добро се наградува со добро, а секое лошо со лошо.

На innamylove му/ѝ се допаѓа ова.
  8. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Што е лошо во критичкото размислување?

9. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    пеколот не е вечен оган како ти што го замислуваш ,пеколот е сосема друго нешто повеке душевно може да се опише отколку физички како демек ке гориш во вечен оган,не пеколот е кога ти ке го бараш бог но тој нема да те слуша ти ке се молиш но ке бидеш сам и тн да не пишам сега оти треба овде цела книга да напишам ,затоа запознајго бог убаво што сака да каже преку библијата за читање секој може да ја прочита ама ретко кој може да ја протумачи ,немој буквално да ги сваќаш работите во библијата

На okcenzi, Little-Mk и Gordana10 им се допаѓа ова.
  10. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Епа затоа и не ми треба Бога. Бидејќи никогаш не сум сама. Кога ми е тешко има луѓе околу мене кои ме сфаќаат и на кои можам да им се пожалам за било што, и тие да ме прифатат и да ме утешат. Тоа ми беше и поентата во првото мислење, не ми треба Бог затоа што на овој свет има се што би можела до посакам во животот.

11. innamylove

innamylove Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    231
    Се сложувам со тебе Emotional123

а исто така Бог ни дава право на избор...тој рекол кој ме бара ќе ме најде, ќе му подадам рака и ќе му помогнам....ни даде право да избираме помеѓу лошото и доброто и според нашите избори на крајот на животот тоа ќе се суди верувале или не Бог постои.

12. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Сепак друг ми беше муабетот ама нема врска да недолжам има многу да се учи за тоа

13. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Како можете како факт да го кажете тоа? Бог постои. А доказ? Како што напредува науката низ годините се повеќе се покажува дека работите не се совпаѓаат. Се согледува преку научно докажани работи дека е невозможно постоењето на Бога. А, не ми кажувајте дека не верувате во науката. Затоа што таа има докази. Да ја менуваме според тоа како би и одговарала на религијата би било апсурдно, како тогаш би напредувале?

Сакам само едно прашање да ми биде одговорено: верувате ли во науката?

14. innamylove

innamylove Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    231
    Добро бе до кога таа наука? и верување во обичен смртник?

Да верувам во Бога и ни дал безброј разлози да веруваме во тоа дека постои
    како прво неговото воскреснување, доказ со луѓе који доживеале клиничка смрт и кажуваат за тоа што виделе, бидејќи јас не верувам дека е тоа само подсвеста на луѓето, чуда кои се случуваат во животот како мајка која се породува со болно бебе а сепак верува во бога и се случува чудо која ни медицината неможе да ја објасни и оздравува сакаш уште докази?

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  15. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Да, сакам вистински докази. Тоа што го наброја не се докази. Еднаш или два пати ќе се случи после молитва да се исполни тоа за што се молиш, и ај заради случајност ќе верувам.
    И веќе не пишувам на темава извесно време, не ме цитирајте.

16. innamylove

innamylove Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    231
    Не ги барај подобро и онака си решила по кој пат ќе одиш. ти дигна раце од Бог а Бог од тебе.

На Little-Mk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.583
    Допаѓања:
    40.012
    ^ Не сакам да звучам како некој верски фанатик ама секој има право да се покае, да почне да верува и тн.
    Битно е она да го сфати неговото постоење, како што напишав погоре Господ е милостив, простува лесно, а бара малку.

Јас незнам толку убаво да објаснам, неможам да објаснам зошто верувам.
    Немам доказ- нешто што може да се види, пипне и слушне, едноставно верувам.

На aerodrom, okcenzi и kva им се допаѓа ова.
  18. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    а што точно докажала науката? Дај доказ за тој доказ? Објанси што точно докажала науката?
    Не се докажува и дознава нешто со два-три реда текст од некој сајт. Мене многу ме интересеира што ти имаш сватено и како ги разбираш тие научници?
    Па во скоро најголемиот научник и најголемиот АТЕИСТ кажа дека Бог постои.
    Колку научници истовренемо и атеисти ( баш тие што се лупале во гради за науката) покрај толку истражувања неистражени и докази (теории) недокажани, на крај секогаш го признаваат постоењето на Бог.

19. Kacjushka

Kacjushka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    170
    Значи најголем дел од научниците се атеисти. Тоа што некој икс научник станал верник од икс причини не ви е никаков аргумент, ниту пак истиот некаде важел за најголем атеист...уште помалку за најголем научник.

20. K-pozitiv

K-pozitiv Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    143
    научниците тврдат дека човекот настанал од мајмун.
    точно е дека има видливи сличности меѓу човекот и мајмунот, но тогаш од што ли настанал мајмунот? или туку така си рекол ај ке постојам?
    па мора да има тука нешто што можеби ке го дознаме дури после смртта..