Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. Bokchee

Bokchee Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    810
    Без да навредам некој, но ова ми е чиста глупост. Верување во господ.

2. ku4ence

ku4ence Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.754
    Вака значи не сакам да се карам ни најмалце да се трошам време на нешто шо уште не е докажано стварно ми е безвеза губење време! Значи јас не верувам, не верувам во ништо, па кој и да го создал светот, па и не знам шо да било, и да сме биле од песок и ребро или не знам таму уште шо не изначитав, или да сме биле створени од мајмуни, стварно ми е безвеза дека сите си ги имаме сфатено работите како шо на нас ни одговара! А ако не прифаќате и друго мислење ок, јас научих нешто од вас, може и вие од мене, така да, човек не може да знае се, ок? Јас мислам дека оваа е правилно и на това ќе си останам! Исто и за вас! Секој си има право да си бира шо мисле дека е подобро за него и како да го живее живото, бидејќи сите сме различни! Поздрав! :)

На Amaris и Joi им се допаѓа ова.
  3. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Пред неколку години со една блиска особа полемизиравме на тема:" Дали веруваме во Господ?"
    И така си правиме муабет, јас со свој став, таа со спротивен став.
    Mи вели:" Како да верувам во нешто кога не го гледам?"
    " И љубовта не се гледа ама се осеќа нели!? А Бог е љубов.
    Замолча, се подзамисли и мислам дека го продолживме разговорот во друга насока.

После неколку месеци и се јавувам и ми кажува дека оди во црква да однесе масло (така прават кај нас се смета нашто како дар), детето и беше нешто болно.
    Понатаму не сакам да кажувам што, како, зошто дури сега сватив дека тогаш сум се возгордила кога ја прашав зошто носи масло на црква.
    Поентата е дека не треба да го бараме Бога само кога ни е тешко, туку и во радост да си спомнуваме и да му благодариме на тие среќни моменти.

На Kala22, shushu, pikolino и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Later

Later Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    11
    Многу верувам!

5. Dr.Strangelove

Dr.Strangelove Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    151
    Без да навредиш, а од друга страна велиш “чиста глупост“! Можеше само да кажеш дека не веруваш и толку, но ти сепак имаш остра мисла. И, кога кажувате зошто не верувате барем образложете.

На butterfly4 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Najvazno e vo sto ti veruvas a ne drugite

7. Love...music

Love...music Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2014
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.298
    Да верувам, верувам дека ние потекнуваме од Бога и дека има живот после смртта, едноставно е не се објаснува... :):):)

8. Amaris

Amaris Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    1.025
    Не. Искрено не верувам ниту во господ ниту во ништо слично. Религијата со сигурност не е она што ни ги дава одговорите на тоа како настанал светот и како постоиме ние. а верувањето во господ и не помага многу во животот, барем не во мојот.
    Несакам да навредам никого ниту да го убедувам, кој сака нека си верува, мене тоа не ми смета, но јас неможам

9. aerodrom

aerodrom Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2010
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    87
    Лугето се склони повеке да веруваат на лагата, или на некој што ги лаже одколку да веруваат на вистината. Тие што не веруваат во Бог, се надеваат и веруваат во човек, и после се чудат зошто и од каде ги снашло изневерувањето, зошто тоа им се случило?! А како би очекувале Бог да ни помогне во животот ако не веруваме во Исус, кој никого не изневерил!

На tessie и elisabeta им се допаѓа ова.
  10. pikolino

pikolino Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    55
    Да верувам во господ иако не ми цветат рози во животот сепак сум посилна кога преку молитва ке ја искажам целата своја тежина од внатрешноста на душата само така можам да искажам се и да ми е полесно. Нажалост во денешно време не останаа пријатели на кој можеш да се искажеш или довериш а преку молитва можеш целосно да ја отвориш душата сепак секој со свое мислење и став

На Serafima и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  11. Jovananana

Jovananana Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2014
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    166
    Јас верувам во Бога.
    Сеуште сум тинејџерка,но мојата верба е силна и редовно одам во црква. Имаше периоди кога се предомислував,но сфатив дека повеќе му верувам на своето срце отколку на „доказите’’ дека Бог не постои.

12. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Тoa штo зa тебе е лaгa, зa некoј друг е вистинa. Акo зa тебе библијaтa нa пример е светa и ги нoси oдгoвoрите нa сите прaшaњa, зa некoј тoa е oбичнa стaрa книгa. Секoј мoже дa си верувa вo штo сaкa, зa секoј вистинaтa е рaзличнo нештo. Нo не ги oсудувaјте тие штo не верувaaт, тие еднoстaвнo пo рaзличнo рaзмислувaaт. Темaвa е зa дa кaжете дaли верувaте или не и зoштo, a не дa им сoлите пaмет штo не рaзмислувaaт кaкo вaс.:)

На Jovananana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. monnii-4

monnii-4 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2011
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    60
    Во просек земено верниците наметнуваат повеќе стереотипи од атеистите. Што е најтрагично пола од нив библијата ја немаат прочитано, а ниту заповедите ги знаат.
    Ајде на пример вака, јас имам еден замислен пријател со кој си зборувам, кој ме слуша, кој ми помага и на истиот му се молам. Ааа будала сум?
    И порано имам коментирано тука дека често се претставувам како верник иако не сум.

На TeddyGrey, ku4ence и Joi им се допаѓа ова.
  14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Veruvam vo Ediniot Bog Otec, Sedrzitel i tvorec na neboto i na zemjata, na se vidlivo i nevidlivo!!

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    Не верувам веќе долги години и не е од помодарство едноставно не го чуствувам него или неговото присуство подршка или љубов. Тоа е единствената причина, нели секој си го носи бог во срцето и само тогаш си вистински верник.

На Ana3567 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ana3567

Ana3567 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2014
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    461
    Верувам само тоа ни останува кога ни е тешко.

Последна измена од модератор: 18 ноември 2014
  17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Верувам со цело срце и душа во Господ Исус од малечка , иако ке бидам искрена , ми се случувало кога сум во маки и проблеми место да му се помолам него јас сум го обвинувала и прашувала зошто тоа ми се случува мене, како растам сваќам дека сум грешела, ако не е Господ ние сме никој и ништо... ајде објаснете како ќе сме постоеле инаку, која сила ќе го движеше светот и нас? науката ? аха да , НЕ САКАМ ДА НАМЕТНУВАМ НИШТО,МОЖЕБИ СУМ ГРЕШЕЛА ИАКО СУМ ХРИСТИЈАНКА, сепак човечки е да се згреши колку и да сакаме не може да сме безгрешни и не заслужуваме таква светост и чистост :) зборот ми беше , секој има свое мислење да , реков нема да наметнувам ништо ама се ежам кога читам и слушам дека постојат атеисти, тоа се несебични и неблагодарни луѓе кои забораваат на кој начин дошле тука и го дишат овај бесплатен воздух .. луѓе пак ке речам не оправдувам да се греши и да го обвинуваме Бог кој не заслужува таво нешто, но дајте да бидиме подобри дајте да се сопре омразата , братоубиството, проституцијата, атеизмот , сменувањето на пол и слично. Кога би можела да го сменам правецот на светот добро знам во кој правец би наметнала да оди човештвото... извинете на долгиот пост и ако не се сложувате со мене не мора да ме нападнете веднаш 8)

На friendy и Orthophill им се допаѓа ова.
  18. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Верувам во единствениот Господар на световите.
    Верувам дека Тој ме создаде како и сите нас.
    Верувам дека е Моќен и Силен,Милостлив и Свемилосен но и строг казнувач.
    И верувам дека се што се случува се случува со Господовата волја и одредба.

19. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Како може истовремено да биде Сèмилосен, милостлив а од друга страна строг казнувач??? Некој што е милостлив нема да казнува ниту ќе биде строг, туку ќе биде полн со разбирање, добронамерност и љубов.

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Sekako dodeka ne mu izvrsi prevara neli?