Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Gospod e golem i na svoite robovi mu pruzi se najdobro vo maki i teskotii olesnuva pruzi sekakvo dobro znaci e milostliv prema nas neblagodarnite luge i sekako ova se slucuva dokolku veruvas i se molis no ako se sprotivstavuvas na Gospodovata dobrina,se pravis semoken,mu pripisuvas zdruzejik, ne veruvas vo Gospod ne go cenis dobroto pa ke te stigne kaznata dali na ovoj ili na onoj svet se razbirame neli?

2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Gospod nema robovi, Nie sme Gospodovi ceda, Negovi deca, toj e nas nebesen Tatko. Gospod e milostliv prema site. Verni, neverni i gresni. Negovite dobrini nemat kraj. Od ljubov prema nas gresnite Svojot Edinoroden sin, Gospod Isus Hristos go zrtvuvase svojot zivot i pozvoli da bide raspnat za nase spasenie. Nie ne sme ni najmalku dostojni da go spomnuvame Negovoto Sveto ime, a uste pomalku dostojni da barame da ni pomaga koga sme vo tesno. Oti Gospod e eden i edinstven. Ni gi dade 10 te zapovedi da gi pocituvame. Koga ke dojde sudniot den ili Strasniot sud Gospod Isus Hristos koj voskresna od mrtvite ke sedne oddesno na Oca i so slava ke im sudi na zivite i mrtvite i Negovoto carstvo ne ke ima kraj.Koj ne gi pocituva ke bide kaznet za grevovite i ke bide osuden na vecni maki (pekolot)

3. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Добро ете во тоа ти си веруваш можеби и други но јас и сите што се на чистата и единствената примена вера кај Господ а тоа е Исламот веруваме дека сме ние робови на Господ така што секој ке си одговара за своите дела. ГОСПОД Е ЕДЕН НЕМА РОДЕНО И РОДЕН НЕ Е!

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ne znam deka si muslimanka, a i ne e vazno toa. Bitno e da veruvas vo Gospod. A toa deka vo islamot ima robovi Gospod ne sum znaela. :?:

5. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Да мила моја сите ние сме Господови робови но ете се вели дека само Муслиманите се робови на Аллах. Но како и да е секој нека верува во тоа што мисли дека е исправно нели?:)

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
  7. Lefk

Lefk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    Не верувам, но сепак си ја почитувам и сакам верата. Ја дожувувам повеќе како традиција и култура, без разлика што сум атеист секогаш ке ги славам Божик, Бадник, Велигден и сите останати празници и обичаи.

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ocigledno imas zabluda prijatele.

9. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Тука секогаш ми се наметнува прашањето: Некој што грешел само пдредено време, на пр. неколку години или неколку децении а да биде казнет на вечни маки е крајно неправедно и сурово. Каков е тој неправеден бог? Каква корист има таквиот бог од тоа што некој вечно би се мачел? За мене тоа е „богот„ на подземјето. Ова е една од причините зошто многумина всупност не умеат да поверуваат во постоењето на Вишата сила, Бог или Алах (соодветно јазикот и средината од која потекнува самиот човек.)

Вистинскиот Бог (со кое име и да го наречеме) е вечно струечка љубов и е непроменлив. Наместо вечни маки тој доделува светлина и разум за да грешникот (макар било тоа и после смртта на телото - оти душата е таа што е вечна) може да стекне увид зошто не било во ред стореното, за да за истото може да се покае, да замоли за прошка, да прости, да поправи и повеќе истото не го прави - како би можело повторно да стане дете на светлината.

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lefk

Lefk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    Некој е во заблуда а кој? Не гледам што не е јасно во мојот пост, едноставно не верувам не ми е логично. Моите видувања се базираат на наука, но како што реков ја почитувам и доживувам како дел од традицијата и културата, имам православно име, презиме, куќна слава,моите деца секогаш ке имаат православни имиња и ке бидат крштевани како јас. Тоа е моето размислување не плукам и газам како што прават повеќето ,,освестени".

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Bog e praveden prema site i celiot covecki rod. Teloto se raspagja a dusata e vecna. Vagata ne meri isto. Sekogas ke teze poveke na ednata strana. Nema nekoj so teski smrtni grevovi da go nasledi carstvoto nebesno. Togas toj ke odi vo pekolot oti odel po patot na gjavolot. Sekoj odlucuva kako ke zivee i prema toa ke mu se sudi. Koga Adam i Eva zgresile BOG gi ispadil od rajot, oti ne ja pocituvale zapovedta Bozja, da ne jadat od zabranetoto ovosje. Bog gi napisa 10te zapovedi na dve kameni ploci i mu gi dade na Mojsej da gi odnese na narodot na Egipet, a narodot bese gresel, go soberaa zlatoto i napravija zlatno tele pa mu se poklonuvaa i prinesuvaa zrtvi. Koga toa go vide Mojsej gi skrsi dvete ploci. Poradi toa Bog ne mu pozvoli da stapne vo vetenata zemja kade sto tecese med i mleko tuku samo ja vide so ocite i taka se upokoi, pa Bog go prebera vo carstvoto nebesno. Narodot talkase mnogu godini vo pustina, zedni,gladni, no Semilostiviot Bog se smiluva i im ja pokaza vetena zemja i ja nasledija. Tie imaa napraveno idol, a so toa ja prekrsija prvata najgolema zapoved JAS SUM GOSPOD BOG TVOJ, NEMAJ DRUGI BOGOVI OSVEN MENE. Nemoze da se sluzi na dvajca. Covekot treba da se pokae dodeka e na zemjata i ziv. Oti na zemjata zivee i gresi. Sekoj covek ima angel cuvar e so nego, i toj gi zapazuva site nasi dobri dela i grevovi. Na strasniot sud koga ke se sudi site nasi dela i grevovi ke se vidat i prema toa ke ni bide sudeno. Ke bideme osudeni na vecni maki t.e pekolot oti sme gresele i sme odele po patot na gjavolot, ili ke go nasledime carstvoto bozjo oti sme bile pravedni na zemjata i sme gi pocituvale Bozjite zapovedi. Sto se odnesuva na boldiraniot del, nema covek koj gresi odredeno vreme, ili poveke deceniii. Site sme gresnici. Site gresime namerno ili ne namerno, svesno ili nesvesno. Zatoa tuka e i vagata. Na strasniot sud ili sudniot den od ednata strana na vagata gjavolite ke gi stavat nasite grevovi, a od drugata strana angelite ke gi stavat dobrite dela, kade ke odi dusata na covekot ke mu se sudi prema delata, koja strana poveke ke tezi. Koga ke pocine covekot odi vo nebesata, tamu ima cistiliste, ako ima lesni grevovi dusata e vo cistilisteto i ogan gori samo na nozete, pa zatoa crkvata i vernicite treba da se molat za dusite vo cistilisteto za pobrzo da im se oprostat grevovite. Edna molitva,nameneta za dusite vo cistilisteto pomaga da i se prosti na dusata i da odi vo rajot. Cudni se patistata Gospodovi. Nie ne sme dostojni da go izgovorime Bozjoto ime i da go nasledime Carstvoto Bozjo. No Bog e ljubov, radost, vecnost, svetlina. Bog e Eden i Edinstven.

Tocno. Site slavat praznici. Krsten si. No veruvas li deka na Badnik se rodil Isus Hristost?? No veruvas li deka na Veligden voskresnal Isus Hristost?? Vernicite toa slavat. A ti sto slavis na tie denovi??

Последна измена од модератор: 26 ноември 2014
  12. Emily Dora

Emily Dora Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    140
    Верувам во господ и тоа многу ! :)

13. Lefk

Lefk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    Има некаде сериозни докази дека бил син божји? Дали навистина воскреснал? Луѓето у тоа време не биле глупи, ама далеку поназадни од денешните луѓе било многу полесно еден попаметен сакајки или несакајки свесно или не да му текне некоја сторија или му се случи нешто од ,,невообичаените" работи и другите да го прогласат за светец. Човековиот ум има голема моќ може се и сешто да створи па така сакајки да најде објаснувања го створи и господ.Патем гледам околу мене дрва, мравки, животни и целата таа помисла дека се тоа е створено од господ е смешна, не е ова Холивуд. Еве и Иван Исцелител себеси се смета за божји пратеник он бил единствениот и вистински ,,исцелител" после Исус веруваш во него? Зошто не го прогласат за светец? Или веројатно можеби што живее во 21 век, да живеел пред 10 века и те како ке бил божество. Јас можам да принесам жртва и на Зевс или Амон Ра и сеа морам да верувам во нив за тоа да го правам? Едно е вистински да веруваш а друго се традиционалните обичаи барем според мене. Во иднина ке има се повеќе атеисти па дури и источните фанатици кога тогаш ке сватат.Светот напредува во секоја насока, се глобализира според мене би било штета да се заборават сите наши специфичности и вредности па колку и да звучат некои работи нереално сепак треба да се цени.

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Da, ti gledas naokolu drvja, mravki i zivotni. Koj gi stvoril niv? Prirodata. Koj ja stvoril prirodata? Bog. Koj go stvori Bog?? Nikoj, Bog e otsekogas i sekogas ke bide! Nasiot covecki razum nema tolku kapacitet da razbere nekoj raboti. Oti Bog do drzi svetot i se sto e na nego, toj go drzi celiot univervizum. Bez nego bi bile izgubeni. No, Bog e tolku dobar sto ostava covekot sam da si bira po koj pat ke odi, bez da mu nametnuva nesto. Togas zosto odis na pejacki na mrtvite na grob i im palis svekja, pa doagja pop i se moli za nego. Go moli Bog da mu gi prosti grevovite?? Pa odis na crkva se krstis i baknuvas ikoni?? Ako ne veruvas deka voskrelnal togas ne se krsti, oti krstot go simbolozira raspnatiot Isus Hristos. Ne odi vo crkva, a crkvata e Bozji dom, a ti ne veruvas vo nego. Ne e logicno da gi pravis site tie raboti ako ne veruvas. Verba vo Boga e da veruvas vo nego,iako ne si go videl. Da go cuvstvuvas negovoto prisustvo. Si go pocistvuval i ti, sekoj eden od nas go pocistvuval i Bog mu e pomognal, samo vo nasite dusi ima mnogu gorcina, i gjavolot gi e opsednal nasite misli i zatoa zboruvas deka ne veruvas. Ako ne veruvas vo nego, togas ne veruvas ni vo krstot, ni vo crkvata, ni vo ikonite, ni vo praznicite. Znaes kako pocnuva svetoto pismo?? Vo POCETOKOTO BESE SLOVOTO, I SLOVOTO BESE VO BOGA I BOG BESE SLOVOTO.Toa e pocetokot prijatele.

На aerodrom му/ѝ се допаѓа ова.
  15. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Можеби... Но од многу коментари-анкети се гледа дека тоа не е реалната причина зошто тие стануваат атеисти, туку во еден дел затоа што не можат да прифатат Бог кој е подготвен да ги осуди на вечни пеколни маки или вечна смрт (според некои конфесии) за нешто кое што не го правеле вечно. Во еден друг дел, луѓето се изморени од традициите и празните религиозни фрази кои можат да се слушнат низ проповедниците. Од традиција не се живее (освен свештениците и можеби туризмот како стопанска гранка 8))

Вечното проклетство не само што му се противи на од Бога даруваниот здрав разум туку и на исконското чувство кое душата нечујно му го упатува на својот човек дека Бог е љубов, радост, светлина и соодветно тоа тој нема и неможе да додели некому казни и маки, особено не вечни (Може ли некој нешто некому да додели ако тоа нешто го нема?). Идејата за божјата казна и пеколните маки се создадени од страна на божјиот противник, ѓаволот, со цел преку стравот и традициите ги држи луѓето подалеку од Бога (Дали би сакал да си имаш работа со нешто од кое многу се плашиш?) и на тој начин луѓето ги користи како извор на енергија, бидејќи не сака самиот да се врати и да црпи од Пра-изворот - Бога, што пак е возможно само ако би постапувал според вечните космички законитости на несебична љубов и хармонија.

Последна измена: 26 ноември 2014
  16. IamSexyAndIKnowIt

IamSexyAndIKnowIt Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    2.923
    Од многу причини, случки, коментари и мислења едно можам да заклучам, дека Бог е Природата!
    А природата е најважна, здравјето, животот!
    И да, верувам во тоа!

17. barbiegirl.24

barbiegirl.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    4.453
  18. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Не верувам, мислам дека религијата играла егзестинционлна улога за човештвото во минатото, но со интелектуалниот развој на човекот полека изумира.

19. Tumblr

Tumblr Популарен член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    992
    Верувам во Бога и во неговото постоење само не се преоптоварувам со тоа како некои луѓе кои себеси се нарекуваат верници,а претеруваат со тоа и одат во екстремности.

20. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Верувам во господ верувам да!
    Но го свјкам дека тоа е енергија не конкретен човек.

На Gordana10 му/ѝ се допаѓа ова.