Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    Верувањето во бога не ти помага во животот бидејќи ти едноставно не веруваш во него.Треба да му покажеш дека зависиш од него,треба искрено да го сакаш,да го молиш.И немој да милсиш дека ако добиеш нешто што си сакала БЕЗ МОЛИТВА,значи дека бог не постои.Ова е мое мислење,а јас животот не можам да си го замислам без бог во него. Поздравче, :)

Wow.Тоа е смислата на животот. :)

Модератор: Ве молиме, не испраќајте две мислења едно по друго, доколку сакате да го дополните мислењето, редактирајте.

Последна измена од модератор: 25 декември 2014
  2. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Се имам изјаснато на темава, сега малку оф топик си гласав дека верувам и ме израдува што верувањето во Господ е во водство , ме радува да гледам дека има верници а не атеисти или по модерно некои секти кои ни самите не знаат што се. Верувам во Господ и секогаш ќе верувам во Исус Христос !

3. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Јас погоре се изјаснив дека сум атеист, а во што веруваат другите воопшто не ме засега се додека нивните верувања не повредуваат никого. Мислам дека религијата служела и сеуште служи повеќе за разединување отколку за соединувње на луѓето. Од друга страна пак доста луѓе наѓаат смисла за животот во религијата, и тоа мислам дека е добро.
    Прашањето е која религија е подобра? Се разбира секој припадник на една религија ја смета таа за подобра, тоа служело како повод за многу војни во минатото. Повеќето верници во оние религии кои што постојат подолго време гледаат со презир кон денешните секти(за некои е оправдано тоа).
    Сите религии на својот почеток биле секти. Христијанстовото било секта во времето на владеењето на Нерон(познат по прогонувањето на христијаните), тоа било религија на робовите т.е. оние што биле потиснати и угнетени. Ниче дури има цела генеологија за како настанал моралот, но да не забегувам тоа е за друга тема.
    И за крај, луѓето најчесто се зачленуваат во секти поради тоа што се чувствуваат осамени и отфрлени, им било потребно чувство на припадност, често ќе слушнете како некој пред да зе зачлени во некоја секта имал проблеми со алкохол, дрога итн.(слично е и со некои врски, некој ќе биде со некој друг само за да не се чувствува осамено) Без разлика колку и да е абсурдна таа секта. Дури и Л Рон Хубард(основачот на скијантологијата) јавно кажал дека доколку некој сака да заработи добри пари треба да создаде религија. Веројатно е и дека многу религии настанале на тој начин.

П.С.Чувството на припадност е многу важно. Тоа важи и за други групи, дури и за членувањето на форуми. Луѓе што не се знаат лично, разменуваат мислења, имаат заеднички интереси и имаат чувство на блискост и разбирање. :)

Последна измена: 28 декември 2014
    На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  4. JustBeYou

JustBeYou Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    490
    Верувам во бога сум ветувала и ќе верувам ... Сметам дека во многу ситуации благодарение на него сум успеала во мн работи.

Често знам да појдам во црква да запалам свеќи, да се помолам за мене и за сите ближни. На варвара дома поп доаѓа и леб пее секоја година и кога ќе се мажам сакам и во таа куќа да доаѓа.

Потекнувам од богата фамилија правиме 3 визити и 1 вечера и доколку немаме пари пред празниците секогаш имаме доаѓаат плати пензии и сл.

Секоја вечер во себе си ја кажувам молитвата и му се заблагодарувам за поминатиот ден и се молам за утрешниот.

Единствено што не обожаваам се поповите

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549

Како може попот да ја нема прочитано Библијата?? Па тие работи што ги кажува на проповед ги има прочитано во Библијата.

Последна измена од модератор: 29 декември 2014
    На crimson и Serafima им се допаѓа ова.
  6. macitta

macitta Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Секако дека верувам и секогаш ќе верувам во Бог!!! Вербата прави да се чувстувам силно и да верувам дека после дождот доаѓа сонце :)

На crazy.you му/ѝ се допаѓа ова.
  7. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.021
    Допаѓања:
    52.026
    Плус треба да се заврши теолошки факултет за да се стане поп.
    Не е дека се неуки, и не можеш да генерализираш, не сите попови крадат, лажат и се нечесни.
    Не дека ги нема и такви.

Он топик, не сум сигурна.
    Би се дефинирала како агностик после долги години како атеист.

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ne sme nie-tie, koi treba da sudime dali popovite lazat i kradat. Gospod e toj sto sudi. Site sme gresni i kako takvi ke platime za grevovite na onoj svet, ako ne se pokaeme za storenoto i pobarame proska od Gospoda Boga.

9. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Тоа е и проблемот со моралот во христијанството и сличните религии, не им се суди на другите во овој свет, но се надеваат дека тие што им згрешиле ќе горат во пеколот. Мислам дека Томас Аквинтас кажал дека ништо не им е помило на христијните отколку да ги гледаат од рајот како се мачат грешниците во пеколот. Можеби звучи перверзно, но има некаква вистина во тоа.

10. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Веќе сум пишала на темава дека верувам во Господ. Она што би додала е тоа дека не верувам во попови. Можеби малку сум оф топик, ама секој поп на едно исто прашање ми одговорил различно.
    Верувам во Бог како нешто поголемо од се што гледаме дека постои. Секогаш над нештото има нешто друго. Ако сме настанале како што објаснува Дарвин тогаш јас би го поставила прашањето каде се наоѓа Универзумот. Ако е бесконечен, до каде оди таа бесконечност? Ако и тој настанал од нешто тогаш од што настанало првото нешто? Еден куп прашања на кои нема крај.
    Верувам во судниот ден. Не судам и се надевам дека сите ќе уживаме во плодовите на Рајот. Се молам на Бог за здравје и благосостојба на мојот дух. Не сакам пари или богатство ама го молам да ми даде онолку колку што ми треба за да си ги прехранам децата.
    Не обожавам одење во црква или бакнување икони ама градам однос со Бога кога сум сама и кога можам мирно да се помолам да ми даде сила за да бидам добра мајка.
    Никој не е безгрешен па не сум ни јас. Не се исповедам во црква и не постам. Внимавам каде грешам па потоа го молам Господ да ми прости. И ако не постои, барем мене ми олеснува на душата

На Hipica и Pepelaska25 им се допаѓа ова.
  11. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.021
    Допаѓања:
    52.026
    Ако некој лаже и краде од народот, не треба да чекаш на Господ да го казни :D

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Има разлика од земјен и од небесен суд.На земјата е казнет телесно, а на небото духовно.Можеби ќе избега од земскиот суд, ама од Божјиот суд никој нема да се скрие.

Душите во рајот не ги гледаат тие што се во пеколот.Тоа го гледа Единствениот и Беспочетниот Бог.И да додадам нешто.И христијаните се грешници, нема жив човек што ја гази земјата, а да не грешел.Сите ќе го наследиме пеколот, и јас, ти и сите.Не сум достојна да одам во рајот, а уште понедостојна да барам прошка за гревови и истите да ми ги прости Бог.Но Боге е голем, и ако искрено се покајам, додека сум на земјата и нема да грешам повеќе, ќе ми прости.

Модератор: Ве молиме, не испраќајте две мислења едно по друго, доколку сакате да го дополните мислењето, редактирајте.

Последна измена од модератор: 3 јануари 2015
  13. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Гледам дека имаш детално познавање од задгробниот живот, како не знам. :D не планирам понатаму да ти одговорам на ваквото мислење зашто нема никаква подлога. Само за крај да кажам ако ти се оди во пеколот слободно, но не ме земај со тебе. Ако е бог толку големо и одмаздољубиво битие тогаш јас сум над него :) Немам потреба да се каам.

П.С. Контрадикторно е што викаш дека сите ќе горат во пеколот, а исто така дека бог простува.

Поздрав

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Bog ne e odmazdoljubiv, naprotiv. Ako dobro go preprocitas moeto mislenje ke vidis deka pogresno si razbral. Znaci Bog e tolku golem covekoljubec sto bi mi gi prostil grevovite ako iskreno se kaam i togas mozebi ke go nasledam rajot. Bidejki sme nie ceda Bozji i treba da go nasledime rajot ako sme dobri i poslusni na Boga ( vo smisol da gi pocituvame negovite zapovedi) vo sprotivno pekolot ne ni bega. A ti kade mislis deka ke odis, koe mesto go zasluzuvas??? Nemas argumenti zatoa nemozes da mi odgovaras.
    Nemoj da se sporeduvas i da se pravis nad Boga. Ti si nikoj i nisto, od prav si stvoren i praven ke se storis. Zarem ni najmalku nemas strav Bozji?? Nemoj posle eden den da se pokaes za kazanoto.

15. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.021
    Допаѓања:
    52.026
    Тоа е разликата, ти се плашиш од Бога, јас не. Не ме прави мене лош човек и не значи дека ако тој постои јас ќе одам во пеколот, затоа што пробувам да сум добра заради себе, а не заради страв од него. :)

На BoneMachine му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    A kaj mislis deka ke odis spored tvoite dela??

17. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.021
    Допаѓања:
    52.026
    Не верувам во рај/пекол. Сепак не мислам дека сум направила нешто и заслужувам да горам во пеколот. Сфаќам дека сите луѓе грешат, ама не мислам дека сите треба да живеат во страв да не бидат казнети.

Нема врска, отидовме далеку од темата. :)

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Hmm, gledam deka mn greska.go svakas " strav Bozji" Bog ne e kaznuvac toj e praveden. Nemoze gresnikot i pravedniot da odat na isto mesto. Gresniot ke bide kaznet za negovite grevovi, a pravedniot ke bide nagraden. Stvoreni sme na zemjata za da go slavime Boga i da ziveeme po negovite zapovedi. Toj ni dal cist razum da mozeme sami da go raspoznavame dobro i losoto. Bog moze da upravuva so nasiot razum, no toj go ostava coveckiot rod sam da razmisluva. Ni gi dal 10 te Bozji zapovedi da gi pocituvame i da ziveeme spored niv. Pa ako ne veruvas vo raj i pekol, togas vo sto veruvas?? I zosto velis deka ne zasluzuvas da goris vo pekolot ako ne veruvas deka postoi??

19. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.021
    Допаѓања:
    52.026
    Зборував за хипотетичка ситуација, не верувам, но кога би верувала, не мислам дека би горела во пеколот.
    Не сум верник, не верувам во било каков живот после смртта. Не мислам дека треба да бидам наградена, или казнета за тоа што го правам додека сум жива. :)
    Не ни оди дискусијава бидејќи различно размислуваме. Инаку почитувам религии, само не секогаш се согласувам со се. :)

20. Sweet-Mila

Sweet-Mila Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    30
    Секако дека верував,верувам и секогаш ќе верувам во Бог!!! Вербата во него прави да се чувстувам силно и да верувам дека после дождот доаѓа сонце...Иако на моменти помислата дека после дождот ќе дојде сонце не ја сметам за исправна и вистинита...Но кога ќе размислам со ладна глава тогаш стварно е така!!! :D:inlove::*