Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    хахахаха имам чувство дека дискусијва нема да има крај :)

Ако бог не е одмаздољубив и е човекољубец тогаш зошто мора да те испрати во пеколот на неописливи маки па потоа откако неговата крвожедност ќе се заситити можеби ќе ти прости, а можеби не?

Со тоа сакаш да ми кажеш дека јас заслужувам да одам во пеколот, а со тоа покажуваш дека поради тоа што имам поинакво мислење од твоето заслужувам да бидам казнет. Тоа ја покажува твојата желба за одмазда кон мене и верувам дека доколку ме видиш во пеколот ќе осетиш чувство на самозадоволство.
    Немам никаков страв од бога, а ти имаш иако викаш дека е милозлив и исполнет со љубов. Тоа ти е исто како да бидеш во некоја лоша врска во која иако се плашиш од партнерот кој може да те натепа и го сторил тоа да кажеш дека го сакаш :D
    Се разбира тоа го прават само луѓе со ниска самопочит.

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 702706

702706 Активен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2015
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    359
    Не. Ни најмалце.
    Заебан е фактот што кога ќе кажеш дека веруваш,никој не те прашува зошто. А кога ќе се изјасниш дека не си верник си постојано напаѓан и чудно гледан од страна на околината,и одма си грешник,сатанист,секташ,курац на бициклу,злобен човек,баба рога итн...
    А за едното има толку многу факти кои се научно објаснети,додека за другото нема буквално ништо. А теоријата за рајот и пеколот ми е бесмислена до тој степен што нејќам ни да влагам во расправии со луѓе кои веруваат во неа.
    Единствена религија која ја почитувам е будизмот. Има фини,позитивни филозофии и не се заснова на обожување бог,виша сила,ангел,крем банана и слично...
    И да,нема да си ги избришете грешките кои што сте си ги направиле ако однесете зејтин во црква.

Последна измена: 4 јануари 2015
    На eloves, daylight, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    А зошто се носи зејтин во црква? За ништо друго ами Господ го користи истиот за да ги пржи душите на грешниците во пеколот. :D

На 702706 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 702706

702706 Активен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2015
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    359
    Души од грешници...мх мх мх

На BoneMachine му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    На ражен поховани со рузмарин и копар, пржени во врело масло.

6. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Сите вие кои сте модерни и современи , кои се гордеете со бенефитите на 21 век , само едно ќе ви кажам, овде а и реално го сузбивате постоењето на Господ, декларирајќи се како атеисти и не знам какви други секташи, во одреден момент кога ќе западнете или запаѓате во голема КАЛ пак барате помош од Господ ... познавам милиони такви случаеви...и да , Господ со својата милост ќе ве земе под негова закрила како залутани јагниња, од неговото стадо , бидејќи тој е семилосен и највозвишен !!! Слава му .

На tessie и elisabeta им се допаѓа ова.
  7. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Како прво атеистите не се секташи, атеизмот не е дури ни религија или религиска група, тоа е индивидуално мислење. Второ веќе кажав во еден од моите предходни постови дека луѓето најчесто се зачленуваат во религиски групи дека се чувствуваат осамени и отфрлени.
    П.С. Бидејќи Бог е милостлив и ќе ми ги прости сите гревови, јас на овој свет ќе грешам и нема да верувам во него, ќе направам многу гревови и на крај ќе бидам во исто ќоше со верниците. :D Во секој случај верниците се заебани.

8. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Бог не те испрака во пеколот туку сам си се пракаш таму затоа што не си ги слушал божјите заповеди не си го сакал бог све си правел маопаку не си побарал проска од бог си бил одалечен од него е па тогаш бог не те слуша и не постои бог кој се наоѓа на столицата за суд ,стварно не сте свесни што значи да живееш без бог како загубено дете

Со зејтинот да во право си ,ама ако не веруваш во бог тоа ти е исто како да не веруваш во љубов светлина тоа е бог бог не е старец со бела брада како сто си го замислувате

Модератор: Ве молиме, не испраќајте две мислења едно по друго, доколку сакате да го дополните мислењето, редактирајте.

Последна измена од модератор: 4 јануари 2015
    На Shortie му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    1 Коринтјани 2:14 вели а душевниот човек не го прима она што е од Божјиот Дух, зашто тоа е безумство за него, и не може да го разбере, зашто за тоа треба да расудува на духовен начин.
    Христијаните можат да расудуваат душевно или духовно, погрешно или правилно, од нив зависи како ќе размислуваат, и како ќе живеат.

10. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    хахахахахахаха оваа порака ќе се потрудам да ми биде последна зашто не можам разумно барем малце да ве разубедам, секогаш приоѓате на дискусијата и истите одговори ги вртите во круг без некоја смисла.

Како е можно сам да се испратам во пеколот кога викате дека Господ сам го измислил за грешниците. Ако е по мое ќе го шутнам од престолот да бидам на негово место. Воопшто не се чувствувам изгубено без Бог, супер ми е. За тоа колку умеат да расудуваат христијаните не сум сигурен, забога постоеле крстоносни војни кои траеле двесте години со постојано крвопролевање.

11. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    не можеш на човек со сила да му дадеш ,некои љуѓe цел живот не успеваат да се пробудат ,и гледам има гголемо непознавање на бог ,тука ја завршувам дискусијата бог не тера никој со сила да се верува во него ваш избор

На Shortie му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Gospodi prosti im, ne znat sto zboruvaat. Nemojte da hulite na Boga, oti eden den ke go barate da vi pomogne koga ke vi e tesko. Gospod dava, Gospod zima, zapomnete go toa. Se sto imate vi e dadeno od Boga ne vi e tuku taka niknalo od zemja. Duri i plodot sto go ragja zemjata e blagosloven od Boga. Site vie takanareceni "ateisti" imate ednas do dvapati odeno vo crkva, imate baknato ikoni i zapaleno svekja za zdravje na zivite a za spomen na mrtvite. Site imate ikoni vo domot i imate kukna slava na nekoj svetec i go praznuvate. Go slavite ragjanjeto i voskresnuvanjeto na Gospod Isus Hristos. Krsite lepce na Badnik. Site se imate moleno na Boga ednas ili dvapati. I site imate kazuvano KAKO GOSPOD NIKOJ NEE. Site vapcate jajca vo domot za Veligden, a jajcata go simboliziraat Voskresnuvanjeto na Gospod Isus Hristos.Epa ako ste ateisti nema.da go pravite vie seto toa. Toa e ateist da ne veruva vo nisto sto simbolizira vera ili Hristijanstvo. Da nema ikoni vo domot i red dr navedeni i nenavedeni raboti. Nema da se vencavate vo crkva neli oti ne veruvate vo Boga, a crkovniot brak e blagosloven od Boga. Nema da odite na pejacki na umrenite da im palite sveki i da se krstite koga popot ke pee i ke vika aleluja i ke se moli na Boga da se smiluva na dusite. Koga ke vi se rodat ili imate deca nema da gi krstavate.Ne e toa stara makedonska tradicija ostanato od nasite predci, nemojte da se vadite so toa. Site sto go praznuvaat Badnik veruvaat deka Isus se rodil na Badnik. Nema da odite na Veliki petok na crkva i da nosite Veligdenako jajce i da minuvate pod Plastenicata (grobot na Isus)nema da odite na velika sabota pak na crkva i da drzite svekja vo rakata. Nema da se pozdravuvate so hristijanskite podzdravi HRISTOS SE RODI- SLAVETE GO i HRISTOS VOSKRESE- NAVISTINA VOSKRESE.Site sto go slavat Veligden veruvaat deka Voskresnal Bog. Vie takanareceni "ateisti" ste zalutale daleku od stadoto Bozjo, a toa go ceka volkot (gjavolot) nekoja ovca da mu bide plen. Sto se odnesuva za zejtinot nekoj pogore pisa deka nosele vo crkva. Da, nosat. Nosat i krpa, corapi, cvekinja koj sto miluva. Toe e dar na Bog i se zablagodaruvat lugjeto za uslisenitw molitvi. E sega prasajte sto ke mu se corapi na.Bog?! Ne mu trwbaat corapi na Bog, tuku tie posle se prodavat vo crkvata za odrzuvanje na crkvata, novi ikoni i sl. ili gi davat na siromasite. Zaluteni ste dragi moi, ama Bog vas nevernicite najmnogu ve ljubi, Bog ke vi prosti oti toj e Covekoljubec. Svojot Edinoroden Sin pozvoli da umre za gresniot narod i go Voskresna na tretiot den.

На Rama и Shortie им се допаѓа ова.
  13. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Епа тогаш нека горам во пеколот, се надевам дека имаат добра музика. :D

На Sanjichka007 и Joi им се допаѓа ова.
  14. Shortie

Shortie Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    71
    Ох мори мајко.Со Среќа....Неповрат(facepalm):@:fubar:

15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Koj ke bide po zaeban sto bi rekol ti,toa ke go znaeme koga ke ni dojde krajot.
    Ima dosta od onie koi pisale deka veruvaat vo gospod a da se pogolemi gresnici od tebe.
    Za svoite dela koga ti odgovara go zemas za vinovnik Bog deka toj te ispratil kaj gavolot.
    Mene mi se cini deka navistina lutas i ne znaes na ovaa tema kaj pripagas.Ne veruvas vo Bog ama gavolot za tebe postoi.
    Ne,ne.Gospod ne e toj sto te ispraka.Patot go biras sam kako sto i za posledicite si odgovarame sami.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    никој не рече дека ние што веруваме во бог не сме грешници сите сме грешници на овој свет

На Pepelaska25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @BoneMachine eve kazuvas deka si ateist, ami aj odgovori mi dali imas odeno nekogas vo crkva, dali si se prekrstil, dali doma imas ikoni i krst dali imas kukna slava, dali slavis Bozik i Veligden i dali se pozdravuvas so hristijanskiot pozdrav HRISTOS SE RODI- SLAVETE GO, HRISTOS VOSKRESE- NAVISTINA VOSKRESE???

На ilijana27 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    @@BoneMachine јас сакам да го прашам кога ке влези во такси дали му бара на шоферот возачка дозвола?а сигурно дека не му бара значи верува во него ,а дали кога ке му дадат лек во аптека го проверува не се разбира дека ке го испие значи му верува на производителите на тој лек иако незнае што има точно во све верува само во бог не

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    A zosto ne nervira faktot dali nekoj veruva vo Gospod ili ne?
    Pred da me "grabnete" i mene da napisam deka veruvam.
    I obratno.Nerviranje oti drugite veruvale..
    Veruvanjeto i neveruvanjeto e individualna odluka.Ako covek sam nemoze da si najde pricina radi koja treba da veruva nikoj od strana nemoze da go ubedi.
    Gavolot e tuka prisuten za non stop da vadi pred nas iskusenia no na nas ostanuva dali ke podlegneme ili ne.

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  20. teateevska

teateevska Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    46
    Верувам и тоа многу. Моите не толку ама јас да. И се што се случува се случува со причина , а не е случајност. И мислам дека од скроената судбина неможе да се избега како кажал Бог така ќе биде зошто се е со причина за да не се деси тоа лошото. А лошото ни се случубва зошто се раѓаат и лоши луѓе. Ај забегав јас малку :/