Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    52.020
    Еве јас ќе ти одговорам за мене.
    Имам многупати одено во црква, се уште одам. Сакам цркви. Ми се допаѓаат иконите, сакам да читам за различни религии и ми се допаѓа атмосферата која владее во црквите. Сум се прекрстила исто така многупати и се прекрстувам кога влегувам во црква, главно од почит спрема другите верници. Ништо од овие работи не ме прават верник, бидејќи едноставно не верувам во Господ.
    Дома имам икони и крстови затоа што мајка ми и татко ми се верници, но немаме куќна слава.
    Ги сакам празниците, затоа што се убава традиција и ја зближуваат целата фамилија заедно. Сигурно нема јас бидејќи не сум верник да се изолирам и да не одам по слави и да не славам Божиќ или Бадник со семејството.

На Florenсе, danichap, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Токму така. Верата ја одредува пред се` чувството, а не формата. Затоа што без чувството, ниту формата (ритуалите) ја немаат истата вредност.
    А повеќето од нас слепо веруваат во нешто, за коешто останатите не можат да најдат рационална основа. Дали е тоа човек, филозофија, лек, движење ... не е толку важно. Токму поради ова, не е праведно некој да се омаловажува и критикува затоа што избрал и почувствувал дека тоа нешто во коешто ќе верува без да му требаат докази (не) ќе е Бог.

Јас верувам во Бог, но го почитувам размислувањето на оној којшто не верува, се` додека не си земе за право, неговото неверување да го користи за да као се покаже посупериорен од останатите. Не го почитувам ниту обратното, кога некој верник го користи верувањето за да се однесува дискриминаторски кон другите. Нели живееме во модерно време во кое постои тенденција да ги почитуваме туѓите избори за многу други нешта, зарем е проблем да се почитува туѓото (не)верување во Господ?

Последна измена: 5 јануари 2015
    На Victorian, danichap, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Pa ako ne veruvas vo BOGA ne treba togas da se krstis i da baknuvas ikoni oti go baknuvas svetecot i Bogorodica i Isus Hristos. Ti ne si ateist, ti si zalutena ovca (bez navreda) i vrati se vo stadoto Bozjo..
    Ateistot ne pravi nisto od toa. Imam komsii koi ne krsat za Badnik paricka. Toa ti e isto kako jas da odam da se poklonuvam na Amon Ra. Stom se poklonuvam znaci veruvam neli. Ne od pocit prema drugite vernici, ama od pocit prema toj" Bog". I sega ako odam vo budisticki hram nema sigurno da klecam pred Buda, samo i samo da ne gi navredam vernicite vo Buda. Apsurdno e toa.

4. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    52.020
    Фала за советот, ама не мислам дека сум залутана овца.
    И се надевам ќе научите да прифаќате мислења различни од вашите.
    Едноставно не верувам, не реков нигде дека бакнувам икони и колку пати и да се прекрстам тоа нема да ме направи верник.

На Victorian, galapce и tessie им се допаѓа ова.
  5. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Донекаде те разбирам, затоа што и за мене крстењето и воопшто посетата на црквата имаат поголемо значење и претставуваат поинакво искуство од она што го опиша crimson.

Kaко и да е, јас пак сметам дека и да не веруваш, треба да имаш некоја почит кон нечиј свет храм. Сега кои ритуали тука влегуваат во правилното, а кои во неправилното, не сум сигурна, затоа и не би дебатирала. Јас сум влегувала без чевли во џамија на пример, токму од таа причина. Затоа што сум влегла како љубопитен човек, турист, човек којшто се фасцинира од сознанија за поразлични култури и начини на живеење, којшто се труди да почитува различности, не како верник, но тоа не ме ослободило од обврската да го почитувам тој храм којшто некому му има и посвето значење.

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Bог е љубов а со љубов све се прави верувам во љубов верувам во Бог

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Toa tocno deka ke vlezis bos, vo dzamija, taka se vleguva tamu. I dzamijata e dom na Alah ( prema muslimanite i tie veruvat vo Bog) Ama aj moze li nekoj budist da se pricesti,samo zatoa sto eve gi pocituva drugite veri i vernicite, pa taka gledajki kako se pricestuvat drugite vo crkvata i toj da se pricesti??

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    52.020
    Нормално дека нема да се причести и тие две работи не можат да се споредат.
    Поентата беше дека правилно е да се прекрстиш пред влегување во црква, мене тоа не ми менува ништо, ама кога влегувам во свет храм, некако природно ми доаѓа. Како и да е ја почитувам туѓата религија. Слична ситуација е со влегувањето бос во џамија, како што спомна @tessie. Можеби за тебе е сеедно дали ќе влезеш со чевли или без, ама од почит кон муслиманите ќе ги соблечеш.
    Не знам зошто се фати за таа ситница, откако објаснив зошто размислувам така.

Различно гледаме на прекрстувањето, јасно ми е дека за тебе е нешто свето.

На Daleron, tessie и galapce им се допаѓа ова.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    I povtorno i povtorno pa se taka do beskonecnost..
    Bog ne osuduva tolku kolku nie
    i toa bas na temava..
    A toj e semoken a nie obicni smrtnici..
    Vakvite situacii me terat ponekogas da se zaprasam dali del od lugeto sto ne veruvaat vo Bog sme gi navele nie smrtnicite so nasite sekojdnevni reakcii..
    Ne mnogu cesto no imam poseteno nekolku manastiri,primer ke go zemam Bigorski..
    Kakvo smirenie siri..
    Da ima malku poveke smirenie vo site nas pogotovo tie sto se deklarirame kako vernici togas mozda nemase da ima tolku ateisti..

На tessie, Shortie, daylight и 2 други им се допаѓа ова.
  10. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Јас сум муслиманка и верувам во Аллах/Господ и ги почитувам и др религии исто така.Ги почитувам моите обичаи,празници и сл.,но дека сум некој голем верник,искрено не сум.Но сепак не значи дека сум помалце човек.
    5 пати во денот сигурно не клањам и не одам често во џамија,но се трудам колку можам другите работи да ги исполнам и правам.Прво заради себе си,а потоа заради почитта кон верата и покореноста кон Аллах или Господ,исто ми е тоа.
    Верувам во Аллах/Господ да,и често му се молам/заблагодарувам за све што имам.
    А подлабоко не можам да навлегувам за др работи,затоа што секој разлилно кажува,за рајот ,пеколот и сл.
    Според мене човек не е само оној што е голем и правилен верник ,туку секој оној кој е добар во душата,па без разлика дали истиот е приврзан кон верата и дали верува во Господ или не.Затоа што има и од оние големите верници што се као,а не се ни пола човек уствари.

На jelly888, Shortie, crimson и 2 други им се допаѓа ова.
  11. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Секако дека не. Токму затоа и напоменав, има ритуали и ритуали. :)

12. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    52.020
    Бигорски е прекрасен. Манастирот Јоаким Осоговски, всушност целиот комплекс таму, ми е меѓу најубавите места во Македонија. Неколкупати сум престојувала во конаците во Осоговски и секогаш се враќам одморена и освежена.

Сепак не, ничии реакции или размислувања не можат да ме натераат да верувам или не. Се работи за моја лична одлука, како што јас не пробувам да ги конвертирам сите во атеисти, ценам и кога луѓето не пробуваат да го направат спротивното со мене. :)

На Shortie и galapce им се допаѓа ова.
  13. Петре Прличко

Петре Прличко Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2014
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    387
    Луѓето што се атеисти и агностици, т.е. не веруваат во религијата како учење подобро нека не одат воопшто во црква, затоа што ги навредуваат другите верници со своето однесување и непочитување. Кај Македонците факт е дека повеќето се комунистички верници, т.е. верник од празник на празник и тоа колку само да се испочитува традицијата. Тоа не е религиозен човек кој ја разбира и проучува суштината на религијата. Мене крајно ме иритира односот на младите кон црквата и религијата. Се се работи за популизам и да бидеш виден односно за забава. На најголеми христијански празници младината е пијана, надрогирана, најадена свинњско, се лумпува до утрински часови во дискотеки. Така ние го славиме раѓањето Христово и неговото воскреснување. Девојки доаѓаат во црква со високи потпетици, провокативни хулахопки, кратки здолништа, деколтеа со што провоцираат и одвлекуваат внимание на останатите верници. Тој што не го интересира црковен и духовен живот подобро нека не доаѓа воопшто во црква и да се бламира колку само да биде виден од останатите.

Еве за паралела како во Русија се слави раѓањето Христово. Според Православието сите жени влегуваат со марама на главата со што ја отсликуваат својата духовна и физичка невиност.

На anina, ddevojce и Rama им се допаѓа ова.
  14. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Тогаш оди кај физички и духовно невините Русинки. Инаку вака, само се јадосуваш живеејќи среде таков народ како нас.

Ама вистина. Тука само за лошото имаш очи, доброто не го коментираш.
    Напротив, јас одам во црква и сум забележала големо внимание, особено кај жените од аспект на гардероба. Марама не сум видела толку често, но на една служба во просторија сум забележувала барем 3-4 жени коишто носат (зборам за во помалите цркви со помали простории). Исто така, сметам дека последниве години нашиве верници се поинформирани за сопствената вера од кога било.

А за провоцирање и мажите кога се дотерани, пицнати, избањати во силен парфем и сл. провоцираат, па тоа не се спомнува. Арно си рече еднаш Ортофил, православието учи на скромност, умереност и воздржаност и кај мажите и кај жените. Сега, тоа што религијата некои ја користат да најдат оправдание за чувството на загрозеност и страв од моќта на жената врз нив и врз општеството, е друг муабет.

Плус, на снимката која веќе ја имаш дадено за пример и покрај тоа што имаат марами, дел од жените се и нашминкани. А не ретко, шминката провоцира многу повеќе од косата. :)

Последна измена: 9 јануари 2015
    На Victorian, BoneMachine и crimson им се допаѓа ова.
  15. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    52.020
    А нели во црква се оди заради себе, зошто би бил навреден или воопшто би се замарал дали другите веруваат или не?

На BoneMachine и tessie им се допаѓа ова.
  16. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Точно. Плус тоа, за време на службата, мислите на верникот треба да се во молитвата, во ништо друго, ниту во провокативните, ниту во невините вернички. :nod:

На BoneMachine и crimson им се допаѓа ова.
  17. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Значи јас немам навредено верник дури од Велигден, веќе се чувствувам подобро.

@Петре Прличко знам зошто си го ставил клипчево имаш око фрлено на некоја од русинките :D

На Sanjichka007, crimson и tessie им се допаѓа ова.
  18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Vrti suci mi gi ignoriras prasanjata :rofl:

19. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    @ddevojce Добро ако сум бил во црква поради вакви или онакви причини, не значи дека сум станал верник. На пример ако тоа е смртен случај или брак на некој близок заради социјална прифатеност нормално дека ќе влезам. Нема ни причина зошто да не влезам, ќе им речам "ај вие влезете јас сум атеист нејќам да ве навредам бегам од тие работи зашто Петре рече така". Тоа е исто како да влезеш во џамија и да станеш муслиман. Местата кои ги посетуваш не ги одредуваат верувања и мислења, постапките го прават тоа.

На Victorian, galapce, tessie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Те сфативме сите што сакаш да кажеш на неколку страни наназат. Твој проблем е што сакаш да ги убедиш сите дека Бог не постои и тоа преку исмејување и правење идиоти од верниците. Вистинските верници не ги пецка она што ти сакаш да го кажеш.

На Rama и tessie им се допаѓа ова.