Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Не се трудам никој да конвертирам, всушност гајле ми е кој за што верува. Само смешни ми се некои мислења зашто немаат никаква смисла.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  2. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Ani no fakt e deka kaj nekogo mu uspeva.
    I ne e samo toj "vinoven"poradi toa.
    Zosto mu dozvoluvaat?
    Prasanjeto e retoricko..

На tessie и anina им се допаѓа ова.
  3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    И мене ми се смешни твоите мислења па кому му е гајле за тоа.

4. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Па слободно исмевај ги, јас немам ништо против тоа. Во тоа е и целата работа, слободно исмевај ме јас не се лутам, но ако јас го исмевам Бог веднаш се впушташ во одбрана. Што всушност браниш тука, Бог или твоето его?

5. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Го редактира одговорот па морам и јас мојот. Јас не го бранам своето его преку докажување дека верувам во Бог или докажување на неговото непостоење. Јас само кажувам дека не е во ред јавно исмејување на било кој бидејќи не сме дотолку совршени

Последна измена: 10 јануари 2015
    На danichap и tessie им се допаѓа ова.
  6. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.188
    Кога ќе погледнам околу себе кој се се прогласуа за верник а ги крши пола од основните 10 божји заповеди си велам, не фала, во ист кош со нив никако.
    За да бидеш верник не треба да кажеш само јас верувам и тоа е тоа, а она што го правам не е битно.
    Мислам дека секој што ги крши суштинските 2 правила, Не лажи и Не прави прељуба, неможе себе да се нарече верник.
    2. Пола од оние „верници“ незнаат ниту една молитва освен Оче неш и тоа прашање е дали ја знаат цела, а камо ли да знаат празници, почитуваат пости....
    Јас себеси неможам да се наречам верник ниту дека верувам во бога, туку се обидувам да се придржувам кон некои основни човекови правила и норми.

На eloves, Victorian, Sanjichka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Za da mozeme da odreduvame koj smee koj treba da se deklarira kako vernik treba prvo da se deklarirame nie kako da sme Bog.
    Za da moze nekoj nekomu da sudi dali e vistinski i kolku vistinski vernik pak treba da e Bog.
    Taka da,covecki e da sto pomalku se tepame vo sopstveni gradi za superlativi i pocneme na sebe da gledame so isti oci kako i drugite.I obratno.
    Covek moze da veruva vo sebe,da se saka samiot sebe,no se dodeka e opsednat so sebe i samo so sebe sekogas naokolu ke gleda so zatvoreni oci.

На danichap, crimson, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    И јас не сум дотолку верник да постам секој петок или да знам милион молитви. Ги кршам и основните Божји заповеди ама ни од далеку не им се потсмевам на неверниците или на големите верници

На Rama, SwanMay и tessie им се допаѓа ова.
  9. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Работата што ми е најсмешна кај верниците е тоа што нудат одговори за работи кои немаат доказ дека постојат, добро религијата е заснована на тој принцип да понуди одговори, да напрви смисла од хаосот, но не значи дека е точна. Иначе @anina не знам зошто вака ме нападна, може не ти е денот не знам, ама јас не се чувствувам виновно кога нешто заслужува да биде исмеано.

10. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    И за атеистите постои Бог , иако не веруваат во него, ова го открив откако ми се деси ноќта кога не можев да дишам и се борев за воздух, кога реков „ Господе аман“ и ми се стопли цело тело, почнувајки од кај срцето, откако го кажав тоа, почна да ми отрпнува цело тело, иако во моментот водев војна за воздух, а ми беше телото како на мртов човек, тешко еден тон, да кога станав, ми беше стврдната вилицата.Ден, денес се прашувам, што е тоа да направи така, откако го реков тоа, што го кажав погоре.Како може од само збор, мене да ми се стоплува, отрпнува цело тело? Претходно си верував во Бог, знаев дека има нешто, но тоа го реков во состојба во која не бев при себе и размислував како да си помогнам да едноставно мрднам со телото, бидејки не можев на никако да се свртам.Мене тоа ми е доволно да знам дека има нешто, може да ми се смее некој, но ќе му се смеам на него, затоа што не прогледал доволно.Ова не го кажувам со намера да убедувам некого тука, туку го кажувам, како нешто што и ден денес не можам да си објаснам, како е тоа можно од само збор.И, ми ги урива тотално сите негирања за не постоење на Бог, за кои тука сум прочитала, кои ми кажале и ми рекле, дека нема врска, дека нема ништо и сл.Подзамислена сум околу тоа, дали стварно нема ништо, после ова, се сомневам дека „стварно“ нема.

На calm-girl, Victorian, Shortie и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.188
    Ниту јас. Јас не се потсмеам никому, само кажувм зошто јас себеси не се сметам за верник.
    Што се однесува до верата тука неможе да се биде половичен, или веруваш и ги почитуваш основните правила или не веруваш.
    Не е проблемот во постењето туку во делата.
    Да пофторам, јас никого ниту осдудувам ниту се потсмевам. Хендиќепот е нешто на што човек нетреба да се потсмева а доколку некој себе се прогласува за верник а ги крши основните божји заповеди тогаш тој му се потсмева на бога, а не јас нему.

На Gordana10 и Bufi им се допаѓа ова.
  12. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Не ми е денот8)
    Ми бодиш очи:emo:
    :rofl: Шала
    Не те нападнав туку само ти посочив. И јас имам еден куп прашања од областа на религијата ама друг куп за другата страна. Ни едните ни другите немате толку цврсти докази. Сите се водат од својата психа. Затоа јас стојам на средина и не сум со тапија верник ама не би се ставила во атеистите.
    Ова е како прашањето што прво настанало, кокошката или јајцето. На ни еден одговор не би се смеела бидејќи и јас не го знам.

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Uste vednas da kazam deka ne sakam repliki na ovoj moj post sto ke go napisam, tuku se nadevam deka ke pottiknam nekoi srca na razmisluvanje!!!
    So tebe Bah vo prvata polovina od postot tvoj potpolni se slozuvam, no so drugata ...ne bas!!!
    Ludjeto prvo mislam deka neznaat da pravat razlika medju religija i vera! Vera vo Bog spored mene e da veruvas so seta svoja dusa i srce vo Gospod i vo isto vreme da se cuvstvuvas sloboden, da veruvas deka Bog pravi cuda i da gi pocituvas bozjite zapovedi! Da se pomolis so svoi zborovi i koga ti e tesko i koga ti e ubavo na dusata, da zablogodaruvas na Bog za se sto imas, da baras preku molitvi od nego mir, ljubov, zdravje, radost, a ne da molis za materijalni raboti, koi ne samo sto se minlivi tuku i go kvarat coveka! Veruvanjeto vo Boga e mnogu poveke od sto samite nie mislime! Ni jas ne sum nekoj golem vernik, ama se trudam da bidam! NO...mnogu ludje mislat deka ako odat vo crkva i palat sveki, i se krstat i postat na praznici i slicno deka se golemi vernici,tuka stanuva zbor za religija, ne za vera) a koga bi gi zaprasale zosto go pravite toa?! mislam deka nema da dobieme pravi odgovori, oti seto toa se pravi zasto ostanalo od nasite pokolenija, kako tradicija i neznam sto..... A ako kaze nekoj zosto, togas bi sledelo prasanje, zosto togas posle odenje vo crkva ludjeto ne ostanuvaat dobri ko sto se koga se naodjaat vo crkvata, tuku se izneveruva, se vrsat preljubi, se laze, se manipulira, se kolne, se iskoristuva, se mislat losi raboti, postoi ljubomora i zavist medju ludjeto, se pcue, se ide po vracari, bajaci, i red drugi raboti koi NE SE BOZJA VOLjA! I kako mozat site ovie ludje da se narecat vernici?! A malkumina pravat barem edna od ovie raboti!!! Sto znaci deka site nie se narekuvame vernici, da da veruvam vo Boga, ama site sovrseno znaeme deka so nasite grevovi i nepocituvanje na bozjite zapovedi deka ne e taka!!! Vera ne e samo da se pocituva eden praznik, posti i slicno, vera e da go imas Bog vo srceto i da go cuvstvuvas nekogoto prisustvo preku svetiot duh! Verata vo Bog e nesto mnogu poveke od ona sto mislime i pravime!!! Znam deka mnogu nema da se slozat so ova moe razmisluvanje, no forumov e mesto za slobodno izrazuvanje, ne napadjam nikoj, samo kazuvam sto mislam! Sepak treba da bideme realni, ko sto Bah napisa : Јас себеси неможам да се наречам верник ниту дека верувам во бога, туку се обидувам да се придржувам кон некои основни човекови правила и норми.

На Mimi123, Victorian, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Средината доаѓа со способноста за размислување и увидување на нецелост на двете страни кои треба да ги избереш

15. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    BoneMachine што си се запнал на темава отворам после неколку денови ти сеуште делиш некои твои вистини ,никој не докажал дека бог не постои а сега ти ке докажеш и награда ке добиеш :rofl:

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    @anina
    Едно е сигурно, не постојат одговори само предпоставки но битно е врз што ќе ги засноваме нашите претпоставки.

17. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Дали ти си доволно силен да се исмејуваш на нечиви претпоставки кога и ти стоиш на истите ?

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.382
    Дали тоа вклучува патување на Бахамите? :D

Денес почнав со исмевање на постот на Петре види до кај дотерав. Веќе по стоти пат НЕ ДОКАЖУВАМ НИШТО само има некои бесмислени мислења, како на пример твојот со такситот и апчињата, два дена се смеев на тоа :D

Па не би реколк истите. На пример змија што зборува е змија што зборува не е еднакво со тоа што се случува во реалниот живот.

П.С. Дај малце разведрете се, ич немате смисла за хумор, сум кажал сум се насмеал како некој на џелат да сум го однел. Eдно нешто имам приметено кај религиозни луѓе

Последна измена: 10 јануари 2015
  19. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    па за тие што не можат тоа да го сватат секако дека е бесмислица

На BoneMachine му/ѝ се допаѓа ова.
  20. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ама сепак и ти висиш на претпоставки.
    Јас би ти поставила само едно прашање. Од што настанало се? Кое е првото нешто што постоело а ако постои такво и тоа од што настанало? Не верувам дека некој има разумен одговор на ова прашање, така да мене ми е полесно да верувам во некоја енергија
    Патем ти ја уби целата смисла на хумор на изминатите неколку страни, со самото хумористично гледање на одредени луѓе

На tessie и galapce им се допаѓа ова.