Дали верувате во Господ?

Discussion in 'Религија' started by Magnolija, Dec 3, 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1,489 vote(s)
    75.7%
  2. Не сум сигурна

171 vote(s)
    8.7%
  3. Не, не верувам

306 vote(s)
    15.6%
  1. omg92

omg92 Популарен член

Па ок каде реков дека нема? Али исклучоци бе... Незнам мене сето тоа ми делува како еден вид контрола. Јас почитувам ваш став али ете поинаку мислам

tessie likes this.
  2. galapce

galapce Форумски идол

Za toa veke Branko e vinoven.:rofl:

BoneMachine, shushu, calliope and 5 others like this.
  3. tessie

tessie Форумски идол

Мене тоа што се чувствувам како Христијанка никогаш не ме спречило да ги почитувам другите религии и да немам предрасуди. Посебно коса на глава ми се крева кога ќе слушнам некој стереотип или генерализација. Токму религиозните чувства како заедничка карактеристика треба баш напротив, да ни` ја изразат емпатијата во однос на религиозните чувства и нивното повредување на другиот. Така мене ми изгледа логично барем.

Sedmica and omg92 like this.
  4. anina

anina Популарен член

Истата контрола се надевам дека ја имаш и ти само не под притисок на верата. Тоа се морални и етички ограничувања кои без разлика дали си верник и атеист ги почитуваш.

tessie likes this.
  5. Rama

Rama Форумски идол

Глупаво е да му ги отвораш очите на слеп човек, кој не сака да прогледа .. ќе прашате зошто ? се имам изјаснето дека со цело срце верувам во Господ, иако грешам, и не се придржувам во целост до Божјите начела, не го оправдувам грешењето, ама Човечки е да се греши, колку и да се стремиме да бидеме безгрешни и совршени не можеме, бидејќи тоа го може само ТОЈ , Господ Севишниот !!! Е сега да се надоврзам на првата мисла за тоа дека слепиот не може да прогледа , доволен доказ е гласањето на фемина, па видете бре луѓе околу 900 се изјасниле дека веруваат, замислете колку има само што не гласале ,а веруваат,бројката би била бесконечна :) Па овие атеистите претеруваат веќе мајке ми, се обидуваат со цела сила да разубедат дека не постои Господ, барем ние до толку не ги напнуваме во спротивното... се водат со некоја, сила , наука, технологија и незнам ти што,а од кој е таа наука или технологија овожможена? сигурно од Чарлс Дарвин или Никола Тесла , или Ајнштајн, или Мадона , Лејди Гага ...не е од Господ во никој случај!!! берете ум луѓенца :?::?:

Shortie likes this.
  6. elisabeta

elisabeta Популарен член

какосе две различни работи?ако знаш што навистина претставува бог дека не е човек со бела брада ке разбереш ,ама изгледа некои личности бираат да не се пробудат целиот свој живот, ај поздрав сега имам попаметни работи во животот да завршам него да му објаснувам на некој да сфати за бог што навистина значи па плус и на форум

7. omg92

omg92 Популарен член

Тебе не, али моето мислење е оформено од поголемиот дел од светот. Не размислуваат сите така. Некој ги гледа припадниците на туѓи религии како да се најголем непријател. Дури и на форумов имам сретнато такви.

tessie likes this.
  8. crimson

crimson Форумски идол

Поентата на форум е да се дискутира.
    Скроз е различно верување во Господ со верување во тоа дека таксистот има возачка. Толку е бизарна споредбата што не знам ни како да ти објаснам зошто му верувам на таксистот. И не му ни верувам на секој таксист, кога сме веќе на темата, се јавувам во проверени такси компании.

А ако гледаме веќе така, како веруваш на било кој човек?
    Тоа нема врска со верување во Бог.

BoneMachine and tessie like this.
  9. tessie

tessie Форумски идол

Точно. Што уште еднаш потврдува дека религијата е за грешниците. Сите различно ја практикуваме верата, кој правилно, кој погрешно, дали сите погрешно или сите правилно на свој начин, ќе дознаеме.

Sanjichka007 and omg92 like this.
  10. elisabeta

elisabeta Популарен член

нема врска затоа што не сваќаш ,ајде бе има возачка ок, од каде си сигирна дека нема да ти наштети ?имаш за тоа доказ? па секако дека има врска ти му веруваш на еден обичен човек кој незнаеш што ти мисли а не му веруваш на бог кој те сака

BoneMachine likes this.
  11. crimson

crimson Форумски идол

Да, затоа што е вработен во такси компанија.
    Ако се прашуваме вака за секој човек дали сака да ни наштети, треба дома да седиме цел живот, затоа што било кој човек може да ни наштети.

И каква врска има тоа со Господ?
    Еве јас им верувам на луѓето, ама се уште не верувам во Господ. :)

DorianGray likes this.
  12. Marick14

Marick14 Истакнат член

Јас само во Господ верувам. Во друг никој.

13. elisabeta

elisabeta Популарен член

Не можеш да сватиш и тоа е. Не беше работата да не му веруваме на никој како ти што свати , и ако не веруваш во бог ти не веруваш во љубов ,во среќа во мир е па тоа е бог ,ти навистина бог си го замислуваш како човек со бела брада во кој не веруваш

14. crimson

crimson Форумски идол

Не, не го замислувам Бог така.
    И прилично сум сигурна дека верувам во љубов, среќа и мир.

15. elisabeta

elisabeta Популарен член

е па тоа е бог ,од кај произлегува лубовта и среќата и мирот кој ги создаде нив ајде кажи?Или така си дојдоја од нигде никаде за ние да си бидеме среќни љубени и во мир туку така случајно.

Shortie likes this.
  16. calliope

calliope Популарен член

Како тогаш ќе ги објасниш војните, примирјата, љубовта, лутината и pretty much сите нагони/емоции од кои биле водени луѓето пред појавата на Христијанството?

17. elisabeta

elisabeta Популарен член

Па од почетокот на човештвото постои доброто и злото и тоа е вечна борба самите личности си бираат во што ке се навлечат .Злото е на земјава во која бог не прати да го шириме доброто тоа е нашата цел што сме тука

Shortie and tessie like this.
  18. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Во никој дел од текстот не се демантирам освен во тој каде што пишува дека дискусија не се води со "ме мрзи да пишувам"(жива вистина понекогаш навистина ме мрзи да пишувам). Не мислам никој да преобратам нити да заменам нечие мислење(освен некои), само си го искажувам тоа што ми лежи на срце.

Еве повторно ми се навираат солзи, солзи од смеење.

Овој пост ќе гледам да ми е последен, стварно ме мрзи да пишувам.

19. anina

anina Популарен член

Па после толку постови во темава. нормално е да те фати мрза. Не знам ни овај како си го напишал

BoneMachine likes this.
  20. blackpanter

blackpanter Популарен член

искрено порано верував во господ, но поради многуте работи кои ми се имаат случувано и сеуште се случуваат пестанав да верувам дека постои бог. :(