Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.993
    Аман, луѓе...Ниче е тоа погоре!
    Оправдано, штом делувам толку глупа да ми треба реферат, али ако најдеш време да напишеш, би сакала да прочитам. :)
    Не е финтата да се разубедуваме по форуми, и не знам зашто таков став се зазема веднаш, тоа едноставно се прашања за дискусија, за што и е еден форум, а дури на сите им враќаш „Чао, имам попаметна работа“, можеше да седнеш и да образложиш фино ко Теси што си пиша и никому ништо.
    Проблемот го гледате како атеистите (т.е. автоматски сатанисти му идат) да пробуваат да разубедат, само што муабетот не е дека на атеист (бар не на секој, има и штракнати) му пречи верба онолку колку што му пречи она „Непросветлен си ти, нема што да ти објаснувам“. Сфаќаме дека вербата затоа и се вика верба, ама постојат верници што буквално мозокот ќе ти го зачурат со познавање на религијата и постојат оние што од втерана стравопочит пребуквално го сфатиле тоа дека Бог гледа сѐ, па може мислат дека и на форум ги чита, и во зависност од бранењето, им спрема позлатено столче до него во рајот. :sweat:
    Додуша, тие се поинтересни за муабет некогаш. :lol:

На 702706, crimson и tessie им се допаѓа ова.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Gospod ne gi cita nasite postovi na forumot, tuku gi cita nasite misli.

3. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.993
    ...што значи сепак чита дури мислиме што да напишеме. :?:
    Кои гревови тогаш има запишано од темине за свекрви, мајки и прељуби... :worried:
    А неверниците ги чита или тие ко Магнето си имаат шлем т.е. череп во случајов, преку кој не може да пробие?

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Bog gi cita site misli na covekot imale slem ili nemale, Bog znae se. Dali si kazal, napisal ili pomislil, ako e grev ti se pise ko grev.

5. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Мислам дека е доста од спомнувањето на Божјото име на празно , џабе се докажуваме , и дозволуваме да го земаат напразно името на Господ овие со спротивно мислење и да го хулат ;) Се изјаснивме сите детално , и сега само им даваме пат на атеистиве да контраат со слики и едни исти муабети со потсмев да ги вртат !

Последна измена: 17 јануари 2015
    На tessie, daylight, elisabeta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. 702706

702706 Активен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2015
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    359
    Па за тоа служи форумот колку што знам...

На CameliaMiller, Psychen, BoneMachine и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Anon

Anon Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.789
    facepalming damage.png

Порано многу сакав да дебатирам на тема религија, зошто веројатно и јас самиот бев некаде измеѓу или можеби се плашев да пречекорам храбро преку линијата и да бидам отворен атеист и така, сакав да слушнам аргумент за и или против постоењето на бог/богови.

И... да, може да се каже после многу време изгубено по форуми, а и во живо сум сфатил дека нема фајде од муабети на оваа тема. Верниците никогаш нема да можат да дадат асален аргумент, а истовремено се алергични на логика. Зборам за мнозинството нормално.

По мене најголемата вистина на оваа тема е една стара изрека кажана уште во римско време:
    Религијата е вистинита за простата раја, лага за мудрите, а корисна за владетелите.

Драги атеисти, не можете да ги освестите оние што не сакаат да бидат освестени. Луѓето што не влегуваат во дебата со отворен ум, спремни да разгледуваат и да анализираат ставови само ви го губат времето.

Последна измена: 21 јануари 2015
    На CameliaMiller, DorianGray, crimson и 3 други им се допаѓа ова.
  8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    52.012
  9. Pepelaska25

Pepelaska25 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    Нека зборуаат, нека си ја олеснат душата бог е голем и ќе им прости на сите. Точно е тоа дека нетреба божјото име да се спомнува напразно, но ова е дебата и убаво е да се дискутира, па дури и еден од тие неверници да се покае и да поверува о бака ќе биде добро.
    Повеќето луге се плашат од бога па затоа велат дека еруваат, јас ги убедувам дека не треба да се плашат од бога, тој никого со сила не тера да поверува. Според мене подобро е да некој не верува во бога отколку да биде лажен верник.
    Ако веќе човек верува во бога треба да биде верник секој ден а не само на големите празници.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  10. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Spomnuvanjeto na imeto na Bog na forum se kosi so zapovedite, bez razlika dali go spomnuvaat vernicite na temava ili onie koi ne veruvaat.

Koe korisnichko ime go Bog koristi na femina me interesira....

11. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Вистинското кршење на Божјата заповед за напразно спомнување на Божјото име не е толку дискусијава на форумот (иако се согласувам дека е губење време) туку кога Неговото име се злоупотребува од страна на тнр. „христијански„ политичари и бизнисмени за нехристијански цели како што се, меѓу останатото, производство, продажба и употреба на оружје и војни.
    Се согласувам, но мислам дека би било попрецизно да се каже дека институционализираната религија и теологијата е таа која што е опиум за народот. На пр. учењето на Исус Христос и не е религија во таа смисла, туку чиста и здрава етика - на пр.познатото Исусово златно правило: „Што не сакаш да ти прават тебе, не им прави ниту ти на другите!„ и тн.

Како што велат некои американци: I'm spiritual, but not religious.

Последна измена: 26 јануари 2015
    На Anon и elisabeta им се допаѓа ова.
  12. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    religija e edno a vera e drugo nekoi ne pravat razlika na religiozni luge i vernici ,tuka ima golema razlika

13. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Или можеби термините треба да бидат: религија и духовност. Дури мислам и дека насловот на подфорумов би гтребало да гласи Религија&Духовност, делува посеопфатно.

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  14. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Професорот: Ученици дали постои Господ?
    Учениците: Да постои!
    Професорот: Може ли да го видите?
    Учениците: Не!
    Професорот: Може ли да го допрете?
    Учениците: Не!
    Професорот: Епа тогаш не постои Господ.
    Ученик: Се извинувам професоре, можете ли да го видете вашиот мозок?
    Професорот: Не!
    Ученикот: Можете ли да го допрете?
    Професорот: Не!
    Учениците: Па тогаш немате мозок!

На butterfly*, Betty*, viktorxD и 2 други им се допаѓа ова.
  15. ViktorijaG

ViktorijaG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2014
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    243
    Прочитав само дел од вашите постови, не сите. ДА, јас верувам во Бог. Нема да се правам светица или да објаснувам зошто, кој го интересира има каде да прочита, кој не и онака нема да верува. Само почитувајте туѓо мислење. Не е создаден форумов за исмејување, одговорете и толку...

На viktorxD, daylight, elisabeta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. be.positive

be.positive Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    146
    Зошто мислиш дека споменувањето на Бог на форум се коси со заповедите?

17. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
  18. shushu

shushu Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    71
    Трогателно чудо на гробот на старец Пајсиј

17 февруари 2015 лето Господово

Од свои дванаесет години страдав од демон. Животот ми стана мачеништво.
    По егзорцизмите кои ми ги читаа се чувствував како да ме имаа тепано.

Првата сабота од постот, во 1995та година, мојот духовник испланира да одиме на бдение во Суроти (женски манастир, посветен на „Свв. Јован Богослов и Арсениј Кападокиски“ кој го основа старец Пајсиј и каде се наоѓа неговиот гроб, н.з.).

Пред да тргнеме почувствував ѕверска борба во себе. Во текот на бдението воопшто не ми се спиеше. Бев седната во средината на храмот и околу мене монахињи. Кога заврши бдението, почнаа да пеат водосвет. Многу здивев. Ме однесоа да ги целивам моштите на свети Арсениј.

Беше прв пат, еве кажувам и се ежам, да почувствувам како горам телесно. На крајот се завртев и почнав да викам: ‘Пај... Пај...’ Игуменијата ме запраша: ‘Пајсиј?’, при што климнав со главата потврдно. Тогаш многу здивев, почнав да врескам, по што ме однесоа на гробот (на старец Пајсиј) и таму трипати извикав ‘Свет!’

Сакав да побегнам и се обидував, но ме фатија и со сила ме легнаа на гробот на старецот. Тогаш го видов старецот како се подига од половината нагоре како да се буди од сон, не како мртов. Беше потполно истиот со брада и со расо. Тоа беше прашање на секунди.

Со својата рака ме допре на челото и во истиот миг видов како излегува црн чад од мојата уста. Конечно се смирив, но телесната болка не ме напушти веднаш. Заспав и од болки се будев, велејќи ‘Многу ме боли.’

Но, во текот на четириесет дена чувствував една таква радост, што од радост плачев. Можеби беше премногу дрско тоа што реков: ‘Боже мој, и цел живот да се мачам како претходно, доволно ми е само уште еднаш да ја почувствувам, барем за една минута, истата таа радост’.“

Извор: Манастир Св.Јован Бигорски

Последна измена: 18 февруари 2015
    На Bogoeska B, Mama25, Orthophill и 2 други им се допаѓа ова.
  19. DimovskaSandra

DimovskaSandra Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    2
    Bi sakla d a znqm dali ateistite odat koi pravat dobro odat vo pekolit ilii vo raj?

20. Betty*

Betty* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    77
    Зошто сите викаат прво мора да го видам Бог па тогаш ќе поверувам...Па ако не постои Бог тогаш кој го создал светот ? Како сме настанале сите ние, сите планети на светов,ама баш се како настанало ?? Бог вели прво да поверуваме во него без да го видиме а потоа следуваат чудата ... Логично ако Бог се појави и сите ќе поверуваат во него,а него не му е тоа целта .Јас лично го искусив тоа чуство откако поверував во него дека тој е мој спасител и Господ мене почнаа чуда да ми се случуваат за кој што не ми се верува сеуште...Господ постои и тоа како,еден ден сите ќе застанеме пред неговиот престол и на секого ќе му биде судено според неговите гревови.Господ пак е добар и милостив и ни дава шанса на сите да се спасиме...

На Divergentt, tockaAa., Oscar Lady и 3 други им се допаѓа ова.