Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Не.

Ако почнам да разглабувам, нема да има крај.
    Родена сум во христијанско (не премногу) верничко семејство, дома никогаш не сме терале адети и не сме имале слава, не сме славеле имендени..
    Никогаш, ни како мала, не сум верувала, како пораснав сфатив и повеќе работи и уште толку сфатив дека е трагично да верувам во нешто непостоечко.

П.С.
    Ајнштајни,
    мозокот може да се допре.

Последна измена: 3 септември 2015
    На Tan4ence и kjukli им се допаѓа ова.
  2. ***nekoja***

***nekoja*** Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2015
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    873
    да..верувам целата надеж ми е свртена во господ тој е тој што ни помага во тешките моменти што ни дава сила за да издржеме се во животот или накратко....БЕЗ ГОСПОД СМЕ НИКОЈ И НИШТО:angel:

На Таа Сум, cresa-jagoda, koritsaki и 4 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Како бе вака размислуваш?
    Јас сум некој и нешто, и тоа многу некој и многу нешто.
    Дете сум на моите родители, сакана на мојот најмил, целиот свет во очите на моите миленици, сестра сум, колешка сум, внука сум, другарка сум, професионалец сум.
    Како тоа никој и ништо?

Мене ти си ми некој и нешто, а не те ни познавам, сограѓанка си ми, можеби колешка или клиентка. Човек си.
    Со самото тоа што си живо суштество си некој и нешто.
    Религијата е факултативен дел од битието.

На pupi.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ***nekoja***

Се зачлени на:
    2 август 2015
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    873
    greska se razbravme da sme nekoj i nesto isto i jas sum kerka sestra tetka..duri i na gospod vo ocite sme najskapocenoto nesto sto postoe sepak mislam deka JAS ne bi bila JAS BEZ BOG mozebi za nekoj e fakultativen del za nekoi nisto nme znaci no kaj mene licno verbata vo bog e na prvo mesto licno jas ne znam sto bi napravila bez pomosta na gospod...sekoj ima razlicen nacin na razmisluvanje a ova e moeto :)

На cresa-jagoda, koritsaki, ~disappointed~ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Абе не мора да бегате од дискусија со тоа ,,секој има свое мислење,,.
    Да сите имаме свое мислење, на форум сме да го дискутираме.

Убаво што си веруваш, тоа не го спорам.
    Само ете, барав начин да сфатам како вербата ти е поголем дел од битието, дури пред семејството? Децата, внуците?

На joy1, pupi.girl, calliope и 3 други им се допаѓа ова.
  6. ***nekoja***

Се зачлени на:
    2 август 2015
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    873
    можеби за тоа што вербата во бог ни даде прекрасна внука кога сите доктори потишаа дека сестра ми нема НИКОГАШ да бида мајка јас верував се молев и фала му на господ синоке станав тетка по втор пат а тоа направи уште поооовекее да верувам во чудата сто ги прави господ....

На Таа Сум, cresa-jagoda, koritsaki и 4 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Нека ви е живо и здраво малото :)

На baba Rada и ***nekoja*** им се допаѓа ова.
  8. ***nekoja***

Се зачлени на:
    2 август 2015
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    873
    фала @CameliaMiller господ нека ви дава се што ви душа сака :handshake:

На ~disappointed~ и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  9. TeamSkopje

TeamSkopje Нов член

Се зачлени на:
    31 август 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    14
    Жалам што проблемот е во генерациите на нашите родители,комунизам владеел а тука нема многу верба во бог...огромна е разликата на бабите и дедовците наши колку иделе во црква,знаеле адети празници отколку на нашите родители и затоа тие допринеле да си ја губиме вербата...додека разликата со муслиманиве е голема тие ги учат уште од мали децата да го читаат куранот..(Знам дека 80’% од нас ја немаат прочитано библијата) е тука е проблемот тука губиме.... Иначе да јас верувам многу во бог,како што он може да ги намести коцките никој друг ;)

На Rama, okcenzi, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  10. martina4

martina4 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    198
    Јас верувам во Господ но имам и пријатели кои не веруваат кои се атеисти и мене тоа не ми дава право да им се мешам или да се карам со нив едноставно религијата е слободна воља и секој има право да верува во тоа што сака,што се однесува до читањето на куранот на муслиманите и читање на библијата на православните со верата нема врска,што ако читаа од мали тоа не ги прави поголеми верници од тие што не читаат па половина од нив стануваат џихадисти ,самоубијци убиваат луѓе и што дека го читале куранот и цло време биле во џамија исто и со православните колку познавам што секогаш одат во црква,постат и читале од библијата ама што дека кога во душата им извираа злоба,завист и газаат се пред себе,читањето библија,куран одењето во црква и џамија не те прави поголем верник,верата ја носиш во душата правеќи добри дела кога ти е совеста мирна кога си исполнет со душевна мир и љубов,храмот е душата,вистината е слободата и Исус тоа го кажал дека човекот има слободна воља да верува,така да незнам зошто би го терала моето дете да чита библија едноставно би му ги објаснила вистинските вредности во животот би го исклучила од празните верувања на бабини и деветини од типот на баба рога,мочање под дрво самовили,тресење трошки навечер, капење за празници и еден куп да не набројувам глупости е во тоа не треба да верува а другото му е слободна воља.

11. Lefk

Lefk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    На пример?

12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.791
    Па на пример, јас досега неколку пати избегнав смрт. И мои блиски луѓе исто така. Во животов ми се случиле нешта кои едни со други се некако поврзани и во тоа дефинитивно нема случајност, тоа е дело на судбината а судбината ни е "средена" од Бог. И она дека порано или покасно секој ќе си го добие заслуженото, се остварило. Од мене е тоа, а имам и на Нет читано случки од многумина, како на пример за таа со јајцата што останале нескршени, не знам дали ја знаеш, ако има потреба ќе ја раскажам. Има и случаи кога светци се симнувале од небото и спасувале и им помагале на луѓе.

13. Lefk

Lefk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    Не значи дека одма бог те спасил, ја би рекол дека тоа е чиста случајност без разлика колку и да ти изгледа уверливо, среќа, настан кој завршил така од самата ситуација и подреденоста на околните работи и никој не го диктирал тоа.Сите останнати приказни кажувани од човек на човек не се ништо друго освен измислици ,легенди. И крај краева сепак треба разум, еве јас лично сум сонувал многу светци, дури и од други религии и што сеа? Како сум бил во џамии, оџи.. ама сепак знам дка тоа не ништо освен игра на умот и потсвеста додека повеќето одма го сваќаат како некакви ,,појави'' и пораки.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Секој од нас е различен и различно гледа на животот и на Бога, на никого никогаш не осудувам и не дискутирам, секој си има право да верува и да сака тоа што нему му одговара.

Лично јас верувам повеќе од се на Бога и на неговите зборови, на неговите чуда и Библијата.
    Голем верник сум и верувам во Бога со цело мое срце и душа.
    Се молам, постам и често одам в црква.
    Покајанието и запалента свеќа, оставениот дар и искрената молитва за мене значат премногу во животот, со сетоа тоа јас го наѓам мирот и спокојот и се чуствувам добро и убаво.

На Rama, cresa-jagoda, koritsaki и 4 други им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Океј, секој си има право да си верува во што сака, само се надевам дека си свесна за неколку работи.

1. Ако некого го фати слепо црево, доколку само се молиш, реално, нема шанси да преживее, без оглед на силината на молењето. Без операција, ќе си умре.
    2. Морам да си прашам... сопругот твој е твој господар?
    3. Дали живееш според библиски правила? Ама онака, искрено да одговориш, јас сум скоро сигурна дека не живееш, ама можеби и грешам.

Бидете сигурни дека колку и да се молите, носите зејтини, пешкири и хулахопки во црква, тоа нема да ви донесе ништо позитивно. Ако бре не се грижиш за здравјето, ќе си се разболеш, молел или не.
    Е сега, ако не сте свесни дека е малце настрано во 21 век кога на еден клик од вас е целото знаење на светот, да верувате дека баш вашиот Бог е вистинскиот, дека сте настанале од нечие калливо ребро, дека мажот ви е ultimate газда по дома, ако не учите (оти жените библиски не смеат да учат), не знам што да кажам. Ако ви е само за релаксација, океј, сите си имаме нешто за релаксирање, јас на пример сакам кога мачката ми преде на уво.

На jovanovska94 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Секој верник (разумен) е свесен дека молењето в црква од слепо црево не спасува меѓутоа постојат илјадници примери во кои вербата прави чуда. Изненеадена сум и би била изненадена уште повеќе доколку не сме свесни дека Библијата е СВЕТО ПИСМО и не е единствено свето писмо, меѓутоа различното толкување како на пример твоето за релацијата маж-жена, довело до различни секти, некои од нив прераснале во религии. Што се однесува до Библијата сите знаеме колку пати е редактирана, сите знаеме колку пати религијата е користена како едно моќно средство за манипулација со луѓето во нечија корист, што не значи дека вербата не треба да постои. И кога животот ќе те исправи пред огромен предизвик или проблем или загуба кому ќе му се обратиш кога ниеден човек не е во можност да смени ништо? Кому? на нетот? на комјутерот ???
    На Бога, вербата во Бога прави чуда, ВЕРУВАЈ И ЌЕ ТИ СЕ ПОМОГНЕ !!!

На cresa-jagoda, koritsaki и butterfly* им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Јас како живејам не треба воопшто да те интересира.
    И ќе те замолам да не ме цитираш и да не се ругаш со мојот пост како што пиша, а ти знаеш што си пишала и со што и како си споредила.
    Не сум должна да ти одговарам на твоите ниски прашања а ниту најмалку да ти се објаснувам тебе.
    Јас сум пишала мој став и мое верување, а притоа сум индиферентна на твоите верувања и никогаш нема да се симнам на ниво како тебе да убедувам и да бидам иронична како тебе, а уште помалку да ти поставувам прашања за твоите верувања бидејки не ме интересираат.

На cresa-jagoda, butterfly* и <3 pleza4e <3 им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Витамина, мене не ме интересира личноста Витамина како живее, Петра Петрова како живее. Од вернички аспект си прашав, ако ова ти е одговорот - океј, ќе сфатам дека немаш поима како да дискутираш за нешто што не ти чини.
    Не смеам да пишувам 2 поста еден под друг, вториот дел се однесува на сите верници од сите вероисповести, сигурна сум дека и тоа го сфати, ама ајде.

Ни мене Витаминке ич не ме интересира твојот личен живот, ама ако дискутираме, ајде де, ако не, не знам зошто постои воопшто можноста да реплицираш некому. Само овде изгледа форум е секој да си каже што сака, а другите само да лајкуваат, пази случајно некој да не се спротистави.

Ич не ми е гајле ако тебе не ти чини мојот начин на изразување, запазени ми се сите форумски правила, ако мислиш дека не си способна да одговориш и да дискутираш, твој избор.
    И како права рисјанка, треба да си го свртиш другиот образ. Јас вака, грешна, повеќе ви ја знам верата него вие самите. Страшно.

Во на пример кои случаеви, СО СИГУРНОСТ знаеш дека вербата направила "чудо"? Сфаќам да не знаеш нешто, ама не сфаќам да не ни пробаш да дознаеш. Вербата треба да постои, верувајте си во себе, во своите способности, зејтинот нема да ви помогне, како сакаш наречи го тоа. Имам загуби ехее, не се секирај, во една година тројца од блиско семејство ми починаа, сеуште не почнав да верувам во бајки. Немам потреба да се молам за да ми биде подобро, сама ќе направам да ми биде подобро.
    Не ја сфаќам потребата да се понижувам и молам, наместо да фатам "лопатата" и да си ја подобрам ситуацијата (ако ти умрел близок, молбата нема да го врати, ама ако свесно знаеш дека и смртта е дел од животот, полесно ќе се помириш - што не значи дека нема да ти недостига личноста, ама нема ни ти да очајуваш и црнини да носиш и врагови).

Ете до сега се немам молено, и глеј ти ЧУДО!! Супер ми е животот, со сите неубави и убави работи во него.

Последна измена: 23 септември 2015
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Камелија можеш да мислиш што сакаш, твое лично право е тоа.
    Не планирам ниту да дискутирам ниту да се докажувам, па каква ли ја год била според тебе.
    Изјаснив мое верување за прашањето на темата а твоите под прашања не би сакала да ги дискутирам од проста причина што разбирам и сваќам дека секој има свој став и свое верување.

На butterfly* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    И јас сфаќам дека имаш свој став, кој јас го критикувам затоа што сме на форум.
    Тоа е смислата на форумот, не да си се бендисуваме меѓусебно. Или нешто не ти е јасно околу неговата поента.

Смешно ви е бегањево од дискусија ,,јас така си мислам,,. Страшна работа ако ти така си мислиш, сите нешто си мислат. Обиди се да го аргументираш тоа што си го мислиш, освен ако не си пишуваш онака, во дневник, само за себе.