Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Veruvam.....so radost kazuvam deka sum pravoslavka.
    Toa sepak ne me pravi podobra od onie koi ne veruvaat,niti duhovnata opredelba treba da bide most ili granica za ljubov medju ludjeto.
    Gospod se projavuva vo secij zivot,samo ne sekogas e prepoznaen....dlaboko sum sigurna deka e taka :)
    Osobeno onie koi diskutiraat na ovoj podforum,bez ogled od koja duhovna pozicija,veruvam deka go pronasle ili go baraat,svesno ili ne.

Imam potreba tokmu denes,vo prviot den od Bozikniot post da napisam deka nitu site vernici se sovrseni i bezgresni,nitu pak onie koi ne veruvaat se nuzno izgubeni i gresni.
    Cudni se i malku poznati patekite Boziji,no so Bozja pregratka mnogu polesno se odi.:)

На meckicka и A-j-a им се допаѓа ова.
  2. Готичарка

Готичарка Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    69
    Дали верувам во Бог? Често ми го поставуваат ова прашање и секогаш имам ист одговор: не верувам во Бог бидејќи не постои никаков научен доказ за неговото постоење.

На sjdgo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Готичарка

Готичарка Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    69
  4. bebuf17

bebuf17 Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    445
    Верувам во Господ, само во црква и во поп не верувам

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Capricorn96

Capricorn96 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2014
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    407
    Многу верувам, чувствувам дека Господ секогаш ме штити и ми помага и кога ми било најлошо и многу сум благодарна за тоа. И мислам дека верата и науката не одат заедно, или веруваш во Господ или во науката.

На soffce, Danchy и meckicka им се допаѓа ова.
  6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.789
    И јас мислев така, или Господ или науката, но наука е широк поим. Едни научници велат не постои, други велат постои и имаат докази, секако. Па сега, на кои ќе веруваш... :)

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  7. melnicanecot

melnicanecot Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    787
    Да, ВЕРУВАМ

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  8. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.210
    Кликни на линков: Научни аргументи за Божјото постоење

@Capricorn96 исто и ти погледни го линкот. А еве ти тебе и уште еден линк: Науката и Вербата

Последна измена: 3 јануари 2017
    На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Capricorn96

Capricorn96 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2014
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    407
    Науката вели дека човекот настанал од човеколик мајмун, а верата дека Господ го создал човекот, на тоа мислев. Или веруваш дека Господ те создал како човек или дека си се развил од мајмун, тоа сакав да кажам. Јас лично верувам во Господ и не барам научни докази за неговото постоење, едноставно верувам. Не можам да тагнам па морав да ве цитирам :)

10. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.210
    Можеш ли да ја цитираш науката каде го вели тоа? :) Поентата ми е дека не постои нешто такво како „портпарол на науката“. Едни научници веруваат дека човекот настанал од човеколик мајмун (од алката што не постои), а други научници велат дека Господ го создал човекот. Ако многу те интересира, истражи ги двете гледишта и сама донеси си заклучок. Ти стојам на располагање за научна литература која го подржува гледиштето дека Господ го создал човекот, како и се друго во Универзумот.
    И воопшто не е важно кои научници се мнозинство, бидејќи во науката работите не одат со гласање. Едно време мнозинството научници веруваа дека Земјата е рамна плоча и дека се се врти околу неа, дека атомот е неделив, дека просторот е изотропен, дека постои етер итн. Денес никој научник не верува во тоа.

Последна измена: 3 јануари 2017
    На crimson и Capricorn96 им се допаѓа ова.
  11. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
  12. Summerlove@2016

Summerlove@2016 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2017
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    310
    И јас верувам.:angel::)

13. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.117
    Мислам дека треба да има опција да се промени одговорот на анкетата во темава.

На daylight, eloves, Bender Rodriguez и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Bescheiden

Bescheiden Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2012
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    193
    Јас како дете верував во господ, најверојатно под влијание на околина, семејство... Наметнато.
    Сега веќе не. Не дека сум нешто огорчена или разочарана, ниту имам его-проблеми (во смисол - додека не видам, не верувам, никој нема да ме прави глупав) едноставно common sense ми е дека не постои господ. Верувам во наука. Можеби религијата за мене има превисоки стандарди, за да ги исполнам. Целиот концепт околку Господ, никогаш не ми правел смисла. Религијата била измислена за контрола на луѓето. И ден денес е вака. За мене дека тоа дека жената била створена од реброто на не знам кој, мислам, и Хари Потер е подобра фантазија.

Факт: Скандинавските држави имаат најголем број атеисти, а се и прогласени за нации кај што луѓето се најсреќни.
    А и онака ако приметите, колку поразвиена е една држава, и богата, толку луѓето се помали верници. Така гледано, нормално дека на балканот има мн верници хахах :) Сиромашен, мизерен народ, конзервативни луѓе... мора во нешто да верува, да се надева, да бара спас, да си даде објаснување... Чиста психологија.
    Претходен пат по толку години влегов во црква, и не знам... се згрозив од тоа да гледам несреќни луѓе, не наоѓаат решение на работите, што и да е, нема кај да се свртат - па ај кај Господ спас ќе бараме. Зошто воопшто мораш да веруваш во нешто повеќе од тебе, од нестабилност е тоа? Од што? Не си си доволен себе си? Па ајде ќе си смислиш дека постои виша сила, што ќе биде со тебе и до тебе, во добро и лошо. АЛО БРЕ. (facepalm)
    Толку ти е гаден животот тука, па мораш да го осигураш оној задгробниот? Самата идеја за рај и пекол е апсурдна.

Настрана од ова, има верување дека сепак верниците ќе преовладуваат за неколку години од сега, дека повеќе се парат дечките. :)

Последна измена: 21 јануари 2017
    На Gosh, Zlatna12345, Bender Rodriguez и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    PicsArt_01-21-04.56.41.jpg
    Така? :lol:

На Gosh, Someonespecial и Lella им се допаѓа ова.
  16. Bescheiden

Bescheiden Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2012
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    193
    Ти сминувам капа за напишаново!!! :clap::clap::clap:

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.117
    На Bender Rodriguez, Someonespecial и Ketchup им се допаѓа ова.
  18. Згодно Момче

Згодно Момче Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    867
    Допаѓања:
    4.979
    Да верувам во Господ, христијан сум, одам во црква, се молам пред икони Мајка Богородица, Исус Христос, еве за десет дена ми е именден, НО не верувам на попови, поготво нашиве.
    Јас лично пред 2 години на семафор кај Соборна Црква чекајќи со колата до мене имаше џип Land Rover LR4 кога свртив поглед внатре беа 2 попа и еден позади едниот опуштен како мафијаш со мобилен Iphone 6s ... мислам со кое право се лукзуризаат така, тој џип чини 485 илјади евра!! Толку сиромашни луѓе има со 40 денари на ден, гладни деца кои ни леб да си дозволат купуваат бајат леб...
    Вистинските попови НЕ смеат И НЕ СЕ материјалисти, одат во сиромашните семејства ги посетуваат им помагаат материјално или со прехрабени продукти.

На realGirl, biGirl, ♡BuBaLe♡ и 5 други им се допаѓа ова.
  19. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Искрено порано можеби можев да се сместам во втората опција но повеќе не. Веќе и ретко го спомнувам зборот Бог, моли и слично и најчесто ги заменувам со зборот надеж. Не сум била религиозна, а сега веќе и не верувам во постоењето на Господ.

На Lella, Bescheiden и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  20. Incule

Incule Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    297
    Да секако