Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во Господ?

Дискусија во 'Религија' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1.486 глас(а)
    75,8%
  2. Не сум сигурна

170 глас(а)
    8,7%
  3. Не, не верувам

305 глас(а)
    15,6%
  1. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.279
    Допаѓања:
    9.105
    За перење пари и вршење тешки криминали !

На candy.cane, daylight и WildMk им се допаѓа ова.
  2. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Какви тешки криминали човече иди у црква слободно никој не те тера со сила пари да оставаш на икони или да купуваш свеќи. Не сте свесни што пишувате мајке ми. Комплексаши до немајкаде. Никој не ве тера ниту во Бога да верувате ниту во црква да идете. Остајте народот на раат да прави што сака не е ваш бизнис тоа.

На SummerGirl12, Rama, worrieddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.279
    Допаѓања:
    9.105
    Јас зборувам од тоа што сум го гледала и слушала, имам гледано емисии кај што сами попови кажуваат што се случувало во црквата беше негде околу 90ти и раните 00ти и тоа баш на балканот. Тргувале со луѓе, проституција, оружје, злато, дрога и нафта самиот владика од нив барал да му наоѓаат малолетнички и малолетноци и сите тие што се таму над владиката незнам ни како се викаат не е важно биле известени за тоа и сите соработувале и за шверцот им било многу лесно бидејќи нели свештено лице никој не се сомнева. А пример кога одиш во црква и да не сакаш да оставиш пари, за се се плаќа они сами имаат ценовник.
    И јас никаде не спомнав и не реков некој да не прави како што сака, секој како смета дека треба да прави и верува негово си е.

4. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Ти како верник во натприродното, од каде знаеш дека моќта не им е дадена од виша сила, ајде, пробај стекни се со она кое ним така лесно им доаѓа :), исто како од небо да им паднало.

Ти негодуваше околу коментарите на темава, а никој на темата не напиша дека верува во Господ затоа што така му рекол попот.

Дискусијата е отворена и за будистите, ако се појави некој будист, никој нема право да го избрка. :)

5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    -Затоа што е Семоќен и Сеприсутен, не му требаат портпароли.
    -Не мора да речат дека е така. Гарантирам, дека не се ни свесни дека е.
    -Секако, само што нема на форумов Будисти, па од една страна кога се гледаат работите, не можеш да ја видиш 'целата слика'.

И така..

6. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    @daylight, велиш Бог не ги испратил нашите души овде, кој го создал човекот тогаш според твоето убедување? Можеби си пишувал некаде низ форумот, ама не сум сретнала. Инаку, браво, на се имаш одговор :) Претпоставував дека во таа насока ќе одиш, дека причината пораи која многу од душите се незадоволни е затоа што недоволно свесни самите го избирале својот пат на земјата, ама не сум согласна, мислам дека е непотребно наметнување вина на поединецот за нешто врз кое нема контрола.

И ти самата преземаш од христијанските толкувања. Од каде знаеш дека е бог семоќен и сеприсутен, или дека дека не го одобрува животниот стил на поповите?
    На толку страдања и несреќи по светот, од каде знаеш дека Бог е беневолентен? Затоа што Библијата така вика?

7. rolulika

rolulika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2018
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    622
    dali se veruva vo gospod?
    edno e vera, drugo verska institucija, gospod neshto treto.
    ke vidime site na krajot.
    jas smetam deka ne treba da ne se veruva odnosno da se iskluchuva odnapred.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Оти е природни закони за мене Бог.
    Оти нема беновалентност во природните закони. Или ако ја има, е само 'природна појава', како и 'злото' што е.
    Немаат конкретна 'цел'.
    Секој и ниеден исход е можен... Симултано ...:l:

На Snowflake97 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    4.253
    Човекот и материјалниот космос не се директна Божја творба.

Тие се последица на постепеното отпаѓање на дел од духовните битија од Бога и Неговото Царство (духовниот космос) преку желбата да се стане Бог-Пра-изворот. Меѓутоа тоа било и е невозможно, но бидејќи Бог духовните битија ги создал слободни Тој им дозволил да се опробаат во своите намери.

Како се засенчувале духовните битија при падот и станувале души, така околу нив се создавале сè покрути и покрути енергетски обвивки - кои постепено низ бројни милениуми не станале потполно материјални тела кај кои по комплетирање на половите органи станале способни полово да се размножуваат и на тој начин овозможат побрза и поголема расположивост со материјални тела за бестелесните души.

Како прогресирале тие збиднувања, така духовната свест на отпаднатите битија се стеснувала и постепено сè повеќе бледеело сеќавањето на изворната Татковина, зошто заминале и кон каде тргнале. Со тек на време поради тоа настанале верувањата во богови и предодредени судбини, митови и легенди...

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Чие верување е ова?
    Интересно..
    Твоја е замислава, или постои како религија?

11. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    4.253
    Делумно за овие работи во минатото знаеле Богомилите во Македонија (и Балканот), како и други духовни визионери и мистици.

Работите кои ги изнесов се базираат врз откровенијата примени од духовно-божествениот свет преку пророкот за денешницата во духовната заедница Универзален живот .

На sjdgo и WildMk им се допаѓа ова.
  12. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Секој има право на свое мислење. Но, природните закони и природните појави се природни закони и природни појави. Ако одиме по твое, Бог е секаде, и јас сум Бог и ти си Бог, се е Бог и сите се Бог...

Па ние сме биле ептен моќни, самите сме го создале светот пред многу милениуми, којзнае што ќе направиме после уште толку милениуми... шо ќе ни е Бог ко така.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Скроз ме сфати... за се' :hug:

:D

14. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    4.253
    Сме биле - минато свршено време.
    На крајот од таа тажна своеволно изрежирана претстава, секој ќе сфати дека вон Бога нема трајна среќа и спокој. Повторно ќе се соочиме со себе си и својата изворна природа и ќе се вратиме кај Бога.

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Па да. Ти го мислиш истото што и атеистите, со една разлика што природата ја дефинираш како „Господ“.

Глаголската форма е во функција на прекажување на твоите зборови. Многу добро го разбра значењето на напишаното.

Докажи. На толку реинкарнации за кои имаш пишувано, досега белки ќе сфатевме каде е поубаво и дека тука не чини. :) Ама не ќе да е до нас.

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Агностик. Може има, само јас не знам.

17. Catnight

Catnight Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2016
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    724
    Одговорот не е ниту не ниту да. Не верувам во она што сите веруваат, одење во црква, давање пари, божем Господ ќе ти помогнал ако запалиш свеќа за здравје и останато. Верувам во него како статуета на доброто, на љубовта, на праведноста. Пред некој ден бев на предавање за „Мојот сакан болесник“ - Штип, жената културно и убаво кажа дека Господ постои, и дека Господ треба во лицето на блискиот да го видиме, за да можеме да приметиме што и каков е, нормално, ако некој не е добар, не е добар, игнорираш и толку, но оние добрите, оние што се секогаш околу нас, нив треба да им ја даваме онаа љубов, она внимание што „Господ нас ни го дава“. И така, секој ден, навечер, застанувам на прозор и се заблагодарувам на него, што секој ден ми дава снага, и желба за живот, што сеуште не сум оставена на цедило, и сум благодарна што постои во мене, како човек што е добар, исполнет со љубов, опростува премногу, итн.
    Не знам дали сум атеист, но знам и дека не сум верник.

На baba Rada и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  18. ciudad_juarez

ciudad_juarez Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2016
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    185
    Na gospod imam da mu kazam. Fala za roditelite sto mi gi zede zosto na tolku kriminalcista i hostapleri i gnidi mojte roditeli ti smetaa, fala sto mi dade mizerni rodnini, fala sto se rodiv vo makedonija koga nekoj se rodi vo svajcarija, fala sto sum siromasen i ponizen, fala sto ne mi se isplaka trudot, fala ti za nisto. Imam slusnato deka samoubistvoto e navreda protiv boga mozi edinstvenoto nesto sto mi ostanuva ama ce pocekam eden-dva meseci kako sto si vetiv letoska.

19. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    39.606
    Читајќи ги религискиве теми по форумов дојдов до заклучок дека на човекот како суштество му е далеку полесно да верува во кажан збор, отколку да анализира, истражува, експрериментира, да бара одговори. Интересно како мнозинството е склоно да верува во приказна стара 2000 години, отколку на денешните спознавања и откритија ( колку и да се минорни ), а во исто време припадници од нив чекаат термин за МР, посегнуваат по антибиотици, инекции и слични 'чудесии ' кои припаѓаат на денешницата, а не им иде у глава дека со тоа уствари го потиснуваат основниот темел на нивната религија - божјата воља.

На Someonespecial, Briar Rose и KateKane им се допаѓа ова.
  20. afrodita94

afrodita94 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    531

Погледнете го филмов, базиран на вистинска приказна за еден атеист новинар, кој започнува да истражува и има за цел да докаже дека христијанството е лажно но на крај самиот станува верник.

На EvAngelos и Snowflake97 им се допаѓа ова.