1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во магии?

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од marijasweet, 9 декември 2009.

1. billyy

billyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    15
    кратко и јасно НЕ

2. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Не верувам. Сум немала искуство со такви работи и невкусни ми се приказни од типот „Му напраиле магија...и по 2 дена му се скршила ногата“ -као демек од магијата тоа се случило...Сите од магии кршат нозе, умираат, губат имот, семејство, работа, се разболуваат...Не верувам.

3. wolf4e

wolf4e Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.894
    Bерувам и не верувам.
    Bерувам дека постои такви злобни работи,и секако злобни луге кои го прават,сум видела и доживеала такви работи,но не се темелам на тоа дека ако колата ми се расипа,ја шинав раката дека тоа е направено од магија,баба ми верува дека ако се скарам со неа,дека некој на зарек ме фатил или ми потурил нешто |(
    Eте има и такви,кои премногу веруваат

На Delfina980 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sweet25

sweet25 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    318
    Никогаш не сум верувала многу , дури сметав дека се тоа глупости ама последниве месеци се подзамислив. Зашто кога со бившиот ми маж почнав врска, дознав по некој месец за неговата бивша што му е комшика дека идела со тетка и кај некој оџа да прави магии :^) . Јас не верував и не се замарав, ама по некое ( подолго) време многу се измени сега мојот бивши маж, беше како луд на моменти, страдав за ништо, а потоа кога ќе му поминеше ми се колнеше дека тој не е таков, дека не знае зошто бил суров и дека сигурно некој му направил магија. Значи тој не знаеше тоа за бившата негова, за така да се вади. Но јас не верував во магии и бев сигурна дека сам си полудува и после ми се правда :^) . Откако го оставив, а не бевме уште разведени, (тој ме убедуваше да се смириме) едно утро кога идев накај продавница на раскрсницата што е на мојата улица ( мала споредна)имаше леб погача , каква што кршеа на мојата свадба дома , ставена беше на сред расрсницата скршена и разделена на четири дела , а комшии што беа тргнати од суеверие вртеа назад по друга улица да поминат. И денес не ми е јасно што беше финтата со таа погача, ама сега откако се разведов со мм гледам дека сеа е друг или се преправа :?:
    како и да е, со таа почна и да контактира, иако не е со неа, а порано ја мразеше, јас од време на време како да се мрднувам. Пред некој ден доле во двор кај мојата соба под прозор имасе фрлено некое ѓубре. Се замислив, не знам дали треба да верувам и да проверувам зашто не ми иде баш како што сакам во животот, тоа што ми беше најважно ( семејството )ми се сруши, се откажав јас зашто беше пеколно , но ако дознам дека друг влијаел на тоа ќе го уништам .. Си мислам дека тие што гледаат се само преваранти за пари па затоа не сум отишла, а можеби треба ?

5. Special.Someone

Special.Someone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2011
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    635
  6. mamita

mamita Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    176
    Дефинитивно не верувам

7. papilona

papilona Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    143
    Виканството никако не е постаро од Христијанството. Баш напротив тоа е религиозно учење создадено во почеток на 20 век од еден егзибиционист Џералд Гарднер (обичен човек)кој своите верувања ги срочил во едно учење засновано на чист окултизам (кој што спаѓа и алхемија, астрологија, магија, жртвување нели?) паганизам и магиски принципи. Сефора не прави забуни Виканството е дуотеистичка религија, а не политеистичка. Вие верувате во два бога (тројаната Божица и Рогатиот Бог). Вашиот симбол е пентаграмот. Вашите религиски ритуали дел се магија. Е сега магијата е една (колку и ти да ја правдаш дали е црна и бела) се заснова на дисбаланс на природните сили. Можеби можеш да влијаеш на текот на нештата и да си оправдуваш дека тоа е за добро. Енергијата мора да се врати назад во баланс, како што делуваат сите природни законитости, а тоа ТИ не го можеш ниту имаш сила да влијаеш позитивно, не си креатор на гравитацијата, на магнетизмот, на силата што ги тера дрвата да растат. Колку побргу го разбереш тоа толку подобро за тебе и престани да се занимаваш со магии и слични ритуали, тоа сепак не е играчка. Затоа точно дека одредени принципи на вашето учење се засноваат на прастари паганси ритуали, но тоа не значи дека твојата религија е прастара. Во почетокот на 20 век се појавија најмногу секти, култови и пагански учења како одраз на светската криза во Европа и Америка. Не е лошо да си ги ревидираш размислувањата.
    Поздрав.

8. Makide

Makide Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    325
    Dali moze nekoj koj bil kaj Dusko od Veles da mi ja kaze adresata kade zivee imam zakazano ve molam itno eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

9. edno.devojce

edno.devojce Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    7
    ostanav bev zborovi koa vcera moite najdoa "nesto" nameneto za mene bidejki od dvete strani ja ima mojata bukva od imeto..luge ako vi se veruva se mi e naopaku veke odamna ne iskacam od doma, nemam sreka vo ljubovta (na site im bese cudno zaso sum ubava fina dobra licnost, a nemam decko) pocna i ucenjeto da bide zanikade pomisluvav i da se samoubijam a za sto? ni samata si nemam objasnuvanje i uste sedam doma..posle citanje na komentarive ke gledam da go frlam cudovo vo voda i ke idam vo crkva..moite se poprskaa vednas so krstena vodicka se nadevam deka Gospod ke mi pomogne ps.temava ne bi ja otvorila za nisto na svetov ako ne mi se slucese ova. Samo se cudam koj moze toa da go napravi, premnogu sum dobra za nekoj da me mrazi. Gospod da ne cuva od vakvi raboti samo TOA!

На Vjetarsplanine му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sanjickar

sanjickar Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    39
    Не...не верувам !

11. Sephora

Sephora Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    4.481
    Паганството е постаро од христијанството. Неопаганството е продолжение на ова и токму Вика е мислам дека една од водечките религии. Знам кој ја основал, ја познавам историјата на својата религија. Виканството не е дуотеистичка религија затоа што постојат гранки на кои се разложува. Имаш конкретни не знам, одреди каде се почитува само тројната Божица, односно земјата па тоа не ја прави монотеистичка. Дајанска, Гарднерова, Словенска, ехее...Религиските ритуали точно, магии. Како што не знам христијаните се молат пред икони, магијата е обред преку кои ни се молиме за посакуваното нешто. Мислам дека си се помешала малку, овие магии кои да речеме се нашите молби се буквално од типот не знам, Божице помогни ми побрзо да помине немиров, пример. Само тоа го претставуваш преку песна, со пеење итн, да не појаснувам.

На xoxolea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. vivadani

vivadani Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
    Не неверувам,постои само бог и божја сила а магии?????????? не никако,тоа е само одраз на нечива лукавост и болен ум за да може да си поигрува со човечката мака....ајде нека се јави некој што видел аир од маѓии или зло??? човечката глупост и расипаност едноставно немаат крај.........се е по психата и ништо друго....

На avita му/ѝ се допаѓа ова.
  13. avita

avita Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    31
    бас така .. само јас науцив д амолцам.. пред луге сто веруваат во такви работи.. едноставно не им се докаЖува.. инаку магиите како магии постојат.. сто ги викаат оние црни магии.. ама тоа е само слусано за нив .. и црквата таа магија ја има прифатено а не овде на секој Чекор магии правиле оние овие.. оваа бајала она уроцувала па дај те бре луге освестете се малку.. искрено од сто има многу такви .. кога видам мало дете страх мее да си играм со негоо.. да го закацкам колку и да сакам бидејки мајката моЖеби верува во паганствоо.. и кога ке заминам ке реЧе уф детето ми плаЧе .. го уроЧила аххахаха :rofl:

На vanessa.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Скептик сум кога станува збор за верување во магии и други натприродни работи.Но мајка ми ми има раскажувано како отишла кај некој човек кој бил исцелител или така нешто и тој и погодил многу работи и и кажал дека некој навистина и има направено магија.Дури и кажал и каде да го бара предметот со кој можела да се прекине магијата.Но мама не го нашла.
    Не знам,на мене никако не ми се верува дека постојат такви работи.Или не сакам да верувам,како и да е.

На vanessa.k му/ѝ се допаѓа ова.
  15. vanessa.k

vanessa.k Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    15
    Јас не верував и сеуште мислам дека не верувам..но мојата другарка почна да се опседнува со вампири што најде многу интересни работи за нив што не ги знаевме порано.Таа почна да мисли дека е вампир и тоа ме плаши..Но сепак не верувам во ништо додека не го видам со свои очи.

16. subin

subin Активен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    здраво девојки
    слушнав во Виница имало гледарица била турска циганка и била многу прочуена , ако некоја од вас знае и ако сака нека ми го пиши во порака нејзиниот тел број или пак нека ми пиши нејзина адреса ве молам итно ми е
    ви благодарам однапред поздрав

17. sweety923

sweety923 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    2
    Ве молам ако некој има бр.или адреса и мене нека ми ги пише мн.ми треба :(

18. moromo

moromo Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    izvini!!!! dali moze da mi kazes kako se vika i kade zivee, zenata so ikonite i toj od prilep odzata ,ti plagodaram odnapret pozz

19. moromo

moromo Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    izvini!!!! dali moze da mi kazes kako se vika i kade zivee, zenata so ikonite i toj od prilep odzata ,ti plagodaram odnapret pozz

20. dete22

dete22 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2011
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    marija i mene me interesira istoto mozes da ostavis kontakt