1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во магии?

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од marijasweet, 9 декември 2009.

1. lepa.milena

lepa.milena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2011
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    161
    Пред неколку години, прва братучеда на татко ми дојде со семејството од Скопје и цел ден го поминавме заедно и дури на вечер си заминаа. Пред да си одат, таа рече да оди до капатило да се смени, оти демек имала добиено циклус. Кога си заминува, влегуваме со мајка ми и гледаме цел капак од шолјата, и цела канта и позади шолјата цела област испрскани со крв. Тоа не може да биде крв од циклус, така насекаде со крв и на секаде ситно точки крв. Тоа ни го направи сигурно поради наследство од почината тетка на татко ми, која немала свое семејство поколение.
    И после се сетив што велеше една моја прабаба за овие работи. Се мешала крв од куче и маче за таква да била и слогата во семејството, па в капатило, оти нели капатилото никогаш не се осветува кога се осветува куќата и затоа и таму не се попрскува со крстена вода, туку требало такви работи да се попрскаат со вода и сол.
    Имав случај кога на другарка комшивка во основно училиште седмо или осмо одделение, и го давав учебникот по математика, оти таа демек немала, и ајде да напише домашна, па уште и тетратка и давав да препише, оти беше слаба ученичка. Инаку, математиката не ја враќаше баш на време, и не баш најуредно. Кога после некое извесно подолго време слушам, ми ја носела книгата некаде на воденица, а тоа го дознав од сигурни извори, и то демек значело да ми одело учењето само удолу. Значи било џабе што сум и помагала, па дури дома кај мене идеше и со саати и помагав за учењето, за на крај таа да зборува работи за мене што врска немаат, па еднаш се обиде и да ме скара со цел клас, ама после извесно време и класот ми се извини, па проба да ме замери со наставниците итн, да не одам офф топик.
    Важно, кој што прави такви работи, на крај не дупло, туку тридупло му се враќа.
    Дури и мојата покојна баба правеше слични работи. Ни ја даде нејзината машуна за шиење за јас да сум си шиела мајка ми да ме учи, оти демек така и стоела машината дома, а таа не знаела да шие. Во машината најдовме неколку чудни работи, за кои и не сум сигурна што симболизираат. Најдовме отворен катанец и мајка ми ја прашува баба ми од каде катанецот, мислејќи дека можеби и е потребен да не го има заборавено, ама баба ми се налути и одма на татко ми се пожали. И добро, мајка ми го затворила катанецот и татко ми го фрлил некаде, и после неколку дена, умира баба ми. А да напоменам, таа и така беше посесивна за татко ми, дури на мајка ми и имаше речено дека и го зела синот. Најдов после некое време и мало клопченце со конец и една восочна црковна свеќа.
    Не знам што симболика имаат, едино за катанецот имам слушнато дека кога го затворала девојка покрај момче кое поминува покрај неа, ќе се заљубело и ќе било со девојката се додека некој не го отвори катанецот.
    Имам читано и слушнато и за други гадни типови на магии. На пример, жената ќе му сварела кафе на мажот и ќе му капнела некоја капка од нејзината менструална крв и демек мажот ќе бил само со неа и приврзан до толку што за се ќе ја слушал. Друго, со лилјаци/слепи глувци, им се отсекувале крилјата и едно крило му се ставало во џебот на палтото на мажот, или мак се ронело мислам то крилото и се ставало дали во јадење или пиење не знам, и демек мажот слепо ќе ја слушал и слепо ќе и верувал и ќе бил само на нејзина страна. Имам слушнато и декасе наоќале новородени мачиња и се капеле, и со таа вода што се капеле мачињата, се давала не знам како или се ставала во нешто за пиење. Земаат прстени од мртваци и преку него девојката го гледала тој што го сака и демек тој ќе бил со неа.
    Што се нема да се чуе и види. Не ми е до толку ако ми е магија правена, туку лошата намера и непочитта.

На Zorica59, PeaceLoveBasketball и Majuv4ence13 им се допаѓа ова.
  2. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    5.065
    а како го најде спсот?пиши ни да знаеме а воедно и на девојкава мајувченце да и помогнеш.

мајувченце сите тие овенати цвекиња одма да и ги фрлиш а ако не дава земјата попрскаја со света вода ..појди во црква и разговарај со некое свештено лице..и крај краева најди некој во битола кој растура магии... :!:

3. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    Не бе срце,таа не дава да се доближиме до цвекињата,затоа се сомневам дека има нешто и таму.Верувај,мислам дека додека Господ е со нас никој ништо не ни може па дури ни таа,се се враќа се се плаќа.Мајка ми зборуваше со поп,тој рече да не одиме ни по врачари ни такви бајачки оти тие се само за пари.Секоја вечер се молиме,цела децка ми е со икони дури и кога спијам малата икона ми е под перница.А женава е сто посто шизната не ја сметам за баба..Како може ова на роден син да му го прави?????Најмногу ме интересира што значи тоа што го најдовме кај неа вчера стиропор целиот со игли,две бубачки една до една заврзани со конец,продолжен конец а на конецот ланче црно како ружа со некој знак на него..А јас глупава го фатив со голи раце и ја викам мајками таа го виде и вели дај во шољата да го фрлиме го фрливме пуштивме вода и не сакаше потоа со пинцета го зедовме со нож го разделивме ама мајка ми несакајки кога ја фаќаше едната игла се боцна и јас одма со ракија и ја намачкав ракија..Денес отиде да го фрли.Решивме ако наоѓаме да и ги уништуваме ама да нема кавги нема да спомнуваме ништо,оти татко ми нема нас да ни верува.Таа правела магии од пред да се родам јас па се до сега..А во тоа и ќерка и и помага дури од Србија.Таквите луѓе нема никогаш да се сменат и кога ќе умира ќе се мачи ко змија ќе се влечка :devil: :devil: :punch: :punch:

4. Alesii

Alesii Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    841
    леле срцка колку ми е криво..каква баба е таа,што не размислува за внука и како ќе и биде недај боже ако се разведат твоите..и каква мајка е таа..ако знае дека син и сака некоја таа да му ја одзима среќата..таа жена без навреда срце е за во лудница...
    А дали вие живеете заедно со неа..?ако живеете заедно закључувајте се додека спиете не дај боже нешто да сака да и направи на мајка ти ..или ако имаш баба од на мајка ти страна идете таму...како и да е побитен е животот на мајка ти него да живеете таму сите петорица(како што спомна ти рече дека имаш сестра)...мислам дека нема друго решение или пак јас немам..залосно е што мораш да го преживуваш тоа толку мала..верувајте во ГОСПОД и се ќе биде во ред... :* :sweat:

На PeaceLoveBasketball и Majuv4ence13 им се допаѓа ова.
  5. Majuv4ence13

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    леле срцка колку ми е криво..каква баба е таа,што не размислува за внука и како ќе и биде недај боже ако се разведат твоите..и каква мајка е таа..ако знае дека син и сака некоја таа да му ја одзима среќата..таа жена без навреда срце е за во лудница...
    А дали вие живеете заедно со неа..?ако живеете заедно закључувајте се додека спиете не дај боже нешто да сака да и направи на мајка ти ..или ако имаш баба од на мајка ти страна идете таму...како и да е побитен е животот на мајка ти него да живеете таму сите петорица(како што спомна ти рече дека имаш сестра)...мислам дека нема друго решение или пак јас немам..залосно е што мораш да го преживуваш тоа толку мала..верувајте во ГОСПОД и се ќе биде во ред... :* :sweat:[/quote]

Навикнав да трпам верувај ми.Но нема каде да одиме.Кај баба ми и дедо ми (родителите на мајка ми) неможеме да одиме,тие се богати ама сепак живеат подалеку од нас.Живееме од платата на мајка ми таа е главен кувар,се е на неа.Татко ми не работи по цел ден со мамица.Оставам се на Господ,тој е голем гледа и плаќа и верувам за се еден ден ке им плати. :) :devil: :devil:

На Alesii му/ѝ се допаѓа ова.
  6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.495
    Допаѓања:
    173.341
    А каква е таа вода од мртовец,како ги бањаат умрените....?
    Навистина не сум запознаена,скраја да е,пу-пу-пу.....

7. Majuv4ence13

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    Па тие шизофреничарите на пример како шо е баба ми,кога ке одат кај умрен и нели умрениот го бањаат и овие земаат малку од водата и попрскуваат во куќи,станови,алишта демек од тоаа аир да не видел на тој што му го прават тоа.Мртовечката вода не е како водата што ја пиеме,поразлична е како со кристали,веднаш се познава.

8. leilla

leilla Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    146
    За проблемов со мајувченце незнам што да кажам и како да помогнам, зошто очигледно баба и си има проблем и тоа голем. Психички.
    Иначе јас имав нагазено на магија која не била правена за мене, ама бидејќи ниска ми е ѕвездата како магнет сум за такви работи. Исто така ми бил влезен Џин (како го викаше точно заборавив). Веќе им пишав ЛП на неколку феминки, се работи за оџа од едно кичевско село. Човекот е Baba поточно поглавар на муслиманската заедница во Македонија. Чита од книга се затебе. Што било, што е и што ќе биде. Растура магиии и кога ми ја читаше молитвата беше страшно. Како на филм вели мајка ми. Осеќав како ветрови веат,слушав врискање и врискав , како да се корне нешто од мене. За малку ќе се онесвестев.
    Ми направи една амајлија за заштита и си ја носам на сребрено ланче. Од тогаш фала Богу немам мака.

На Bitter-Sweet, Chimera, Angel4eeee и 3 други им се допаѓа ова.
  9. leilla

leilla Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    146
    За проблемов со мајувченце незнам што да кажам и како да помогнам, зошто очигледно баба и си има проблем и тоа голем. Психички.
    Иначе јас имав нагазено на магија која не била правена за мене, ама бидејќи ниска ми е ѕвездата како магнет сум за такви работи. Исто така ми бил влезен Џин (како го викаше точно заборавив). Веќе им пишав ЛП на неколку феминки, се работи за оџа од едно кичевско село. Човекот е Baba поточно поглавар на муслиманската заедница во Македонија. Чита од книга се затебе. Што било, што е и што ќе биде. Растура магиии и кога ми ја читаше молитвата беше страшно. Како на филм вели мајка ми. Осеќав како ветрови веат,слушав врискање и врискав , како да се корне нешто од мене. За малку ќе се онесвестев.
    Ми направи една амајлија за заштита и си ја носам на сребрено ланче. Од тогаш фала Богу немам мака.

На Megymagnet и V.e.n.e.r.a им се допаѓа ова.
  10. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Леле Мајувченце,досега не сум слушнала за ова.Има ссекакви баби и дедовци ама за ваков случај девинитивно не сум слушнала.Да посакува нешто лошо за нејзините внуки? :o Баш е лошо што и татко ти не ви верува,ако барем тој ви веруваше можеби нешто ке беше поинаку (немој со ова да се разочараш,само мое мислење кажувам)
    Незнам зоштоо толку не вве сака,па по тоа што ти го кажуваш...незнам дали мајка ти ја мрази или пак вас (не сакам да ме сфатиш погрешно или да се натажиш,ама според тоа што го кажа...)Но,ти заедно со мајка ти и сестра ти (мислам дека и сестра имаше,така спомна... :^) ) избегнувајте контакти со неа.
    Не би сакалаа да те разочарам и наатажам ,ама за твојот случај (за магијата на баба ти)мислам дека сум слушнала што значи...Амаа незнам дали да ти кажам,случајно дане те разочаарам или танажам или пак да ме сфатиш погрешно... :( :|

11. Majuv4ence13

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    Те молам пиши ми ЛП ако знаеш те молам многу ми е важно.Јас ионака цел живот сум разочарана..Кажи ми :inlove: :inlove: :inlove:

12. PeaceLoveBasketball

PeaceLoveBasketball Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.177
    Mила Mајувченце,
    искрено ми е жал :(
    неможам да поверувам какви луѓе постојат на овој свет,да прават се и сешто само да им наштетат на другите,многу,многу жално.
    јас стварно си немам појма од магии и незнам како да ти помогнам ама ќе се надевам дека ќе биде подобро и дека ќе се најде некој на форумов кој ќе ви каже на тебе и на мајка ти каде да се обратите.
    ќе се распрашам по другарки дали некоја знае некој број,ако можат да ти помогнат,а и на темава некои споменуваат некој си дуле од велес,па побарај им бројче ако не.
    ако нешто најдам ќе ти пишам во лп.

поздрави и бакнежи до сите вас,и чувајте се од вакви работи :* :* :* :*

13. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.495
    Допаѓања:
    173.341
    Де,нека напише тука,немора во ЛП-да прочитаме,можеби има некој друг со слични проблеми,ама незнае што да прави.

На Alesii му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.328
    Допаѓања:
    7.909
    И јас не верував порано. Тие работи ми беа некако смешни и глупави, ама кога дознав што се ми се случило и тоа како почнав да верувам. Некоја од на татко ми фамилијата ми правела магии да немам среќа во љубовта, дома да се расправаме, да бидеме нервозни, се да ни оде на лошо.(бев во Петровец таа жена ми кажа ова). Со години сум имала жива во мене. Бев кај еден човек од Куманово, тој ми ја извади од вратот, со свои очи ја видов и ми кажа имам голема среќа што уште сум жива. Еве Господ ме чувал... Ама тоа што го претрпев додека ја имав беше страшно. Уште на каков доктор не отидов, сите резултати добри, а јас умирав. Има секакви луѓе спремни да ти направат лошо од љубомора.

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Јас знам каде треба да се обратите. Имам број од една жена. :)
    Кој е заинтересиран нека ми пише преку ЛП.

Се најдобро.

На Zorica59 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Alesii

Alesii Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    841
    Теа4е би било подобро да напишеш овде ..немора во ЛП затоашто сигурно има некој друг кој можеби има ваков сличен проблем ..па да си знае.. :)

На delfinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Majuv4ence13 тоа твоето не е баба туку вештерка. Ама изгледа вие трите ти, мајка ти и сестра ти се многу мирни па ги оставате работите на случајноста и на гледариците. Да дознаев такво нешто за баба ми биди сигурна дека од дома ќе ја исфрлев али прво ќе пропееше која магија за што и е, а бубачките за ручек ќе и ги сервирав. Баба ти по цел ден е дома? Зошто фино лепо на лице место не и ги извадите сите работи и се фино лепо не и плеснете во лице па да видете што ќе каже? Зошто молчите и дозволувате некоја стара вештерка да ви го згорчува животот? Незнам дали имаш татко ( извини што прашувам, но прашувам зошто не го спомна) па и тој да и се спротистави? Па и вие триете сами можете да го решите проблемот со вештерката само сржете и и покажете и заби и докарајте и го паметот.

Јас лично сметам дека има прости луѓе кои се занимаваат со правње на магии, но неверувам дека магиите и имаат се остваруваат.

На simones и Alesii им се допаѓа ова.
  18. MaggieTatum

MaggieTatum Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    509

Спомна таа дека има татко, ама џабе е, не им верувал, цело време бил со мајка му, а според мое мислење и него му има веројатно направено некоја магија само неа да ја слуша..

Инаку Majuv4ence многу би сакала да ти помогнам бидејќи и јас сум од Битола и да знаев за некој што можи да спречи црна магија, ќе ти кажев, ама незнам :/ јас имам идеја ама незнам колку е остварлива.. јас мислам да поставите некоја камера (скапи се, ама сигурно се исплати) во нејзината соба или таму каде што најчесто прави магии и потоа снимката да му ја покажите на татко ти.. ама како што читав се што имаш напишано добив впечаток дека и татко ти е сигурно под некоја магија штом не им верува на ќерките и својата жена, туку на мајка му.. и да, знам дека некој ќе рече - не фантазирај, не е ова филм па камери да ставаат по соби, ама мислам дека тоа е можеби единственото решение, или пак ако и сега се караат, сликај ја бабати каде што се смее или уште подобро снимај ја, и потоа покажи му на татко ти.. јас ќе прашам на училиште некои другарки дали знаат некој што може да помогне во случајов, ама се сомневам дека некој ќе знае :worried:

Инаку во врска со темата, јас мислам дека ПОСТОИ црна магија а веројатно и друга врста на магија.. верувам во црна магија затоа што мајка ми и татко ми имаат зборувано со пријатели дека кога живееле во стан во Скопје, и кога им иделе пријатели по некое време нашле некое ливче со нешто што пишувало во него замотано во крпче и одма го фрлиле или уништиле, незнам точно бидејќи со мене немаат зборувано за тоа.. а верувам дека кој и да го направил тоа, му успеала замислата. Моите родители немаат проблеми во бракот и никогаш се немаат скарано (океј во секое семејство постои барем неколку караници годишно) ама никогаш не дошло до викање еден на друг или не дај Боже до физичка пресметка.. Но мислам дека успеале бидејќи и мајка ми и татко ми се скарани со своите сестри поради иста причина.. Тетка ми му подметнала на дедо ми пред умирање да изјави дека цел имот освен мал дел што баба ми му го остави на татко ми, да и го препиши нејзе.. и затоа од можеби 2000год. до пред една година татко ми беше на суд со сестра му.. сега не зборуват, ниту се погледнуваат.. Исто и другата тетка (на мајка ми сестрата) искористила момент кога јас (мала бев ама се сеќавам), мајка ми и татко ми бевме излезени, и ги убедила дедо ми и баба ми неа да и ја препишат куќата каде а таа да ги чува додека да умрат, и сега си го зедоа горниот спрат а баба ми ја оставија на долниот (што пред неколку години беше визба), а дедо ми веќе пред 1-2 години си почина :/ можеби моите родители не веруваат во црната магија што некој им ја направил, но јас верувам :/ И не можам ни да замислам колку злобни луѓе има :@

На PeaceLoveBasketball и Alesii им се допаѓа ова.
  19. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Да,верувам во сите видови и подвидови на магии.
    Затоа што и мене ми прави една вештерка. :@
    Ќе си го барам спасот јас,нема да дозволам простата маса,да ми го уништува животот симнувајќи се на толку нисо ниво-правење магии.

На yeah, Antebellum и PeaceLoveBasketball им се допаѓа ова.
  20. Alesii

Alesii Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    841
    Што е бе Сарче,кој те нервира???
    иначе кога сме веќе кај магии,како можат толку ниско да паѓаат тие личности ..тие немаат ГОРДОСТ,ПОЧИТ спрема другите и што е најбитно за еден човрк да функционира во живоотот ЉУБОВ..Башка немаат ни свој живот или пак имаат ама незнаат да си го направат убав или пак си го уништиле и сега сакаат и на другите да им го уништат тоа што го имаат..Ми се ГАДИ од такви :puke: