држи вода ова.. шиптарските магии се најјаки и многу тешко се растураат, затоа и амајлиите толку штитат, исто и овие жени што работат за црквата и што прават амајлии штитат.. А оние што само измислуваат некоои работи е тие се гревови, па уште кога ке опнат некоја цена да платиш леле мори мајко. Како и да е верувам Да, ми се има случено да нагазнам, али фала богу сега за сега е добро. Сепак мислам дека тоа го прават љубоморни луѓе што немаат свој живот , па се замарат со другите и искрено ми се ГАДИ од таквите..
Сум слушнала многу муабети од луѓе и искрено не верував.Ми немало работи од дома,но едноставно сметав дека е селска работа,дека со такви работи МОЖЕБИ се занимавале старите луѓе по селата.Меѓутоа како што поминува време сфаќам дека постојат многу злобни луѓе,кои радо би се занимавале со такви работи,за свое добро. Приметив нагла промена кај себе,и случувањата во мојот живот.Несакам да обвинувам веднаш некој дека ми прави меѓутоа е чудна самата работа како преку ноќ работите започнуваат да ти одат надолу.
Иначе, заборавив да кажам нешто. Човеков не зема пари. Ако сакаш и колку сакаш ќе му дадеш, тој не бара.
лејла ај ако сакаш писи ми во лп контакт од тој оѓата од кицевско сто писуваше за него хитно ми треба
Вчера најдов заб со пломба кај мене во шкаф, и тоа пикнат во најдебелите зимски чорапи. Ја прашав мајка ми да не го ставила (но од каде и е нејзе забот со пломба) и рече нее. И она се зачуди. Да не се разбереме погрешно. Јас не сум некоја која што за секоја чудна појава обвинува некој дека ми прави магии. Само се посомневав. Баш ме интересира, ако некој е поинформиран за вакво нешто нека ми пише преку ЛП.
Иначе, заборавив да кажам нешто. Човеков не зема пари. Ако сакаш и колку сакаш ќе му дадеш, тој не бара.[/quote][/quote] Ако може број или селото, местото лп пратими
И јас сакам да не верувам во магии, демек врз оние кои не верувале не делувала, ама неможам. Уште пред 10тина год имам видено попрскана крв и пченица пред вратата, и некои други работи..мајка ми и татко ми постојано се караат за ситни работи, сите сме со различни ставови и мисленја...Мислев ке помине, но само се продлабочува. Брат ми е веќе 40 години, неоженет е, постојано оди во странство, да избега од ситуацијата дома... но и таму нема срека, наидува на недобро платена работа и се врака.. дома е се полошо моите едноставно неможат да се поднесат...а возрасни луге се, над 70 год. Јас се омажив во друг град, и дури не ми се оди и нагости кај нив..и со мене постојано се расправаат, а немаат лоша душа... сакам да се подобри ситуацијата, брат ми да се ожени и да се средат работите Незнам кој и како, ама знам дека имаме магија направено уште кога е правена куката, никој од нас да нема срека,во темелите имало нешто закопано, па ако некој знае кој каде и како растура нека ми пише бројче... фала многу заборавив да кажам дека сме православни христијани, и дека моите веруваат во бог, секоја недела одат на црква, но и таму одат разделени, т.е во 2 цркви мајка ми во онаа која е поблиску зошто ја болат нозете, а татко ми во другата, зошто таму бил навикнат да оди знам дека црквата е против тоа, но сепак неминовно е дека нешто има направено
Епа и јас не верував, ама и тоа како ми делуваа и мене и на моите. Побарај помош од некаде, еве во Петровец има една жена сум била кај неа, растура ако ти е затворена среќата. Мене така ми кажа, може и на брат ти има слично нешто направено, па ќе му помогне.И за куќата што викаш, за темелите. Прашај и некои други сигурно некој ги растура тие работи. Еве сум чула за Дуле од Велес дека многу луѓе оделе кај него.. Не може така, помогни им на твоите. Мора да има некој што ќе ви помогне.
незнам дали да верувам во ова или не порадит тоа што многу луѓе ми имаат кажувано какви магии се правеле стварно незнам дали да верувам или не
Јас не може да се каже дека верувам или дека не верувам, може да сум скептична кон овие работи, но сепак иам и некои точни, а може се до случајноста!
Јас не може да се каже дека верувам или дека не верувам, може да сум скептична кон овие работи, но сепак иам и некои точни, а може се до случајноста!
Девојки дали некој досега имала искуство со Ѕвонко од Охрид???? Ве молам баш потребно ми е да знам за каков човек се работи ....
Јас верувам...имам чуено многу приказни од мои блиски луѓе,а имам и на сопствена кожа осетено. Едно време нисто не ми одеше од рака,се карав со домашните,со дечко ми,со каква и работа да се зафатев,немав зелба да ја истерам до крај.Си велев период е,нема да трае вечно,ќе помине. Еден ден кај нас дојдоа на гости нашите кумови и со нив еден човек-гледач од Србија (куќен пријател на моите кумови инаку).Ни гледаше и ни рече дека ни е направено да немаме напредок,да се караме низ дома и ред др.работи.Мене лично ми рече дека некој ми ставил во пијалок жива и дека мора да ја извадам. Ми ја опиша и личноста што го има сторено тоа (моја блиска роднина). Потоа бевме со мајка ми во едно шиптарско село кај еден оџа кој ми ја извади,во два наврати.Да не образложувам повеќе...и јас не сакам да верувам во вакви работи,но тие постојат.Очи и на грб и поверение во никој!