1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во магии?

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од marijasweet, 9 декември 2009.

1. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.381
    Се надевам дека ќе го прочитаат текстот ама не сум толкав оптимист. Мислам дека после некое време се ќе биде по старо. Тешко се мeнуваат навиките. :)

На Ekstaza, theowndemon, ninja35 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    80.570
    Едно баба знаела,едно баела:lol:

На theowndemon, Viktorijaaa5, ninja35 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.074
    Допаѓања:
    44.180

Го ѕирнав видеово и веднаш ме потсети на темава. Врв на се' е драматичната музика и таа сериозност од овој чукнатиов водител. :rofl: Ich bin лењир. (facepalm) Лењир бе.
    Леле, кутра жена, ќе се шлогира сметката за телефон кога ќе и' стигне. Ама сама си е виновна кога верува на вакви луѓе.

Да не сум офтопик, не верувам во магии од причина што сметам дека се глупости кои само ги заплашуваат луѓето или па ги тераат да фрлаат пари на гатачи, предвидувачи, исцелители и што ти знам, мислејќи дека од тоа има некаква помош. Ќе продрдори 2-3 збора и абракадабра, оздраве човеков. Ќе начекаат некој што бара било какво решение за некаков проблем, па правејќи некого глупав и будала ќе заработат пари, лажејќи дека во скоро време ќе се среди проблемот и така само му даваат лажна надеж на човекот и секако, го оставаат со празен џеб.

Последна измена: 20 февруари 2016
    На theowndemon, BoneMachine и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  4. jjoovvaannaa

jjoovvaannaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2012
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    81
  5. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Тие што прават магии прават грев,не ние што веруваме во тоа и тие што одат на бајачи,гатачи...

На aleks10, topogan и ninja35 им се допаѓа ова.
  6. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.779
  7. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Немам намера да се расправам, ама тоа што го кажуваш е само за утеха.

Прашај било кој што повеќе се разбира во религија и ќе го добиеш одговорот. Не мора мене да ми веруваш, јас само начелно имам познавања. :)

На crimson, theowndemon, BoneMachine и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Еее немам баш многу познавања од религијата,иако сум верник.Може ти да ми објасниш зошто е тоа грев?8-|Можеби ќе ме разубедиш.
    И каква утеха ми е мене тоа што го кажав во претходниот пост,божем јас одам да поништувам или да правам црни магии,па сега некој тука ми вика грешник си и ајде мене тоа утеха ми е што го кажав.(facepalm) Едноставно ете така од некоја причина си верувам во тоа.
    Инаку еве јас не одам по гатачки,ниту сум била некогаш.:)

На Glasna и rose60 им се допаѓа ова.
  9. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477

Оној кој оди сихирбаз, врачар, гатач и му се обраќа за помош направил голем грев кон Возвишениот Аллах и од таквиот намазот не се прима четирисет дена и ноќи со обврска истиот да ги исклања, како што веродостојно е пренесено во хадисот: “Кој ќе оди кај прорекувач и го праша за нешто, намазот нема да му биде примен четирисет дена.“ (Муслим, 2230)

"Кога ќе влезеш во земјата, која Господ, твојот Бог, ти ја дава, да не свикнеш да правиш гнасотии, какви што вршеле тие народи; да не се најде пред тебе човек што го тера синот свој или ќерката своја преку оган, заради очистување, или да претскажува, да гата, или како маѓепсник, чародеец, ни гледач на утробата, ниту, пак, што гледа по знаци, ни таков што повикува мртви; зашто, секој, што го прави тоа, е гнасен пред Господа, и токму поради тие гнасотии Господ, твојот Бог, ги изгонува од пред тебе. Биди непорочен пред Господа, твојот Бог; зашто тие народи, што ти ги наследуваш, ги слушаат гатачите и претскажувачите, а тоа Господ, твојот Бог, не ти го дал. Господ, твојот Бог, ќе ти издигне пророк од браќата твои, како мене, - Него слушајте Го." (5. Мојсеј 18:9-15)

На eloves, theowndemon, Perdedorita и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.381
    Денес го гледав документарецов поврзан е со темава, во главно се зборува за влашката магија во Србија и колку е влијателна врз живтот на луѓето кои живеат во таа средина.
    Бидејќи имам влашко потекло почнав да се запрашувам во моите магични моќи, скриени под рационалниот ум спремни да избијат на површина кога се чувствувам закането на Фемина. Шала на страна ако ве интересира погледнете го. :)

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eli-beti

eli-beti Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2016
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    20
    ne znam za drugite no donekade veruvam zatoa sto koga bev bremena na maliot mi napravile nesto so ziva ne znam 14 dena i noki ne mozev da spijam pa potoa svekrva mi najde edna zena i za tri dena se cuvstvuvav podobro......................potoa veke ne mozev da nosam deca ........edno mi padna na 5 i pol meseci a potoa jas sama abortirav zatoa sto imav isti simptomi..................................da ne zboruvam no mojot zivot me boli mnogu............pa potoa pocina maz mi i se trgna naopaku..............vo kratki crti no jas se boram samo za sin mi neka e ziv i zdrav

На nedelce, aleks10 и rose60 им се допаѓа ова.
  12. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    10.358
  13. elenkata20

elenkata20 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    241
    Многу е лошо тоа јас не верував ама сретнав една таква личност ( навидум ) нормална во ред ... По некое врееме почна малер да не тепа во семејството,караници и сллично и јас..Скептик одвај ме натераа да идеме на гледачка и коа вака се излезе на виделина оваа Злобната се правела успеа под кола да ни стави ПРЕСУШЕНИ коски од животно ни фрлила мртовечка вода не врзала да немаме напредок и среќа да не се сакаме во дворот ни закопала нешто и што уште не..нема крај ..само едно може да се каже..Господ е со нас па има веќе резултати Во Црква оди да ги исплати гревовите ..тоа е тоа почнав да верувам дека ќе биде подобро за сите нас .. А тие додека не си лапнат од Г О * Н А Т А свои нема да заминат од овој свет се се враќа..

На nedelce, stilas7 и rose60 им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Ајде религија разборам до негде, ама верување во магија ми е па ептен више несфатливо. Како што не е можна телекинеза, тоест помрднување на предмети само со употреба на умот, без сила, така и магииве не гледам причина зошто би биле вистина. Ете некоја жена прави некои магии да речеме, и утредента умира комшијата у сообраќајка. И сеа ќе си речат од магијава е. |(. Не, и без тие магии истото ќе се десело. Се е само случајност, коинциденција, а не некое правило. Како во мислењето на бендер претходно каде што го пишуваше експериментот со гулабите. А на сличен начин е и плацебо ефектот.

Инаку иако сум атеист, сепак да кажам. Во право беше тој што кажа дека верувањето во магии не наоѓа место во религијата. Ако верувате во Господ, значи верувате дека се се случува под негова воља и дека он одлучува, а не дека луѓето го менуваат текот на настаните со некакви си магии.

На Ekstaza, crimson и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  15. aleks10

aleks10 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    12
    Broj od Dusko od veles. Itno

На elenkata20 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elenkata20

elenkata20 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    241
    043 227 263 Poveli Aleks10

17. netty

netty Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    dali ima nekoj od kicevo?

18. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.779
    Мислам дека @BoneMachine е од тој крај.

На Winter Lady, Sanjichka007, BoneMachine и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. BoneMachine

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.381
    Никот е @netty , асоцира на женски род, да дефинитивно сум од Кичево.

На Sanjichka007, crimson и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  20. aleks10

aleks10 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    12
    ne postoi....