Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали верувате во тоа што го кажувате?

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од Damata_So_Marama, 1 февруари 2018.

1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Не.

Кога се вмешани повеќе луѓе, знам да кажам нешто во кое јас искрено не верувам. Не ми е за мене, туку за луѓето околу мене.

Пример, седиш на некоја слава, до тебе седи возрасен човек кој е убеден дека Господ постои. Не ја прочитал Библијата, не знае апсолутно ништо за суштината на верата, ама затоа три пати се крсти пред икона. Која е поентата да дискутирам на тема религија со ваква личност и да кажувам мои ставови на одредена тема?

Друг пример, жена верува дека на неродено бебе ништо не му се купува. Значи жената раѓа и свекрвата во тој момент трчи по продавници, пере и пегла облека за бебе а таткото мести креветче. Дали треба да кажам дека ја не би можела неспремна да отидам у болница, дека не сум суеверна и дека ако докторот кажал дека бебето е добро, ако околу мене има медицински персонал кој знае што треба да прави при пораѓај, ништо лошо нема да се случи?

Трет пример, жена верува дека кога невестата ке роди две деца, од кои барем едното е машко, е тогаш мажот ке си седи дома и нема да трча по други жени?

Доволно примери дадов, мислам дека ја сфативте поентата.

Ама од друга страна пак, ако некој/а ме праша дали е убава шминката, дали фустанот е убав, дали ослабнала, нема да излажам за да утешам некого. Ја се гледам во огледало и не ми треба мислење од трето лице за да ми потврди дека сум убава или грда.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Да. Иако сум во глобала искрена личност, сум кажувала нешта кои не ги мислам, обично поради досада, или изнудување реакција, или мала манипулација. Ништо страшно, чисто од игра. Не го правам тоа веќе, во последно време станав посериозна.

3. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.813
    Не секогаш.

4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.157
    Допаѓања:
    125.016
    Некогаш размислувам пред да кажам нешто,некогаш не.Но,секогаш верувам во она што го кажувам. :)

5. Ciel

Ciel Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2019
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    2.129
    Многу ретко

6. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    2.631
    Некогаш и самите себе си кажуваме и ветуваме нешта (во себе, па и гласно) за кои не веруваме и не ги исполнуваме, а па што остана со она што им го кажуваме на другите.
    Најчесто тоа го правиме за да си се оправдаме самите себе пред себеси, или затоа што не можеме да се помириме со одредена вистина.
    Факт е дека сите барем еднаш во животот сме си кажале на себе лага. Тоа е чиста потреба за да си дадеме надеж бидејки надежта е всушност еден од најголемите двигатели во животот.

7. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Најчесто да, 99%, затоа што размислувам пред да кажам нешто.

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, hermosa и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    118.790
    Секогаш верувам во тоа што го кажувам.
    Навредило мекој или не, не ми е битно.
    Тоа сум јас, директно и без заобиколување

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.664
    Допаѓања:
    2.436
    Зависи од ситуација.

10. (:strawberry:)

(:strawberry:) Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    811
    Ако не верувам во нешто не го кажувам . Од секогаш сум се водела по тоа ако немаш нешто паметно да кажеш молчи , не кажувај работи без врска во кои не веруваш.

11. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    2.377
  12. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    9.214
    Мене ми се случило да сменам мислење до степен да не ми се верува како сум можела воопшто така да размислувам и да се чувствувам :?: Ко некој да ме имал хакнато и преземено контрола врз мене оти ств не личело тоа на мене. Среќа што за само 2-3 работи се однесува, ама пак.

13. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    So ogled na toa deka potrebno e da postoi somnevanje vo 99% raboti, ne mozam cvrsto da stojam na site stavovi vprocem zdravo e da se menuvaat stavovite iako principite mi ostanuvaat isti, nekoi pogledi na svetot mi se smeneti.

На Cvekarka му/ѝ се допаѓа ова.