1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали вреди да се напушти нашава држава?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ozbilnazena, 20 април 2010.

?

Дали вреди да се напушти нашава држава?

1. Да

960 глас(а)
    88,4%
  2. Не

126 глас(а)
    11,6%
  1. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Доколку би нашла ваму место каде мојата работа би била доволно платена, тогаш сигурно не би ја напуштила никогаш Македонија.
    Но, како изминува времето се по невозможно ми изгледа тоа, се разочарав кога видов колку е мојата професија по ценета во нашето соседство, па почнав да се запрашувам како изгледа и како одат работите подалеку од Балканот...
    Како и да е, едно сигурно знам, дека ќе се распрашувам и како и секој друг ќе си барам чаре за подобра иднина.

2. chocolate.chick

chocolate.chick Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    644
    Ја сакам Македонија, но нема којзнае какви услови за живот. Мали плати, а се скапо. Луѓето од ден за ден штедат пари за да да можат себе и на своите деца да си дозволат барем малку поинаква и повкусна храна, поквалитетна облека, еден викенд негде низ нашава Македониичка. Во странство луѓето имаат многу подобри услови за живот кој секако го заслужиле. Еве за пример ќе ја дадам Германија. Луѓето имаат големи плати, а ефтино е и во супер маркетите и во бутиците. Луѓето имаат многу слободно време и тоа време најчесто го исполнуваат со некакви активности, а не како нас од кафе на кафе, од другарка кај другарка. Бев изненадена кога братучедка ми на свои 3 ипол години знае да чита и германски и македонски, оди на англиски и балет. Тоа ми беше уште еден доказ дека сме многу назад од светот.
    Кога би можела да ја напуштам државава би отишла во Италија или Шпанија :)

3. Yeats

Yeats Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    67
    На прашањето ќе одговорам со друго прашање. Дали би го напуштиле семејството кога е соочено со проблеми ( караници, болест, финансии итн) ?
    Сепак мислам дека ние сме иднината на оваа земја и дека треба да и останеме верни. Јас не се разбирам во политика но мислам дека единството ја прави државата. Какви сме такви сме, тука сме родени и не треба да ја изневериме. Ако сакаме да успееме треба да бидеме трпеливи. Парите не не прават луѓе.

4. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    Да.
    Кога за мене нема работа во мојата струка, а сум во 4рицата со најака школа во таа струка во општината...што останува да кажам. Не се определувам партиски за да бидам бележана и затоа ќе си дремам дома.
    Ако работите би биле поинаку средени и се почитуваат законите кои тие ги изгласале, нема да има толкаво незадоволство.
    Прва прилика и штрафта. :hai:

5. Stoimenovska

Stoimenovska Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.182
  6. Irreplaceable.xD

Irreplaceable.xD Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    67
    ДА ДЕФИНИТИВНО! Кога би имала можност, прва прилика би му ја киднала :)

7. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Јас секако би ја напуштила кога би можела.Нема тука многу заработка,а и многу повеќе сакам да сум покрај море,океан...мммм :P

8. AlanisM

AlanisM Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2012
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    590
    Па би ја напуштила. во споредба со другите места платата е мала ама ај што ке набројуваме кога сите ја знаеме ситуацијата овдека

9. janafilth

janafilth Нов член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    27
    Никогаш не сум ја сакала Македонија, одбивна ми е незнам дали да почнам од ситуацијата, народот, образованието или целиот ред (ако може да се нарече) освен тоа сум дете од мешан брак и не ме приврзува ништо овдека..Живеам за денот кога ќе си идам од тука, а ќе дојде дали сега или покасно

10. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    Да, вреди да се напушти. Мене и никогаш не ми било убаво тука, луѓето не ги поднесувам. Менталитетот не ми се допаѓа, премогу малограѓанштина, национализам, премногу оговарање и мешање во туѓи животи, народ полн со предрасуди и ограничен. Јас на прво место поради луѓето би ја напуштила земјата, па потоа заради што многу сакам топли земји и сакам да живеам на море и да не гледам веќе дожд и кал, смрзнати депресивни ликови. Мене сонцето ми дава воља за живот и енергија а кога нема сонце од кревет не ми се станува.И трето поради што не можам и не сакам да работам и живеам за 200 евра во месецот.

11. janafilth

janafilth Нов член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    27
    Imame kvalitetna mladina obrazovana.
    Да да имаме факултети што никаде не ти важи диплома, не ти го даваат потребното знаење и не работат со месеци...

12. tessi

tessi Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2012
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    518
    Би ја напуштила при првата посериозна прилика!!!Колку и да си начитан,образован и сл. ако немаш партиска книшка или големи врски слободно може да се збогуваш со квалитетна работа,а уште повеќе да е добро платена.Единствено нешто што би ме кочело во таквата одлука се моите блиски,зошто сум премногу поврзана со нив и знам дека ќе ме фаќаат носталгии,депресии...Но,сепак секој родител го сака најдоброто за своето дете и знам дека би ја добила најголемата поддршка токму од нив :)

13. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    За мене вреди ако заминам на висока нога. Не би заминала во друга држава за да слугувам т.е ако немам добри услови.
    И откако знам за себе ми се лоши од простотилакот и малограѓанштината овде, но пред некое време увидов дека за жал тие се застапени насекаде, и тоа во гоолеми размери, не само во Македонија.
    Јас очекувам многу од животот, не се задоволувам со трошки. А тоа многу дали ќе го добијам овде или надвор, потполно ми е сеедно.

14. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    10.845

Не треба многу да очекуваш од животот туку самата да се потрудиш да ги оствариш своите очекувања. ( никој нема да ти сервира на тацна она што го сакаш , мора со труд и напор ) ;)

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  15. s.t.e.f.a.n.j.a

s.t.e.f.a.n.j.a Нов член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    51
    јас ја напуштив дразавава и не кааам поради тоа
    мој совет ако си добар студент и си магистер на страна повеке ке те ценат од лично искуство го велам ова

16. E...V...I...L

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    WOW После твојот пост јас доживеав катарза -.-

И? Нормално дека во животот е неопходен сопствениот труд за да се стигне до посакуваното, не гледам каде и во кој момент тоа се коси со мојот став кој го изнесов погоре??
    Моите очекувања се моја работа, и само колку за информација имам добар контакт со реалноста, па ни очекувањата не ми се далеку од неа
    Што се однесува до одењето во странство повторувам дека јас лично не би заминала никаде доколку немам доволно солидни услови за тоа. А ако дошло до 'слугување', дали ќе слугувам овде или надвор, мене ми е потполно исто, парите во случајот и не ми играат некоја улога.
    Сеа, имаш разни ситуации... Војни и т.н. Во тој случај не би пребирала толку. Можеби би прифатила и понеповолна можност за излез од државата.
    Но во ваков момент, туку така, без доволно јаки услови - не.

17. K0ST0VA

K0ST0VA Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    58
    Ауффф да и тоа како. :lol: со вакви услови не се останува ни минутка во оваа држава. :lol:

18. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    3.302
    јас само на тоа и мислам :) не вреди паметни луѓе овде да си го губат времето, едноставно не вреди.
    и секој што може да го направи тоа-run fast, run hard :)
    па веројатно и мене среќата некогаш ќе ми се насмевне & i'm out of here, for good ;)

19. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    10.845

Сигурно си сеуште млада и живееш со твоите. Но кога ке подпораснеш и сама ке си ги обезбедиш очекуваните услови за живот, ке ја разбереш смислата на постот во кој те цитирав ;)

На miss.ella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. E...V...I...L

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    Иако сум навршила полнолетство од време, сепак сум млада, млада си и ти (ако се точни годините што си ги навела на профилот). Со кого живеам, многу стереотипен заклучок изведе, но, ајт, нема врска, нема да навлегувам. А за 'поТпораснување' чисто се сомневам дека ќе ги надминам овие 165/166 cm иако теоретски имам уште шанси, но ти не грижи се за тоа ;)
    'Смислата' на твоите постови, иако заклучоците и поуките изведени за мене ти беа погрешни и безпредметни, јас сепак ја разбрав, проблемот е во тоа што ти смислата на моите постови не ја разбираш. -.-
    Еве да ти појаснам... Различни луѓе различно ги перцепираат работите. Има луѓе кои едноставно се поамбициозни од тебе како што има и луѓе кои се помалку амбициозни. Hе треба да ја сфаќаш темава толку лично, за на се се што ќе чуеш и прочиташ, а во кое иако неповикана ќе се препознаеш, да одговараш нешто несврзано со поентата на личноста која ја цитираш. Толку имав да ти кажам. Не планирам уште еднаш да ти реплицирам, освен ако повторно не си ме разбрала и не ми одговориш со некој нереален заклучок кој ти самата си го извела за мене и за моето мислење. :hai:

И чисто кога сум веќе повторно тука, на анкетата не гласав зашто не можам да зборувам дали вреди или не, кога се зависи од човекот и од неговите услови, а примери има разни секадe. За мене не вреди да заминам во друга држава за да се мачам, кога и без тоа Македонија е совршена за 'мачење'. Ако дојде до тоа (што реално се надевам дека нема), дали 'слугувам' за долари или денари, не ми прави некоја разлика во случајот.
    Добрите услови за живот ми се поважни од географската точка на која се наоѓам.

На adrijana.81 му/ѝ се допаѓа ова.