1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали вреди да се напушти нашава држава?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ozbilnazena, 20 април 2010.

?

Дали вреди да се напушти нашава држава?

1. Да

960 глас(а)
    88,4%
  2. Не

126 глас(а)
    11,6%
  1. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    9.025
    Dа,вреди,сум пишала и порано.Mоментално сум во софија и преубаво ми е.Kај нас основно ниво на култура нема,ако се гледа од материјален аспект да вреди инаку секогаш би се враќала дома таму ми се пријателите,таму ми е семејството и спомените кои никогаш нема да ги заборавам :inlove:

2. Iztrq

Iztrq Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    19
    Вреди! Од секогаш сум сакала и нормално ке го сторам тоа!

3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    12.337
    Вреди , и тоа многу! :!: Добро, најпрво треба да почнеш од 0 сите тоа го знаеме, меѓутоа еден ден ќе ти се исплати трудот.
    Порано мајка ми така во разговор ме прашуваше доколку би имала прилика дали би сакала да одиш во странство, и јас без размислување ќе речев не. Но,наеднаш целото мислење ми се прмени, и доколку ми се пружи ваква шанса/прилика без размислување ќе ја искористам ! ;)

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Вреди. И тоа како. Нашава држава ништо не овозможува.

5. Ani.taa

Ani.taa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    Секако дека вреди. Кај нас се што се прави залудно е, слаб образовен систем, култура на најниско ниво, висок процент на невработеност. Едноставно лош животен квалитет.

6. LUNA.girl

LUNA.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    135
    Вреди ако тоа значи дека нема да се грижам дали моите родители и овој ден ќе имаат проблеми со дигитронот,ако брат ми престане да го сонува својот сон туку почне да го живее и ако јас престанам да се чуствувам во сопствената земја како странец без право на глас.
    ВРЕДИ

На figgiMK му/ѝ се допаѓа ова.
  7. QueenElena

QueenElena Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.290
  8. peterpan30

peterpan30 Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    да дефинитивно најдобар лек против стресс и премлада смрт е заминувањето што подалеку од Македонијава и никогаш вракање назад умри за леб у рим у парис или било која метропола голем град цивилизирани луге од колку овде да живее човек знаејки гледајки и чуствувајки ова е место држава проклета била од секогаш само болни и злобни сеништа од комшија до родител да не правам муабет за газди фирми и слично но сепак има и позитивни страни но многу малку се тие и мн ретко ги гледам

9. mamita

mamita Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    176
  10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.634
    Допаѓања:
    22.049
    Вреди, ама за жал е многу тешко на трајна основа.

11. nikiiii

nikiiii Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2013
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    942
    ВРЕДИ!!! И кога би заминала, би било у Шведска...најубаво се живее таму зборувам за по блиску до нашава "убава" Македонија. А кога би можела ведаш би заминала у Австралија...но е многу тешко ако немаш некој кој ќе те 'подземи'. :)
    А ако не ми запали среќата...ќе се мачам овде у Македонијава за парче леб како грешен ѓавол :!: :?:

12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Јас би сакала да заминам во Америка. Отсекогаш сум сакала да живеам таму.

13. lana.del-rey

lana.del-rey Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2013
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.300
    Јас имам во план да си одам од земјава.. едноставно немам иднина во Македонија,наместо да се вложува во новите генерации,работни места и сл,нашава држава вложува во пензионерите да имаат бесплатен превоз и да им се качат пензиите...

14. leighton23

leighton23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2013
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    1.681
    Вреди и тоа како. Кога гледам учени луѓе со дипломи, завршени факултети работат тешки и физички работи и тоа што се вели за ич пари, право ми се плаче. И што ми вреди учењето и се да немаш никаква мотивација. Еден ден ќе завршам факултет и што ќе правам после ќе се сликам. Не туку ќе чекам можеби по 20 години да се отвори соодветно работно место па јас да влезам на работа по струка. А можеби и никогаш нема да дочекам. И така со сиот вложен труд во учењето ќе работам за ич пари. Не, несакам јас таква иднина. Да се отвори и најмала прилика ја напуштам оваа држава.

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Исто мислам и јас. Само тие што се млади и што знаат јазици, нека не чекаат. Јас така имав добра работа едно 2 год, и одтогаш работам, ама не е исто. Сега за помалку пари работам дупло повеќе. Сега гледам како е да те изцицаат и пак да немаш доволно пари. Работам за двајца, и тоа не е сигурно може да го изгубам. Се распрашувам за стипендии кај даваат, работа во странство,ама тешко. За студенти има повеќе можности.

16. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Би заминала доклку имам можности и услови да живеам во Австрија. Многу е убаво, ја имам посетено и ми се допаѓа системот во државава. Имам роднини кои кажуваат дека работата е доста платена, за разлика од кај нас. И што е најлошо некои дипломи од факултетиве кај нас не се признати во другиве држави, и не можеш да си работиш по струка.

На Ketrin.Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  17. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    8.404
    Секако дека да. Незнам од каде да почнам, дали од економската, политичката состојба, здравството, оразованието...Има мн други места во кои се е подобро, каде то си мотивиран да учиш, да се надградуваш, бидејки знаеш нема утре да работиш во бутик, туку ке се запослиш во струка па за некоја година и унапреден ке си и плус ке имаш супер примања. Не е само до работата едноставно културата, околината, каде што не плука секој втор на улица, ѓубрето не се остава под прозорецот на комшијата и ред други работи. Не дека економски ми е лошо тука, напротив, но следејки ја политичката состојба се повеке добивам желба да отидам на страна зошто не гледам дека нешто ке биде подобро за 10год напротив само полошо. Додека сум студент ке гледам да ми се остварат плановите бидејки студентите мн лесно добиваат виза, а во некои држави од како ке завршиш фак. добиваш и виза за живеење.

18. mil4ence

mil4ence Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    173
    Би си заминала во секој момент!!! :D
    Ама, тука има едно ама! :rofl: Несакам да ги напуштам пријателите а најмалку родителите! ;(
    Тешки ми се разделбите! :doh:
    А за политикиве, тоа подобро би ги убила сите што не ограбуваат (мислам на овие пратениците) па и да излежам во затвор не би се каела!!! :@

19. ohana

ohana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2013
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    268
    Вреди! Во странство има многу повеќе можности отколку кај нас. Доколку некогаш имам услови и можности да заминам би отишла да живеам во Австралија. Од друга страна, тешко ми паѓаат разделбите, тешко ми паѓа што не ќе можам да си ги видам најмилите... па така да, би размислила два пати пред да заминам. :)

20. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    3.035
    Според мене вреди, и тоа како вреди!
    Нашава државичка само наназад оди, многу лоша економска состојба, нефункционален правен систем, многу патриоти има кои се чукаат во гради за Македонија, а немаат ни П од патриотизам.
    Овде секој бара спас во политика, знаењето не се цени џабе ти е факултетот ако немаш партиска книшка и врски за да се вработиш. :!: Жив пример за тоа ми е мајка ми дома, жената 15 години работа чека ако не и повеќе, а со факултет е.
    Жална ни е ситуацијава во државава.
    Кога би имала можност одма би заминала.