1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали вреди да се напушти нашава држава?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ozbilnazena, 20 април 2010.

?

Дали вреди да се напушти нашава држава?

1. Да

960 глас(а)
    88,4%
  2. Не

126 глас(а)
    11,6%
  1. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Вреди, и тоа одма купувам карта во еден правец само !!!
    Се пакувам за 2 саати и чао, пријатно не жалам ништо и никој.

Џабе сум родена тука, родниот крај си го обожавам со цела душа, но јас лично немам живот овде, не гледам просперитет, само живуркање.
    Гледам сите пријатели ми се во депресија поради ситуацијава, секој ден истиот муабет си го правиме. :sweat:

И некој од ГОРЕ да ја расчита темава, да види што мисли младинава наша !!!

На kjukli, oraiaeleni и IamSexyAndIKnowIt им се допаѓа ова.
  2. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Знаат и од ГОРЕ што мисли младината, ама исто ги е гајле како и од секогаш. Тие само се надеваат дека нема на сите амбициозни да им успее деф да се чинат. А секогаш ќе постојат и оние другите лесни за манипулација, оние, каде очигледно докторите го фрлиле погрешниот дел при пораѓај, кои изгледа се во поголем број од фрустрираните млади.

3. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Ма јок ова го нема ни во рајот. Нема пари де, а кафаните и кафитериите полни 24/7 .
    Ај сеа кој ќе им го фати крајот.

На IamSexyAndIKnowIt и Strumfeta17 им се допаѓа ова.
  4. seasopraime

seasopraime Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2013
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    98
    Зошто да не,кога тука би работеле 1 месец за 200 евра во странство за тој месец во странство можеш 500 или 1000 евра да земеш епа не се малку пари.Се разбира потешко ке е нема да знаеш никој,од семејството од сите ке си далеку ама сепак вреди да се ризикува :D

5. Dr.Strangelove

Dr.Strangelove Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    151
    Ти избега, сестра ти сака да избега, другар ти сака да избега, пријателот твој сака да избега, целата младина сака да избега, целиот македонски народ сака да избега, но дали тука се отвора едно друго многу круцијално прашање дали колективно како народ сме способни и доволно интелегентни да имаме успешна држава и успешна економија? Со тоа што бегаме на страна ние само си го потврдуваме нашиот робовски менталитет некој друг попаметен да командува, да дава наредби, да не пренасочува, затоа што кога сами функционираме не функционираме добро.

Тие 120 пратеници во Македонија тргни на страна, тие се само слика и прилика на овој народ што живее тука.

-Во јавната администрација работат наши роднини, пријатели, познаници, но таа не функционира.
    -Во јавното здравство работат наши роднини, пријатели, познаници, но тоа не функционира.
    -Во јавното образование работат наши роднини, пријатели, познаници, но тоа не функционира.
    -Во јавното судство работат наши роднини, пријатели, познаници, но тоа не функционира.
    -Во полицијата работат наши роднини, пријатели, познаници, но тоа не функционира исто така.
    -На јавните простори, улиците одиме ние граѓаните, но тие се нечисти со отпад и измет.
    -Во училиштата учиме ние, во болниците се лечиме ние, но тие се нечисти, уништени, руинирани од негрижа, слаба јавна свест кон општо добро на заедницата, слаба култура на учениците кои ја наследиле од своите родители.
    -Се гради кај стигне, никаков урбанисти ред и не од вчера, туку од пред 60 години. Дозволи за градба ги даваат наши корумпирани роднини, другари, пријатели, познаници, а куќи кои немаат никаков естетски вкус и не се поклопуваат со никаков урбанистички план ги градат наши роднини, пријатели, познаници.

Дали кај нас треба тотален ремонт на целиот наш менталитет како народ? Во потполно се согласувам.

Се појавува прашањето зошто сите ја избегнуваат нашата колективна одговорност кон оваа држава? Што ние денес сме направиле нашата мила Македонија да биде поубава, позелена, посредена? Зарем не сме ние државата, не сме ние кои ја создаваме државата?

Ние сме државата, ние сме тој народ кој треба да изградиме подобро утре за нашите деца, ние сме тие кои треба да ставиме прст за секоја наша постапка во животот!

На НаталиЛили и IamSexyAndIKnowIt им се допаѓа ова.
  6. IamSexyAndIKnowIt

IamSexyAndIKnowIt Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.921
    Уште кога новинар или економист на телевизија, на вести ќе рече: Економијата ќе порасне ако имаме повеќе странски ивестиции!! И ТОЛКУ! (тоа го знае дете од 14 години) Сме имале паметни и учени луѓе од партии, економисти, правници?

Нашава не е Држава! Нашава е ХАОС, БАШИБУЗЛУК, ЖИВ КРИМИНАЛ! :puke:
    Овде не се чувствувам како државјанин, граѓанин.. Искрено, се чувствувам како жртва на ова мало парче
    "земја" :)

и ДА! Вреди да се напушти! :devil: :devil: :devil:

7. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Да. Јас сакам да се селам. Имавме во план во Канада. Бевме сега скоро пред 2-3 недели со еден посредник да разговараме. Ама ништо не испадна. Премногу не форсираше. Демек нови закони за канадска виза се спремале од 1 Јануари. Немало да имаме многу шанси после Нова Година. И добро ништо не му кажавме. И некни гледам на интернет стварно пишува за нов закон, ама тоа да ти пишувало дека полесно ќе давале визи. А тој глупакот сакаше да ни ги земе парите.

Сега размислуваме за негде во Европа.

8. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Едно големо ДА.
    И здравје ,тоа и го планирам.Да завршам факс,а можно е и пред да го завршам да ги продолжам студиите во шведска или германија евентуално,затоа што таму имам многу блиски роднини и не би ми било проблем околу средувањето на документи,или пак на посдипломски да одам.И би останала таму дефинитивно.Сум била ,но на гости само секако и воодушевена сум поготово од Шведска ,Гетеборг.Преубав град ,голем,а и другите што ги посетив исто така. Се им е на ниво.Начинот на живеење,образованието и ред др работи. :)

На kjukli, Daydream и bussines-woman им се допаѓа ова.
  9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Неодамна ја напуштивме нашата држава, пред 5 и пол месеци. Оставивме буквално се зад нас, јас работев, сопругот работеше, не дека бевме во којзнае колку лоша финансиска ситуација....едноставно не се наоѓавме веќе таму, не се чувствувавме како дома. Ризикувавме многу, посебно јас (бремена се селев во друга држава каде немаме никој ни јас ни сопругот), и до ден денес не сум зажалила за ништо. Нешто одвнатре ми кажуваше дека во никој случај не треба да се пропушти шансата која ни се понуди, бев сигурна дека се ќе излезе како што треба. Излезе дури и подобро од тоа што очекувавме. И пак да треба, пак истото би го ризикувала и би го направила. Во нашиот случај испадна дека и тоа како вреди да се напушти Македонија. Многу жално, но вистинито.

На kjukli, Night Rider, N.Kety и 4 други им се допаѓа ова.
  10. erica

erica Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2011
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    2.036
    Ахх нешто што најмногу го сакам мајка ми во право е (бидејќи јас немам пасош) замислете како ми е во државава и мајка ми ми вика коа ке пораснеш пасошот во рака и по далкеу од земјава.Колку само сакам да одам некаде надвор од земјава а и сакам патувања САКАМ ЦЕЛ СВЕТ ДА ГО ПРОШЕТАМ.[​IMG]

На Sunshine.Sunshine и tessie им се допаѓа ова.
  11. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    И тоа како ВРЕДИ.
    Изгубени се сите вредности и имам чувство како се да се распаѓа.
    Цела младина незадоволна, без пари, без работа, без можност за просперитет.
    Не значи ако сакаш да заминеш од тука дека не си ја сакаш земјата, туку едноставно гледаш дека неможе да ти понуди ништо повеќе од тоа што го залужуваш. На секое поле е тешко и мислам дека на сите ни е јасно дека едиснтвен спас ни е да си ја пробаме среќата негде надвор.

На tessie, Tanjamm, softy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. LoganForever<3

LoganForever<3 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5
    Вреди да се напушти а јас сум си среќник што ова лето официјално ќе ја напуштам државава ..Македонија мн си ја сакам , значи тука израснав , и се така али некако ко да неам иднина тука , така чувствувам и одлучив си донесов одлука , се надевам нема да зажалам..:)

На Bufi, toogood и tessie им се допаѓа ова.
  13. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Одамна не сум пуштила македонски канал на телевизија. Пред некоја недела пуштив, и одма реклама за трето дете... Добро бе, за што не' сметаат нас жените како прво? Зошто да одам по 100 шалтери и психијатри за да можам да абортирам? Не сакам да живеам во земја каде што ќе бидам третирана како машина за раѓање! Со оваа власт, Македонија пропаѓа, еве дури јас 14 годишно девојче го разбирам тоа. Да имам шанса да се иселам, без да размислам ќе прифатам! Јас сум живо битие, не машина за која што власта ќе одлучува што да правам.
    Јас ја сакам Македонија, но начинот на кој што е управувана не го сакам.

@Dr.Strangelove. Постојат талентирани луѓе кои што се обиделе да го истакнат талентот тука. Чист пример е кума ми. Таа сега е режисер во Германија, многу успешна е. Не прави обични филмови, туку документарци кои што се наменети да ја побудат свеста на луѓето. На нашите канали не ги даваат, зошто скоро сите се владини. Првиот документарец беше наменет за многу талентирана девојка која што сакаше да се истакне во Македонија, но комисијата на место да критикува, си го чепкаше носот. Ова го прават на многу талентирани луѓе и затоа повеќето ја наоѓаат нивната иднина во странство. Да можевме да ја пробудиме свеста, одамна ќе го сторевме тоа, но владата е онаа која не управува и не третира како предмети. Владата е онаа која не враќа во среден век. Татко ми е вработен во фирма за градби и градбава што следи, треба да биде со средновековен изглед. Гледаш, и самото уредување на државава е знак за пропаст. Додека имаме ваква власт, талентите не можат да одат напред во државава.

Последна измена: 19 јануари 2015
    На LoganForever<3, vinozito1, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  14. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.437
    Да можев уште сега ќе тргнев,па макар и пешки

На Bufi, kjukli, Snow-Star и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.944
    Допаѓања:
    12.597
    Јас читам на интернет, барам начини да ја напуштам државата. Засега безуспешно. Не сум задоволна, чувствувам како да стојам во место.

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  16. pelegrina

pelegrina Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    36
    ВРЕДИ!!!!

На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Vredi...Procedurata veke e zapocnata se nadevam deka ke uspejam i sve ke bidi vo red...

На anna.tesoro му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.470
    Допаѓања:
    54.972
    Не дека некаде по светот е сјајно , ама пак кај нас е претеризам невиден веќе , само некои казни , нови закони , даноци , работа нема за младината макар и 5 факултети да имаш , така да секако дека вреди , има некаде во некое делче од светот нешто подобро од нашава Македонија ( мразам да го признаам ова , си ја сакам Татковината , но реалноста е таа ) !!!

На Bufi, Tanjamm и eloves им се допаѓа ова.
  19. ton4ica

ton4ica Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    172
    Ако се гледа од финснсиска гледна точка вреди и тоа многу. Со нетрпение го чекам денот кога ќе си заминам. Но ако ги споредиме условите за живеење овде и убавината на нашава земја со оглед на тоа на какви места завршуваме во странство во никој случај не вреди

20. Night Rider

Night Rider Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    715
    Питом и скромен народ? Народ потонат во масовна кражба, корупција, непотизам, морална и егзистенцијална беда, незнаење, експлоатација за плати со кои е невозможно физички да се опстане, полуписменост, страв - тоа не е питомост тоа е злоба. Народот генерално е злобен и покварен, подмолен и расипан.
    Кои односи може само во Македонија да се најдат? Што воопшто пишуваш човече?
    Ветена земја за кои други? Северна Кореја?

Македонија е власта, е системот и е политиката. Планините и езерата постоеле со милиони години пред Македонија. Теориите дека ``земјата`` е нешто различно од државата се несериозни. Човековиот живот е врзан за државата и системот а не за планините и облаците.

Македонија не ја бидува и никогаш нема да ја бидне, верувам дека длабоко во себе скоро сите сме свесни за тоа. И добро е што си оди млад народ.
    На крај ќе останат властите и администацијата заедно со пензионерите да се изедат меѓу себе во една конечна катарза на бесцелноста и беспотребноста.

На KalaV, imelda, Bescheiden и 10 други им се допаѓа ова.