Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали вреди да се напушти нашава држава?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ozbilnazena, 20 април 2010.

?

Дали вреди да се напушти нашава држава?

1. Да

960 глас(а)
    88,4%
  2. Не

126 глас(а)
    11,6%
  1. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    6.381
  2. ivory

ivory Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    534
    Ако нешто вреди тоа е баш ова, да бегаш и да не гледаш назад. Нема ништо подобро од билет за еден правец да ти стои во рака. Да гледаш како одиш се подалеку и подалеку од дупката на Балканот наречена Македонија.
    Бугарски пасош веќе не гледа никој, само оние со златна линија (мајка/татко/чичко/вујко Бугари).

На EminemsGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.504
    Точно .

На EminemsGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.028
  5. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    21.366
    Вреди!
    Што порано - тоа подобро.Искрено-им завидувам на сите кои биле храбри и ја напуштиле државава,и најголемиот дел од нив се снашле.

Точно е дека е тешко,дека било каде низ светов,секогаш ќе бидеш странец во туѓа држава,најчесто далеку од најблиските,ама барем работа,плата,годишен одмор,и други животни задоволства нема да ти бидат само мисловна именка.

На elimkd, Tanjamm, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ivory

ivory Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    534
    Во Австралија нема да си странец. :)

На Читател, krEM4Eto, Askopje и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    2.554
    Вреди и ќе вреди се додека некој пред вас го фаќа работното место само поради тоа што има партиска книшка.

На elimkd и SAMIRA им се допаѓа ова.
  8. AhThatFemaleProblems

AhThatFemaleProblems Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    200
    Колку само ќе си странец во Австралија :) секаде ќе си странец, ама најлошото е шо јас последните години во Македонија се чувствував како странец во државата кај шо сум родена и кај шо сум живеела 25 години. Нажалост такви времиња дојдоа..
    Нема споредба за квалитетот на живот споредено Македонија со странство, но САМО и САМО во финансиски поглед. Да, можиш да си дозволиш се шо не можиш во Македонија, а ако работиш две работи и малку повеќе од нормално. Работа има на рефус, ако сакаш да работиш слободно, имаш и работа и пари за собирање. Е сега колку ќе ти биди убаво на душата после одредено време, зависи индивидуално. Реков само финансиски и го поддржувам мислењето дека финансиите ти даваат некаква слобода во животот, да, ама ко ќе кажеа кај нас странци дека ја немаат слободата како што ја имаме во Македонија, јас се чудев, како не си викав, а сега уствари сфаќам шо сакале да кажат. Овде, во Австралија има се само социјален живот никако, барем не таков на каков сме ние навикнати и еве мене ако некогаш се вратам назад во Македонија, то би ми била единствената причина. Не можам да најдам мана на ништо друго освен на то. Не знам, можда да бев тука од 5 години или да бев родена тука ќе бев навикната на се ова и ќе ми беше нормално, ама сега воопшто не ми е.
    Јас би сумирала една работа - првата генерација што се исселува скоро секогаш се мачи и страда, но идните уживаат и се куртулиле од македонските стеги. Пошто јас моментално заработувам еден куп пари, сопругот исто ама се оди во фондот наречен нова виза. За јадење и кола не е проблем, ниту пак за оригинални парфеми шо во мојов случај ги користам од ко ќе се истуширам пред спиење, пошто немам време кога да излезам. И сега некој ќе се избаци да ми кажува како не знам да живеам, јас многу убаво знам како треба, ама не можам, денот трае 24 сати а јас работам по 12 и спијам по 6, патувам 3 сати и останатото време се туширам/јадам итн.
    Јас бев најголем поддржувач на исслувањето од Македонија се дури не почувствував на своја кожа шо значи сето ова. Ама и џабе ќе пробувам да зборувам на оваа тема понатаму оти ќе се најди некој како што бев јас да коментира како не сум во право и ќе го сфатам оти го мисли то, оти и јас сум го мислела. Ама не за џабе рекле дека дури не почувствуваш на своја кожа не знаеш како е. Тоа е апсолутно точно. Многу луѓе шо отишле на Work and Travel во Америка мислат дека искусиле нешто слично со трајно исселување, но пак ќе речам - been there, done that :) Секој со среќата, а тие шо зборуваат дека поубаво кај нас е а не се вратиле тоа го прават од срам од роднините и од шо ќе речат комшиите, сум ги запознала и таквите луѓе и точно знам шо мислат. Здравје боже уште некоја година па ќе се пензионирам во Македонија, пошто Македонија е преубава ако имаш пари, рајатот и мирот овде не можиш да ги најдиш.

На Tanjamm, Glasna, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. TashSefton

TashSefton Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    1.755
    Јас живеам во Австралија и воопшто не мислам дека нема социјален живот. Многу зависи и во кој град и кој дел на градот живееш...
    Искрено не знам зошто толку се споредува со социјалниот живот во Скопје, мене истиот никогаш не ми бил ништо посебно. Напротив, малограѓанштината таму убива. Секој се занимава со сечиј живот. Скопјанка сум, ама градот почна да ме гуши. И гледам низ темава, премногу стереотипи владеат...не значи дека сите кои се преселиле во Австралија, работат ко машини и жалат за Мк. Ако знаеш да уживаш, можеш да бидеш дете на светот и секаде да ти биде убаво.
    Јас не патам од носталгија. Деновите ми се исполнети и убави. Патувам често и имам свои хобија. Не е се' црно и бело, секој со својата приказна

На Anon, V.odolija, elimkd и 3 други им се допаѓа ова.
  10. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    И да ја напуштиш држава и да живееш убав живот зависи од самиот човек.
    Човек кој овде не работи и странство нема да работи. Сум сретнала луѓе кои мислат дека странство парите на дрво се берат, е па и таму треба да те боли кичма од работа. Се знае, прво треба се испотиш па да заработиш.
    А за оние кои велат МК е убава, да убава им е затоа што овде се дојдени на одмор и само од кафане до кафане се, а таму седат дома скриени од работа дома и обратно и не излегуваат ако нема некој празник до црква и назада, затоа што им е страв да не потрошат 30 еур за семејна пица

Сегде не има различни и овде и таму, само кој како го сфаќа животот и како сака да го исполни.

таму треба да се плаќа кирија за стан/куќа, да се плаќа градинка.....една плата оди за тоа.
    Единствено добро е тоа што некогаш некој ќе зема странска пензија а ние овде ќе се радуваме на 7000 пензија.
    Сите велат, одиме заради децата, на децата да им дадеме подобра иднина ............ е тоа да, но и тоа зависи, кое дете му се учи :)

Се е релативно и да темава е голема, огромна, широка.....треба пивце и кикирики за темава

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.079
    Вредиииииииии!

На SAMIRA, JollyGirl и EminemsGirl им се допаѓа ова.
  12. EminemsGirl

EminemsGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Јас живеам странство плакам се што треба да се плати ама ич не ми е страв да потрошам. Има да и луѓе кои што овде црнчат е мк газди ми изигруваат јас фала богу и овде сум си газдарица и не ми фали ништо , му благодарам на татко ми што ме има донесено овде да не треба сама да заминам од македонија.
    Бев пред 2 недели мк и стварно никад више ништо не ме влече за мк ама ништо и што се однесува во за дали вреди да се замине од мк јас велам големо ДА!

И мк и странство мора да се работи да ама овде работникот било каква работа да ја работи има респект и право на глас!
    Буквално сите работници имаат право на се .

И здраството е подобро сегде од македонија!

Жалам ама најголемиот успех на еден македонец е да замине од македонија!

На elimkd, sjdgo, SAMIRA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Кратко и јасно ДА!
    И тоа како вреди. Едвај чекам...

На deskarada и EminemsGirl им се допаѓа ова.
  14. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Вреди да се напушти привремено поради финансиски причини, не е лошо ако некој работи 10, 15, па и 20 години во странство, па потоа се врати овде, ама лошо е да се напушти државата засекогаш, бидејќи ако останеш да живееш во странство и таму оформиш семејство, твоите деца нема да бидат Македонци, туку Германци, Италијанци и тн, а за внуците да не зборувам, тие само на карта ќе ја гледаат Македонија, ако воопшто постоиме тогаш, бидејќи сме се помалку и помалку, а соседите едвај чекаат да не зграпчат.

На twilight123 и HUNK им се допаѓа ова.
  15. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    Па баш така преубава е ако ги имаш,а кога ги немаш ти се одмилува да седиш тука,а уште да трпиш тортура од никакви газди а за кој плата па.А да убаво е заробетените пари да ги трошиш во својата земја и да си го завршиш животот тука на раат меѓу своите,ама неможе да се седи на 2 столици,никој не вика дека е лесно таму 12 саати да се работи,и без мн.време за други работи,ама тука е уште потешко кога ги немаш парите нема ни тука многу да излегуваш,ќе се затвараш со црни мисли,и џабе ти се убавините на нашава земја.

16. twilight123

twilight123 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2012
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    498
    не вреди и не би ја напуштила никогаш земјава, можеби да работите власта, политика, економијата не чинат, стварно владее сиромаштија, ниски плати но еве се надевам дека еден ден се ќе се среди на подобро
    што ќе остане од земјава ако сите се иселат? ќе немаме нација, држава, ќе изумреме
    колку и некои работи да не ми чинат не би се преселила би била упорна, едноставно се имам тука, родители, роднини, друштво, другарки, социјален живот, ме знаат луѓе, а таму што? ќе бидам обична нула, ќе ме гледаат како ниска класа бидејќи македонка сум нормално, а реално за повеќе пари и подобра работа(што и не сегде во странство би те вработиле на убаво место) не ми треба, на службен пат би отишла ако ме пратат да, но доброволно не, би патувала низ цел свет и да беше ефтино патувањето ќе си патував секој месец, но не би се селела никогаш нигде(освен недај боже војна, нешто каде што мора да те евакуираат)

На HUNK и Sashko1992 им се допаѓа ова.
  17. EminemsGirl

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Јас пак воопшто не размислувам за моите деца да живеат во мк преферирам да се италијанци или германци или австралијанци отколку македонци затоа што македонија не ај гледам како можна држава за живеенје и иманје подобар живот за мене или моите деца.

Бев по канцеларии цели 2 недели за еден пасош направен по брза постапка... и за да ми завршат работа ми бараат шише виски?!!!
    Абе отров за такви!

Веке ниту одмор планирам во мк е камоли за живот!

На sjdgo и SAMIRA им се допаѓа ова.
  18. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Ок тоа е твое мислење, ама ако сите размислуваме како тебе тогаш за брзо Македонците нема да постојат, а како што пишав погоре, соседите едвај чекаат тоа да се случи, за потоа да можат да си ја поделат Македонија меѓу себе.

Последна измена: 30 септември 2016
    На twilight123, HUNK и elimkd им се допаѓа ова.
  19. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    Ако треба и нека си и ја поделат глупа држава,која не се грижи за својот народ така и треба,таа да мислеше за добро и ќе правеше,еве само краток пример погоре беше спомнато лошо здраство имаме,не дај боже да те снајде некое лошо заболување како слушам се наоколу луѓе со ракови водат битка,и на крај од немање пари ни услови си умираат прерано.Како што викаат болеста не прашува кој зема богат или сиромав,со што државата ќе му помогне на сиромавиот,и онака ракот експанзивно си се шири,што да прават тие луѓе ем болни ем сиромашни.Со што државата ќе им помогне на нив?

На sjdgo и EminemsGirl им се допаѓа ова.
  20. EminemsGirl

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Јас те разбирам ама и да се секирам и да размислувам за македонија политичарите ке ни ја распаднат затоа што се у даноци до гуша и позајмуваат од еу за да дадат пензии и плати... па кај им е крајот на македонците онда?
    Жалам ама македонија не ја растурија тие што заминаа ама оние .што седат на фотелии и бараат виски за да ми завршат работа , примајки високи плати и вработувајки партиски. . Тоа овде го нема!
    По канцеларии нема ниту бројчинја ниту ред.
    Одам во македонија во македонски канцеларии и ми зборуваат албански , немам ништо лошо и против албанците овде со нив леб јадам , ама ако сме во македонија очекувам македонски овде никој не зборува албански , македонски и, романски или марокински само италијански ! И кога сакаат дво јазичност ке им дадат и ке си учите албански овде никој не зборува друг јазик освен италијански ! И кој како доаѓа на ред така поминува.

Последна измена: 30 септември 2016