1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали вреди да се напушти нашава држава?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ozbilnazena, 20 април 2010.

?

Дали вреди да се напушти нашава држава?

1. Да

960 глас(а)
    88,4%
  2. Не

126 глас(а)
    11,6%
  1. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.442
    Така е. За џабе не рекле старите: Луѓето се ќе ти простат, ама успехот никогаш. Тоа е тој синдром на просто македонче.

На Mala maca, sino.o.oka, friendy и 2 други им се допаѓа ова.
  2. jb82

jb82 Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    299
    Од аспект на некој кој се иселил можам да кажам дека секогаш има за и против. Искрено мене многу ми фали животот во Македонија, но едноставно кога си во средена држава работите се полесни. Образование, здравство, чист воздух, се основни човекови права кои овде ги имаш без проблем а во Мк беа луксуз.
    Да не ме сфатите погрешно, ние и таму имавме сосема солиден живот но едноставно кога треба врска или партија буквално за сѐ, е тогаш нешто не штима за жал.

На Sielo❤️, Biljarkata и Polyincognito им се допаѓа ова.
  3. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.442
    Кога ќе си дојдеш тука и ќе видиш дека генерациите се смениле, животот се сменил, не познаваш никој и дека останале само спомените, сфаќаш дека повеќе не припаѓаш тука и дека таму ти е подобро.

На Tanjamm, TMNT, jb82 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. jb82

jb82 Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    299
    Точно, сите ние се менуваме, растеме како личности и секако ќе биде различно. Но не знам ни овде дали некогаш комплетно ќе припаѓам; можеби таа носталгија ми ги идеализира и романтизира спомените.

На Gornn му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.442
    Јас потполно те разбирам, бидејќи јас заминав во Швајцарија и се вратив. Не можев да се вклопам таму, бидејќи сум емоционален, носталгичен и не сум материјалист, се задоволувам со малку. Швајцарија е преубава, бајковита, ги прошетав Алпите, бев во Лихтенштајн, све убаво, ама ТОА НЕ Е МОЕ, таа земја е на некој друг, кој се родил и растел таму, чии родители исто се родиле и растеле таму, таму им се роднините и другарите. Моите спомени се во Охрид, во Преспа, Дојран, Кожуф, Шар Планина... и така.

На n.lauda и jb82 им се допаѓа ова.
  6. jb82

jb82 Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    299
    Вака нешто приватно ќе прашам ако може. Со семејство беше или сам, и колку време живееше таму? И како се чувствуваш од кога се врати мислиш дека е правилна одлуката да се вратиш?
    Познавајќи се себе си јас веќе не знам за кај сум, што ми е вистинско чуство а што искривена перцепција

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.442
    Од искуство ти кажувам дека што и да ти одговорам, нема да го доловиш моментот се додека не отидеш и лично да го доживееш тоа, само така ќе сфатиш што сум мислел.
    Јас отидов сам, таму живеев 8 месеци, и за мене беше и повеќе од доволно за да сфатам дека јас не сум за таму (можда би живеел во Нов Зеланд или Австралија, таму има Балканци и повеќе би се чувствувал како дома). Кога отидов во Швајцарија, налетав на потполно поразличен менталитет од нашиот (нешто што најмногу ми сметаше), ладни луѓе, никој со никого не разговара на улица, да паднеш на улица никој нежа да ти помогне, после 18ч низ помалите места е штама, живо човек нема освен полиција, маркети, продавници, молови, се е затворено (големите градови како Цирих, Базел, Луцерн, Сент Гален се отворени и живи 24ч, ама пак таму е поризично за живеење). Немаш блиски пријатели како овде, немаш слобода на движење како овде (во 3ч навечер сакам сендвич, излагам пеш и одам до сендвичара и купувам). Генерално она што мене најмногу ми недостигаше е тоа што јас сум планинар и ја сакам природата. Цвеќињата никаде не мирисаат толку убаво како овде дома, таму низ шумите не растат бобинки, диви малини и капини, печурки и сл. Таму сфатив дека нашата земја е рајска, потполно птиома, има се и сешто, расте се што е питомо во неа. Таму не е така. Таму Алпите се потполна сурова дивина, опасна по живот, чувствуваш дека живееш како поларна мечка. Кога има невреме мораш да си дома, оти големи се шансите да заглавиш со кола или на планина па да чекаш со саати да те одглават.

Што знам, таму би успеал само некој од социјално ранлива категорија кој нема обезбедено станбено прашање, му требаат многу пари за да се среди овде. Јас потекнувам од една сресно скромна фамилија, имам дом, имам постара, но многу здрава кола која ме носи секаде кај што ќе посакам. Скромен сум во барањата од социјален аспект, и мене ми е совршено овде. Единствено што ми смета е системот во државата и корупцијата, и заради тоа би заминал некогаш во Нов Зеланд и повеќе никогаш не би се вратил овде.

На jb82 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    953
    Секако дека вреди, скандинавските земји најмногу се во мој стил на живот а и клима.

9. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    5.517
    Ај, за другово, ама дека Швајцарија нема убава природа??? Не верувам, не само што е прекрасна, но се е убаво, одржувано, чисто, средено, за разлика од кај нас, каде на убавото му се помочавме, простете ми на израз.

На Herrera, ZAHRA, mssuniquee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.442
    Никаде не реков дека Швајцарија нема убава природа, Швајцарија е прекрасна бајковита земја, просто нереална и единствена на планетава. Само секој кој што се сели од тука, различно ги доживува нештата во животот - некој се исполнува со материјални работи (заработуваш убава плата и лесно си дозволуваш брендирана облека, скапи патувања, скапи одмори во Дубаи, нов џип и сл). За разлика од тоа, мене тие работи не ми значат ништо, јас сум среќен и со постара кола, со Pull and bear и Bershka гардероба од Сити Мол, убаво ми е во Охрид, Преспа и Дојран, Грчките плажи ми се на 3 саати од дома. Грчките острови ми се на 5-6 саати возење. Само пак ќе кажам, системот, корупцијата и менталитетот на самоуништување се клучните работи кои ја уназадуваат државава.

Последна измена: 19 април 2023
  11. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.020
    Допаѓања:
    10.510
    Не значи ако живееш во Швајцарија под дифолт ќе носиш брендирана облека, и преку ноќ ќе се збогатиш. Си треба добро платена работа за тоа, претежно со факултет. Нашите факултети не се признаени таму, освен медицина и ИТ, обично се работат работи за минималец-просечна плата.

На TMNT и Gornn им се допаѓа ова.
  12. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.442
    Така е. Ама и треба да имаш човек да те поттурне за да успееш. Генерално се потребни 5-6 години за да застанеш самостојно на нозе.

13. jb82

jb82 Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    299

Е заради ова си отидовме ние, бидејќи тоа не знам дали некогаш може да се смени. И дали воопшто има воља да се смени

14. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.442
    Јас само се тешам со фактот што полошо од ова не може да биде, а тоа ваљда го осеќаат и политичарите. Нема азијците да им работат за 300 евра на позиции кај што се бара говорење на течен македонски јазик. Не иде. Полека доаѓаме како западните земји, ако си нивен целосно интегриран државјанин, имаш шанси да работиш на повисоки функции за повисока плата.

15. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.187
    Во помали места секогаш живее нивно автохтоно население а тие најчесто се богати. Затоа е средено. Немаш доселеници и не дозволуваат таму да се населиш. Таму куќи одат и до 2 милиони евра.

На Justicija и Tanjamm им се допаѓа ова.
  16. Pipaa

Pipaa Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    93